Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2433 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 122  Następna
Autor Wiadomość
#181 PostWysłany: 24 Kwi 2015 16:53 
Awatar użytkownika

niebieski
SJC-IPC-PPT.
 Profil Relacje PM off
Kamil lubi ten post.

Rendez-vous w Paryżu ♥️🍷 Zbiór lotów do francuskiej stolicy od 168 PLN 🇫🇷🥐 Rendez-vous w Paryżu ♥️🍷 Zbiór lotów do francuskiej stolicy od 168 PLN 🇫🇷🥐
Greckie wczasy z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌊 Tydzień all inclusive na Zakintos za 2704 PLN Greckie wczasy z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌊 Tydzień all inclusive na Zakintos za 2704 PLN
#182 PostWysłany: 24 Kwi 2015 17:33 
Awatar użytkownika

niebieski
guest napisał(a):
KyokoMai napisał(a):
W listopadzie lecę słynną promocją WAW-LHR-HKG RT by BA.

Za ten lot powinines dostac ok 14000 aviosow.

@KyokoMai A w jakiej klasie rezerwacyjnej było rezerwowane to BA? Po zmianach z 28/04 tych mil będzie o wiele, wiele mniej (K, L, M, N, S oraz V będą dostawały 50% stawki, a Q, O oraz G tylko 25%) i jeżeli to jest w drugiej grupie za które po wtorku dostaniesz 25% Aviosów (więc tyle samo co Ci da QR) to może jednak lepiej wrzucić to do QR, a nie rozdrabniać się na wiele programów?

Zobacz co możesz zrobić za punkty które już masz w QR po dodaniu tego co możesz dostać za loty jesienią i zastanów się czy Cię to satysfakcjonuje.

Reasumując: przed zmianami w BA za loty dostałbyś 13,756 Avios co dałoby Ci 3 bilety OW na krótkiej trasie (do 650 mil/1045km). Po zmianach możliwe, że będzie to tylko 3,440 Avios za które nie zrobisz praktycznie nic (ewentualnie 6,880 w co wątpie, ale tylko Ty możesz to sprawdzić sobie).
 Profil Relacje PM off  

#183 PostWysłany: 24 Kwi 2015 17:38 
Awatar użytkownika

Loty: 104
Kilometry: 466 167
niebieski
san jose w kalifornii na wyspy wielkanocne i na polinezje francuska? to cos lata na tej trasie?
Europa /USA /Kanada /Dominikana /Martynika /Gwadelupa/ St.Lucia /Barbados /Brazylia /Argentyna /Chile /Urugwaj /Egipt /Izrael /ZEA /Dubai /Katar /Etiopia /RPA /Suazi /Tanzania /Singapur /Tajlandia /Indonezja /Filipiny /Australia /Nowa Zelandia /Fidżi /Hawaje /Korea /Japonia
 Profil Relacje PM off  

#184 PostWysłany: 24 Kwi 2015 17:40 

niebieski
billabong napisał(a):
guest napisał(a):
KyokoMai napisał(a):
W listopadzie lecę słynną promocją WAW-LHR-HKG RT by BA.

Za ten lot powinines dostac ok 14000 aviosow.

@KyokoMai A w jakiej klasie rezerwacyjnej było rezerwowane to BA? Po zmianach z 28/04 tych mil będzie o wiele, wiele mniej (K, L, M, N, S oraz V będą dostawały 50% stawki, a Q, O oraz G tylko 25%) i jeżeli to jest w drugiej grupie za które po wtorku dostaniesz 25% Aviosów (więc tyle samo co Ci da QR) to może jednak lepiej wrzucić to do QR, a nie rozdrabniać się na wiele programów?

Zobacz co możesz zrobić za punkty które już masz w QR po dodaniu tego co możesz dostać za loty jesienią i zastanów się czy Cię to satysfakcjonuje.

Reasumując: przed zmianami w BA za loty dostałbyś 13,756 Avios co dałoby Ci 3 bilety OW na krótkiej trasie (do 650 mil/1045km). Po zmianach możliwe, że będzie to tylko 3,440 Avios za które nie zrobisz praktycznie nic (ewentualnie 6,880 w co wątpie, ale tylko Ty możesz to sprawdzić sobie).

Zmiany dotycza lotow bookowanych(nie odbytych) po 28/04.
 Profil Relacje PM off  

#185 PostWysłany: 24 Kwi 2015 17:48 
Awatar użytkownika

niebieski
Masz rację, @guest - moja pomyłka. Byłam przekonana, że chodzi o loty po 28/04, a nie rezerwacje po tej dacie - nie doczytałam wcześniej.

W takim razie bez 2 zdań oczywiście loty do BA.
 Profil Relacje PM off  

#186 PostWysłany: 24 Kwi 2015 18:07 
Awatar użytkownika

Loty: 188
Kilometry: 227 790
niebieski
@billabong klasy są takie:

WAW-LHR S
LHR-HKG O
HKG-LHR O
LHR-WAW S

Właśnie też na początku pomyślałem o tym, żeby zbierać w jednym... bo potem jest tak jak z AB - 5350 mil i nie zapowiada się więcej... i w sumie na nic tego nie wykorzystam. Tym samym QR poniżej 20000 i na chwilę obecną też za mało na cokolwiek sensownego. Jak dostanę w BA też ~naście - wystarczy na cokolwiek?
 Profil Relacje PM off  

#187 PostWysłany: 24 Kwi 2015 18:20 
Awatar użytkownika

niebieski
@KyokoMai - Dostaniesz za loty 100% mil. Tak jak napisał guest tez zmiany dotyczą rezerwacji robionych po 28/04. Wcześniej zrobione rezerwacje nawet na loty po 28/04 dostają punkty po starych stawkach czyli wszystkie klasy rezerwacyjne po 100% punktów. To już trochę jest. Wspomniany przez Ciebie wcześniej odcinek HKG-TPE zarezerwujesz przez stronę BA Cathayem za 4500 punktów + śmieszne opłaty.
BA ma następujące progi odległości w milach:
1-650 mil - 4500 Avios
651-1,151 mil - 7500 Avios
1,152-2,000 mil - 10,000 Avios
2,001-3,000 mil - 12,500 Avios
Pamiętaj, że rezerwując loty liniami OW patrzysz w tabeli zawsze na peak, a nie off-peak.
 Profil Relacje PM off
KyokoMai lubi ten post.
KyokoMai uważa post za pomocny.

#188 PostWysłany: 24 Kwi 2015 18:24 
Awatar użytkownika

niebieski
@billabong no dobra! Super! To założę sobie konto, poproszę o przepisanie i tyle. Pytanie teraz takie - aviosy naliczą mi się dopiero po odbytych lotach i to po jakimś czasie. Nie zabookuję więc CX do TPE bo... aviosów mam 0 (jeszcze). Ale czy mogę użyć tych z QR, dzwoniąc na infolinię? ^^ Albo (jeszcze lepiej) z tych 5350 AB użyć na lot CX HKG-TPE a powrót uszczypnąć z QR?
 Profil Relacje PM off  

#189 PostWysłany: 24 Kwi 2015 18:41 
Awatar użytkownika

niebieski
@KyokoMai Niestety nie da się pomieszać jabłek z pomarańczami. :( Każda linia OW ma swój własny program i normalnie możesz przelewać Aviosy jedynie pomiędzy programem Iberii i British Airways. W innych liniach jest inny system naliczania i wykorzystywania punktów i inaczej się one nazywają.

Oczywiście mógłbyś polecieć w jedną stronę HKG-TPE z programu Air Berlin (topbonus), ale tam potrzebujesz aż 20,000 punktów na bilet OW na tej trasie, a Ty ich masz niecałe 6,000. Nie możesz też ich przelać do QR (patrz to co pisałam wyżej). Tak jak wiesz w QR potrzebujesz 15,000 mil na bilet bo Taipei jest o 1 milę za daleko dla pierwszego progu cenowego. :)

Moja sugestia? Weź przelot za mile QR w jedną stronę (np powrót), a na Taiwan poleć np Hong Kong Express ( http://www.hkexpress.com ) - nie latają co prawda do Taipei tylko do Taichung - to trochę ponad 100 km, ale mają niskie ceny. Jest jeszcze Jetstar z tanich przewoźników do Taipei, ale on jest droższy.

PS Jak będziesz miał numer BAEC to możesz chyba go wyedytować na stronie QR (wpisujesz numer rezerwacji Amadeus z Expedii) z nazwiskiem. Strona BA nie pozwala aż na takie edycje. I nie chodzi o to, że edytujesz to na stronie QR bo ich numer FF wpisałeś. To zbieg okoliczności. Po prostu ta strona na wiele pozwala podobnie jak Saudia.
 Profil Relacje PM off
KyokoMai lubi ten post.

#190 PostWysłany: 24 Kwi 2015 19:00 

Zbanowany
luftairways napisał(a):
san jose w kalifornii na wyspy wielkanocne i na polinezje francuska? to cos lata na tej trasie?

Nie lata L4FF pisze glupoty.

Jedyna trasa to SCL-IPC-PPT (dostepnosc zerowa) nie ma szans zlozenia tej trasy.
 Profil Relacje PM off
luftairways lubi ten post.

#191 PostWysłany: 24 Kwi 2015 19:25 

niebieski
billabong napisał(a):
Tak jak wiesz w QR potrzebujesz 15,000 mil na bilet bo Taipei jest o 1 milę za daleko dla pierwszego progu cenowego. :)

Moja sugestia? Weź przelot za mile QR w jedną stronę (np powrót), a na Taiwan poleć np Hong Kong Express ( http://www.hkexpress.com ) - nie latają co prawda do Taipei tylko do Taichung - to trochę ponad 100 km, ale mają niskie ceny. Jest jeszcze Jetstar z tanich przewoźników do Taipei, ale on jest droższy.

PS Jak będziesz miał numer BAEC to możesz chyba go wyedytować na stronie QR (wpisujesz numer rezerwacji Amadeus z Expedii) z nazwiskiem. Strona BA nie pozwala aż na takie edycje. I nie chodzi o to, że edytujesz to na stronie QR bo ich numer FF wpisałeś. To zbieg okoliczności. Po prostu ta strona na wiele pozwala podobnie jak Saudia.

Zadzwonilbym i zapytal. GCMAP to chyba +/- 5-10mil. Wiec moze uda sie nawet zrobic RT za 15k mil.
 Profil Relacje PM off  

#192 PostWysłany: 24 Kwi 2015 19:33 
Awatar użytkownika

niebieski
@guest ale to wtedy dzwonić do programu, w którym te mile mam, czy do operatora lotu (czyt. Cathay Pacific)? Hm... no to zadzwonię, najwyżej nic z tego nie wyjdzie! ^^
 Profil Relacje PM off  

#193 PostWysłany: 24 Kwi 2015 19:35 

niebieski
KyokoMai napisał(a):
@guest ale to wtedy dzwonić do programu, w którym te mile mam, czy do operatora lotu (czyt. Cathay Pacific)? Hm... no to zadzwonię, najwyżej nic z tego nie wyjdzie! ^^

Ile mil i jaka dostepnosc - oczywiscie do QR.
 Profil Relacje PM off
KyokoMai lubi ten post.

#194 PostWysłany: 24 Kwi 2015 20:55 
Awatar użytkownika

niebieski
siwy29 napisał(a):
Jedyna trasa to SCL-IPC-PPT (dostepnosc zerowa) nie ma szans zlozenia tej trasy.

Oczywiście chodziło mi o tą trasę i oczywiście piszę głupoty.

Image

I parę minut później

Image
 Profil Relacje PM off  

#195 PostWysłany: 24 Kwi 2015 21:39 

Zbanowany
Ta pokazujesz mi trase jedna na marzec 2016 a druga na maj 2015. Jakbys troche dluzej w tym siedzial to bys wiedzial ze mozliwosci zlozenia tej trasy w tych samych terminach sa bliskie zeru.

@luftairways pomysl nad Alaska Airlines moze SEA-ANC-HNL-LAX ? , albo moze CX w F z C2 do HKG ? A jak masz za duzo avios a chcialbys inne mile to napisz na priv.
 Profil Relacje PM off  

#196 PostWysłany: 24 Kwi 2015 22:38 
Awatar użytkownika

niebieski
siwy29 napisał(a):
Ta pokazujesz mi trase jedna na marzec 2016 a druga na maj 2015. Jakbys troche dluzej w tym siedzial to bys wiedzial ze mozliwosci zlozenia tej trasy w tych samych terminach sa bliskie zeru.

W tym, czyli w kółku malkontenctwa? No to chyba oblałem egzamin członkowski bo poświęcając kolejne 5 minut życia (to już razem z pierwszymi wynikami niebezpiecznie zbliża się do kwadransa) mam:
IPC-PPT - 4 maja o 23:30 dostępne, zrobić fotkę z kamieniem się chyba spokojnie zdąży, albo po prostu - PPT-IPC 12 maja, więc dwa dni na zobaczenie kupy kamieni.
 Profil Relacje PM off  

#197 PostWysłany: 26 Kwi 2015 17:11 

Cześć, jestem początkujący i mam jedno pytanie. Czy są jakieś dostępne przeliczniki, jeśli mile z lotu liniami Qatar Airways i z brazylijskiego Gola będę chciałam otrzymać w formie Aviosów w Iberii Plus wpisując dane z biletów w Avios request na stronie Iberia? Czy przeliczniki faworyzują konkretne programy? Z góry dziękuję za odpowiedź.
 Profil Relacje PM off  

#198 PostWysłany: 26 Kwi 2015 18:59 
Awatar użytkownika

niebieski
Poniżej tabelka obrazująca ile procent Avios przyznawane jest za konkretne klasy rezerwacyjne w programie Iberia Plus. Jak widać w Air Berlin większość zniżkowych klas ekonomicznych to 30%, w Qatar 25% lub 50%.

Załącznik:
IBERIA_PLUS_avios_earning_chart_with_partners.jpg
IBERIA_PLUS_avios_earning_chart_with_partners.jpg [ 58.07 KiB | Obejrzany 860 razy ]

PS Jak widać na dole to tabelka z września zeszłego roku. Punkty dla ekonomicznej w AA i BA obniżą się dla rezerwacji po 28. 04.
 Profil Relacje PM off
KyokoMai lubi ten post.

#199 PostWysłany: 26 Kwi 2015 23:29 

platynowy
Bardzo przydatny kalkulator: http://www.owenrudge.net/utils/bacalc/
billabong lubi ten post.
billabong uważa post za pomocny.

#200 PostWysłany: 27 Kwi 2015 11:46 
Awatar użytkownika

niebieski
To mam jeszcze pytanie, które poniekąd tyczy się punktów oraz ich wymiany. Czy istnieją jakiekolwiek strony, które po wpisaniu destynacji (np. HKG - TPE) wyświetlają listę linii lotniczych, operujących na tej trasie? Chodzi o to, żeby sobie wyszukać linie współpracujące z danym programem (np. współpracujący z QR i umożliwiający rezerwację biletu-nagrody za mile) i sprawdzić dostępność. Do tej pory wchodziłem na stronę Wiki danego portu lotniczego, spisywałem wszystkie linie i na stronach linii lotniczych szukałem, czy w ogóle operują na danym odcinku... ale jak się domyślacie, to trwało bardzo dużo dziesiątek a nawet setek minut.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2433 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 122  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość