Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 21 Paź 2012 00:28 

niebieski
Hej,

zakupiłem kilka godzin temu lot krajowy LOTem i właśnie anulowali ten lot. Jestem na telefonie z LOTem właśnie i okazuje sie ze jutro wszystkie pozniejsze loty sa juz zajete poza jednym 10h pozniej (ale wtedy to ja juz bede w drodze powrotnej).

Pytanie - czy przysluguje mi odszkodowanie za anulowanie bez powiadomienia?

Czy odszkodowanie przysluguje mi takze wtedy jak wezme lot jutro przez Niemcy? lub gdy w ogole nie polece?

Dodam, że bilet kupiłem przez Expedie, ktora wlasnie wyslala mi maila zebym do nich zadzwonil bo LOT zmienil moj lot.

mod - proszę dopisuj używając przycisku [zmień] a nie nowy post pod własnym postem
 Profil Relacje PM off  

Antyczny weekend w Atenach za 495 PLN 🏛️✈️ Loty w świetnych godzinach i hotel w centrum 😍 Antyczny weekend w Atenach za 495 PLN 🏛️✈️ Loty w świetnych godzinach i hotel w centrum 😍
Zjarany pracownik lotniskowy poważnie uszkodził Boeinga 747. Linia szacuje straty na 820 tys. zł! Zjarany pracownik lotniskowy poważnie uszkodził Boeinga 747. Linia szacuje straty na 820 tys. zł!
#2 PostWysłany: 21 Paź 2012 00:39 

niebieski
odszkodowanie tobie przysluguje w przypadku odwolania lotu z przyczyn zaleznych od LOT oraz w przypadku kiedy bedziesz mial opoznienie wieksze niz 4 godziny. Czyli jezeli przez Niemcy polecisz i bedzie 3:50 to nie bedzie odszkodowania.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 21 Paź 2012 00:43 

niebieski
zaproponowali 3 rozwiazania:
- wylot o 21 zamiast o 6 rano
- zwrot kasy
- autubus z lotniska podstawiony bedzie o nominalnej godzinie wylotu

i co teraz?

oczywiscie anutowany z ich winy - za malo sie biletow sprzedalo, kupowalem w najnizszej taryfie kolo 18 jeszcze. swoja droga wciaz sprzedaja bilety na ten rejs :D
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 21 Paź 2012 00:46 

niebieski
Dodam, ze w tym przypadku to moge i polskim busem pojechac, bo pewnie wygodniejszy bedzie, a jedzie o tej samej godzinie.
pytanie najwazniejsze - jaka opcje wybrac zeby dostac 250 euro odszkodowania :)
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 21 Paź 2012 01:08 

niebieski
Zrobiłem małe dochodzenie. No niestety, lądował w Warszawie z powodu mgły. I stąd też nie ma samolotu we Wrocławiu. Swoją droga planowo miał być o 21:30 we WRO, a lądował w WAW o północy.

Czy to znaczy, że nie mam co liczyć na odszkodowanie? Bo na chłopski rozum, to co mnie obchodzą warunki pogodowe które nie są związane z moim lotem i nie wpływają na bezpieczeństwo mojego lotu. Ich sprawa, żeby podstawić inną maszynę itd.

Co robić? Dzwonić do Expedii? Chce moje 250 EURO + 250 zł za bilet! :D
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 21 Paź 2012 01:34 

niebieski
bartek. napisał(a):
Zrobiłem małe dochodzenie. No niestety, lądował w Warszawie z powodu mgły. I stąd też nie ma samolotu we Wrocławiu. Swoją droga planowo miał być o 21:30 we WRO, a lądował w WAW o północy.

Czy to znaczy, że nie mam co liczyć na odszkodowanie? Bo na chłopski rozum, to co mnie obchodzą warunki pogodowe które nie są związane z moim lotem i nie wpływają na bezpieczeństwo mojego lotu. Ich sprawa, żeby podstawić inną maszynę itd.

Co robić? Dzwonić do Expedii? Chce moje 250 EURO + 250 zł za bilet! :D

W przypadku mgly nie bedzie odszkodowania
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 21 Paź 2012 01:52 

niebieski
Nawet jeżeli mgła dotyczyła innego lotu?
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 21 Paź 2012 07:37 

HON fly4free
Odszkodowanie nie - bo powodowem odwołania są warunki meteorologiczne, które uniemozliwwiły podstawienie maszyny na kolejny rejs. Można próbować uzasadniać, że podstawienie to było mozliwe, ale nie znam w tym przypadku szczegółów operacyjnych, jest kwestia czasu i ograniczeń nocnych operacji w Warszawie itd. Okoliczności nadzwyczajne dotyczą konkretnego samolotu w danym dniu ale w ostatnim orzeczeniu ETS wskazuje , że perturbacje spowodowane zakłóceniem określonego rejsu mogą rzutować na siatkę przez dwa kolejne dni jeśli przewoźnik nie jest w stanie podjąc racjonalnych środków zaradczych. ULC w podobnych przypadkach tez wydawał dotąd decyzje negatywne. Więc na odszkodowanie bym nie liczył generalnie.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 21 Paź 2012 11:01 
Awatar użytkownika

niebieski
A uważasz, że to wina LOTu czy jakiegokolwiek innego przewoźnika, że nie mógł być o czasie z przyczyn atmosferycznych?!

Z tego co mówisz, to i tak postarali się znaleźć jakieś inne wyjście z tej sytuacji.

#10 PostWysłany: 21 Paź 2012 11:08 

niebieski
kerad85 napisał(a):
Z tego co mówisz, to i tak postarali się znaleźć jakieś inne wyjście z tej sytuacji.

Podstawiając busa który zamiast o 6:50 w Warszawie to będzie o 12? Wyjściem byłaby podmiana maszyny na kolejnym rejsie (8:50) z bombardiera na B737 lub cokolwiek innego. Albo pozwolenie na przebookowanie biletów przez Monachium.

Swoją droga 5 minut po planowym odlocie zadzwoniła do mnie Expedia, żeby mnie poinformować, że mój lot się nie odbędzie :D
Ustaliliśmy zwrot kasy. Później zadzwonili, że LOT powiedział, że się nie stawiłem na check-in rano :D Ciekawe po co miałbym tam być, zwłaszcza że na infolinii w nocy, Pani wyraźnie powiedziała że mogę dać informację czy chce zwrot czy cokolwiek później.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 6 gości