Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 33 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Bankomaty
#21 PostWysłany: 25 Lip 2024 23:06 
Awatar użytkownika

złoty
Jak wygląda sprawa wymiany walut na lotnisku jeśli wszystkie bankomaty są z prowizją ?, są sensowne kursy wymiany ?
 Profil Relacje PM off  

Świąteczny city break w Rzymie 🎄🏛️ Loty z Warszawy i 4⭐️ hotel za 949 PLN 🎅 Świąteczny city break w Rzymie 🎄🏛️ Loty z Warszawy i 4⭐️ hotel za 949 PLN 🎅
Egzotyczne Wyspy Zielonego Przylądka za 3826 PLN 🏝️🍹 All inclusive w 5* hotelu z aquaparkiem dla rodzin 💦👨‍👩‍👧‍👦 Egzotyczne Wyspy Zielonego Przylądka za 3826 PLN 🏝️🍹 All inclusive w 5* hotelu z aquaparkiem dla rodzin 💦👨‍👩‍👧‍👦
#22 PostWysłany: 26 Lip 2024 09:49 
Awatar użytkownika

niebieski
Podłączam się do pytania: chciałbym wymienić na lotnisku 100-200$ i zastanawiam się czy bankomat? czy kantor?
Pewne różnice będą znikome, ale jak już pytanie padło, to może warto na nie odpowiedzieć
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 26 Lip 2024 10:17 
Awatar użytkownika

Loty: 255
Kilometry: 555 636
platynowy
Na przylotach są kantory. Przy najtańszym bankomacie WOORI też, więc możesz na miejscu sobie szybko przeliczyć, co się bardziej opłaca, ale tak jak piszesz - przy takich kwotach czy nawet trochę większych IMHO szkoda czasu na zastanawianie, bo to różnice rzędu max. kilku PLN (prawdopodobnie wyjdzie mniej więcej tak samo), a w centrum w razie potrzeby wypłacisz bez prowizji w Citi.
BTW jeśli komuś zostaną wony, to też majątku nie straci bo dobre kantory w PL skupują po dobrym kursie.

Załączniki:
IMG_9902.jpeg
IMG_9902.jpeg [ 18.49 KiB | Obejrzany 820 razy ]
IMG_9904.jpeg
IMG_9904.jpeg [ 23.4 KiB | Obejrzany 820 razy ]
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#24 PostWysłany: 03 Wrz 2024 21:45 
Awatar użytkownika

złoty
Odpowiem sam sobie, na lotnisku kantory wymieniają $ po 128,5k za 100 $, a w centrum miasta po 135k nawet, więc nie warto szukać atm bez prowizji
 Profil Relacje PM off
2 ludzi uważa post za pomocny.

#25 PostWysłany: 05 Wrz 2024 17:59 

Loty: 1077
Kilometry: 1 066 372
platynowy
A jakie mają kursy Euro?

#26 PostWysłany: 11 Wrz 2024 12:14 

Aż dziwne, że informacja ta nie padłą w wątku nigdy wcześniej. Od lat podczas podróży do Korei wypłacamy gotówkę bez prowizji i jakichkolwiek dodatkowych opłat w bankomatach NongHyup Bank, zwanego popularnie NH Bankiem. W centrum Seoulu jest ich trochę, placówki całodobowe są czyste i bezpieczne.

Ostatnio testowane kilka tygodni temu - sprawa wciąż jest aktualna.

Załączniki:
nh-bank-sm.jpg
nh-bank-sm.jpg [ 219.61 KiB | Obejrzany 665 razy ]
 Profil Relacje PM off
7 ludzi lubi ten post.
4 ludzi uważa post za pomocny.

#27 PostWysłany: 11 Wrz 2024 21:53 
Awatar użytkownika

złoty
€ 144-145 jak jeszcze pamiętam
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 30 Wrz 2024 16:37 

platynowy
Potwierdzam, że wypłaty z bankomatów NH są bez prowizji - sprawdzane dziś w Seulu na Myeongdong-gil, karta Revo MC. Dodatkowo można sobie wybrać w jakich nominałach chce się dostać pieniądze - np. 1x50kKRW, czy 5x10kKRW.
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.
Zeus uważa post za pomocny.

#29 PostWysłany: 02 Paź 2024 05:21 
Awatar użytkownika

Loty: 354
Kilometry: 659 233
niebieski
W Terminalu autobusowym w Gwangju bankomaty NH nie chciały obsługiwać "obcych" (zagranicznych kart). Wybierając z KB prowizja wynosi 3500 krw (ok. 10 PLN), niezależnie od ilości wybieranej gotówki.

#30 PostWysłany: 02 Paź 2024 09:53 
Awatar użytkownika

niebieski
Niestety moja próba wypłacenia gotówki z bankomatu CITY w centrum handlowym w Myeongdong nie udała się - przy wypłacie kartą Revo albo Aliora otrzymywałem informacje że operacji nie można zrealizować tymi kartami. Oczywiście zawsze istnieje prawdopodobieństwo, że coś źle poklikałem - przy wyborze karty miałem opcję: karta Citibank albo dwie inne w języku koreańskim ( niestety nie sprawdziłem co one oznaczały). Nie miałem ciśnienia na wypłatę gotówki więc olałem temat. W Myeongdong można bez problemu znaleźć kantor w dobrym kursem, tzn. lepszym niż na lotnisku. Bankomatów NH nie sprawdziłem, bo nie miałem wtedy jeszcze takiej wiedzy - powodzenia
 Profil Relacje PM off  

#31 PostWysłany: 15 Paź 2024 13:47 

Ja też próbowałem ale zawsze fee jest 3500-4500 KRW
 Profil Relacje PM off  

#32 PostWysłany: 17 Paź 2024 16:59 

Ja dziś bez prowizji wypłaciłem w City karta mBank Visa świat intensive - w innych 3800-4500 KRW prowizji
 Profil Relacje PM off  

#33 PostWysłany: 31 Maj 2025 12:14 

Loty: 130
Kilometry: 209 927
Odświeżę temat, bo 2 dni temu wyciągnąłem 10k wonów (tylko tyle mi było potrzebne na 1 dzień doładowania T-money) bez prowizji z karty Revolut (VISA) z bankomatu Citibank niedaleko Myoengdong (Citibank ATM Westin Chosun Seoul). W bankomacie wybierałem opcję karty citibank. Bankomat trochę ukrytu bo trzeba wejść do środka na 1 piętro i zaraz na lewo w komórce pod schodami.
 Profil Relacje PM off
Raphael lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 33 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość