Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 13 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: 24h w Wenecji
#1 PostWysłany: 18 Kwi 2017 12:27 

złoty
Witam
Wypływam statkiem z portu w Wenecji i planuję przyjechać dzień wcześniej, żeby pozwiedzać trochę Wenecję.
Jadę samochodem i planuję wyjechać wcześnie rano, wg maps.google podróż będzie trwała ok 10h. Na miejscu będę ok 14:00 i następnego dnia o 14:00 mam zaokrętowanie na statek.
pozostaje mi więc ok 24h na zwiedzanie tego słynnego miasta. Mam już zabookowany nocleg na wyspie Lido, proszę o parę rad i wskazówek jak najlepiej te 24h wykorzystać.
Z racji wypłynięcia z portu w Wenecji auto zostawiam na parkingu w porcie i tylko z podręcznym plecaczkiem wychodzę na miasto.
Planuję wsiąść na przystanku Piazzale Roma do tramwaju wodnego do linii 1 lub 2 i przepłynąć cały Grande Canale az do wyspy Lido, zameldować się w pokoju i już bez bagażu tramwajem wrócić na plac świętego Marka. w sumie wykonam 4 kursy tymi wodnymi tramwajami, czy opłaca mi się kupować biletu na 24h czy jednorazowe?
jadę w 4 osoby 2 dorosłe i 2 dzieci w wieku 6 (skończone) i 8 (skończone) lat. Czy dzieci płacą za bilety?
z placu świętego Marka chcę pozwiedzać resztę tego pięknego miasta i zjeść gdzieś obiad.
Proszę o rady bardziej obeznanych jak rozplanować pobyt by po wymeldowaniu się dnia następnego po śniadaniu na 14:00 dotrzeć do portu w Wenecji.
Chcielibyśmy zobaczyć główne punkty miasta, ale z uwagi ze będziemy z dziećmi nie planujemy długich wejść do muzeum. Co wybrać i jak to poukładać?
No i najważniejsze gdzie zjeść zeby się nie zrujnować, czytałem ze w Wenecji można pójść z torbami po wybraniu nieodpowiedniej restauracji ;)
 Profil Relacje PM off  

City break na Sycylii 🌋🍝 Krótki wypad do Katanii za 769 PLN City break na Sycylii 🌋🍝 Krótki wypad do Katanii za 769 PLN
Wietnam w świetnej cenie ✈️🧳 Loty do Hanoi z dużym bagażem od 2240 PLN 🇻🇳 🍛 Wietnam w świetnej cenie ✈️🧳 Loty do Hanoi z dużym bagażem od 2240 PLN 🇻🇳 🍛
 Temat postu: Re: 24h w Wenecji
#2 PostWysłany: 18 Kwi 2017 12:48 

Loty: 12
Kilometry: 13 354
Bilet na Vaporetto na jeden dzień (24h) to koszt 20E. 4 bilety pojedyncze do koszty 30E, także sam sobie przelicz czy się opłaca. Zgodnie z informacjami na stronie:
ACTV 3 days Transport Ticket + ROLLING VENICE + Wi-Fi 1daySPECIAL PACK for young people ages 6 to 29 € 29,00

dla dzieci powyżej 6 lat jest karta ROLLING VENICE PACK, czyli biorąc to na chłopski rozum od 6 lat należy mieć bilet, czy to ten promocyjny na 3 dni czy to zwykły.

Jeśli chodzi o zwiedzanie Wenecji, to licz tak, że jeżeli chcesz z Polski wyjechać, to na 14 na pewno nie dojedziesz. Przerwa/obiad/korek. Licz, że będziesz np. 16. Zaparkowanie, dojście do przystanku, poczekanie na tramwaj, to już jest 16:30 tak lekko. O 17 dopływasz do Lido i musisz się dostać do hotelu. Dojście zakwaterowanie i powrót na Plac św Marka i masz już 18-18:30. Czyli do końca zwiedzisz Plac + spacer na most Rialto + kolacja, no i powrót. Czyli szału nie ma. Rano śniadanie, spakowanie, dopłynięcie do Wenecji, powrót na dworzec i zostaje ci kilka szybkich godzin na zwiedzanie.

Czyli jak widzisz, ciężko będzie z zobaczeniem wielu atrakcji Wenecji.

majowka-w-slowenii,1510,94055
 Profil Relacje PM off
baja lubi ten post.
brzemia uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 18 Kwi 2017 13:11 

złoty
czyli na spokojnie 1 dnia plac se. Marka spacerek po okolicy, kolacja i powrot na Lido.
2 dzien od rana do 14 przejscie przez Wenecję az do portu ok 5h czasu.
A gdzie jesc?

Wysłane przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 18 Kwi 2017 13:20 

brzemia napisał(a):
Czyli jak widzisz, ciężko będzie z zobaczeniem wielu atrakcji Wenecji.

w sumie racja , ale większość atrakcji jest skupiona wokół Placu Świętego Marka : Bazylika, Pałac Dożów, Dzwonnica, no i sam kanał , potem przejdziesz sobie na most Rialto (30 min) i z niego Grende Canal i po drodze zobaczysz klimat weneckich kanalików. Wenecja wygląda ładnie nocą. Zdążysz zobaczyć co najważniejsze.

Co jeść: '
tydzień temu jadłem np makaron za 7 euro tu :
https://pl.tripadvisor.com/Restaurant_R ... eneto.html
brak stolików, kup i pójdź

piłem np tu :
Bacareto Da Lele , winko małe od 0,6 euro za malutki kieliszek do 1,2 za kieliszek chardonnay , piwo 0,2 - 1,5 eruo, klimat fajny/must see, otrwarte chyba do 20

bez problemu znajdziesz posiłek np makaron lub pizza plus winko lub piwko , za 10 Euro na osobę,

Włosi często biorą coperto (czy jakoś tak, napiwek) , np 12%, czyli potem się okazuje że jest to np 5 euro od rachunku na 20 euro ..
 Profil Relacje PM off
brzemia lubi ten post.

#5 PostWysłany: 18 Kwi 2017 13:34 

złoty
a pizza ;) ?

Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 18 Kwi 2017 13:34 

A może pomyślisz o alternatywnej opcji? Wieczorem trasa z Lido do Burano, a w drugi dzień trasa Plac św Marka - Most Rialo - Piazza Roma?

Dzieciaki będą wniebowzięte kolorowymi domkami w Burano, a z Lido płynie tramwaj nr 14 prosto do Burano.
http://www.visit-venice-italy.com/water ... html#h1745

A z jedzeniem to bardzo ciężko trafić. Myśmy np. jedli przy Campo Santa Maria Nova - udało się znaleźć jeden z tańszych makaronów i lazanii bo za 9E/porcja. I się okazało, że jedzenie było tragiczne, marketowe, podgrzewane w mikrofali;/ Drugim razem jedliśmy w restauracji Calle Bande Castello, gdzie jedzenie było dobre i tanie, ale deseru np nie było w karcie. Śmiało zamówiliśmy tiramisu, gdzie się później okazało, że kosztowało 6E/porcja, a do tego było bardzo słabe.

Profil Relacje PM off
brzemia lubi ten post.

#7 PostWysłany: 18 Kwi 2017 13:43 

złoty
z tym Burano to rewelacyjny pomysł !
raczej nie jest to standardowa część programu "wycieczek" do Wenecji, a atrakcja bardzo fajna. Jeśli zostanie czasu to podobno Lido tez jest warte spaceru od strony plaży...
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 18 Kwi 2017 13:57 

Lido S.M.E. C 17:29
Burano 18:24

Tramwaj dopływa do Burano o 18:24. Z powrotem może być ciężko wieczorem. Ale rozważ też taką opcję:

Lido - Burano 17:29 -18:24
Burano - Fondamente Nove (F.te Nove) - 19:30 - 20:16 (na Burano godzinka powinna wystarczyć)

Z Fondamente Nove (F.te Nove) można spacerem przejść w stronę Mostu Rialte, po drodze jest dom Marco Polo, z mostu spacerkiem kilka minut na Plac św. Marka, a stamtąd już z powrotem do Lido.

http://tiny.pl/g52wc

Trasa 20 min spacerkiem.

Profil Relacje PM off
brzemia lubi ten post.

#9 PostWysłany: 18 Kwi 2017 14:26 

Loty: 105
Kilometry: 141 758
niebieski
brzemia napisał(a):
a pizza ;) ?

Przepraszam ale wg mnie pizza i Wenecja to coś podobnego jak oscypek i Gdańsk. Niby Gdańsk to też Polska ale jednak jak oscypek to w góry zapraszam. Pizza to raczej południe Włoch bardziej (oczywiście nie neguję możliwość zjedzenia super pizzy poza Neapolem).
Wenecja z własnego doświadczenia to nie najlepsze miejsce jako cel kulinarny - przeważająca większość knajpek to turystyczne zarabialnie pieniędzy niestety i znalezienie czegoś fajnego to nie lada wysiłek. Tym bardziej, że nie masz za dużo czasu.
powodzenia
kacper451 lubi ten post.

#10 PostWysłany: 18 Kwi 2017 14:31 

złoty
wiem, dlatego pizza wydawala mi sie w miare bezpieczna, ale poczytalem tez sporo o makaronach w kartonikach na wynos i to chybe bedzie moj obiad ;)

Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 18 Kwi 2017 14:38 

Loty: 105
Kilometry: 141 758
niebieski
No makaron w pudełkach za jakieś 5eur to dobry wybór. Ostatnio jak byłem z 5letnią córką to wracając wieczorem do hotelu kupiliśmy sobie po takim kubełku i córka zajadała się makaronem al pomodoro, że aż się uszy trzęsły (a normalnie jest modelowym przykładem niejadka).
Niestety nie jestem wstanie teraz podrzucić lokalizacji.
brzemia lubi ten post.

#12 PostWysłany: 19 Kwi 2017 15:58 
Awatar użytkownika

Loty: 74
Kilometry: 154 967
niebieski
Polecam kupić bilet calodniowy. Gdyby coś zauroczyło Cie na tyle, że chcialbyś wysiąść i pozwiedzać dane miejsce, można to bez problemu zrobić i za chwilę wrócić na tramwaj - a takich miejsc będzie sporo.
Ja również zwiedzałem Wenecję w 1 dzień i wystarczyło. Koniecznie polecam przepłynąć Grande Canal, najlepiej czarną linią numer 1, zatrzymuje sie ona na każdym przystanku i mamy dużo czasu na chlonięcie klimatu miasta.
Z moim zdaniem punktów obowiązkowych warto odwiedzić Plac św. Marka- Bazylika, Pałac Dożów, Wieża Zegarowa, sam plac no i Dzwonnicę, na którą polecam się wdrapać- świetne widoki na miasto.
Z Placu bardzo blisko mamy do Mostu Westchnień, a z niego na Riva degli Schiavoni, gdzie na pewno zobaczysz Gondole, podziwiać mozna też widok na San Giorgio Maggiore.
Polecam również wysiąść u stóp Bazyliki Santa Maria della Salute, a następnie przepłynąć na most Ponte dell’Accademia, skąd podziwiać można chyba najlepszy widok na Canal Grande i wyżej wymienioną Bazylikę.
Wzdłuż Canal Grande traficie również na Most Rialto.
Warto też po prostu sie zgubić w plątaninie mniejszych kanałów i koniecznie spróbować Weneckiego drinka- Bellini.
Co do samego Burano nie polecam i nie odradzam. Podobało się, ale nie warto tutaj spędzać zbyt wiele czasu.
Na moim blogu znajdziesz opis mniej więcej takiej wycieczki razem ze zdjęciami, może być łatwiej wybrać co warto a co nie. Udanej wycieczki :)
 Profil Relacje PM off
6788 lubi ten post.
6788 uważa post za pomocny.

#13 PostWysłany: 29 Kwi 2017 21:56 

złoty
Burano zaliczone. Pasta in box takze. Dzieki za wskazowki ! Wenrcja super ale zauroczony jestem Lido. Wiecej info jak dopadne lepszy internet.ImageImageImage
Image

Profil Relacje PM off
Zeus uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 13 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości