Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Arabowie Bagienni
#1 PostWysłany: 17 Lip 2024 22:00 

Mokradła w pobliżu Basry, to teren warty polecenia, znajdują się one przy wiosce Chibayish. Najlepszy okres do ich odwiedzenia to zima ze względu na wyższy poziom wód na mokradłach, dużą liczbę różnych gatunków ptaków (zimują tutaj) i oczywiście temperatury. Skorzystałem z pomocy przewodnika mówiącego po angielsku, dzięki czemu mogłem dowiedzieć się sporo o tym miejscu i ludziach tam mieszkających. Przesyłam ofertę i kontakt do Hasana, którego polecam.
150$
- Przejazd na mokradła i z powrotem
- Podróż łódką z Arabem bagiennym
- Obiad na jednej z wysp - tradycyjna ryba (duża porcja)
- Zobaczenie zbiegu rzek Tygrysu i Eufratu oraz drzewa Adama i Ewy
100$
W tej opcji cenowej różnicą jest przejazd shared taxi, za które płaci klient i brak dodatkowej wycieczki z ostatniego podpunktu.
Hasan +964 772 337 1878
 Profil Relacje PM off
DMW lubi ten post.

Sycylia okołoweekendowo za 759 PLN ☀️😎 Loty do Palermo + aparthotel z podgrzewanym jacuzzi na dachu 🔥👙 Sycylia okołoweekendowo za 759 PLN ☀️😎 Loty do Palermo + aparthotel z podgrzewanym jacuzzi na dachu 🔥👙
Zimowy relaks na Cyprze 🏖️🌞 4* Amphora Hotelu Suites blisko plaży za 2063 PLN Zimowy relaks na Cyprze 🏖️🌞 4* Amphora Hotelu Suites blisko plaży za 2063 PLN
 Temat postu: Re: Arabowie Bagienni
#2 PostWysłany: 17 Lip 2024 23:43 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Już widzę tłumy zainteresowanych "Arabami Bagiennymi" 🥳. Boże czego to ludzie nie wymyślą i za co są skłonni zapłacić i to niemało 🥳.
Do tej pory m.in.: Algieria, Etiopia, Gambia, Ghana, Rwanda, Senegal, Uganda, WKS | | Indie, Indonezja, Iran, Kazachstan, Kirgistan, Liban, Malezja, Nepal, Oman, Tajlandia, Uzbekistan || Boliwia, Brazylia, Kanada, Kolumbia, Meksyk, Panama + Europa.
Image
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 18 Lip 2024 00:17 

Loty: 187
Kilometry: 475 441
niebieski
tradycyjna ryba (duża porcja)

a podobno nad Baltykiem drooogo :roll: :lol:
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 18 Lip 2024 00:33 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Najbardziej przekonało mnie obejrzenie drzewa Adama i Ewy za jedyne 100 USD 🥳
Do tej pory m.in.: Algieria, Etiopia, Gambia, Ghana, Rwanda, Senegal, Uganda, WKS | | Indie, Indonezja, Iran, Kazachstan, Kirgistan, Liban, Malezja, Nepal, Oman, Tajlandia, Uzbekistan || Boliwia, Brazylia, Kanada, Kolumbia, Meksyk, Panama + Europa.
Image
 Profil Relacje PM off
oskiboski lubi ten post.

#5 PostWysłany: 21 Lip 2024 22:10 

Dziękuję za komentarze wzbogacające temat. Teren mokradeł jak i rdzenni mieszkańcy są bogactwem kulturowym Iraku, a według historyków są potomkami historycznych Sumerów. Tradycje i zwyczaje różnią się od tych pośród Arabów zamieszkujących stały ląd na terenie dawnej Mezopotamii. Dlatego uważam, że warto dodać te tereny jako punkt na mapie w trakcie podróży po tym wyjątkowym kraju.
Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#6 PostWysłany: 22 Lip 2024 12:51 

Byłem, widziałem i polecam :)
Żeby doświadczenie było kompletne warto zatrzymać się na noc w tradycyjnym dla tego regionu słomianym domku.

Jakby ktoś chciał to zorganizować budżetowo na własną rękę to tak to wygląda: na dworcu w Al-Nasirjja wsiadamy do shared taxi/busa jadącego do Chibayish. Następnie idziemy w kierunku Martyrs Monument, nad brzegiem rzeki zagadujemy do jakiegoś araba, ustalamy plan działania i targujemy się. Ja umówiłem się na dwa rejsy (rano i wieczorem, kolację i śniadanie oraz nocleg). Nie pamiętam już jaką cenę ustaliłem, ale to było bodajże 40k lub 50k dinarów.

Załączniki:
1704030754668-min.jpg
1704030754668-min.jpg [ 269.52 KiB | Obejrzany 533 razy ]
6EF9372D-1193-4FB5-BCF1-49F4E4BBBEB8-min.jpeg
6EF9372D-1193-4FB5-BCF1-49F4E4BBBEB8-min.jpeg [ 117.31 KiB | Obejrzany 533 razy ]
05EC6B7D-2F6F-4536-B6B6-84F047B543D0-min.jpeg
05EC6B7D-2F6F-4536-B6B6-84F047B543D0-min.jpeg [ 92.84 KiB | Obejrzany 533 razy ]
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#7 PostWysłany: 22 Lip 2024 14:21 
Awatar użytkownika

platynowy
O ile wiele rzeczy brzmi i wyglada ciekawych to to drzewo wiedzy, poczatku, Adama i Ewy, zwal jak zwal to troche takie nijakie:
https://en.wikipedia.org/wiki/Al-Qurnah ... m_Tree.jpg
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 23 Sty 2025 10:14 

platynowy
Ja również polecam. Lokalsa nam ogarnął chłopak z Bagdadu co zaczyna jako przewodnik (Mo, whatsapp +9647730770550). Wyszło po $25 od osoby przy 2os. W cenie kolacja, nocleg, śniadanie, rejs łódką. Za dodatkowe $25/os odebrał nas z An-Nasirijja i następnego dnia zawiózł do zigguratu w Ur i ponownie odstawił do garażu w An-Nasirijja.
Załącznik:
b1.jpg
b1.jpg [ 116.91 KiB | Obejrzany 197 razy ]

Załącznik:
b2.jpg
b2.jpg [ 200.15 KiB | Obejrzany 197 razy ]

Załącznik:
b3.jpg
b3.jpg [ 188.93 KiB | Obejrzany 197 razy ]

Załącznik:
b4.jpg
b4.jpg [ 99.94 KiB | Obejrzany 197 razy ]

Załącznik:
b5.jpg
b5.jpg [ 119.22 KiB | Obejrzany 197 razy ]
5 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość