Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 21 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Bagaz podreczny na RTW
#1 PostWysłany: 03 Wrz 2025 06:40 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Na moim liczniku setki lotow, ale wiekszosc to 24-48 h wypady. Zwyczajnie nie mam doswiadczenia w pakowaniu sie na dluzsza podroz.
Chciałbym Was zapytac o Wasze doswiadczenia praktyczne z pakowaniem sie wylacznie w bagaz podreczny na podroz RTW.
Obejrzalem troche filmow na YT troche stron www ale to wciaz nie to.

Sprawe komplikuje, ze planujemy dosc intesywne skakanie wiec opcja pralki odpada.

Zbieracie koszulki, bielizne, skarpetki etc przez caly rok i te ktore sa w najgorszym stanie, zabieracie z soba, sukcesywnie znaczac nimi swoj slad podczas podrozy eliminujac z bagazu, kupujecie w PEPCO asortyment wiedzac ze i tak z Wami nie wroci, czy inwestujecie w jakies "kosmiczne" szybkoschnace tkaniny.

Biorac pod uwage, ze termin to listopad zakres temperatur moze byc od ujemnych do ponad 30 na plusie.
 Profil Relacje PM off  

Weekendowe polowanie na zorzę🌌🌠❄️ Wycieczka na Islandię za 779 PLN 😍✈️🛌 Weekendowe polowanie na zorzę🌌🌠❄️ Wycieczka na Islandię za 779 PLN 😍✈️🛌
Indie w supercenie 🔥🌶 Loty z bagażem do Mumbaju od 1473 PLN ✈️ Indie w supercenie 🔥🌶 Loty z bagażem do Mumbaju od 1473 PLN ✈️
#2 PostWysłany: 03 Wrz 2025 07:04 

Pranie ręczne w hotelowej umywalce - bierzesz mydło/szampon, który hotel daje, myjesz ubrania, zostawiasz na noc. Jak do rana nie wyschnie - hotelowa suszarka do włosów dokończy sprawę.

Co do zabierania ubrań - zakładam wszystko na siebie na najchłodniejszą pogodę do samolotu, a później jak jestem w cieplejszym kraju, to ląduje wszystko w plecaku. Jeśli zimne destynacje będą bliżej końca podróży i jest to tani kraj lub tuż przed nią odwiedzasz tani kraj - warto rozważyć zakup ciuchów w tym tanim kraju na miejscu, aby przez mniej czasu ze sobą wszystko ciągnąć, bo przyznaję, że nie jest to najbardziej wygodne.

Z innych całkiem oczywistych rekomendacji - warto ubierać się względnie lekko do tych zimnych krajów i nie brać ciepłych ciuchów „na zapas”, aby potem nie ciągnąć ze sobą zbyt dużo bagażu.

Ostatnio edytowany przez kek, 03 Wrz 2025 07:48, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
6 ludzi lubi ten post.
4 ludzi uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 03 Wrz 2025 07:24 

Loty: 203
Kilometry: 691 388
niebieski
To, co zabrać zależy przede wszystkim od:
- pogody na miejscu,
- rodzaju aktywności,
- czasu podróży (w mniejszym stopniu, bo to wpływa głównie na ilość ale i na asortyment też).

Nie mam na koncie RTW i chyba jestem w większości ale nie ma to znaczenia, bo podróż trzytygodniowa po Azji z kilkoma przelotami w ramach kontynentu będzie analogią.
Preferuję bagaż rejestrowany, gdyż jestem zwolennikiem, aby wszystko co potrzebne mieć ze sobą przynajmniej na początek a nie zaczynać pobytu od niezbędnych zakupów.

Zatem jeśli planujesz długą podróż i pogoda będzie jak piszesz: od ujemnych do 30 st. C, domyślam się, że opady też są spodziewane, to nie ma wyjścia ale trzeba mieć stosowne ubranie i obuwie. Do tego jeśli w planie jest i trekking, i pływanie oraz snorkeling to obuwie trekkingowe, buty do wody (nawet na rajskich piaszczystych plażach mogą być odłamki koralowców), maska (nie wyobrażam sobie, aby mieć przyjemność z pływania w wypożyczonej), ręcznik plażowy. Niby część rzeczy można przewieźć na sobie np. przy wylocie z Polski zimową porą jechać w odpowiedniej kurtce na ujemne temperatury i butach trekkingowych (odpowiednie na pogodę przy wylocie i do użycia na miejscu) ale to już, co kto woli. Wolę wylatywać w lżejszym ubraniu: kurtka softshell, kurtka p/deszczowa typu membranowa i lekkie wygodne buty a na lotnisku wylotu jedna z tych kurtek idzie do bagażu rejestrowanego. Dzięki temu cały długi lot z przesiadką/ami trwający od kilkunastu godzin do doby odbywam bez zbędnego balastu niepotrzebnego w podróży. Ale sprzyja mi to, że wylatuję z Okęcia a na lotnisko mam 20 minut taksówką z domu, zatem właściwie bez względu na pogodę.
W tropikach jest najprościej, bo na cały pobyt potrzebujemy klapki, spodenki i koszulki a gdy któreś z nich nam się zniszczy czy zepsuje to bez problemu uzupełnimy na każdym straganie czy w sklepiku.
A i pranie nie jest problemem w wielu krajach, gdzie jest dużo pralni, które szybko i niedrogo piorą. Gorzej, gdy do hotelu docierasz późno a następnego dnia rano wylot, Wtedy odpada pranie. Lecz podczas już trzydniowego pobytu - bezproblemowo można tak sobie radzić

Reasumując: preferuję bagaż rejestrowany, przy czym jadąc w duecie wystarczy 1 szt.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
correos uważa post za pomocny.

#4 PostWysłany: 03 Wrz 2025 07:42 

srebrny
@correos ja latam na pewno mniej niż inni, ale często na dłużej (4-6 tyg. do nawet 3 msc) i preferuje mieć ze sobą tylko bagaż podręczny (idealnie jeśli jest ten większy rozmiar - do 55 cm). To co zawsze ze sobą zabieram, to bieliznę termiczną, cienką kurtkę przeciwdeszczową, bieliznę na 3-4 dni, którą piorę codziennie w hotelu oraz trochę koszulek, które najczęściej starczają na 1 dzień. Do tego oczywiście ręcznik, spodnie na trekking oraz klapki, a na sobie buty trekkingowe. Dużą część bagażu zajmuje mi elektronika, gdzie prawie zawsze zabieram ze sobą małego laptopa.
Raz na jakiś czas korzystam z lokalnych pralni (często oddając rzeczy rano można je odebrać suche wieczorem).
Powyższe oczywiście sprawdzi się raczej w ciepłych krajach, do których najczęściej latam, a bez problemu z tym samym zestawem robiłem trekkingi w Patagonii (Torres del Paine, Fitz Roy).
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#5 PostWysłany: 03 Wrz 2025 07:42 
Awatar użytkownika

srebrny
Kosmiczne koszulki dobre pod inwestycję 😂:
https://www.decathlon.pl/p/_/R-p-106632?mc=8677842

Clou imho to pozbyć się bawełny. Syntetyki lub merino. 2-3 koszulki, tyle samo gaci i skarpet, spodnie trekkingowe z odpinanymi nogawkami, cienkie spodenki, bluza z długim rękawem, koszula z krótkim, buty, sandały, kurtka puchowa lub puchopodobna, cienki ręcznik i szare mydło. Masz zestaw na 95% podróży dowolnej długości, mieszczący się w podręcznym i kosztujący wyjściowo max. parę stów. Z czego nie wszystko bierzesz w każdą podróż. Z czasem pewnie wymienisz niektóre rzeczy na lepsze, ale wyjściowo obkupiłbym się w Decathlonie i już.
2 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#6 PostWysłany: 03 Wrz 2025 08:42 
Awatar użytkownika

złoty
Dokładnie - syntetyki górą. Z własnego doświadczenia podpowiem, że można też strategicznie rozmieścić w podróży pobyty w hotelu czy airbnb wyposażonym w pralkę\suszarkę - dość regularnie rezerwowałem takie w cenie nieodbiegającej od miejsc bez tych udogodnień.
A i zdarzało mi się, jeśli warunki pogodowe pozwalały, chodzić na kilkugodzinne treki w szortach kąpielowych, wtedy "pierze się" je wieczorem, na plaży.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

Temat postu: Bagaz podreczny na RTW
#7 PostWysłany: 03 Wrz 2025 09:20 
Awatar użytkownika

Loty: 1356
Kilometry: 2 768 949
platynowy
W wielu miejscach znajdziesz pralnie automatyczne. Ja też latam już tylko z podręcznym na większość dłuższych wypraw.
Tu masz przykładową pralnię w Manaus w Amazonii. Koszt wsadu 12kg to 26zł. Są też pralnie hotelowe ale zwykle sporo droższe. O Azji Południowo-Wschodniej nie wspominam, bo tam usługi prania są na każdym rogu i za grosze..

Image

Dodatkowo wpadłem ostatnio na pomysł kompresji ubrań w workach foliowych z zaworkiem. Mega tanio je można kupić na portalach właściwych wraz małą pompką i wooaaa - miejsca w podręcznym robi się dużo (ale waga ta sama).

Image

"Turysta to ktoś, kto już od przyjazdu myśli o powrocie do domu, podczas gdy podróżnik nie wie, czy w ogóle wróci"
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.

#8 PostWysłany: 03 Wrz 2025 11:00 
Awatar użytkownika

srebrny
Worki @hiszpan są na pewno efektywniejsze objętościowo, natomiast mniej skomplikowanym rozwiązaniem jest dwupak kompresujących organizerów Thule - od kiedy mam, korzystam non stop. Super wytrzymałość (w przeciwieństwie do tańszych zamienników). W taki zestaw wchodzi wszystko, co wymieniłem wcześniej + np. materac do pływania 😂

Losowa aukcja (na pewno da się taniej): https://allegro.pl/oferta/organizery-do ... 7851314425
correos lubi ten post.

#9 PostWysłany: 03 Wrz 2025 12:19 
Awatar użytkownika

srebrny
mój zestaw to 3x majtki, skarpetki(jak w ogóle biorę) i koszulki
wszystko plastikowe, oddychające
piorę codziennie(podczas brania prysznica), zestaw spokojnie wytrzyma 2-3 dni bez wydzielania woni jak nie ma możliwości uprania
są tez na rynku jednorazowe majtki, wtedy je wyrzucasz, mało miejsca zajmują
do stóp mam specjalistyczne kremy przeciwko poceniu

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#10 PostWysłany: 03 Wrz 2025 12:30 
Awatar użytkownika

Loty: 716
Kilometry: 986 186
platynowy
@becek kurde to jest optymalizacja. Brać prysznic w koszulce :) ! Trzeba będzie wypróbować.

Ja w skrajnej wersji zauważyłem, że można obyć się bez zmiany koszulki i majtek - pierze się je codziennie przed snem - rano są już suche.

Nie działa w każdym klimacie. A podpowiedź Becka daje z 5 min oszczędności codziennie
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#11 PostWysłany: 03 Wrz 2025 12:54 

złoty
Potwierdzam, że mając do dyspozycji 3-5 kompletów bielizny można sobie z nimi długo podróżować. Jednocześnie zdecydowanie preferuję korzystanie z pralni samoobsługowych. A gdy takowej brak w pobliżu to robię pranie ręczne w umywalce/wannie/miednicy/nawet w wiadrze. Jak jest więcej czasu to najpierw namaczam rzeczy w wodzie detergentem chociaż na godzinę co dobrze usuwa pot i większe zabrudzenia. Pomysł @becek dla mnie ma sens w sytuacjach skrajnie awaryjnych.
 Profil Relacje PM off
correos lubi ten post.

#12 PostWysłany: 03 Wrz 2025 13:04 
Awatar użytkownika

Loty: 1356
Kilometry: 2 768 949
platynowy
Jest jeszcze ekstremalny patent mojego kolegi (nie odważyłem się go jeszcze użyć):
Butelka PET po napoju z szeroką nakrętką, wkładamy bieliznę i koszulki (2 zestawy wchodzą) plus kapkę detergentu i woda. Całość zakręcić i nosić w plecaku cały dzień. Wieczorem wyjąć, wypłukać i rozwiesić na noc do suszenia. Powtarzać co trzy dni.

"Turysta to ktoś, kto już od przyjazdu myśli o powrocie do domu, podczas gdy podróżnik nie wie, czy w ogóle wróci"
 Profil Relacje PM off
correos lubi ten post.

#13 PostWysłany: 03 Wrz 2025 14:50 
Awatar użytkownika

srebrny
pabien napisał(a):

Ja w skrajnej wersji zauważyłem, że można obyć się bez zmiany koszulki i majtek - pierze się je codziennie przed snem - rano są już suche.

dokładnie, a jak nie wyschnie to mamy 2 komplet, 3 komplet jest na zapas(zniszczenie albo pare dni bez wody)

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off
correos lubi ten post.

#14 PostWysłany: 03 Wrz 2025 18:45 
Awatar użytkownika

Loty: 710
Kilometry: 1 148 381
srebrny
Ja tylko dodam do tego, co pisał @hiszpan i @kameander, że biorę na dłuższe wyjazdy worki próżniowe ale nie wożę pompki. Kompresuję, jak trzeba, odkurzaczem hotelowym. Jeszcze się tak nie zdarzyło, żeby rano nie znaleźli w przybytku działającego odkurzacza.
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#15 PostWysłany: 03 Wrz 2025 22:44 
Awatar użytkownika

złoty
Są worki próżniowe, do których nie trzeba pompki, bo się je roluje. Bardzo dobrze kompresują ciuchy i nie trzeba wozić pompki, a już w ogóle nie chciało by mi się mieć na głowie żeby biegać po hotelu za odkurzaczem.
 Profil Relacje PM off
correos lubi ten post.

#16 PostWysłany: 03 Wrz 2025 22:54 
Awatar użytkownika

Loty: 502
Kilometry: 787 137
platynowy
Jak zaczynałem przygodę z lataniem w 2013 to mały podręczny (który jeszcze wtedy w LCC był sporo większy niż obecnie) wydawał mi się mały na 2-4 dni podróży.
Obecnie bez problemu jestem w stanie się spakować w standardowy plecak do sizera na 7-10 dni.

Bielizny 3-4 komplety - jak się kończą to przepierka w umywalce w mydle w płynie.
Koszulki 2-3 - to co napisał kolega wcześniej - na lewą stronę pod prysznicem - najpierw myję koszulkę, potem zdejmuję i siebie, przepłukać, rozwiesić - wyschnie.
Buty + japonki
1 bluza rozpinana, 1 kurtka z windstoperem, 1 kurtka przeciwdeszczowa (taki bardziej elegancki worek z kapturem, że można założyć na siebie i plecak) - nie zawsze komplet, biorę pod przewidywaną pogodę
Kubek blaszany + grzałka, herbata w torebkach.
Ipad, power bank, słuchawki, kable, dokumenty, kosmetyki.

Przy dłuższej podróży nic się nie zmienia - po prostu co pewien czas przepierka.

"Podróżować to żyć..."
 Profil Relacje PM off
correos lubi ten post.

#17 PostWysłany: 06 Wrz 2025 08:35 

złoty
hiszpan napisał(a):
W wielu miejscach znajdziesz pralnie automatyczne. Ja też latam już tylko z podręcznym na większość dłuższych wypraw.
Tu masz przykładową pralnię w Manaus w Amazonii. Koszt wsadu 12kg to 26zł. Są też pralnie hotelowe ale zwykle sporo droższe. O Azji Południowo-Wschodniej nie wspominam, bo tam usługi prania są na każdym rogu i za grosze..

Ja też jestem fanem coin laundry. W Am. Pn. także w hotelach jest to bardzo tanie, a ostatnio w sieci Clarion w Kanadzie było całkiem za darmo (łącznie z darmową kapsułką na recepcji). Dla porównania w HIX-ach jest stała cena 2x2CAD/USD + 1 za kapsułkę, krórych nie chce mi się wozić.
 Profil Relacje PM off
correos lubi ten post.

#18 PostWysłany: 06 Wrz 2025 12:28 

Loty: 6
Kilometry: 12 016
srebrny
Ja biorę taki worek do prania, np https://8a.pl/scrubba (tylko znalazłem kiedyś tańszy).
Dodatkowa zaleta - można włożyć brudne ubranie i nie zaśmierdza czystych ubrań.
 Profil Relacje PM off
tetr1s lubi ten post.
tetr1s uważa post za pomocny.

#19 PostWysłany: 06 Wrz 2025 14:34 

srebrny
@piotrkr fajny pomysł tylko zastanawiam się, czy to rzeczywiście jest praktyczne. Gdybym miał kupić taki worek, to pewnie byłaby to wersja mini, ale wg opisu
Cytuj:
Można w nim jednorazowo wyprać jeden t-shirt lub jedną parę skarpet i jedną sztukę bielizny

wydaje się to mało praktyczne (zwłaszcza za 170-200 PLN). Nawet w trasie wypranie skarpetek i bielizny nie jest problemem i pewnie da się to szybciej zrobić bez dodatkowych urządzeń / narzędzi. Chyba, że ma się bardzo ograniczony dostęp do wody, to pewnie taki worek pomaga jej nie marnować na pranie.
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 06 Wrz 2025 15:12 

Loty: 6
Kilometry: 12 016
srebrny
@tetr1s Miałem w Indiach 2 tygodnie, używałem kilka razy, byłem zadowolony. Do prania skarpetek nie potrzebne, ale koszulki już się wygodniej pierze niż w rękach.

Znalazłem mój model: Elbrus Drybag Light 15L.
Można kupić za 40-50 zł, np: https://sportnovia.pl/worek-wodoszczeln ... t-15l.html
Jak się poszuka po tym modelu, to w sklepach można zleźć też podobne od innych firm, np. Hi-Tec, Alpinus.
 Profil Relacje PM off
tetr1s lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 21 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości