Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 260 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 13  Następna
Autor Wiadomość
#41 PostWysłany: 01 Mar 2023 01:28 

-- 01 Mar 2023 01:27 --

Co w przypadku pieczatki z Izraeala w transporcie? Czy to uniemozliwia uzyskanie wizy tranzytowej? Choc jesli bedzie brak wizy, to w jaki sposob mam wydostac sie z lotniska do innego kraju jesli w AS mam tylko przesiadke?

-- 01 Mar 2023 01:28 --

w paszporcie*
 Profil Relacje PM off  

Luksusowy 5* resort na Krecie ☀️🏊‍♂️ All inclusive w Filion Suites Resort za 2314 PLN Luksusowy 5* resort na Krecie ☀️🏊‍♂️ All inclusive w Filion Suites Resort za 2314 PLN
Piękne włoskie miasto od piątku do niedzieli za 838 PLN 🎁🎅😍 Loty dla wszystkich i 2 noce w 4⭐ hotelu Piękne włoskie miasto od piątku do niedzieli za 838 PLN 🎁🎅😍 Loty dla wszystkich i 2 noce w 4⭐ hotelu
#42 PostWysłany: 01 Mar 2023 08:17 
Awatar użytkownika

HON fly4free
gusto napisał(a):
Ma już ktoś jakieś doświadczenia jeśli chodzi o wizę w Arabii Saudyjskiej? 7 kwietnia mamy lot z Abu Dhabi do Ad Dammam, następnie 8 kwietnia z Dammam do Wiednia. Zastanawiam się jak będzie wyglądała sprawa wizy. Są dostępne wizy tranzytowe, czy nie? Są one platne czy darmowe dla pobytu do 48 godzin? Interesuje mnie ten temat ponieważ lecimy w 5 osób, a cena wiz turystycznych dla takiej grupy jest olbrzymia. Gdybym miał w planach długi pobyt w Arabii no to może pogodziłbym się z takim kosztem.
Próbowałem znaleźć informacje w sieci, ale oprócz lakonicznego zapisu na naszym MSZ, że od 6.02.2023 jest możliwość uzyskania bezpłatnej wizy tranzytowej, nic konkretnego nie znalazłem. Może ktoś z Was miał już okazję ładować w Arabii i ma doświadczenie z wizami tranzytowymi?

Zrób online wizę tranzytową. Niestety nie jest tak tania jak pisano bo kosztuje 300 SAR.
 Profil Relacje PM off  

#43 PostWysłany: 01 Mar 2023 10:06 

Loty: 1083
Kilometry: 1 070 970
platynowy
Alex1980 napisał(a):
-- 01 Mar 2023 01:27 --

Co w przypadku pieczatki z Izraeala w transporcie? Czy to uniemozliwia uzyskanie wizy tranzytowej? Choc jesli bedzie brak wizy, to w jaki sposob mam wydostac sie z lotniska do innego kraju jesli w AS mam tylko przesiadke?

-- 01 Mar 2023 01:28 --

w paszporcie*

A skąd masz pieczątkę Izraela w paszporcie?
Przecież oni od lat nie wbijają.

#44 PostWysłany: 01 Mar 2023 10:19 

srebrny
Kacper Szymanski napisał(a):
gusto napisał(a):
Ma już ktoś jakieś doświadczenia jeśli chodzi o wizę w Arabii Saudyjskiej? 7 kwietnia mamy lot z Abu Dhabi do Ad Dammam, następnie 8 kwietnia z Dammam do Wiednia. Zastanawiam się jak będzie wyglądała sprawa wizy. Są dostępne wizy tranzytowe, czy nie? Są one platne czy darmowe dla pobytu do 48 godzin? Interesuje mnie ten temat ponieważ lecimy w 5 osób, a cena wiz turystycznych dla takiej grupy jest olbrzymia. Gdybym miał w planach długi pobyt w Arabii no to może pogodziłbym się z takim kosztem.
Próbowałem znaleźć informacje w sieci, ale oprócz lakonicznego zapisu na naszym MSZ, że od 6.02.2023 jest możliwość uzyskania bezpłatnej wizy tranzytowej, nic konkretnego nie znalazłem. Może ktoś z Was miał już okazję ładować w Arabii i ma doświadczenie z wizami tranzytowymi?

A nie jest przypadkiem tak, że tranzyt do 12h jest dozwolony bez wizy?

Stopover of less than 12 hours with a connecting flight with the same airline
The transit visa is not required. During your stopover, you will not be able to leave the transit zone.
Stopover of less than 12 hours with a connecting flight with a different airline:
A transit visa is required and should be requested from the nearest Saudi Arabian Embassy. Even with a transit visa, no exit from the transit zone is allowed.

Za: https://www.visasaudi.sa.com/en/faq/
 Profil Relacje PM off  

#45 PostWysłany: 01 Mar 2023 13:41 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Wydaje mi się a nawet jestem pewny, że na takim lotnisku jak DMM trzeba wyjść i podejść do check-in po boarding pass.
 Profil Relacje PM off  

#46 PostWysłany: 10 Mar 2023 13:11 

platynowy
Panowie, nie chcę uchodzić tu za specjalistę i wyrokować co i jak, ale takie moje przemyślenia i doświadczenie:
Wczoraj pogrzebałem trochę w temacie wiz i wylądowałem na stronie https://www.visitsaudi.com/en/saudi-stopover. Jak wół wyróżnione są 3 "okienka" dot. wiz tranzytowych - 2gie lecąc Saudią, 3cie lecąc Flynas i pierwsze "Get a standard visa". Przeszedłem z niego na stronę rządową, założyłem konto na fejkowe dane i podszedłem do procesu (również na fejkowe dane).
Nie porobiłem niestety screenów, ale oprócz standardowych pytań o rozmiar buta i f.., były też pytania o datę i lotnisko przylotu, nr rejsu przylotowego (wbiłem Wizza), wykonywaną profesję, kraje odwiedzone w ostatnich 5 latach łącznie z datami (powodzenia :lol: ) i również rodzaj wizy. Do wolnego wyboru jest ta tranzytowa na 96h. W kolejnym kroku trzeba było wybrać ubezpieczenie z saudyjskiej firmy, było ich kilkanaście, najtańsze za 4,60 USD. W końcu doszedłem do płatności, a tam czarno na białym "visa fee" ok. 10 USD, jakiś tam fee kolejne 10 USD i owe ubezpieczenie za 4,60. Łącznie ok. 25 USD i guzik do płatności.
Nie wiem oczywiście, czy wgl aplikacja by przeszła i czy otrzymana w ten sposób wiza będzie akceptowana przez granicznika w KSA, ale wyglądało wszystko git, na stronie opis "standard transit" się zgadza, więc y not?
10 ludzi lubi ten post.
7 ludzi uważa post za pomocny.

#47 PostWysłany: 26 Mar 2023 17:17 

srebrny
Będę to na dniach weryfikował, jeśli nie załapię się na darmową, a raczej nie, gdyż chyba trzeba aplikować o nią przy zakupie biletu, to złożę wniosek o płatną.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#48 PostWysłany: 27 Mar 2023 08:35 
Awatar użytkownika

złoty
Gdzieś przeczytałem, że to od 1 lutego weszło...

,,WAŻNE!

Od 6 lutego 2023 r. możliwe jest uzyskanie bezpłatnej wizy tranzytowej, która umożliwia 4-dniowy pobyt, a okres jej ważności wynosi trzy miesiące.

Celami podróży dzięki którym możliwe jest uzyskanie ww. wizy tranzytowej są: pielgrzymka do Mekki (Umrah), wizyta Meczetu Proroka w Medinie lub wjazd turystyczny lub biznesowy do Królestwa Arabii Saudyjskiej.

Uzyskanie wizy jest możliwe poprzez elektroniczną platformę linii lotniczych: Saudia oraz Flynas i jest możliwe tylko dla podróżujących ww. liniami. Podróżni otrzymają wizę tranzytową na skrzynkę email."

https://www.gov.pl/web/arabiasaudyjska/idp

#49 PostWysłany: 27 Mar 2023 08:58 

Loty: 44
Kilometry: 65 890
niebieski
Co to znaczy podrózujacy tymi liniami jest chyba kluczowe bo nie wiem
np czy wystarczy wyleciec Saudia, a przyleciec np wizzem… Czaje sie na taki skladak z ok 24 h stopem co by zdrapac duzy kraj na mapie.

Ostatnio edytowany przez michzak, 03 Kwi 2023 16:03, edytowano w sumie 1 raz
Literówka
 Profil Relacje PM off  

#50 PostWysłany: 27 Mar 2023 09:15 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Bajerglowa94 napisał(a):
Panowie, nie chcę uchodzić tu za specjalistę i wyrokować co i jak, ale takie moje przemyślenia i doświadczenie:
Wczoraj pogrzebałem trochę w temacie wiz i wylądowałem na stronie https://www.visitsaudi.com/en/saudi-stopover. Jak wół wyróżnione są 3 "okienka" dot. wiz tranzytowych - 2gie lecąc Saudią, 3cie lecąc Flynas i pierwsze "Get a standard visa". Przeszedłem z niego na stronę rządową, założyłem konto na fejkowe dane i podszedłem do procesu (również na fejkowe dane).
Nie porobiłem niestety screenów, ale oprócz standardowych pytań o rozmiar buta i f.., były też pytania o datę i lotnisko przylotu, nr rejsu przylotowego (wbiłem Wizza), wykonywaną profesję, kraje odwiedzone w ostatnich 5 latach łącznie z datami (powodzenia :lol: ) i również rodzaj wizy. Do wolnego wyboru jest ta tranzytowa na 96h. W kolejnym kroku trzeba było wybrać ubezpieczenie z saudyjskiej firmy, było ich kilkanaście, najtańsze za 4,60 USD. W końcu doszedłem do płatności, a tam czarno na białym "visa fee" ok. 10 USD, jakiś tam fee kolejne 10 USD i owe ubezpieczenie za 4,60. Łącznie ok. 25 USD i guzik do płatności.
Nie wiem oczywiście, czy wgl aplikacja by przeszła i czy otrzymana w ten sposób wiza będzie akceptowana przez granicznika w KSA, ale wyglądało wszystko git, na stronie opis "standard transit" się zgadza, więc y not?

Wybrałeś Flynas czy Saudie?
 Profil Relacje PM off  

#51 PostWysłany: 27 Mar 2023 09:21 

srebrny
Bajerglowa94 napisał(a):
(wbiłem Wizza),
 Profil Relacje PM off
jaco027 lubi ten post.

#52 PostWysłany: 27 Mar 2023 10:39 
Awatar użytkownika

HON fly4free
@miriam Nie chodzi o numer rejsu..
 Profil Relacje PM off  

#53 PostWysłany: 27 Mar 2023 14:19 

platynowy
@Kacper Szymanski żadnego z nich. Tak jak to opisałem w moim wcześniejszym wpisie, na stronie https://www.visitsaudi.com/en/saudi-stopover?lang=en wybrałem 1-szy z góry kafelek, który nie dotyczył ani Saudi, ani Flynas, tylko był "ogólny". Niestety aktualnie ten kafelek zniknął... choć strona rządowa do której on kierował jest dalej otwarta - https://visa.mofa.gov.sa
Wczoraj pogrzebałem jeszcze mocno po internecie i trafiłem na historię jakiejś pasażerki, która kontaktowała się z Ambasadą KSA i podobno ambasada twierdzi, że nie powinno się używać tej strony rządowej, bo jest stara i mają ją zamknąć, a tylko nowej strony visa.visitsaudi.com. Na tej stronie niestety nie widziałem nic o wizach 96h poza Saudią/Flynas.. za to żeby było śmieszniej, to jak użyłem czatbota dostępnego na tej stronie, żeby zapytać o wizę 96h to w odpowiedzi dostałem info z linkiem, żeby aplikować na "starej" stronie rządowej. I tak to się kręci xd
Jak ktoś zaryzykuje i poleci tam na wizie 96h (poza programem Saudii i Flynas) to stawiam flachę. Jak ochotnika nie będzie, to chyba sam zaryzykuje te 25$ dolców i złożę wniosek na starej stronie do końca.
E: oczywiście jak ktoś leci SV to ma trochę prostszą robotę, ale w całej tej sytuacji nie chodzi o lot SV za 2000 zł, skoro można dolecieć W6 za zero mniej ;)

#54 PostWysłany: 27 Mar 2023 15:55 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Czyli ta cena 25 USD jest na tej głównej stronie.. Przed aplikowaniem pokazuje cenę - 300 SAR. Lecę w czerwcu AUH-DMM/RUH-SOF i będę testował.
 Profil Relacje PM off  

#55 PostWysłany: 27 Mar 2023 16:34 
Awatar użytkownika

Tylko w przypadku tej "wizy tranzytowej", musisz się wybrać do sekcji konsularnej KSA. I na przykład jak już złożysz wniosek i zapłacisz, w Warszawie usłyszysz, że nie ma czegoś takiego i oni nie wiedzą, co z tym zrobić....

Ostatnio edytowany przez dawmik, 27 Mar 2023 17:02, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#56 PostWysłany: 27 Mar 2023 16:45 
Awatar użytkownika

srebrny
gruby_inversia napisał(a):
...Czaje sie na taki skladak z ok 24 h stopem co by zdrapac duzy kraj na mapie.

A to nie drapiesz regionów? 😏

#57 PostWysłany: 27 Mar 2023 16:49 

a co jeśli przykładowo w ciągu 48h udam się do Bahrajnu? Spędze tam 2 dni, następnie wróce do Arabii aby wylecieć z Rijadu, skąd też przyleciałem. Czy tutaj da sie jakoś pokombinować, aby ograniczyć koszt wizy?
 Profil Relacje PM off  

#58 PostWysłany: 27 Mar 2023 17:13 

platynowy
@dawmik przerabiałeś to? Czyli co, można sobie złożyć, zapłacić i czekać w nieskończoność? Martwa opcja?

#59 PostWysłany: 27 Mar 2023 17:27 
Awatar użytkownika

@Bajerglowa94 – tak.
cul-de-sac
 Profil Relacje PM off
Bajerglowa94 uważa post za pomocny.

#60 PostWysłany: 27 Mar 2023 18:24 

srebrny
Jak ostatecznie załatwiłeś wizę/wjazd?
Zanim przeczytałem twój wpis, to złożyłem i zapłaciłem w ten sam sposób.
To strona MSZ, więc jakaś ściema, że oni nie wiedzą o wniosku w tym trybie.

dawmik napisał(a):
Tylko w przypadku tej "wizy tranzytowej", musisz się wybrać do sekcji konsularnej KSA. I na przykład jak już złożysz wniosek i zapłacisz, w Warszawie usłyszysz, że nie ma czegoś takiego i oni nie wiedzą, co z tym zrobić....
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 260 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 13  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość