Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Bagaz a dwa rozne loty
#1 PostWysłany: 17 Sty 2016 05:20 

Witajcie
Moj problem jest nietypowy ale moze ktos bedzie potrafil pomoc. Otoz: lece do NYC i wracam airfrance przez paryz do WAW.
Nastepnie - z wlasnej glupoty kupilem ten bilet - lece tego samego dnia do Paryza... Dokladnie to tym samym samoloteEM, na tej samej rotacji, ktorym laduje wczesniej z CDG.
Dodam ze do NYC musze wziac bagaz rejestrowany.
Jesli chodzi o "przesiadke" to jest ona mozliwa bo mam 50 minut a na okeciu wypuszczaja do terminala (moge zostac na nim). Odprawie sie online. Ale moje pytanie dotyczy bagazu - nie wiem co zrobic i na razie mam wstepnie takie pomysly:
1) poprosic przy odprawie w NYC o nadanie bagazu z dwoch biletow tj JFK-CDG-WAW-CDG; czy to w ogole mozliwe?
2) poprosic o nadanie bagazu tylko do paryza i poleciec CDG-WAW i WAW-CDG bez, tj zostawiajac go w paryzu, i odebrac go pare goszin pozniej; czy ktos wie gdzie taki bagaz trafia i czy to dobry pomysl?
3) wyslac z NYC bagaz do WAW i zrobic to samo co w punkcie 2 , czyli go olac (ale w warszawie) i nie zbierac z tasmy (bo nie zdaze) a to co jest mi potrzebne w paryzu wziac do podrecznego i wracajac (lece na 4 dni) upomniec sie/poszukac go na okeciu; pytanie mam jak w punkcie 2.
4) na koniec - nadac bagaz do CDG i nie leciec dwoch pozostalych odcinkow, ale jest to najgorsze rozwiazanie bo nie wykorzystujac na moim bilecie WAW-CDG-WAW lotu "tam", trace powrot. I bede musial go dokupic, a tanio nie jest.
Ktos mial moze podobny problem i ew. cos poradzi?:)

Azja w dobrej cenie 🔥 Loty z 3 polskich miast do Hongkongu od 2019 PLN✈️ 🇭🇰 Azja w dobrej cenie 🔥 Loty z 3 polskich miast do Hongkongu od 2019 PLN✈️ 🇭🇰
Urlop nad Atlantykiem 😎 Loty do Agadiru i 4* hotel z widokiem na ocean za 787 PLN 🌊 Urlop nad Atlantykiem 😎 Loty do Agadiru i 4* hotel z widokiem na ocean za 787 PLN 🌊
#2 PostWysłany: 17 Sty 2016 09:29 

niebieski
Jest możliwe, że pomysł z pierwszego punktu się sprawdzi i obsługa się zgodzi, wtedy tylko handlig w Paryżu przechowa bagaż kilka godzin i postawi na taśmie dla lotu z Warszawy. AirFrance wyjdzie na tym korzystniej, jednak nie jestem pewien czy to legalne. Jesli jednak się nie zgodzą, warto zmienić stanowisko i zrobić plan z punktu drugiego. Jesli nadasz walizkę do Paryża, po powrocie z Warszawy wystarczy pójść do Lost nad Found z kartą pokładową i naklejką bagażową, możesz och wkręcić że zabłądziłeś kilka godzin na lotnisku ?
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 17 Sty 2016 10:24 
Awatar użytkownika

HON fly4free
A nie łatwiej po prostu zostać w Paryżu po przylocie z NYC?
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 17 Sty 2016 10:40 
Awatar użytkownika

Loty: 169
Kilometry: 241 913
niebieski
@kemot, zob. punkt 4 powyżej.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 17 Sty 2016 10:46 

możesz najnormalniej w świecie "zapomnieć" odebrać bagażu w WAW i jak wrócisz za 4 dni upomnieć się o niego w Lost&f
nie Ty pierwszy i nie ostatni co to zapomniał bagażu ;)
nie jest to żadne wykroczenie
Co do Twojej koncepcji nadania do PAR, nie odebranie go tam i kontynuacja lotu może Ci przysporzyć mnóstwo kłopotów.
Pomyśl jak to mogą potraktować... (zwłaszcza teraz w Paryżu...)
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 17 Sty 2016 12:09 

@drop - sluszna uwaga, rzeczywiscie sluzby bezpieczenstwa na CDG moga byc duzo bardziej wyczulone. a mnie nie chodzi przeciez o robienie problemu, tylko rozwiazanie swojego. wiec to chyba odpada. gdybym kurcze mial dluzsza przesiadke w paryzu, to bym mogl wyjsc do tasmy, pojsc do przechowalni bagazu i wrocic przez security na swoj lot. ale mam na to wszystko 1h20. nierealne. a nawet jesli bym przez ocean przylecial wczesniej to nic z tego bo decyzje "co z bagazem" musze podjac juz w NYC.

@rqs - chyba zatem sprobuje zrobic pkt 1. kiedys sie udalo przy odprawie pokazujac rezerwacje na drugi lot odprawic dalej bagaz, ale tutaj sprawa jest dodatkowo skomplikowana bo: (i) tak naprawde "dalej" znaczy "z powrotem" :) (ii) to AF, wiec nie wiem czy jak mnie beda odprawiac przy stanowisku Delty (bo pierwszy odcinek DL) to w ogole zobacza ten bilet w systemie bo AF ma swoje PNR i nie widac go w amadeusie (jak sie kupi na stronie).

#7 PostWysłany: 17 Sty 2016 21:46 

byłem dzisiaj na okęciu i ich popytałem o teoretyczną sytuację co się z bagażem wtedy dzieje
chłopaki z handlingu nr 226504385 powiedzieli żebyś nadał sobie bagaż do WAW i go nie odbierał
zadzwoń tylko do nich i powiedz którym rejsem przylecisz i że odbierzesz bagaż za 4 dni a oni Ci to zostawią do odbioru
Normalna procedura jest taka, że po 5 dniach odsyłają bagaż do... siedziby AF do Paryża.
Jak dasz im znać to wszystko będzie super!
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 18 Sty 2016 01:44 

srebrny
Wariant 1 jest możliwy, kilka razy nadawałem bagaż do miejsca docelowego z drugiego biletu i nie miałem żadnych problemów.
Formalnie obsługa nie ma obowiązku nadania takiego bagażu , ale nigdy nie robili problemów.

Przy odprawie miej wydrukowany bilet WAW-CDG (w zasadzie potrzebny jest tylko numer).
W WAW koniecznie musisz zglosić się odpowiednio wcześnie do obsługi w checkin, transfer desku lub przy bramce i powiedzieć, że masz bagaż w tranzycie i dać do zeskanowania tag bagażowy.
Myślę że przy odprawie w NYC mogą być nieco zdziwieni, że lecisz do Warszawy i zaraz wracasz do Paryża.

Jedyne czego bym się obawiał, to że jeśli samolot z CDG będzie spóźniony, może się okazać że nie zdążą przeładować Twojego bagażu, ale wtedy w CDG przejdziesz standardową procedure dla opóźnionego bagażu i podasz czy mają go dostarczyć na adres w PL czy we Francji.

#9 PostWysłany: 18 Sty 2016 15:01 

@drop - bardzo dziękuję! jeśli to jest opcja, to przepakuję się do paryża do podręcznego i tak właśnie zrobię! :)

@SPLDER - również dzięki; co do odprawy to jasne, bede przygotowany. natomiast w WAW nie zamierzam sie nigdzie zgłaszać, bo tak jak pisałem - wypuszczą mnie raczej do terminalu z rękawa gdzie będę mógł zrobić "w tył zwrot" i boarding :). to samo się tyczy spóźnienia - jeśli się CDG-WAW spóźni, to WAW-CDG tak samo, bo to ten sam samolot, pytanie jest tylko za sto punktów o procedure - tzn czy wyładowywacze na Okęciu (jak sie trafia błyskotliwi :) ) moga zobaczyc przy wyciąganiu/sortowaniu, że ten bagaz leci tym samym samolotem i zostawic, czy muszą go na do sortowni. wg mnie nie muszą, a nawet jesli to i na krótszych przesiadkach da sie zdazyc z tym. a realnie, nawet przy spoznieniu, samolot potrzebuje ze 25-30 min na deboarding i boarding wszystkich...

temat jak widzicie niby prosty, a jednak sporo zagwozdek... jeszcze raz dzieki za dotychczasową pomoc.

#10 PostWysłany: 18 Sty 2016 15:05 
Awatar użytkownika

srebrny
Ja bym robił punkt 2* ;) Licz się tylko z tym że pewnie sobie przejrzą wszystko co jest w środku zanim trafi do L&F :)

*oczywiście najpierw próbując pkt. 1 - ale ciężko to widzę, choć jeśli ktoś tam się uprze to pewnie da radę ;)

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 7 gości