Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 24 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Ao Nang
#21 PostWysłany: 14 Paź 2025 16:19 
Awatar użytkownika

Loty: 99
Kilometry: 311 137
wiater napisał(a):
Dla mnie osobiście Ao Nang to rozczarowanie i to duże(chyba największe jeżeli chodzi o Tajlandię). Samo Ao Nang - drugie Mielno, bardzo dużo Polaków, nic ciekawego.
Plaże są brzydkie, jedyne ładne plaże i miejsce to Railey Beach(ale do Railey trzeba dopłynąć z Ao Nang). Jeżeli masz skuter, to jeszcze można pośmigać w okolicy Ao Nang czy miasta Krabi. Jeżeli chodzi o miasto Krabi, polecam pojechać do centrum na nocny market - jest taki jeden na mapie google nazywa się "Krabi Streetfood night market". Bardzo dobre ceny i dobre jedzenie. Nie polecam za to nocnego marketu "Ao Nang Landmark Night Market". Ceny jak na Tajlandie duże i jedzenie bardzo bardzo średnie. Ale, jest jeden nocny market otwierany tylko w środy "Wednesday Market". Tam jest spoko bo ceny dobre, smaczne jedzenie i duży wybór. Minus, że tylko raz na tydzień jest otwarty.

Odnośnie Ao już się wpisywałem ale zrobię to po raz kolejny bo nie zgadzam się z tym stwierdzeniem. Przy czym byłem tam 4 razy na przestrzeni 13 lat i zapewne sie jeszcze wybiorę nie raz. Polaków owszem od kilku lat cała masa ale wcześniej można było spotkac jednostki. Wracając do tematu plaż - owszem lokalna słabiutka ale obok (za małpim szlakiem) jest całkiem całkiem po za tym zawsze mozna wybrać się (jak wspomniałeś na Railay). Rano wypływasz wieczorem wracasz - nic prostszego (szkoda tylko że od paru lat nie przypływają tam już łodzie street-foodowe. Po za tym zawsze można popłynąć (jak się uzbiera grupa chętnych lub sami jesteście choćby niewielką grupą) na mini wyspy niedaleko Ao. Można podpytać koło punktu biletowego bo czasem znajdzie się mała grupa obcych sobie ludzi którzy np chcą się wybrać na ów mini wyspę i o takiej i takiej godzinie wrócić. Krabi nocny market owszem (turystyczny) jest ale nieopodal bez neonów jest spory także taki dla lokalsów (przynajmniej był jakiś czas temu) ceny nawet 30% taniej. Co nocnego marketu w Ao to jak dla mnie bez zarzutu jedzenie - cenowo trochę drożej niż można wyhaczyć w samym Ao robiąc "foodowy-trip". Nie wiem nic o tym środowym Markecie (to dziwne... może od od 2 lat?) ale za Nocnym Marketem (turystycznym) idąc dalej ulicą jest Street Market dla lokalsów. W dzień na ogół kilka stoisk, wieczorem trochę więcej przy czym w porze nocnej może się wydawać że tam nic (przy ulicy) nie ma ale jest... Ceny ok 40% tańsze niż w nocnym markecie. Szczególnie ryby z grilla / owoce morza. Przy czym w bodaj weekendy ten lokalny market bardzo się rozrasta (kilkanaście stoisk) i jest zapełniony lokalsami którzy siedzą przy ulicy czy na plaży. No i jeszcze w okolicach (Masjid Al-Aman) bardziej pólnocne rejony Ao głównie z rana można kupić przepyszne zestawy śniadaniowe za również śmieszną cene (w sumie najtaniej w całum Ao) z moich obserwacji.
Generalnie nawet mógłbym się z tobą zgodzić że Ao to takie "Mielno" także cenowo ale na prawde wystarczy przejśc się nieco dalej niż głowna ulica / czy jej przedsionki i cenowo jest zupełnie inaczej. W kazdym razie ja mam takie doświadczenia. ps. Ostatnio w Ao byłem 3 lata temu i znam je w sumie już jak własną kieszeń ;)
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

Tydzień na Teneryfie w ⭐⭐⭐⭐ hotelu z krytym basenem i wyżywieniem za 2429 PLN ☕🍽️ Tydzień na Teneryfie w ⭐⭐⭐⭐ hotelu z krytym basenem i wyżywieniem za 2429 PLN ☕🍽️
Luksus nad Zatoką Perską 💎🤑 Urlop all inclusive w 5* hotelu z basenem infinity za 3999 PLN 🍸🥂 Luksus nad Zatoką Perską 💎🤑 Urlop all inclusive w 5* hotelu z basenem infinity za 3999 PLN 🍸🥂
#22 PostWysłany: 14 Paź 2025 16:30 

Loty: 42
Kilometry: 111 152
niebieski
Super informacje. Mógłbys wrzucić pinezki?
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 14 Paź 2025 16:42 
Awatar użytkownika

Loty: 99
Kilometry: 311 137
:roll:
Ao Nang: Market dla lokalsów: https://maps.app.goo.gl/x1Fm2mX8THp3PT4cA
Ao Nang: Zestawy śniadaniowe obok Meczetu a i zdaje się w trakcie dnia też można zakupić: https://maps.app.goo.gl/nJ5TUjPR3ZLY5adU8
Krabi: Market dla lokalsów: https://maps.app.goo.gl/3e1xFXhwuwTszh2x9
ps. Jak masz jakieś jeszcze pytania to postaram sie odpowiedzieć. Jak już wspomniałem osobiście w Ao (Railay wliczam jako Ao) najbardziej brak mi łodzi foodowych które tam wcześniej przypływały (śmiesznie tanie i mega wybór). Jedyna opcja zaopatrzyć się w Ao przed wypłynięciem w jedzenie na wynos - pogoda raczej nie sprawi że jedzenie będzie zimne ;) albo jedzenie na miejscu (niestety sporo droższe niż w jako takim Ao - nawet główna ulica). Na pewno jeśli optujesz w alkoholu to polecam zakupić w Ao bo na Railay choć różne sklepy mają różne ceny to znacznie większe.
2 ludzi lubi ten post.
FUX uważa post za pomocny.

#24 PostWysłany: 14 Paź 2025 20:58 

Loty: 42
Kilometry: 111 152
niebieski
Nie przewracaj oczami.
Jeżeli tam się nie było, to skąd mamy wiedzieć?
;)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 24 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość