Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Berat
#1 PostWysłany: 27 Maj 2024 13:52 

Loty: 34
Kilometry: 85 452
srebrny
Nie ma tematu o Berat, a to jednak całkiem popularne miejsce, więc może przy okazji założę, choć moje pytanie bardziej od tego co zobaczyć (bo to już mam mniej więcej ogarnięte, choć wszelkie rady też przyjmę) dotyczy parkowania. Jak wygląda obecnie sytuacja z parkowaniem w Berat? Street view jest z 2016 roku, wydaje mi się że od tego czasu Albania zyskała sporo turystów, więc to średnie źródło. Czy jest tak, że można jechać gdziekolwiek i w jakiejś uliczce się zaparkuje, czy szukać od razu jakiegoś konkretnego miejsca/paringu? Planowałem się kierować w okolice tego parku z placem zabaw https://maps.app.goo.gl/2XGAh4cxg7Si3Qsv5 ale... nie wiem czy wciąż jest tam tak luźno
 Profil Relacje PM off  

City break w Salonikach 🏛️🌞 Odkryj grecki klimat na wiosnę za 719 PLN City break w Salonikach 🏛️🌞 Odkryj grecki klimat na wiosnę za 719 PLN
Weekend w Mediolanie za 375 PLN 😍 Loty (sobota-niedziela) i hotel 😎 Weekend w Mediolanie za 375 PLN 😍 Loty (sobota-niedziela) i hotel 😎
 Temat postu: Re: Berat
#2 PostWysłany: 28 Maj 2024 08:51 
Awatar użytkownika

HON fly4free
@trocha auto zaparkujesz w miescie np na poboczu glownej drogi Ruga Atipatrea
miasto spacerkiem mysle z godzine, max dwie chyba, ze zamierzasz udac sie na twierdze
fotki z jesieni 2023
Załącznik:
1az.jpg
1az.jpg [ 365.7 KiB | Obejrzany 1261 razy ]

Załącznik:
1az1.jpg
1az1.jpg [ 251.28 KiB | Obejrzany 1261 razy ]
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
trocha uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 28 Maj 2024 08:59 

srebrny
Dodam, że na twierdzę zdecydowanie warto się udać, zwłaszcza że przy niej (poza jej murami) też można spokojnie bezpłatnie zaparkować. Wewnątrz twierdzy też jest kilka miejsc, ale już nie pamiętam, czy były płatne.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#4 PostWysłany: 28 Maj 2024 09:26 
Awatar użytkownika

Loty: 239
Kilometry: 450 552
srebrny
Byłem w grudniu w ubiegłym roku. Pusto. Myślę że łącznie max 20 „turystów”.
Zostałem na noc. Fajnie przejść się nocą wśród tych uliczek. Niektóre jak ze średniowiecza.
No nie sumie UNESCO.

Image

Image
Image
Image
5 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#5 PostWysłany: 29 Maj 2024 17:56 
Awatar użytkownika

Loty: 32
Kilometry: 52 931
Swieżo po wizycie, Maj 2024, było całkiem dużo turystów ale jeszcze znośnie, widac że to mocno oblegane miasto w sezonie. 2-3h na zwiedzanie z twierdzą wlącznie wystarczą. Parkingi przy głównej drodze, przy rzece kasował 1 Euro za 3h.
 Profil Relacje PM off
trocha lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#6 PostWysłany: 30 Maj 2024 09:03 

srebrny
@Art of flying
Chyba zwiedzałeś w stylu japońskim, kilka fotek i idziesz bez zastanowienia dalej w inne miejsce. ;)
2-3h to trzeba przeznaczyć na samą twierdzę, spokojnie zwiedzając wszystkie jej zakamarki, wchodząc na mury, baszty, do cerkwii, cystern, czy na punkt widokowy.
A kolejne kilka godzin to uliczki starego miasta oraz dojście do położonej na zboczu góry cerkwii św. Michała Archanioła, nie wspominając o dzielnicy po drugiej stronie rzeki (Gorica), z której jest najlepszy widok na charakterystyczne domy.
Jest to miasto na co najmniej pół dnia, a śmiem twierdzić, że i cały dzień nie dałoby się tam nudzić.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#7 PostWysłany: 31 Maj 2024 10:39 
Awatar użytkownika

Loty: 32
Kilometry: 52 931
Bez przesady, nie trzeba wszystkiego odhaczać metodycznie żeby uważać coś za zwiedzone ;) . Myślę, że większość ludzi nie bedzie patrzec na każdy kamień i się zastanawiać skąd sie tu wziął. Dla mnie 2-3h był wystarczający, dla Ciebie pół dnia. Wolalem zaoszczedzony czas poświęcić na góry.
 Profil Relacje PM off
trocha lubi ten post.

#8 PostWysłany: 31 Maj 2024 10:58 

niebieski
trocha napisał(a):
Nie ma tematu o Berat, a to jednak całkiem popularne miejsce, więc może przy okazji założę, choć moje pytanie bardziej od tego co zobaczyć (bo to już mam mniej więcej ogarnięte, choć wszelkie rady też przyjmę) dotyczy parkowania. Jak wygląda obecnie sytuacja z parkowaniem w Berat? Street view jest z 2016 roku, wydaje mi się że od tego czasu Albania zyskała sporo turystów, więc to średnie źródło. Czy jest tak, że można jechać gdziekolwiek i w jakiejś uliczce się zaparkuje, czy szukać od razu jakiegoś konkretnego miejsca/paringu? Planowałem się kierować w okolice tego parku z placem zabaw https://maps.app.goo.gl/2XGAh4cxg7Si3Qsv5 ale... nie wiem czy wciąż jest tam tak luźno

Polecam kupić nocleg w twierdzy Berat np byliśmy w zeszłym roku w wakacje tu: https://www.booking.com/hotel/al/guest-house-vasili. W takiej sytuacji mimo zakazu wjeżdżasz do twierdzy, darmowo parkujesz, super klimat i widoki szczególnie wieczorem. Ogólnie jedno z najładniejszych miejsc w jakim byliśmy w Albanii. Podany nocleg warunki jak u cioci na wsi, za to przesympatyczni gospodarze od których można wiele dowiedzieć się o Albanii. Zdecydowanie polecam. Można również kupić inny nocleg i ta sama zasada.

Ostatnio edytowany przez pablo1603, 31 Maj 2024 16:38, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#9 PostWysłany: 31 Maj 2024 12:03 

Loty: 34
Kilometry: 85 452
srebrny
Dam update z mojej strony. Przy tym parku o którym pisałem w pierwszym poście nie ma już miejsc parkingowych które było widać na street view z 2016 roku. Po przeciwnej stronie jest prywatny parking, ale my zaparkowaliśmy wzdłuż ulicy trochę wcześniej. W wyższym sezonie pewnie jest trochę trudniej.
Do twierdzy można dojechać, trochę ciasno. My szliśmy piechotą i nawet dla 4 łatki, która raczej nie jest zbyt chętna do pieszego zwiedzania nie było to coś nie do przeskoczenia.
Dla nas 3h to byłoby za mało, ale być może z powodu tempa z dzieckiem. Nie mogliśmy też zostać na noc, choć wierzę, że może to być ciekawe doświadczenie.
To czy spędzić tam 3h czy cały dzień to sprawa mocno indywidualna i wierzę, że obie wersje mogą mieć sens
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#10 PostWysłany: 31 Maj 2024 12:21 

srebrny
Dodam, że do twierdzy można dojechać albo od strony centrum (ok. meczetu królewskiego) i wtedy droga jest faktycznie bardzo stroma i wąska, albo od drugiej strony, z okolicy ronda przed miastem i wtedy droga jest nieco szersza.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość