Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 69 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
#41 PostWysłany: 21 Cze 2023 18:14 

Loty: 510
Kilometry: 1 112 648
srebrny
rw30 napisał(a):
* temat to 'beach break w Europie' (& w domyśle z Polski), więc GOA czy San Sebastian odpadają - miałby być miejsca gdzie łatwo i bez przesiadki można się dostać z Polski.

przecież są bezpośrednie loty do BIO pt-pon, a stamtąd bezpośrednie busy do San Sebastian, więc w czym rzecz? szukanie dziury w całym, skoro nawet nie chce Ci się sprawdzić połączeń
2 ludzi lubi ten post.

Wakacje w USA 🇺🇸😍 Loty do Nowego Jorku z Warszawy od 1693 PLN 🔥✈️ Wakacje w USA 🇺🇸😍 Loty do Nowego Jorku z Warszawy od 1693 PLN 🔥✈️
Relaks na Wyspach Zielonego Przylądka 🏝️🎄 Wczasy w 5* hotelu z all inclusive za 4480 PLN 😎 Relaks na Wyspach Zielonego Przylądka 🏝️🎄 Wczasy w 5* hotelu z all inclusive za 4480 PLN 😎
#42 PostWysłany: 21 Cze 2023 18:28 

Loty: 42
Kilometry: 111 152
niebieski
rw30 napisał(a):
kilka komenatrzy:

* temat to 'beach break w Europie' (& w domyśle z Polski), więc GOA czy San Sebastian odpadają - miałby być miejsca gdzie łatwo i bez przesiadki można się dostać z Polski.

* Jak podajecie jakiś typ, typu 'leć na X, stamtąd sporo plaż', to podajcie jakieś przykładowe nazwy plaż / pineski gmaps, a jeśli dojazd jest sezonowy czy niełatwy do znalezienia, to fajnie jakbyście choćby podali nazwę przewoźnika.

* Prośba, żeby podawać miejsca gdzie da się dojechać komunikacją albo, niedrogo, taxi / uberem a nie robić wymienianki fajnych plaż, gdzie nijak bez samochodu dojechać się nie da.

A co? Googla wyłączyli? My nie siedzimy w Twojej głowie. Jeden chce synową inny teściową. Na mapach masz prawie 90% informacji o miejscach, plażach, barach, dojazdach, itd.

Nie wiemy, czy lubisz smażenie się na leżaku, na który będziesz musiał zanieść ręcznik przed północą, czy siedzenie w barze nadmorskim z drinkiem z palemką...
😉
 Profil Relacje PM off  

#43 PostWysłany: 21 Cze 2023 18:58 
Awatar użytkownika

srebrny
piekara114 napisał(a):
cypel napisał(a):
Świetne plaże i stosunkowo mało stonki jest na półwyspie Gargano ale nie wiem jak tam z dojazdem zbiorkomem. Plaże są szerokie i piaszczyste. Raczej nie są to miejsce szybko dostępne z lotnisk.
Na Sycylii plaż od groma i fajne, znakomite i piękne są zatoczki w rezerwacie Zingaro. Masa pięknych miejscówek między Castellammare del Golfo a San Vito Lo Capo
Ładnych miejsc można wymieniać i wymieniać, ale ważne było założenie dostęp komunikacją i okołoweekendowe, a to wiele z tych podanych przez Ciebie miejsc dyskwalifikuje. Chociażby Zingaro - komunikacja wymaga kombinowania, nie mówić o Gargano... Chyba nie o to chodzi, aby wymieniać byle wymienić...

Kolego ąę, że tak powiem, odniosłem się do beznadziejnej plaży w Polignano a mare i wrzuciłem kilka fajnych miejsc moim zdaniem z tamtego regionu spontanicznie. Przepraszam, zachowałem się jak gówniarz. Więcej się to nie powtórzy. Parę osób to nawet polubiło, z czego się cieszę. Zgadzam się, że nie są łatwo dostępne (chyba) bo tego nie sprawdziłem.
Wrzuciłem też zgodnie z wytycznymi autora wątku miejscówkę w Chorwacji. Łatwy i szybki dostęp.

Za to ty wrzuciłeś Cypr, który jest geograficznie w Azji więc nie męcz buły i zacznij zmieniać świat od siebie.
 Profil Relacje PM off  

#44 PostWysłany: 21 Cze 2023 21:05 
Awatar użytkownika

srebrny
@FUX , może nie rozumiesz zamysłu wątku, ale to nie chodzi o wyliczankę dla zabawy, tylko o praktyczny zbiór kierunków, gdzie można się wybrać na wypoczynek w sposób sprawny, szybki, bezproblemowy - wsiadasz w samolot i zaraz masz plażę. Więc postulat jest jak najbardziej zasadny, żeby operować konkretami, bo z jednej strony od razu wiadomo czy warto, z drugiej wiadomo jak jechać.

@cypel , przecież nikt się Ciebie nie czepia ze względu na słówka i literalne podejście do wątkowych założeń, tylko o niespełnianie najważniejszych kryteriów. Dlatego Twoje odbijanie piłeczki do Cypru jest bez sensu.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#45 PostWysłany: 21 Cze 2023 23:06 
Awatar użytkownika

srebrny
maxima napisał(a):
rw30 napisał(a):

przecież są bezpośrednie loty do BIO pt-pon, a stamtąd bezpośrednie busy do San Sebastian, więc w czym rzecz? szukanie dziury w całym, skoro nawet nie chce Ci się sprawdzić połączeń

nie szukanie dziury w całym, tylko zwykłe zapomnienie / przeoczenie w chwili pisania posta, mój błąd. Sam jakieś 2 tyg temu sprawdzałem tę trasę + autobusy.
Ale dlatego pisałem żeby, dla tych mniej oczywistych kerunków (wiem, sprawa względna) wspomnieć o tym jakie są loty / jak dojechać, tak mocno z grubsza. Kto potrzebuje, to już wiadomo, sobie znajdzie szczegóły.
 Profil Relacje PM off  

#46 PostWysłany: 22 Cze 2023 08:46 

Kilometry: 63 566
niebieski
cypel napisał(a):
Za to ty wrzuciłeś Cypr, który jest geograficznie w Azji więc nie męcz buły i zacznij zmieniać świat od siebie.
:lol: :lol: :lol: Może i Cypr w Azji, ale licząc lot i dojazd na plażę łatwiej, taniej i szybciej się tam dostać, niż przy Twojej europejskiej propozycji Gargano...
 Profil Relacje PM off  

#47 PostWysłany: 22 Cze 2023 09:47 
Awatar użytkownika

srebrny
Dobra żeby zakończyć to ujadanie sprawdziłem i się okazuje, że dostanie się na Gargano jest trywialne.
Jeżdżą autobusy pugliairbus bezpośrednio z lotniska do bardzo ładnej miejscowości VIESTE i z ładną plażą.
Czas przejazdu ok. 3 godziny, bilet 20 eur.
https://www.aeroportidipuglia.it/bus-pu ... rap/render
Załącznik:
vieste 1.jpg
vieste 1.jpg [ 87.36 KiB | Obejrzany 2713 razy ]

Załącznik:
vieste 2.jpg
vieste 2.jpg [ 84.16 KiB | Obejrzany 2711 razy ]

to tak apropos kombinowania i trudnego dojazdu kolego @piekara114 i się nie kompromituj
 Profil Relacje PM off  

#48 PostWysłany: 23 Cze 2023 17:09 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 570
Kilometry: 871 996
3 godziny busem? @cypel gratuluję poczucia humoru ;) cytując autora wątku: "z lotniska w miarę szybko można się przetransportować na ŁADNĄ plażę".

Ale żeby nie być malkontentem: dodaję do listy Zakintos/Zakyntos (loty w sezonie letnim z WAW Wizzairem sb-wt; w niedziele wieczorem lata również Ryanair, więc na upartego można złożyć nawet wyjazd sobota-niedziela). Lotnisko blisko wybrzeża, nie wiem jak z transportem publicznym, ale wg google maps w ok. 45 minut piechotą dotrzemy do plaży w Kalamaki. A stamtąd na wschód kameralne plaże (w tym również chyba te z miejscami lęgowymi żółwi karetta), a na zachód imprezowe Laganas i port Agios Sostis skąd można sobie popłynąć na rejsy wokół wyspy.
3 ludzi lubi ten post.

#49 PostWysłany: 23 Cze 2023 17:11 
Awatar użytkownika

Loty: 344
Kilometry: 432 849
srebrny
Plaża „Ammoudara Beach” na Krecie-Heraklion. Z lotniska HER jeździ tam nawet bezpośrednio bus 01. Koszt biletu w jedną stronę 1,10€
 Profil Relacje PM off  

#50 PostWysłany: 24 Cze 2023 14:51 

Plaża Ammoudara nie polecam. Plusy to, że blisko Heraklionu i piasek. Też w 2020 r. szukałem miejsca na pół dnia przed lotem ale chyba był to najgorszy wybór. Plaża najbrudniejsza chyba na całej Krecie, bardzo wiało i to podobno tam norma. Dojazd wbrew pozorom wcale nie jest łatwy, bo mimo, że autobusy w rozkładzie jeżdżą prosto na lotnisko, to czekaliśmy prawie godzinę i nie przyjeżdżał aż w końcu została na szybko taksówka. Polecam za to Star Beach w Hersonissos. Taki duży klub plażowy z basenami, plażami, atrakcjami dla dzieci i wszystko darmowe.
 Profil Relacje PM off  

#51 PostWysłany: 24 Cze 2023 14:54 
Awatar użytkownika

Loty: 344
Kilometry: 432 849
srebrny
@dbw86
Nie no teraz nie było tak źle, oprócz wiatru. Woda ciepła, piasek tez nie jakoś brudny mocno. Nissi Beach na Cyprze to to nie jest
 Profil Relacje PM off
dbw86 lubi ten post.

#52 PostWysłany: 25 Cze 2023 01:17 
Awatar użytkownika

Loty: 319
Kilometry: 400 643
niebieski
kilka propozycji, których nie było jeszcze:

Seitan Limania - urokliwa plaża / busy z Chanii
Fiordo di Furore - najładniejsza plaża na Amalfi :) dobry dojazd z Sorrento
Tropea Beach - z Lamezia Airport łatwo dojechać koleją
Ghajn Tuffieha Beach - z każdego miejsca na Malcie można dojechać
Kapari Beach - łatwy dojazd ze stolicy wyspy Mykonos
Tsambika Beach - łatwy dojazd ze stolicy wysypy Rodos
Mogren beach - malownicza plaża w Budvie, gdzie z lotniska w Podgoricy łatwo dojechać

ps. jak można napisać, że plaże Walencji czy w San Juan przy Alicante to brzydkie plaże ? :shock:

Martinuss napisał(a):
@dbw86
Nissi Beach na Cyprze to to nie jest

ale tylko poza sezonem :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#53 PostWysłany: 28 Cze 2023 14:53 

niebieski
a ja polecam Maltę, ładnych plaż jest tu kilkanaście, do zdecydowanej większości jest wygodny dojazd autobusem
tu masz je wszystkie dokładnie opisane..
https://rudeiczarne.pl/najpiekniejsze-p ... aze-malta/

moim zdecydowanym faworytem jest Għajn Tuffieħa (nazywana też 'Riviera'), polecam też ścieżki tam w okolicach do połażenia / biegania, może niekoniecznie w lecie, teraz za gorąco i wszystko wyschnięte na wiór, idealny jest październik / listopad, gdy robi się już nieco chłodniej, ale wyspa po lecie się zazielenia na nowo i woda w morzu cały czas jest ciepła, jeszcze na początku grudnia ma 20 stopni.. Għajn Tuffieħa i sąsiednia Golden Bay to też idealne miejscówki na zachód słońca.
spędzam na wyspach większość roku, więc jeśli masz jakieś pytania to służę pomocą.

i też nie rozumiem (podobnie jak przedmówcy) skąd pomysł na tą instagramową / na maxa zatłoczoną, żwirową plażę w Polignano, jedna z najgorszych plaż na jakich byłem i szybko się stamtąd ewakuowałem.

tak wygląda zielona Malta (widok na plażę Għajn Tuffieħa) w środku lutego
Image

a tu nagrywałem przedwczoraj zachód słońca na tej samej plaży

Ostatnio edytowany przez harti, 29 Cze 2023 09:42, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
radeom uważa post za pomocny.

#54 PostWysłany: 29 Cze 2023 08:56 
Awatar użytkownika

srebrny
Għajn Tuffieħa nie jest zła, kąpałem się w lutym 2022, woda miała 15*C, byłem sam na plaży :twisted:
W ogóle tamte okolice są całkiem przyjemne, zatoczki, fajne trasy do połażenia po górkach i za tym cyplem, zdjęcie które wrzucił @harti jest plaża gnejna, na której praktycznie sami miejscowi piknikowali jak byłem.
A tak wygląda to z góry
cypel
Załącznik:
cypel.jpg
cypel.jpg [ 376.45 KiB | Obejrzany 2364 razy ]

za cyplem
Załącznik:
za cyplem.jpg
za cyplem.jpg [ 341.02 KiB | Obejrzany 2364 razy ]

gnejna
Załącznik:
gnejna.jpg
gnejna.jpg [ 578.99 KiB | Obejrzany 2364 razy ]

Malta jest ok ale jak dla mnie za duże zagęszczenie ludzi, no chyba, że się pojedzie zimą to w miarę luźno.
 Profil Relacje PM off  

#55 PostWysłany: 29 Cze 2023 09:41 

niebieski
tak, Gnejna to plaża na którą turyści raczej nie zaglądają, typowa miejscówka dla lokalsów, zresztą autobus 101 dojeżdża tu tylko od połowy czerwca do połowy września, i to raz na godzinę, poza latem trzeba albo kilka km iść na piechotę albo mieć wynajęte auto. dla kontrastu, na Golden Bay/Riviera w sezonie dojeżdża kilka linii i autobusy jeżdżą co 20 minut.. przez okres zimowy większość linii jeździ raz na godzinę, tylko 44 co 30 minut.

w zimie, jak widać na Twoim zdjęciu, są takie dni, kiedy na plaży zalega ta brązowa trawa morska, jak są większe fale to morze je nanosi, ale też samo morze potrafi to uprzątnąć :) tak na dobre sprzątają plaże dopiero przed sezonem. natomiast plusem są otwarte też w zimie kioski z jedzeniem/piciem i zawsze otwarte, czyste i darmowe toalety, to jest zresztą standardem na praktycznie każdej plaży na Malcie.

ta wąska plaża z trudnym dostępem (Twoja pierwsza fotka) to Qarraba, nawet w lecie jest na niej niewiele osób, czasem też opalają się tam nago,
woda w zimie tutaj nie spada poniżej 16 stopni, a w płytkich zatokach, takich jak Għajn Tuffieħa czy Għadira (ta długa plaża wzdłuż ulicy w Mellieha) woda nawet w najzimniejszych miesiącach się nagrzewa w ciągu dnia, jeśli jest bezwietrzny dzień to wiele osób się kąpie... większym problemem są meduzy (Pelagia Noctiluca), których w niektóre dni zimą potrafi być sporo, widać setki tych różowych galaretek na plaży, morze je wyrzuca.. wtedy do wody się nie wchodzi.

tu nagranie z 22 lutego tego roku, było 20 stopni, woda była nagrzana, delikatny wiaterek, trochę chmur, kilka osób się kąpało, trochę się opalało, ale jak widać, tłumów jeszcze nie ma :)

a co do tras, właściwie od Golden Bay można cały czas iść tymi malowniczymi ścieżkami wzdłuż morza i spokojnie zrobić ok 20 km aż na południe wyspy do klifów Dingli a potem do Blue Grotto... albo wybrać kierunek północny i dojść wzdłuż linii brzegowej aż do promów w Cirkewwa.. zaliczając po drodze widok na Popeye i Paradise Beach

co do tłumów, no cóż, ja lato spędzam w PL :) zatłoczone plaże / autobusy + ekstremalne upały to nie mój klimat.
 Profil Relacje PM off
cypel lubi ten post.

Temat postu: beach break w Europie
#56 PostWysłany: 15 Sie 2023 22:30 

niebieski
Beach Divulje. 1,2km/13 minut PIESZO z terminala lotniczego w SPLIT. Obok bar, dobra restauracja, dużo miejscowych, mało turystów. https://maps.app.goo.gl/yVKtgboxCAdygCDW6?g_st=ic
Image
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#57 PostWysłany: 16 Sie 2023 10:43 

Kilometry: 63 566
niebieski
Beach Divulje to obecnie masakra. Tłum ludzi, auta nad głowami, a plaża to nawiezione białe kamienie, które powodują, że woda jest mętna z mlecznym odcieniem.
 Profil Relacje PM off  

#58 PostWysłany: 20 Sie 2023 18:37 
Awatar użytkownika

platynowy
elwirka napisał(a):
Ryga i autobus do Jurmały. Plaża ładna, ale za to woda zimna i taka raczej brudnozielona.

fajna plaza jest tez w Vecaki :D z dworca glownego w Rydze 25 minut pociagiem (bilet cale 0.90 E w jedna strone - przy czym jazda sama w sobie jest atrakcja, jesli ktos jest fanem starych pociagow :lol: ), potem 15 min pieszo. I woda jest czysta. Co do cieplosci/zimnosci - jak dla mnie nie byla zimniejsza niz Baltyk w PL ;) (jakies pewnie 17-18 stopni)

i najwazniejszy +: absolutny brak ludzi pomimo wakacji. tzn jak bylem (w ostatni piatek kolo poludnia), to pogoda byla troche malo plazowa (tzn 18C i troche deszczu) - ale tak czy inaczej nawet przy lampie pewnie nie ma tam tloku - przynajmniej sadzac po ilosci budek z lodami i tego typu ustrojstwem ;) (jakies 2-3 budki przy wejsciu na plaze i tyle)

Załączniki:
20230818_113540.jpg
20230818_113540.jpg [ 558.07 KiB | Obejrzany 1898 razy ]

https://www.facebook.com/zamiedzaidalej
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#59 PostWysłany: 20 Sie 2023 20:23 

złoty
-- 20 Sie 2023 20:04 --

@Szymon2020 Na mnie również plaża Vecaki zrobiła bardzo dobre wrażenie. Woda bardzo czysta; morze pierwsze kilkadziesiąt metrów od brzegu płytkie niczym brodzik. Ludzi ogólnie mało, parawan widziałem tylko jeden. Ja jechałem na plażę komunikacją miejską (linia 24+29).

-- 20 Sie 2023 20:12 --

Nikt tutaj nie wspomniał o Bułgarii. Wystarczy wyjść z lotniska i po dwóch kilometrach marszu już jest dostępna piaszczysta plaża. Jeśli tutaj nie odpowiada to jest autobus do Słonecznego Brzegu i można sobie wybierać niczym w przysłowiowych ulęgałkach.

-- 20 Sie 2023 20:23 --

Ktoś tutaj wyżej proponował San Sebastian. Owszem bardzo ładne miasto, ale lotnisko o tej nazwie znajduje się około 25 kilometrów dalej pod Irunem. Jak już się tam doleci to lepiej pójść pieszo do Hondarribia i przeprawić się promem do francuskiego Hendaye (lub skorzystać z komunikacji miejskiej/Euskotren). Plaża w Hendyae jest długa, szeroka i mogę potwierdzić, że faktycznie warta odwiedzenia. Jak ktoś lubi to na wschodnim krańcu przy skałach jest tam też strefa naturystyczna.
 Profil Relacje PM off
Szymon2020 lubi ten post.

#60 PostWysłany: 04 Lis 2023 09:36 
Awatar użytkownika

platynowy
w sumie to jeszcze nikt nie wspomniał - plaża w zatoczce Bigovica w Barze - Czarnogóra :D (na samą plażę niestety nie dotarłem, bo zabrakło czasu do zachodu słońca; zdjęcie jest z zejścia na plażę - koniec jest kamienisty) - z tego, co się orientuję, jest dość mała i - jeśli dobrze widzę - kamienista, ale za to świetnie nadaje się na oglądanie zachodu słońca. Z Baru idzie się kawałek (dobre 4 km w jedną stronę ze stacji kolejowej, trzeba wspiąć się na górkę i potem z niej zejść), ale warto, tym bardziej, że idzie się przez kompletne odludzie (głównie żwirową drogą)

dojazd: pociągiem ze stacji Aerodrom do Baru (2 EUR, bilet u konduktora), potem trzeba dojść do początku drogi oznaczonej na google maps jako "Volujica" (uwaga google maps tutaj wariują i nie wyznaczają trasy na Bigovicę), a stamtąd to już cały czas prosto - po drodze, tuż przed kamienistym końcowym zejściem na plażę, mija się stajnię (?) urządzoną w zrujnowanym budynku :lol:

Załączniki:
20231028_172432.jpg
20231028_172432.jpg [ 365.13 KiB | Obejrzany 1492 razy ]

https://www.facebook.com/zamiedzaidalej
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 69 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości