Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 13 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 26 Lut 2015 16:02 
Awatar użytkownika

Loty: 88
Kilometry: 201 994
niebieski
Wybierając się na majówkę do Mołdawii zamierzam wybrać się do Milesti Mici celem zobaczenia winnicy. Mam w związku z tym kilka pytań:
1. Ile czasu poświęcić na zwiedzanie wraz z dojazdami z/do Kiszyniowa? Czy jest to raczej 2-3 h czy cały dzień ?
2. Czy da się zwiedzić winnicę z dnia na dzień, nie robiąc wcześniejszych rezerwacji? Po prostu pojechać tam np w sobotę rano i ogarnąć wszystko - auto, zwiedzanie, degustację.
3. Jakie koszty założyć przy 2 osobach? Chodzi mi o rząd wielkości.
4. Jakieś informacje gdzie mogę wykupić kompletną wycieczkę? Odbiór z Kiszyniowa, zwiedzanie, degustacja, odstawienie do Kiszyniowa i czy jest to możliwe ?
5. Jakie są koszty wina w ich sklepie? Gdzieś przeczytałem, że śmiesznie tanio - "np za równowartość 20 złotych można kupić buletkę wina rocznik 87" - wydaje mi się to mało realne.

Poza oficjalną stroną: http://www.milestii-mici.md/en gdzie jest mało informacji nic nie znalazłem konkretnego poza tym, że jest to takie "must see" w Mołdawii. Wysłałem również maila do nich ale póki co cisza.

Gorące słońce Tunezji w zimie ☀️🏝️ 4* hotel na Dżerbie z all inclusive za 1638 PLN Gorące słońce Tunezji w zimie ☀️🏝️ 4* hotel na Dżerbie z all inclusive za 1638 PLN
Luksus i relaks na przedłużony weekend za 839 PLN 🇫🇷 😎 Loty i ⭐⭐⭐⭐hotel w Cannes 🌴 Luksus i relaks na przedłużony weekend za 839 PLN 🇫🇷 😎 Loty i ⭐⭐⭐⭐hotel w Cannes 🌴
#2 PostWysłany: 26 Lut 2015 20:07 

Loty: 116
Kilometry: 157 931
niebieski
podbijam, może ktoś coś, wydaje się to fajne miejsce, wchłoniemy wszelkie informacje
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 26 Lut 2015 23:21 

1. 3 - 4 godziny własnym transportem musisz być autem bo to jedyna forma zwiedzenia
2. Da się ale są określone godziny zwiedzania
3. Patrz punkt 4 i 5
4. IMO najlepszą opcją jest wynajęcie taksówki w Kiszyniowe, która zwiezie i odwiezie na miejsce oraz w środku zwiedzisz za jej pomocą piwnice (przewodnik wsiada do auta) Jadąc samochodem stajecie na różnych ulicach, parkujecie auto i zwiedzacie piwnice. Degustacja jest na samym końcu również w podziemiach
5. Najtańsze były po kilka PLN
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 27 Lut 2015 22:11 
Awatar użytkownika

Loty: 172
Kilometry: 436 641
niebieski
Dodam info od siebie, byłem w Milesti Mici w lipcu.

Potwierdzam informację, że należy przyjechać swoim autem, czy też taxi. Taksówki są w Mołdawii bardzo tanie.

Jakkolwiek mi udało się zwiedzić winnice z przewodnikiem pieszo. Podjechałem do Milesti taxą, podziękowałem kierowcy i on wrócił do Kiszyniowa. Za kurs zapłaciłem coś koło 10/12 pln ;) Na miejscu się okazało, że potrzebne jest auto. Obsługa z biura zadzwoniła po jakąś taksówkę, ale ona ostatecznie nie przyjechała, trochę poczekaliśmy i przewodnik oprowadził Nas pieszo. Dla Nas to było na plus, bo mogliśmy dużo więcej zobaczyć i usłyszeć. Dla przewodnika niekoniecznie, bo musiał zrobić pieszo kilka kilometrów. Cena ta sama. Jaki to był dokładnie koszt, nie pamiętam ale bilety były coś rzędu 60 zł z degustacją (orzeszki, 3 wina - białe, pamiętam że było najlepsze, czerwone i różowe). Na picie było kilka minut. Kręciło się tam przy okazji 3 grajków z harmonią, którzy przygrywali pod popitkę. Była jeszcze bardziej wypasiona opcja przy stole, chyba z kolacją. Ceny już nie kojarzę.

Wina w sklepie były tanie. Weźcie sobie jakieś cieplejsze bluzy, bo w winnicach jest zimno, szczególnie jeśli zwiedza się je pieszo :)

Z powrotem wróciliśmy kawałek na stopa, a dalej marszrutką. Marszrutki z Kiszyniowa do Milesti Mici też jeżdżą.

Jeśli chodzi o najtańsze taxi w Kiszyniowie jego numer to - 14474, ew. apka: "StarTaxi" lub "HeyTaxi".
 Profil Relacje PM off
3 ludzi uważa post za pomocny.

#5 PostWysłany: 28 Sty 2023 21:44 

Loty: 178
Kilometry: 329 695
niebieski
Co roku w Milesti Mici jest organizowany bieg w piwnicach - 10 km. W tym roku 11 marca o 12.00 start. Cena 600 MDL.
 Profil Relacje PM off
pabien lubi ten post.

#6 PostWysłany: 25 Wrz 2024 08:13 

Jak aktualnie wygląda sytuacja z dojazdem do winnicy z Kiszyniowa? Jest jakiś ogólny postój taksówek w mieście czy lepiej szukać przez aplikację lub rezerwować w hotelu? Na stronie winnicy nie ma żadnej informacji o tym, że trzeba przyjechać własnym autem (a jest opis zwiedzania elektrycznym pociągiem?), więc zarówno taksówka jak i dojazd komunikacją miejską mnie interesuje ;)
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 25 Wrz 2024 08:36 

Loty: 380
Kilometry: 827 873
Byłem w maju ale raczej nie powinno się nic zmienić . Najpierw autobusem komunikacji miejskiej na South Bus Station . Nie idziesz na dworzec bo marszrutki jadą z góry i zatrzymują się na przystanku na którym wysiądziesz. Czekaliśmy około 20 minut . Marszrutka zatrzyma się przy drodze prowadzącej do Winnicy . Nie jesteś w stanie tego przeoczyć bo jest ogromny napis . Że skrzyżowania jest około 1 km na piechotę . Z powrotem wróciliśmy stopem . Zrób sobie wcześniej rezerwację bo może nie być miejsc na zwiedzanie Winnicy.
 Profil Relacje PM off
kamcsk lubi ten post.
kamcsk uważa post za pomocny.

#8 PostWysłany: 23 Lis 2024 01:07 

Loty: 138
Kilometry: 169 320
niebieski
@zielufl co prawda napisałeś, że wróciliście stopem, ale czy wiesz może jak często jeżdżą powrotne marszrutki?

I ogólne pytanie do wszystkich - bardziej polecacie Milesti Mici czy Cricovą?
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 27 Cze 2025 10:54 

Loty: 105
Kilometry: 231 322
Dla potomnych - skonczylem tour kolo 16.10, z max 20 minut czekałem na marshutke, kolejna widziałem jadąca w drugą stronę, wiec mysle 30/40min max.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 01 Lip 2025 12:14 
Awatar użytkownika

Loty: 507
Kilometry: 973 296
złoty
Czy ktoś może potwierdzić, że dział opcja elektrycznego pociągu? Na ich stronie widnieje taka informacja, nawet jest adekwatne zdjęcie. Ale nie wiem czy dotyczy to wszystkich opcji zwiedzania, czy jakichś wybranych.

#11 PostWysłany: 01 Lip 2025 17:16 

Ten elektryczny raczej jeździ. Jestem teraz w Kiszyniowie i na ich stronie jest opcja rezerwacji . Wybieramy się jutro, tylko jeszcze nie wiem 10:00, czy 11:00.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 02 Lip 2025 21:44 

Potwierdzam, byłem dzisiaj, jest dla wszystkich opcji biletu. Na postojach nie zostawiać niczego, bo jest rotacja - zwykle odjeżdża się innym niż się przyjechało.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
elwirka uważa post za pomocny.

#13 PostWysłany: 10 Lip 2025 16:02 

Loty: 238
Kilometry: 650 554
Potwierdzam, kolejka działa. Nam (3 osoby) udało się wejść bez rezerwacji, ale bezpieczniej rezerwować.
Najtańsze bilety - bez degustacji - 450 lei. Dodatkowo dla każdej osoby butelka szampana.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
lasan82 uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 13 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość