Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1 post ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Karpathos
#1 PostWysłany: 21 Maj 2026 16:49 

Loty: 402
Kilometry: 562 417
niebieski
Wróciłem niedawno z Karpathos i mogę polecić kilka miejsc w których jadłem. Pierwsze to restauracja w rodzinnym hotelu Poseidon Blue, gdzie szefową kuchni jest pierwsza Greczynka MasterChef. Jedzenie jest obłędne, samo miejsce jest przecudne. Łatwo dojechać, drogą z lotniska kierując się na północ w kierunku Pigadii, jakieś 7 km i odbijamy w prawo. Rozjazd jest przy markecie Praxis Afiartis.
Drugie to Taverna Olympos. Autentyczne greckie lokalne jedzenie, lokal prowadzony przez rodzinę, żadna masówka. Polecam lokalne danie makarounes z serem mizithra (danie z Olympos, kluseczki zagniatane i gotowane przygotowane na świeżo więc trzeba cierpliwie czekać), na deser polecam loukoumades - ciepłe jakby ptysie z miodem i cynamonem - obłędny smak).
Trzecie miejsce w Mesochori - Stefana Cafe&Restaurant. Niesamowicie mili właściciele, wszystko jest świeże i przepyszne. Na początek zostałem poczęstowany świeżym chlebem i pastą do chleba. Bardzo dobra, ale nie zapamiętałem greckiej nazwy. W kuchni gotuje właścicielka i jej mama. Mąż kelneruje. Z góry roztacza się cudowny widok na morze. W wiosce jest też polecane miejsce Kafe Skopi, jednak było zamknięte. Warto jednak wybrać się tam żeby usiąść na frappe czy piwko i cieszyć się widokiem prosto na morze. Odwiedzone miejsca szczerze polecam. Dodatkowo w Pigadii jak i pewnie w innych miejscach można napić się pysznej frappe za 2€ co na prawdę szokuje. Bardzo polecam Karpathos dla kulinarnych doznań.
 Profil Relacje PM off
Grzenio1970 lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

Grecja bez tłumów, ale z pełnym wyżywieniem 🌤️⛱️ Tydzień na Korfu za jedyne 1399 PLN ☕🍽️ Grecja bez tłumów, ale z pełnym wyżywieniem 🌤️⛱️ Tydzień na Korfu za jedyne 1399 PLN ☕🍽️
Zobacz najładniejsze miasto Szkocji 😎🤗 Loty Ryanair i nocleg w centrum za 719 PLN Zobacz najładniejsze miasto Szkocji 😎🤗 Loty Ryanair i nocleg w centrum za 719 PLN
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1 post ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość