Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 09 Gru 2012 01:54 

nie znalazlam nigdzie na forum tego tematu, a byc moze ktos z Was ma jakies doswiadczenia...

Ostatnio, podczas dlugiego lotu, po raz pierwszy w zyciu spuchly mi nogi. mam 29 lat i nigdy wczesniej nie mialam problemow z krazeniem, nawet podczas latania. dlatego tez niezle sie przerazilam, kiedy buty okazaly sie za ciasne, a dzinsy byly opiete nawet na lydkach :(

Rzecz jasna, przejde sie do lekarza sprawdzic sie, ale slyszalam tez skarpetach uciskowych, ktore wspomagaja krazenie podczas dlugiego siedzenia... Czy ktos moze polecic takowe albo inne sposoby na powyzszy problem?
 Profil Relacje PM off  

Zobacz Nowy Jork i odpocznij na Bahamach🛳️✈️ Loty z Warszawy i rejs za 4969 PLN 🍹🍺☕ Zobacz Nowy Jork i odpocznij na Bahamach🛳️✈️ Loty z Warszawy i rejs za 4969 PLN 🍹🍺☕
Słoneczna majówka na Costa Dorada od 1965 🇪🇸🌊 Tydzień w 4⭐ hotelu z wyżywieniem 🏖️ Słoneczna majówka na Costa Dorada od 1965 🇪🇸🌊 Tydzień w 4⭐ hotelu z wyżywieniem 🏖️
#2 PostWysłany: 09 Gru 2012 02:14 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
kajda1 napisał(a):
nie znalazlam nigdzie na forum tego tematu, a byc moze ktos z Was ma jakies doswiadczenia...

Ostatnio, podczas dlugiego lotu, po raz pierwszy w zyciu spuchly mi nogi. mam 29 lat i nigdy wczesniej nie mialam problemow z krazeniem, nawet podczas latania. dlatego tez niezle sie przerazilam, kiedy buty okazaly sie za ciasne, a dzinsy byly opiete nawet na lydkach :(

Rzecz jasna, przejde sie do lekarza sprawdzic sie, ale slyszalam tez skarpetach uciskowych, ktore wspomagaja krazenie podczas dlugiego siedzenia... Czy ktos moze polecic takowe albo inne sposoby na powyzszy problem?

zrób coś z tym bo żylaki zagoszczą na Twoich nogach. na pewno trzeba iść do lekarza.
skarpety też podobno dobiera lekarz tak więc nie są to jakiekolwiek a specjalnie do przypadku dobrane.
no i trzeba dbać o nogi w czasie podróży: rozluźnić obuwie ale nawet zdjąć, popracować trochę łykami żeby krew mogła z nich łatwiej odpłynąć, nosić luźne ubranie i zmieniać pozycję w miarę możliwości

#3 PostWysłany: 09 Gru 2012 03:14 

niebieski
Tzw zespół klasy ekonomicznej.

http://www.wielkiblekit.pl/nurkowanie/medycyna_nurkowa/zespol_klasy_ekonomicznej

To jest całkiem poważny problem, można się nabawić zakrzepowego zapalenia żył, powikłania mogą być bardzo niebezpieczne.

Podczas długiego lotu powinno się wykonywać proste ćwiczenia dla poprawienia krążenia ("zginanie stóp i kolan, naprzemienne napinanie i rozluźnianie mięśni łydek") oraz pić dużo wody. Albo co 1-2h robić spacer po samolocie.

Ja korzystam z produktów dosyć popularnej Polskiej firmy ale jest tego dosyć dużo, do wyboru do koloru, w sklepach medycznych można sobie zobaczyć, wypytać. Myślę, że profilaktycznie powinny wystarczyć podkolanówki z pierwszym stopniem kompresji, para kosztuje ok 35zł.

Skoro piszesz, że wybierasz się do lekarza, to on Ci wszystko wytłumaczy i doradzi, najlepiej do chirurga naczyniowego.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 10 Gru 2012 15:55 

raz mi sie cos takiego zdarzylo.
lecialem do puerto rico z 2 przesiadkami plus dojazd pociagiem do wawy. w sumie jakies 40 godzin. na maksa zapuchly mi stawy skokowe.
przeszlo nastepnego dnia. nie panikowalbym. wizyta u lekarza bedzie zbyteczna.
pamietam ze w sklepach boots w londynie na lotniskach sprzedaja skarpetki uciskowe za kilkanascie funtow.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 10 Gru 2012 16:07 

kajda1 napisał(a):

Witam,

ja korzystam ze skarpet kompresyjnych CEP w wyższych górach i podczas imprez biegowych. Bardzo je sobie chwalę, miałem obawy bo cena była spooora nawet w porównaniu z normalnymi skarpetami górskimi ale było warto. Skarpety poprawiają ukrwienie, szybciej odprowadzają kwas mlekowy i parę mniej istotnych dla mnie rzeczy. Nie wiem natomiast jak będą spisywały się w tym konkretnym przypadku - nigdy nie miałem takich problemów więc ciężko stwierdzić.
Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 10 Gru 2012 16:09 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
hslawek napisał(a):
...
pamietam ze w sklepach boots w londynie na lotniskach sprzedaja skarpetki uciskowe za kilkanascie funtow.

takie skarpety to powinno byc lekarstwo a nie zwykla odziez. a lekarstwa zwykle konsultuje sie z lekarzem wiec odradzam takiego zakupu.

#7 PostWysłany: 10 Gru 2012 17:33 

nie daje rady, w polce rzeczy ktore mozna kupic otc wszedzie na swiecie sa tylko dostepne na recepte.

w uk mozesz kupic wszedzie w bootsie:

http://www.boots.com/en/Summer/Travel-h ... ght-socks/
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 10 Gru 2012 19:23 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Moze Ci sie przyda :-)

Po pierwsze: ruch – spacery, jogging, aerobik, rower, gry zespołowe; podczas wysiłku fizycznego ulega przyspieszeniu odpływ krwi z żył do serca, organizm jest lepiej dotleniony i ma więcej energii – dlatego nawet w trakcie pracy warto napinać mięśnie łydek, poruszać stopami, robić sobie przerwy na krótkie przechadzki po biurze czy pokoju;

Po drugie: dieta - bogata w produkty zawierające potas (wspomaga pracę mięśni i kontroluje gospodarkę wodną), witaminę C, rutynę i krzem (uszczelniają ściany naczyń krwionośnych) oraz błonnik (wspomaga przemianę materii), a uboga w sól (która zatrzymuje wodę w ustroju i podnosi ciśnienie krwi);

Po trzecie: woda - minimum 2, a w czasie upałów nawet 3 litry dziennie (uelastycznia ściany naczyń krwionośnych, pobudza krążenie, zapobiega zatrzymaniu płynów w organizmie);

Po czwarte: strój – wygodny i przewiewny; zbyt obcisłe spodnie i skarpety mogą utrudniać odpływ krwi;

Po piąte: obuwie – wysokie obcasy tylko od święta (ograniczają prace mięśnia łydki, który działa jak pompa tłocząca krew);

Po szóste: temperatura – wysoka (solarium, sauna, nadmierna ekspozycja na słońce) powoduje rozszerzanie żył;

Po siódme: hormony – antykoncepcja hormonalna może prowadzić do poszerzania naczyń krwionośnych, a w konsekwencji – powstawania żylaków;

Po ósme: papierosy – nikotyna i substancje smoliste sprzyjają zastojom żylnym i bezpośrednio wpływają na powstawanie schorzeń układu krążenia.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości