Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 12 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Ateny czy okolice ?
#1 PostWysłany: 12 Mar 2015 21:16 

Witajcie,

mam pytanie do osób które są bardziej w temacie.

Zawsze starałem się wszystko sam kompilować i robić na własną rękę ale tym razem potrzebuję pomocy i rad życzliwych ludków z forum.

Otóż czaiłem się już od jakiegoś czasu na wstępne wczasu w tym roku i udało mi się zakupić w bardzo fajnej cenie ateny z wawy za 300zl rt z modlina w czerwcu (5.06)

Zrobiłem to chyba troche pochopnie..... a może i nie ?

Otóż mi i mojej drugiej połówce zależy na połączeniu zwiedzania i leżakowania.W czerwcu powinny być już fajne temperatury aby troche zażyć kąpieli słonecznych i wodnych...., tylko czy w Atenach to możliwe ? Czy są jakieś fajne plaże na które z łatwością można dostać się z miasta bez auta? Nie zamierzamy wypożyczać auta . Chcieli byśmy troche pozwiedzac (2-3 dni) a resztę czasu czyli kolejne 4 dni chcieli byśmy spędzić na leżakowaniu , kąpielach wodnych itd. Czy w takiej sytuacji bookować ateny czy może jakieś inne miasteczko ? Jestem w kropce bo chcę już coś bookować do spania i też tutaj pytanie gdzie???

Błagam ratujcie ! :) liczę na Waszą pomoc.

Oczywiście nie chcemy też na całość imprezy się bardzo wykosztować :) Ktoś? Coś ?

Dzięki
 Profil Relacje PM off  

Zima jak z bajki ❄⛄ Zapoluj na zorzę w Finlandii za 180 PLN 🦌⛸️ Zima jak z bajki ❄⛄ Zapoluj na zorzę w Finlandii za 180 PLN 🦌⛸️
Fuerteventura z all inclusive 🏝️🍹 Relaks w 4* hotelu za 2499 PLN 🌊 Fuerteventura z all inclusive 🏝️🍹 Relaks w 4* hotelu za 2499 PLN 🌊
#2 PostWysłany: 12 Mar 2015 21:21 
Awatar użytkownika

To może 2-3 dni w Atenach, a reszta na wysepce?
Do wyboru do koloru masz tutaj: https://www.olympicair.com/
Ryanair też lata na Kretę i Rodos.

Byłem w lutym w Grecji tydzień, pięć dni w Atenach, jeden dzień objazdówka po wybrzeżu samochodem, jednodniówka Ryanairem do Salonik.
Ale będziesz miał inne warunki pogodowe, więc aż żal nie wskoczyć do wody na dłużej :)
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 12 Mar 2015 21:27 

właśnie najbardziej obawiam się wyjazdu z aten dalej samolotami - za dużo kombinacji alpejskich. Czy gdzieś w rejonach aten warto skorzystać z jakichś plaż ? Czy jest coś wogóle wartego uwagi ?
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 12 Mar 2015 21:34 
Awatar użytkownika

Przy samych Atenach ciężko. Najbliżej jest Glyfada.
Możesz zobaczyć też Porto Rafti, Sounion, Loutsa.

Na lotnisko w Atenach z centrum jedziesz niecała godzinkę (bilet normalny 5euro/ulgowy 2,5euro). Warto więc rozważyć lot na Cyklady)
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 12 Mar 2015 21:50 

niebieski
No to może po prostu wyskoczcie w okolice Glifady, to dalej plaże w stylu "miejskim", ale dojedziecie komunikacją publiczną i będziecie mogli przez cały pobyt być w jednym hotelu, co niektórzy cenią jako wygodę ;)
Jak nie, to możecie w ramach urozmaicenia polecieć na Kretę (Chania), np. Ryanair ma na 9-11.06 lot za 35.98e RT (ale tu dochodzi też koszt dojazdu z/na lotnisko, 5e od osoby, ulgowy 2.5e).

edit: kurczę, znowu nie pokazało mi, że pojawił się nowy post :(

#6 PostWysłany: 12 Mar 2015 22:04 

Meduzy napisał(a):
Przy samych Atenach ciężko. Najbliżej jest Glyfada.
Możesz zobaczyć też Porto Rafti, Sounion, Loutsa.

Na lotnisko w Atenach z centrum jedziesz niecała godzinkę (bilet normalny 5euro/ulgowy 2,5euro). Warto więc rozważyć lot na Cyklady)

Albo citybreak albo plaża - zdecyduj na co bardziej się nastawiasz ;)
Ja osobiście poleciłbym Ci pełny dzień od rana do nocy w Atenach na zabytki, spacery itp. (moim zdaniem wystarczy), a reszta samolot byle dalej od stolicy ;-)

#7 PostWysłany: 12 Mar 2015 23:22 
Awatar użytkownika

Loty: 15
Kilometry: 58 252
srebrny
Byłem w Atenach 5 dni i 2 dni to max na zobaczenie miasta (oczywiście tylko z grubsza) potem brałbym samochód lub samolot i nie wracał już do miasta, kierunek Peloponez samochodem lub jakaś wyspa i wracać bezpośrednio na lotnisko przed powrotem do domu.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 13 Mar 2015 00:00 

niebieski
jeśli bronisz się przed wypożyczeniem samochodu wsiądziesz w autobus jadący w stronę Sounion i po prawej stronie będziesz miał morze czyli i plaże jak ci jakaś spodoba powiesz kierowcy żeby się zatrzymał i plażowanie( żebyś daleko nie jechał niezłe są między Woulą a Vouliagmeni ) , mają tam przyzwoite plaże i dobrze rozwiniętą infrastrukturę .
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 13 Mar 2015 00:06 

Jesli chodzi o plażowanie w Atenach ,to najlepiej Vouli , Voulagmeni, Varkiza trochę dalej za Gylfadą. Dojazd z Omonii metrem czerwonym do stacji Eleniko, końcowa i po wyjściu z metra autobus 175 na samą plażę w Varkizie. Są plaże płatne i darmowe. Te płatne są zagospadorowane w leżaki ,parasole, i serwis gastronomiczny. Jednak z tej bezpłatnej mozesz wyjść do tawerny na souvlaki i do sklepiku po piwo. W samej Varkizie jest kilka tawern i supermarket. Kursuje przez Varkizę autobus X96 z lotniska do Pireusu i zpowrotem.
 PM off  

#10 PostWysłany: 13 Mar 2015 00:23 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Plaży jakieś super koło Aten nie ma. Można pojechać metrem do stacji Elliniko, i się przesiąść na autobus linii 122. Fajne plaże (do tego darmowe) są po przystanku A Plaz Vouliagmenis. Plaże które zwiedzałem, jak mieszkałem w Atenach to: Limanakia A (fajna, z skałami i kawiarnią), Limanakia B (uwaga, plaża nudystów, ale mega czysta) i potem Galazia Akti, Lagonisi: http://www.oasa.gr/xmap.php?id=p122

Druga opcja to kolejka miejska (Proastiakos), w stronę Koryntu, i wysiądź na przystanku Kineta albo Agioi Theodoroi, i potem piechotką na plaże no i do tawerny na obiadek.

Ostatnia opcja, to autokary biur podróży Greckich lub Polskich, które za 5-7 euro, biorą cię po drodze, i jadą na plażę (do Oropo abo Schinia), i czekają tam 3-4 godziny, i wracają ponownie do Aten.

Trochę zachodu. Jedziesz metrem na Pireus, i potem promem na Aegine. Są fajne plaży i można polezakować.
 Profil Relacje PM off
Bartek Krzemiński lubi ten post.

#11 PostWysłany: 13 Mar 2015 00:48 

@ Zeus ,komu by się się chciało z Aten jechać do Pireusu i płynąć na Aegine tylko na plażę. Po pierwsze koszty ok 25 e za prom i czas. Ja ciebie rozumię bo znam realia, jak i prawie całe Ateny.
 PM off  

#12 PostWysłany: 13 Mar 2015 00:52 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Dlatego napisałem, ze trochę zachodu :P
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 12 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość