Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 29 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 15 Lip 2013 23:21 

Witam!
W sobotę 20.07 lecimy ze znajomymi do Bari. Mamy już zapewniony na miejscu 7-dniowy nocleg, a w planach (oprócz zwiedzania Bari i okolicznych miejscowości) jednodniowy wyjazd do Neapolu, ewentualnie zobaczyć Wezuwiusz.
Proszę więc o wskazówki - W jaki sposób najtaniej dostać się z Bari do Neapolu??
Przeglądając forum fly4free oraz niektóre blogi/fora podróżnicze stwierdzam, że zasadniczo są 2 najlepsze możliwości:
1) Kolej
2) Wynajęcie auta w jednej z wielu firm zajmujących się tym na lotnisku/ w miasteczku.

Co do włoskiej kolei mam mieszane uczucia - we wrześniu 2011 ledwo co zdążyliśmy na samolot z Orio al Serio, ponieważ pracownicy setny raz z rzędu ogłosili strajk. Podróżowaliśmy wtedy z miejscowości Peschiera del Garda do Bergamo z przesiadką w Brescii. Efekt był taki, że musieliśmy "na wariata" szukać w Brescii innej możliwości dojazdu na lotnisko OAS. Jedynym wyjściem okazał się rozklekotany Shuttle Bus, za który musieliśmy bulić dodatkowo po 10E.

Jeżeli chodzi o wynajęcie auta - jestem "zielony" w tym temacie. Zdążyłem jednak zrobić małe rozeznanie i z tego co się orientowałem fiata pandę można mieć już od 50E w firmie Maggiore. Wiem, że mając 23 lata będę musiał dodatkowo doliczyć koszty "young driver risk" do ceny wynajmu. Oprócz tego zwiększają się także koszty ze względu na wypożyczenie bez limitu kilometrów. A dodatkowo drugim "drajwerem" będzie mój kolega w drodze powrotnej. Całość wychodzi ponad 90 EUR za dobę.

Patrząc na ceny połączeń na stronie trenitalia.it można czasami złapać się za głowę. Wkurzające jest też to że np. wpisując z Bari do Napoli wyskakują same Frecciargento i InterCity, które są dla mnie po prostu za drogie. Jest jakiś sposób żeby dojechać samymi pociągami REGIO?? Zdaję sobie sprawę z miliona przesiadek ale co tam - ja i moja ekipa jesteśmy w końcu studentami, więc nie dysponujemy wielkimi środkami, a każde wydane euro oglądamy z dwóch stron.

Zwracam się także z prośbą do ludzi którzy już byli w Apulii :) Podzielcie się swoim doświadczeniem.
- Gdzie znajdę najładniejsze plaże?
- Które miasteczka Apulii warto odwiedzić?
- Na co zwracać uwagę?

Będę bardzo usatysfakcjonowany, jeżeli ktoś zechce zabrać głos w sprawie jednej z ww. kwestii :)
Pozdrawiam.
 Profil Relacje PM off  

Malta z weekendem za 609 PLN ☀️😎 Loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel spa 😊 Malta z weekendem za 609 PLN ☀️😎 Loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel spa 😊
🔥 Mega okazja 🚨 Kaukaz za grosze🚨 City break w Gruzji za 298 PLN 😍 🔥 Mega okazja 🚨 Kaukaz za grosze🚨 City break w Gruzji za 298 PLN 😍
#2 PostWysłany: 16 Lip 2013 00:24 

Cześć :)

Mieszkałam ponad rok w Bari, dlatego z chęcią się wypowiem, bo aż czuję wewnętrzną potrzebę polecenia najpiękniejszych miejsc Pugli no i okolic :)

Po pierwsze miasteczka:

W okolicy Bari- Positano!!! Monopoli, Trani, Castel del monte (z 1no centówki włoskiej)...
Ostuni!!! Matera!
W Salento (rejon Pugli, ale bardziej na poludnie): Lecce! i mniejsze miasteczka: Otranto, Leuca, Ponte Ciolo- most piękny malowniczy!, Castro, Santa Cesarea Terme, Gallipoli...

I wyżej na północ półwysep Gargano: Całe wybrzeże (najlepiej autem, piękne widoki), od Malfredonii po Vieste, no i miasto Vieste. Plaża szeroka jak w Rimini :)

Poza tym inne laże:
Porto cesareo, Torre d'Orso! i okolice Lecce (to Salento).
Potem: Positano!, Monopoli (plaża Capitolo).

Z wykrzyknikami te najładniejsze miejsca:)

Samo Bari ma ciekawą starówkę, ale plaża raczej miejska.

A co do Neapolu to najlepiej autem, jeśli chodzi o komunikację to pociagi/ busy są rzadko.
Ogólnie wynejem nie jest tani (jak np. w Hiszpanii), bo z całym ubezpieczeniem, bez limitu km za dzień wychodzi kolo 60 eur za małe auto (ale może gdzieś da się taniej, ceny to pojęcie względne, piszę tylko ile ja płaciłam:))

Tylko czy Neapol??? Dużo piękniejsze jest wybrzeże: Costiera Amalfitana: Positano!!!, Amalfi!!! no a z innej strony lądu Sorrento!!!.

To tak na szybko, jak jeszcze sobie coś przypomnę to dopiszę :)

Życzę Wam byście zobaczyli wszystkie te piękne miejsca i odkryli wiele nowych :)

Jak sobie jeszcze coś przypomnę to dopiszę.

Aha, a w samym Bari uwaga na torebki i ogólnie na południu ruch drogowy rządzi się swoimi prawami- oczy dookoła głowy:)

I polecam pyszne jedzenie- owoce morza z targu (w Bari np targ na ulicy Crisanzio za Uniwersytetem, w centrum- tanio i pysznie:)).

Poza tym focaccia, pizza margherita (pyszna mimo że w PL raczej się kojarzy tylko z pizzą z serem), wino Lambrusco, mozzarella prosto z wody, prosciutto crudo, oliwki świeze, suszone pomidory itp itd :)
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 16 Lip 2013 09:26 

Bardzo dziekuje za szybką i wyczerpującą odpowiedź :)
Nie orientujecie się może czy posiadanie karty kredytowej to jest mus przy wypożyczaniu auta we Włoszech? Niestety nie posiadam takowej a z jej wyrobieniem nie zdążę do soboty...W któryms wątku czytałem że w niektórych wypożyczalniach wystarczy złożyć depozyt w formie kaucji.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 16 Lip 2013 14:00 

A gdzie będziecie nocowali, rozważam też ten kierunek, a za dużo informacji na forach nie znajduję...
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 16 Lip 2013 23:16 

Będziemy nocowali w B&B Slowloris (www.slowloris.it). Koszt pokoju 2-osobowego to 50 EUR/doba, czyli 25 EUR za osobę. Są też pokoje 4-osobowe w cenie 90 EUR/doba. Jest środek sezonu więc i tak względnie tanio. Ten hostel położony jest nieopodal dworca kolejowego Bari więc jest dobrą bazą wypadową do okolicznych miejscowości i dalszych podróży. Będę pierwszy raz na południu Włoch, do tej pory zawsze byłem w północnej części. Jak przyjadę zdam obszerną relację :) Liczę tylko że się nie zawiodę, bo z tego co wiem Apulia nie jest popularnym regionem wśród turystów. Ale kto wie?? Może to trzeba rozpatrywać pozytywnie...po wielu "wojażach" mam czasami dosyć tych "sightseeing-ów" które w każdym dużym, obleganym przez turystów mieście wyglądają mniej więcej podobnie. Decyzja o wyjeździe do Bari była spontaniczna i bardziej niż zabytkami kierowaliśmy się bliskością Morza i dostępnością plaż itp :)
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 16 Lip 2013 23:27 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
albo się ogląda każde euro z dwóch stron albo się jedzie na spontana, hehehe
21euro za trasę bari-napoli to nie jest majątek a dość normalna, i tak niewysoka cena. ichniejsze intercity to nie to samo co nasze, to jest taka średnia klasa więc nie myśl, że regionalne będą dużo tańsze.
i biorąc pod uwagę, że na niektóre pociągi już biletów nie ma, to nie marudź i bierz co jest albo jedź czymś innym.

no i ja to bym się bał jechać samochodem do napoli...

#7 PostWysłany: 16 Lip 2013 23:32 

Nie wiem skąd znalazłeś cenę 21 EUR...?? Na trenitalia najtańsza opcja to około 28 EUR z przesiadką i czasem podróży ponad 4h. Jest jeszcze autobus z Bari za 20 EUR i on chyba jest najtańszą opcją. Co do samochodu trochę strach - Włosi na południu podobno jeżdżą jak "popieprzeni" :D
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 16 Lip 2013 23:47 

niebieski
namteH napisał(a):

no i ja to bym się bał jechać samochodem do napoli...

Strach ma wielkie oczy, trzeba jechać ostrożnie i tyle.
Jeszcze 15 lat temu jak się dojeżdżało autostradą do Neapolu to 90% samochodów jechało obitych, większość miała złożone albo oberwane lusterka. Teraz już tego nie ma, ruch w mieście jest duży, linie wyznaczające pasy ruchu są traktowane tylko jako sugestia no i trzeba najbardziej uważać na skutery ale nie ma się czego bać.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 16 Lip 2013 23:48 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Grzemyak napisał(a):
Nie wiem skąd znalazłeś cenę 21 EUR...?? Na trenitalia najtańsza opcja to około 28 EUR z przesiadką i czasem podróży ponad 4h. Jest jeszcze autobus z Bari za 20 EUR i on chyba jest najtańszą opcją. Co do samochodu trochę strach - Włosi na południu podobno jeżdżą jak "popieprzeni" :D

pewnie tam znalazłem gdzie Ty te 28, może dzień inny... nie wiem kiedy chcesz jechać ale, jak widać, ceny są dość podobne. a jak Ty chcesz szybko, bez przesiadek i tanio to nie wiem...może z jakiejś wysokiej góry skocz i doleć niczym latająca wiewiórka. prawie 300km nie przejedziesz za 10zł...
neapol to już prawie afryka, po tym co zobaczyłem 2 lata temu ;)

#10 PostWysłany: 16 Lip 2013 23:56 

Choćbym miał skakać, latać czy pływać to i tak dojadę tam czym będzie mi się podobało :) , a to że nie stać mnie na podróże "na spontanie" to już moje zmartwienie.

namteH napisał(a):
neapol to już prawie afryka, po tym co zobaczyłem 2 lata temu ;)

Nie rozumiem?? Aż tak źle?? Czytałem kiedyś w jakimś opiniotwórczym tygodniku że mieli tam ogromne kłopoty ze składowaniem odpadów i w związku z tym leżało sporo syfu na ulicach ale to było ze 4-5 lat temu.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 17 Lip 2013 00:04 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
ja tam samochodem nie jeździłem ale np przechodzenie przez ulice to jest praktycznie skakanie pod samochody z nadzieją, że się zatrzymają.
pewnie nie wszyscy mieli takie doświadczenia ale miej na uwadze, że jednak ktoś takie miał :)

#12 PostWysłany: 17 Lip 2013 00:07 

Masz trochę racji. Na street view też momentami jest obskurnie. Samochód chcieliśmy wynająć głównie z myślą o pobliskich Pompejach, zatrzymując się w Neapolu na jakieś 2 godzinki. Pomyślimy nad inną destynacją z południowej strony "buta".
Pzdr
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 17 Lip 2013 00:09 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
wszędzie i bez nerwów dojedziesz pociągiem i zamiast gapić się w asfalt pooglądasz widoki.

#14 PostWysłany: 17 Lip 2013 00:23 

Loty: 225
Kilometry: 284 723
niebieski
Grzemyak napisał(a):
Witam!
W sobotę 20.07 lecimy ze znajomymi do Bari. Mamy już zapewniony na miejscu 7-dniowy nocleg, a w planach (oprócz zwiedzania Bari i okolicznych miejscowości) jednodniowy wyjazd do Neapolu, ewentualnie zobaczyć Wezuwiusz.
Proszę więc o wskazówki - W jaki sposób najtaniej dostać się z Bari do Neapolu??
Przeglądając forum fly4free oraz niektóre blogi/fora podróżnicze stwierdzam, że zasadniczo są 2 najlepsze możliwości:
1) Kolej
2) Wynajęcie auta w jednej z wielu firm zajmujących się tym na lotnisku/ w miasteczku.

Co do włoskiej kolei mam mieszane uczucia - we wrześniu 2011 ledwo co zdążyliśmy na samolot z Orio al Serio, ponieważ pracownicy setny raz z rzędu ogłosili strajk. Podróżowaliśmy wtedy z miejscowości Peschiera del Garda do Bergamo z przesiadką w Brescii. Efekt był taki, że musieliśmy "na wariata" szukać w Brescii innej możliwości dojazdu na lotnisko OAS. Jedynym wyjściem okazał się rozklekotany Shuttle Bus, za który musieliśmy bulić dodatkowo po 10E.

Jeżeli chodzi o wynajęcie auta - jestem "zielony" w tym temacie. Zdążyłem jednak zrobić małe rozeznanie i z tego co się orientowałem fiata pandę można mieć już od 50E w firmie Maggiore. Wiem, że mając 23 lata będę musiał dodatkowo doliczyć koszty "young driver risk" do ceny wynajmu. Oprócz tego zwiększają się także koszty ze względu na wypożyczenie bez limitu kilometrów. A dodatkowo drugim "drajwerem" będzie mój kolega w drodze powrotnej. Całość wychodzi ponad 90 EUR za dobę.

Patrząc na ceny połączeń na stronie trenitalia.it można czasami złapać się za głowę. Wkurzające jest też to że np. wpisując z Bari do Napoli wyskakują same Frecciargento i InterCity, które są dla mnie po prostu za drogie. Jest jakiś sposób żeby dojechać samymi pociągami REGIO?? Zdaję sobie sprawę z miliona przesiadek ale co tam - ja i moja ekipa jesteśmy w końcu studentami, więc nie dysponujemy wielkimi środkami, a każde wydane euro oglądamy z dwóch stron.

Zwracam się także z prośbą do ludzi którzy już byli w Apulii :) Podzielcie się swoim doświadczeniem.
- Gdzie znajdę najładniejsze plaże?
- Które miasteczka Apulii warto odwiedzić?
- Na co zwracać uwagę?

Będę bardzo usatysfakcjonowany, jeżeli ktoś zechce zabrać głos w sprawie jednej z ww. kwestii :)
Pozdrawiam.

http://www.trenitalia.com/trenitalia21.html
ustawiasz tutti treni i masz wszystkie pociagi, najtanszy przejazd z bari do neapolu 21 euro, jezeli podroz sie odbywa w sobote jest oferta 2x1 czyli 2 osoby podrozuja w cenie jednego

#15 PostWysłany: 17 Lip 2013 00:28 

niebieski
albo autobus 12 euro od osoby jedzie srednio 3,5 godz wiec mniej wiecej tyle co pociag z tym ze pociegiem sie musisz w casercie przesiadac
link do jednej z firm przewozowych
http://www.autobus.it/IB3.8.3/marino/Tabellone.aspx

pzdr

ps.
kozak jestes jezeli nie masz doswiadcznia i sie do neapolu samochodem pakujesz fiu fiu, jezeli juz na auto sie decydujesz pamietaj to neapol wiec wykup sobie ubezpiecznie full

Załączniki:
Schermata 2013-07-16 alle 23.24.21.png
Schermata 2013-07-16 alle 23.24.21.png [ 84.87 KiB | Obejrzany 7575 razy ]

Ostatnio edytowany przez tomalo77, 17 Lip 2013 00:35, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 17 Lip 2013 00:35 

12 EUR to cena dla dzieci w wieku do lat 11. Normalna cena to tak jak pisałem wyżej 20 EUR. Sprawdzałem już tę opcję i chyba z niej skorzystam (o ile nie nie pojedziemy gdzie indziej)

Załączniki:
opis.jpg
opis.jpg [ 137.98 KiB | Obejrzany 7573 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 17 Lip 2013 00:37 

niebieski
Grzemyak napisał(a):
12 EUR to cena dla dzieci w wieku do lat 11. Normalna cena to tak jak pisałem wyżej 20 EUR. Sprawdzałem już tę opcję i chyba z niej skorzystam (o ile nie nie pojedziemy gdzie indziej)

fakt nie przyuwazylem, zaraz lukne na inne firmy

#18 PostWysłany: 17 Lip 2013 00:39 

niebieski
chyba nic taniej bus w 2 strony wyjdzie 36 euro i to chyba najtansza opcja komunikacji publicznej

#19 PostWysłany: 19 Sie 2013 14:12 

Jak sie podobala Apulia i Bari?:)
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 26 Sie 2013 22:52 
Awatar użytkownika

niebieski
Grzemyak
Czekamy z niecierpliwością na relację.
Tym bardziej, że jadę na początku października i mam podobne dylematy przed wyjazdem co ty.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 29 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości