Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 14 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Bangkok -> Phuket
#1 PostWysłany: 09 Lut 2015 14:30 

Lece w kwietniu do Bangkoku linia Fly Emirates przez Dubaj i planowo laduje o 12.15.Od razu zamierzam na tydzien przeleciec na Phuket i teraz moje pytanie rodzi sie nastepujace,otoz chcialbym zapytac czy warto ryzykowac i kupic bilet na 13.55 czy 16.55.Wylot tez z lotniska BKK liniqmi Bangkok Airways.Wiem,ze z DMK byloby ze 100-150zl taniej lecac AirAsia,ale trzeba by przejezdzac miedzy lotniskami.Co sadzicie?Akurat moj pierwszy wypad do Tajlandii,troche leniuchowania na Phuket przez pierwszy tydzien i potem tydzien w Bangkoku i szeroko rozumianych okolicach ;)
 Profil Relacje PM off  

Niezapomniana wycieczka po Tajlandii 🛺 Bangkok, Phuket i Chiang Mai w jednej podróży z Warszawy za 2716 PLN 🌺 Niezapomniana wycieczka po Tajlandii 🛺 Bangkok, Phuket i Chiang Mai w jednej podróży z Warszawy za 2716 PLN 🌺
Luksusowy 5* hotel z aquaparkiem w Egipcie 🏝️🏊‍♂️🌴 Tydzień z all inclusive za 2390 PLN 🍹😎 Luksusowy 5* hotel z aquaparkiem w Egipcie 🏝️🏊‍♂️🌴 Tydzień z all inclusive za 2390 PLN 🍹😎
 Temat postu: Re: Bangkok -> Phuket
#2 PostWysłany: 09 Lut 2015 14:51 
Awatar użytkownika

Loty: 175
Kilometry: 399 452
Podziel tydzień w Bangkoku na dwie części: trochę na początku wyjazdu i reszta na końcu. Problem znika :lol:
Jeśli koniecznie chcesz lecieć zaraz na Phuket ja nie ryzykowałbym 13:55 ale decyzja jest Twoja ...

Bangkok Airways bardzo dobre ale na ogół drogie.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 09 Lut 2015 14:59 
Awatar użytkownika

Loty: 126
Kilometry: 294 821
niebieski
Moim zdaniem zdecydowanie lepiej 16:55.
Lądujesz o 12:15, musisz przejść przez immigration i odebrać bagaż (o ile lecisz z rejestrowanym), zrobi się spokojnie 13:00 albo i później, a Suvarnabhumi to na prawdę duże lotnisko. Bardzo duże.

Co do kosztów to już w sumie odpowiedziałeś, ale ja bym jednak wolał oszczędzić kilka gorszy, przejechać się darmowym i bezpośrednim autobusem na Don Muang i złapać Air Asia, Nok Air lub Thai Lion Air zamiast czekać na Suvarnabhumi. Ale co kto i jak lubi.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 09 Lut 2015 17:32 

Lece 17 kwietnia,więc jeszcze mogę wstrzymać się z zakupem,ceny akurat na Bangkok Airways zdecydowanie spadły jeżeli chodzi o poprzednie 2 miesiące,może ten trend się utrzyma to wyjdzie mi w miarę rozsądnie.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 10 Lut 2015 08:23 

Na lotnisku BKK potrzebujesz tez czas na przejscie przez kontrole paszportowa. Nie wiem jak jest w kwietniu, ale w najwyzszym sezonie zajmuje to 1-2godzin.
Na lotnisku warto tez kupic sobie karte do telefonu- gdyz obsluga od razu skonfiguruje ci tel tak aby dzialal internet.
Jesli bedziesz glodny to mozna tez dobrze i bardzo tanio zjesc na lotniskowym food markecie.
Wiec jest co robic po przylocie :)

Sprawdz tez dobrze ceny lotow do HKT bo z DMK wcale moze nie wyjsc taniej niz z BKK, z uwagi na cene bagazu. Czesto bardzo niskie ceny na trasach regionalnych z BKK oferuje Thai oraz Thai Smile (ten sam holding). Sprawdz ich www.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 10 Lut 2015 08:31 
Awatar użytkownika

Loty: 328
Kilometry: 456 296
niebieski
Tak jak pisali poprzednicy- niecałe dwie godziny to za mało na takim dużym i obleganym lotnisku

#7 PostWysłany: 10 Lut 2015 10:29 
Awatar użytkownika

Loty: 126
Kilometry: 294 821
niebieski
Odnośnie cen lotów z Don Muang, to oczywiście low-cost może czasem wyjść podobnie, ale zazwyczaj jednak sporo taniej, a w Thai Lion Air i Nok Air 15kg bagaż rejestrowany jest już w cenie biletu.

Thai Smile niestety nie lata z Suvarnabhumi na trasie do Phuket, lecz również z Don Muang.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 11 Lut 2015 19:10 

Kupiłem Bangkok Airways,akurat trafiłem odpowiadającą mi cenę ;) bilety się kończyły prawdopodobnie. Generalnie dziękuje za pomoc ;)
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 15 Lut 2015 20:58 
Awatar użytkownika

Loty: 69
Kilometry: 196 395
Zbanowany
Założyciel tematu zakupił już bilety, więc tak na przyszłość.
3 tyg temu kontrola paszportowa trwała 1:15 (wszystkie okienka otwarte)
Po przejściu bagaże stały już wyładowane przez obsługę z taśmy, ale z 2-3 minuty zajęło zlokalizowanie, która taśma nasza...
Generalnie, przesiadka z odbiorem i nadaniem bagażu w 90 minut - imho niemożliwa.
Samoloty często lądują z opóźnieniem, nasz miał10 minut.

Pozdr

#10 PostWysłany: 09 Mar 2015 12:53 

Takze lece w kwietniu ale 18-go tymi samymi liniami; szkoda ze sie minelismy. Towarzyszy zawsze nie malo;-)
Tylko u mnie sprawa wyglada tak, ze: 3dni Bangkok, potem 2 lub 3 wyspy i przez Singapur do domu;-)

Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 13 Mar 2015 13:22 

W thai lipn w opcji low mamy te 15kg bagazu na osobe? Bo w premium wyskakuje okno ze jest 20kg a przy low nic nie pisze?:-)

Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 13 Mar 2015 17:21 
Awatar użytkownika

Loty: 69
Kilometry: 196 395
Zbanowany
Tak

http://www.lionairthai.com/en/pre-flight-info

#13 PostWysłany: 14 Mar 2015 15:01 

Aha, a w Asia Air juz musimy brac ta drozsza opcje aby jakikolwiek bagaz rejestrowany zabrac?
Jeszeli chodzi o Nokair to jakie macie z nimi doswiadczenia?

Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 14 Mar 2015 15:52 

Na 13,55 nie ma wogole szans. Samo dojscie od rekawa samolotu tymi korytarzami do Immigration trwa po przylocie Emirates pol godziny. Kolejne pol godziny zejdzie aby wystac w kolejce do Immigration. Bagaze sa tam dosyc szybko. Ale ja bym liczyl jednak minimum 1,5h od wyladowania na BKK do wyjscia z bagazem. Do tego dochodzi ponowna odprawa na kolejny lot. Tam trzeba dojsc. Postac w dlugiej kolejce. Co najmniej godzina. Nie jechalbym jak sugeruja na DMK. Za 100-150zl to nie ma sensu. Po kilkunastogodzinnej podrozy z Polski przejechanie z BKK na DMK jest meczarnia. Juz lepiej posiedziec na BKK i poleciec Bangkok Air. Bardzo dobre i solidne linie. Latalem wiele razy i polecam
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 14 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość