Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 5 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 13 Gru 2012 15:41 

Alo,
1. Ryanair laduje mi planowo w Charleroi (pod Bruksela) o 12:00. Czy myslicie ze mialbym szanse wyrobic na autobus Tec A do dworca Charleroi Sud odjezdzajacy z lotniska o 12:10? To byloby dla mnie bardzo wazne!
2. Skad ten autobus dokladnie odjezdza z lotniska? Po wyjsciu z terminala musze isc w prawo czy w lewo, czy moze staje on centralnie pod terminalem?
3. Czy do tego autobusu zawsze mozna wsiasc, czy raczej czesto jest tylu chetnych, ze trzeba czekac na kolejny kurs? Z lotniska jechalbym nim w sobote w poludnie i wracal tego samego dnia o 19:35, wiec nie wiem jaki wtedy jest ruch.
4. Czy bilet na ten kurs (chyba 3 EUR w jedna strone) mozna kupic u kierowcy bez dodatkowej oplaty?

5. Czy pociagi w Belgi sa punktualne? To wazne, bo wracajac z Antwerpii gdyby spoznil mi sie o 15 min, nie wyrobilbym na samolot! Planuje wycieczke w styczniu - warunki zimowe!
6. Planuje stawic sie na lotnisku w sobote kolo 20:00 na godzine przed odlotem. Czy wyrobie na samolot? Podobno w piatki sa tam niezle kolejki do odprawy. Ktos wie jak w sobote wieczorem bywa?
 Profil Relacje PM off  

Mniej znane Malediwy, czyli Atol Addu 👙🏖️ Loty już od 2390 PLN ✈️🎒🤿 Mniej znane Malediwy, czyli Atol Addu 👙🏖️ Loty już od 2390 PLN ✈️🎒🤿
Maroko od piątku do poniedziałku za 779 PLN 🌤️👣 Loty i noclegi w ⭐⭐⭐⭐ hotelu Maroko od piątku do poniedziałku za 779 PLN 🌤️👣 Loty i noclegi w ⭐⭐⭐⭐ hotelu
#2 PostWysłany: 13 Gru 2012 15:45 

ad1.
według mnie to 10 min to za mało zanim podjada schody i wysiadziesz to minie już te 10 min przynajmniej tak było w zeszła niedzielę rano
po drugie jest tam istny labirynt do przejścia żebys znalazł się do góry w terminalu ;) autobusy odjezdzaja na prawo od wyjścia ;)
ad6.
kolejki są spore godzina może być na styk w wtorek rano lecialem do Modlina i byl to 8 lot tego dnia i ludzi było bardzo dużo ;)

Wysyłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 13 Gru 2012 16:07 
Awatar użytkownika

srebrny
W zeszłą sobotę mieliśmy z Charleroi autobus do Luksemburga o 15:30, wylądowaliśmy na lotnisku dokładnie o 15:28 (samolot był opóźniony ponad 3h), szybkim biegiem w kierunku ↑ EXIT przed terminal i widzimy odjeżdzający nasz autobus, ale machaniem zróciiśmy na siebie uwagę pana kierowcy i się zatrzymał :o Nie to co nasze pksy :). Byla godzina 15:35 jak wsiedliśmy do autobusu. Liczy się każda minuta, więc dodam, że siedzieliśmy za skrzydłami i wyjście przodem, więc też to trochę czasu zajęło.

#4 PostWysłany: 13 Gru 2012 16:25 
Awatar użytkownika

Loty: 47
Kilometry: 58 916
Kolo9999 napisał(a):
1. Ryanair laduje mi planowo w Charleroi (pod Bruksela) o 12:00. Czy myslicie ze mialbym szanse wyrobic na autobus Tec A do dworca Charleroi Sud odjezdzajacy z lotniska o 12:10? To byloby dla mnie bardzo wazne!
Raczej marne szanse o ile samolot przyleci planowo. Weź pod uwagę, że podany czas, to godzina lądowania. Do tego dochodzi kołowanie na płytę postojową, podstawienie schodów itd. Na dojście z płyty do autobusu TEC potrzebujesz co najmniej 5 min, no chyba, że będziesz biec to może nieco mniej ;) Jeśli samolot będzie przed czasem to raczej zdążysz. Ale latałem tam od sierpnia już kilkanaście razy i częściej lot jest o czasie albo parę minut po, niż wcześniej.

Kolo9999 napisał(a):
2. Skad ten autobus dokladnie odjezdza z lotniska? Po wyjsciu z terminala musze isc w prawo czy w lewo, czy moze staje on centralnie pod terminalem?
Autobusy TEC do dworca w Charleroi odjeżdzają z LEWEJ stony terminala (z prawej jeżdzą Shuttle Busy do Brukseli i w innych kierunkach). Jak wyjdziesz już do strefy przylotów, kieruj się od razu w lewo, prawie do końca hali. Przystanek jest przy wyjściu mniej więcej na wysokości kontroli bezpieczeństwa.

Kolo9999 napisał(a):
3. Czy do tego autobusu zawsze mozna wsiasc, czy raczej czesto jest tylu chetnych, ze trzeba czekac na kolejny kurs? Z lotniska jechalbym nim w sobote w poludnie i wracal tego samego dnia o 19:35, wiec nie wiem jaki wtedy jest ruch.
Nigdy nie widziałem go przepełnionego, raczej nie powinno być problemu.

Kolo9999 napisał(a):
4. Czy bilet na ten kurs (chyba 3 EUR w jedna strone) mozna kupic u kierowcy bez dodatkowej oplaty?
Można jak najbardziej u kierowcy ale tylko gotówką. Cena taka sama jak w automacie.

Kolo9999 napisał(a):
5. Czy pociagi w Belgi sa punktualne? To wazne, bo wracajac z Antwerpii gdyby spoznil mi sie o 15 min, nie wyrobilbym na samolot! Planuje wycieczke w styczniu - warunki zimowe!
Z tym bywa różnie, czasem zdarzają się opóźnienia, szczególnie na odcinku z Charleroi do Brukseli bo tam coś remontują wciąż. Ale nie jest źle, jeżdżę tą trasą praktycznie w każdy weekend i opóźnienia jeśli były to max. 5 min. Ale widziałem pociągi bardziej opóźnione - tego akurat nie przewidzisz nigdy. Wg mnie 15 min rezerwy na przesiadkę to jednak trochę mało.

Kolo9999 napisał(a):
6. Planuje stawic sie na lotnisku w sobote kolo 20:00 na godzine przed odlotem. Czy wyrobie na samolot? Podobno w piatki sa tam niezle kolejki do odprawy. Ktos wie jak w sobote wieczorem bywa?
Nawet jak jest kolejka, to w godzinę się wyrobisz. Ja z reguły przyjeżdżam na lotnisko 45 do 60 minut przed wylotem i nigdy nie było problemu.

#5 PostWysłany: 13 Gru 2012 17:40 

niebieski
Hubik napisał(a):
Kolo9999 napisał(a):
Raczej marne szanse o ile samolot przyleci planowo. Weź pod uwagę, że podany czas, to godzina lądowania. Do tego dochodzi kołowanie na płytę postojową, podstawienie schodów itd. Na dojście z płyty do autobusu TEC potrzebujesz co najmniej 5 min, no chyba, że będziesz biec to może nieco mniej ;) Jeśli samolot będzie przed czasem to raczej zdążysz. Ale latałem tam od sierpnia już kilkanaście razy i częściej lot jest o czasie albo parę minut po, niż wcześniej.

Kolo9999 napisał(a):
Autobusy TEC do dworca w Charleroi odjeżdzają z LEWEJ stony terminala (z prawej jeżdzą Shuttle Busy do Brukseli i w innych kierunkach). Jak wyjdziesz już do strefy przylotów, kieruj się od razu w lewo, prawie do końca hali. Przystanek jest przy wyjściu mniej więcej na wysokości kontroli bezpieczeństwa.

Kolo9999 napisał(a):
Nigdy nie widziałem go przepełnionego, raczej nie powinno być problemu.

Kolo9999 napisał(a):
Można jak najbardziej u kierowcy ale tylko gotówką. Cena taka sama jak w automacie.

ważne, bilet kosztuje 1.5EUR ;)

Kolo9999 napisał(a):
Z tym bywa różnie, czasem zdarzają się opóźnienia, szczególnie na odcinku z Charleroi do Brukseli bo tam coś remontują wciąż. Ale nie jest źle, jeżdżę tą trasą praktycznie w każdy weekend i opóźnienia jeśli były to max. 5 min. Ale widziałem pociągi bardziej opóźnione - tego akurat nie przewidzisz nigdy. Wg mnie 15 min rezerwy na przesiadkę to jednak trochę mało.

Z miesiąc temu wracałem z Antwerpii z przesiadką w Brukseli i pociąg w Brukseli miał 30min opóźnienia, które z każdą chwilą wzrastało ;( Nerwy były, ale w końcu zamiast 2 godz przed odlotem, na lotnisku byłem godzinę przed, bo w Charleroi autobus też masz raz na pół godziny...z peronu ze 2 minuty biegiem na przystanek ;)

Kolo9999 napisał(a):
Nawet jak jest kolejka, to w godzinę się wyrobisz. Ja z reguły przyjeżdżam na lotnisko 45 do 60 minut przed wylotem i nigdy nie było problemu.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 5 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości