Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 19 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 22 Lis 2013 13:40 

Witam

Jak w temacie, ktoś kojarzy bankomat Aeonu czynny 24h w Bangkoku?
Najlepiej po drodze z lotniska na Khao San.

dzięki
 Profil Relacje PM off  

Wypoczynek w Dubaju za 2829 PLN ☀️🏙️ Loty PLL LOT i noclegi w 4* hotelu Queen Elizbeth Wypoczynek w Dubaju za 2829 PLN ☀️🏙️ Loty PLL LOT i noclegi w 4* hotelu Queen Elizbeth
Egipt na wypasie 🏝️ 5* all inclusive nad Morzem Czerwonym za 2739 PLN Egipt na wypasie 🏝️ 5* all inclusive nad Morzem Czerwonym za 2739 PLN
#2 PostWysłany: 29 Lis 2013 12:19 

Loty: 31
Kilometry: 70 108
Wystarczy wejsc na strone Aeon wybrac prowincje Bangkok i wyswietli wszystkie bankomaty.

#3 PostWysłany: 29 Lis 2013 16:19 

co Ty nie powiesz? :)
słowo klucz: 24h
na stronie nie ma takiej informacji, inaczej bym tu nie pytał
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 04 Gru 2014 19:31 

niebieski
Komus udalo sie wyplacic bezprowizyjnie kase z tej sieci bankomatow? Mojego alior kantor mastercarda odrzucalo...
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 04 Gru 2014 20:19 
Awatar użytkownika

Loty: 283
Kilometry: 579 248
niebieski
Ja wypłacałam, ale akurat nie kartą z Aliora, tylko inną (PKO BP). Co do tematu wątku to niestety nie pomogę bo znam tylko bankomat w centrum handlowym, więc na pewno nie jest on 24h.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 04 Gru 2014 20:49 

niebieski
Polecam zapytać tutaj : https://www.facebook.com/groups/DSBKK/
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 04 Gru 2014 21:07 
Awatar użytkownika

niebieski
Jak wypłacałem w kwietniu to prowizja była doliczana. Standardowo 150THB. Zdziwiłem się wtedy i chwilę poszukałem w internecie info i okazało się, że chyba żaden bankomat w Tajlandii nie wypłaca teraz bez prowizji.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 05 Gru 2014 02:21 

niebieski
olus napisał(a):
Ja wypłacałam, ale akurat nie kartą z Aliora, tylko inną (PKO BP). Co do tematu wątku to niestety nie pomogę bo znam tylko bankomat w centrum handlowym, więc na pewno nie jest on 24h.

Ale udalo ci sie bez prowizji 150/180thb?
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 05 Gru 2014 11:49 
Awatar użytkownika

niebieski
Tak, bez prowizji, ale to było w lutym. Być może już się coś zmieniło w tej kwestii. Poza tym to ten bankomat przeliczył mi po naprawdę słabym kursie, finalnie wychodziło tylko odrobinę korzystniej niż w tych bankomatach, które pobierają prowizję.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 05 Gru 2014 12:14 
Awatar użytkownika

niebieski
olus napisał(a):
Tak, bez prowizji, ale to było w lutym. Być może już się coś zmieniło w tej kwestii. Poza tym to ten bankomat przeliczył mi po naprawdę słabym kursie, finalnie wychodziło tylko odrobinę korzystniej niż w tych bankomatach, które pobierają prowizję.

Ale to Twój bank zajmuje się przeliczaniem THB na walutę karty, więc kurs nie ma nic wspólnego z bankiem AEON, który wypłaca Ci baty.
Chyba, że była opcja przeliczenia tego przez AEON Bank np. na Euro do wyboru na ekranie - w takim przypadku regułą jest, że kurs jest kosmiczny. A i tak Twój bank jeszcze zarobi, przeliczając te Euro na złotówki.

Cieszę się, że ten wątek powstał. Niemiła wiadomość z tą prowizją w AEON.
Orientuje się ktoś, ile maksymalnie można jednorazowo wybrać z bankomatu? O ile pamiętam, to było chyba 10000?
Czy może niektóre dają 20?

Ja nie rozgryzłem jeszcze bankomatów na Filipinach.
Niby wszystkie kasują 200PHP, ale jeden taki na Boracay z banku BDO nic nie kasował. A inne BDO owszem.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 05 Gru 2014 12:56 
Awatar użytkownika

niebieski
jobi, masz rację w sumie, że chyba tak powinno być, że to nie zależy od bankomatu, już się w tym trochę pogubiłam. Ale fakt jest taki że w ciągu dwóch dni wypłacałam z dwóch różnych tą samą kartą i kurs był diametralnie inny. Tak jak pisałam w tym drugim (Kungsri Bank) mimo doliczenia 150 thb prowizji wyszło finalnie tylko trochę mniej korzystnie (przy wypłacie tej samej kwoty). Czyli nie wiem skąd się wziął taki zły kurs przy wypłacie z AEON, zwłaszcza że kilka dni później znów wypłacałam pieniądze z bankomatu Kungsri i kurs wyszedł taki jak za 1 razem. Dodam, że nigdy nie wybieram, żeby przewalutował po proponowanym kursie euro.

Co do drugiego pytania to największa kwota jaką wypłacałam jednorazowo to 13000 THB.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 06 Gru 2014 23:22 

platynowy
Na dzien dzisiejszy tylko Citi wyplaca bez prowizji
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 07 Lut 2016 18:58 

NBE322 napisał(a):
Na dzien dzisiejszy tylko Citi wyplaca bez prowizji

Witam,
jak to teraz wygląda? Czy nadal można wypłacać gotówkę bez prowizji z bankomatów Citibanku? Czy może chodziło o określony bankomat w danym miejscu? Ktoś wie gdzie go można znaleźć?

Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 07 Lut 2016 19:37 

niebieski
Na stronie Citi. Od lat ich sztandarowym produktem jest dostep do sieci bankomatow na calym swiecie.
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 10 Paź 2016 23:29 

niebieski
Czy w bankomatach Citi banku zwolnione z prowizji są wypłaty z kart dowolnych banków czy tylko z kart Citi?
Czy ktoś w praktyce próbował wypłaty w Tajlandii wypłatę z bankomatu z karty debetowej z Citi banku? Kartę tę można podłączyć do konta w USD. Jak kosztowo Was to wyszło w stosunku np. do karty Aliora w USD?

Image
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 10 Paź 2016 23:59 

srebrny
najlepiej i najpewniej zapytac przez infolinie citi

jak ktos ma karte, ma dostep do citibank online, wiec mozna zapytac i bedzie dosc szybka odpowiedz na pismie

e: kiedys wyplacalem w bkk z bankomatu lokalnego banku niby bez prowizji, a i tak pobrali...
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 15 Paź 2016 19:22 

niebieski
Napisałem do Citi banku z platformy online i dostałem następującą odpowiedź:

"Szanowny Panie,

Uprzejmie informuję, że w przypadku rachunku CitiPriority zgodnie z obowiązującą Tabelą Opłat i Prowizji, od wypłaty gotówki w bankomatach Citi oraz innych niż Citi za granicą Bank nie pobiera opłat.

Bank nie ma wpływu na prowizje pobierane przez właścicieli bankomatów innych niż Citi.

W przypadku wypłat gotówki z bankomatów oznaczonych logo Citi lub Citibank transakcje są przeliczane z waluty rozliczeniowej – USD na walutę Konta właściwego dla Citicard po kursie obowiązującym w Banku w momencie dokonywania transakcji.
W przypadku wypłat gotówki z bankomatów innych niż powyżej oraz transakcji bezgotówkowych, transakcje są przeliczane z waluty rozliczeniowej – EUR na walutę Konta właściwego dla Citicard po kursie zgodnym z ostatnią Tabelą Kursów Walut obowiązującą w Banku w dniu księgowania transakcji.

Rozliczenie transakcji THB na walutę rozliczeniową odbywa się po kursie ustalonym Mastercard.

Wypłacając gotówkę lub dokonując płatności kartą za granicą może Pan skorzystać z usługi Dynamic Currency Conversion, którą oferują wybrane punkty sprzedaży i bankomaty. Posiadacz karty może wybrać płatność w walucie swojego kraju, zamiast waluty lokalnej (dla kart wydanych przez Citi Handlowy walutą kraju są PLN). W momencie dokonywania płatności otrzymuje Pan informację o wartości transakcji w PLN i kursie wymiany waluty lokalnej na PLN.

Skorzystanie z usługi DCC może być niekorzystne dla Klienta w przypadku, gdy w ramach usługi DCC zostanie wykonana transakcja w PLN kartą podpiętą do konta w walucie innej n... "

...no i to na tym się kończy. Chyba system ma jakieś ograniczenie liczby znaków i odpowiedź została ucięta.
Ja to rozumiem tak, że korzystne może być otworzenie w systemie Citi konta w USD (zasilenie go np. z kantora internetowego) i podłączenie karty debetowej do tego konta. Przy wypłacie z bankomacie Citi w Tajlandii powinna zostać zastosowana zastosowana konwersja z USD na THB po kursie Marstercard.

Image
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 23 Gru 2016 02:17 

w zasadzie w Bangkoku zostal tylko bankomat Citibanku przy Terminal21 ktory ciagle nie ma prowizji

-- 23 Gru 2016 02:19 --

ibartek napisał(a):
najlepiej i najpewniej zapytac przez infolinie citi

jak ktos ma karte, ma dostep do citibank online, wiec mozna zapytac i bedzie dosc szybka odpowiedz na pismie

e: kiedys wyplacalem w bkk z bankomatu lokalnego banku niby bez prowizji, a i tak pobrali...

co ma prowizja banku do prowizji operatora bankomatow ?
tak trudno to zrozumiec ?

wyplacasz 2000THB, bank widzi ze wyplacasz 2200THB ( bo tyle podaje operator do banku 2000THB + 200THBfee)
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 23 Gru 2016 02:26 

srebrny
mowa byla o lokalnej oplacie za wyplate z bankomatu, a nie o prowizji dla wystawcy karty.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 19 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość