Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 16 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 17 Mar 2011 19:25 

W którym miejscu na lotnisku stoi pracownik Ryanaira który kontroluje czy moja torba mieści się w odpowiednich rozmiarach?

W LPA, HHN, Brukseli, Wrocławiu było to sprawdzane już po security przed samym wejściem do samolotu.

Czy na innych lotniskach jest tak samo? (interesuje mnie szczególnie LCJ, STN, OPO)
 Profil Relacje PM off  

👩‍👩‍👧‍👧 Całą rodziną (2+2) na ferie do Algarve 🤯🌴 Tydzień w 4* aparthotelu za 879 PLN ❗✨ 👩‍👩‍👧‍👧 Całą rodziną (2+2) na ferie do Algarve 🤯🌴 Tydzień w 4* aparthotelu za 879 PLN ❗✨
Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️🏖️ Hongkong + Filipiny za 2674 PLN 🌴 💛 Loty w sezonie ✨ Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️🏖️ Hongkong + Filipiny za 2674 PLN 🌴 💛 Loty w sezonie ✨
#2 PostWysłany: 17 Mar 2011 19:37 
Awatar użytkownika

srebrny
Opo - tuz przed wejsciem do samolotu

zreszta chyba na wiekszosci lotnisk tak jest [z tych co ostatnio kojarze to na przyklad katowice ;) ]

paryz beauvis pamietam ze przed security checkiem gosciu sprawdzal
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 17 Mar 2011 19:54 

niebieski
Na każdym lotnisku możesz się liczyć z tym że przy bramce oprócz kontroli kart pokładowych/dokumentów będzie stał koszyczek i CI każą wkładać do niego bagaż.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 17 Mar 2011 20:02 

Loty: 178
Kilometry: 400 854
niebieski
W Dusseldorfie koszyk i waga jest jeszcze przed security.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 17 Mar 2011 21:00 

niebieski
W lutym lecieliśmy z CHARLEROI.Tym razem,czego nigdy nigdzie dotychczas nie doświadczyłem,kontrola bagażu odbywała się po kontroli osobistej,po przejściu przez część restauracyjną i duty free!Stały tam 4 wagi,dwa stelaże do sprawdzania wymiarów i 2 pracowników.Sprawdzali wszystkich bez wyjątku.Miałem 10,35 kg!Pani kazała mi oddać walizkę na bagaż rejestrowy/35 eu/ lub coś wyrzucić.Cofnąłem się 10 metrów do innej wagi kontrolnej/ a jakże ,była taka/,włożyłem pod pachę buty z walizki i ...już bez problemów przeszedłem kontrolę.Podobnie mieli pozostali członkowie rodziny.
Na innych lotniskach zwykle jest to przed wejściem do samolotu.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 17 Mar 2011 21:43 
Awatar użytkownika

niebieski
Skavsta - waga przed security, bergamo - waga z koszykiem przed security (choc na moje 12 startów/ladowan tam, nie sprawdzali mnie ani razu ;-))
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 17 Mar 2011 22:21 

to jest możliwe żeby sprawdzali po lądowaniu?!
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 17 Mar 2011 22:30 
Awatar użytkownika

niebieski
csc napisał(a):
to jest możliwe żeby sprawdzali po lądowaniu?!

nie, nie spotkalem sie z czyms takim a troche lotnisk z FR odwiedzilem.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 18 Mar 2011 00:19 
Awatar użytkownika

Loty: 95
Kilometry: 156 953
niebieski
w łodzi i bergamo w kolejce do security sprawdzają. @Blackall ja leciałem miesiąc temu z bergamo to dwa razy sprawdzali każdego
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 18 Mar 2011 01:03 
Awatar użytkownika

niebieski
luxyfer napisał(a):
w łodzi i bergamo w kolejce do security sprawdzają. @Blackall ja leciałem miesiąc temu z bergamo to dwa razy sprawdzali każdego

hehe wiem ze sprawdzaja w zasadzie kazdego, ale jak sie wyczai dobry moment to da sie sprawnie przejsc ;-)
a ze jak bergamo to i lambrusco z orio center, to czlowiek po tym jakis taki pewniejszy... ;)

swoja droga przypomnialem sobie ze w KRK teraz czesto siedzi ktos i pyta gdzie sie leci widzac duze plecaki - przed security. Ostatnio nas mierzyli, wazyli, co tylko sie dalo.. u mnie było ok, natomiast kumpel miał coś lekko ponad 11kg, pani powiedziala tylko "przyjmijmy ze to jest 10kg" i puscila ;-) Pomimo, ze na poczatku chyba sie na nas wkurzyla:
- Gdzie panstwo leca?
- Na wakacje! :D
- Nie pytam w jakim celu, tylko na jakie lotnisko <z oburzoną miną> ;-)
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 18 Mar 2011 04:22 

1,5 miesiaca temu w bergamo przed kontrola bezpieczenstwa siedzala przy koszyczku pani i sprawdzala pasazerow ryanaira z duzymi plecakami i torbami na kolkach. ja mialem plecak 25l, rzucila na niego okiem i powiedziala ze ok. a jestem pewien, ze ktorys z wymiarow na pewno mialem przekroczony :)

#12 PostWysłany: 18 Mar 2011 12:24 
Awatar użytkownika

niebieski
gwzd napisał(a):
1,5 miesiaca temu w bergamo przed kontrola bezpieczenstwa siedzala przy koszyczku pani i sprawdzala pasazerow ryanaira z duzymi plecakami i torbami na kolkach. ja mialem plecak 25l, rzucila na niego okiem i powiedziala ze ok. a jestem pewien, ze ktorys z wymiarow na pewno mialem przekroczony :)

przy 25 litrach?! :)
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 18 Mar 2011 12:37 

http://allegro.pl/plecak-miejski-nord-c ... 73254.html

jak go napakujesz dosc dobrze to raczej niemozliwym jest, aby glebokosc wynosila 20cm. taka kuleczka sie robi i do tego kosza trudno to wepchnac ;)

#14 PostWysłany: 18 Mar 2011 19:13 

Cytuj:

Jak wracaliśmy z Hiszpanii przez Bergamo (końcówka lutego) to stał koszyk przed security i koło niego stały dwie kobiety, chyba z Ryanair. Zmęczeni byliśmy, przeszliśmy obok nich bez problemów, tzn bez sprawdzania bagażu. Inna sprawa, to dokładne trzepanie na security.

Aha, a przed wejściem do samolotu chyba był drugi koszyk do sprawdzania, ale znów nikogo nie sprawdzali, bo raz, że mieliśmy lekkie opóźnienie, a dwa, że leciała z nami grupa dzieci z Włoch, z których praktycznie każde miało walizkę większą niż ograniczenia lub walizkę + plecak.
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 19 Mar 2011 00:11 

Ja mam zawsze sposób jak jedziemy w kilka osób.
Mój plecak to: http://www.file.himaltrek.pl/Summit/36/2.JPG
Idealnie mieśli się w wymiarach, choć na 1 rzut oka nie wygląda. Jestem osobą dość wysoką (179), długie blond włosy, niebieskie oczy - przydaje się u południowców.
Wracając do sposobu:
Stoimy w ścisku w kilka osób. Ja mam swój plecak+kilka kurtek, więc jestem pewna, że przejdę. Obok mnie stoi kumpela - raczej drobna, ale z niewymiarowym bagażem. Kolejka, wszyscy stoją i czekają. Ja się wlepiam w pana, który sprawdza. Świdruje go wzrokiem. A że zazwyczaj sż niżsi, to czują respekt. Jak spojrzy na mnie to się uśmiecham. I dalej gapię. Jak kolejka rusza, to nie ma mowy, żeby ani mnie ani koleżankę zatrzymał. Choć ja mam zawsze ruch ściągania plecaka na wagę/do koszyka.
Nie ma to jak siła perswazji ;-) I załatwianie "na ładne oczy" :-P

#16 PostWysłany: 19 Mar 2011 00:37 

niebieski
Co do kontroli w CRL to pierwsza kontrola jest jeszcze przed security ( w tym "korytarzyku" prowadzacym do security). Druga bywa pomiędzy restauracjami/sklepem a bramkami. Nie jest ona stała, zazwyczaj się pojawia gdy jest jakiś lot do Maroka i trzepią wtedy wszystkich ale z nastawieniem na Marokańczyków. Wystarczy przeczekać albo wejśc do strefy z bramkami zanim się pojawi i tam już siedzieć ew zostawić bagaż jeśli jesteśmy w grupie. Czasami zdarzają się też kontrole przy samem bramce do wejścia do samolotu. Tu już reguła jest chyba poranna odprawa i dobry/zły humor pracownika.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 16 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 7 gości