Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 12 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 27 Mar 2014 00:16 

Loty: 33
Kilometry: 61 640
niebieski
Pytanie może i głupie, ale będę pierwszy raz w Amsterdamie i chętnie zobaczyłbym słynne holenderskie wiatraki, ale nie wiem czy w samym Amsterdamie lub najbliższym otoczeniu znajduje się jakiś.
Program wycieczki przedstawia się następująco:
Kod:
Przyjazd do Keukenhof w godzinach porannych (można tu zobaczyć ponad 7 milionów tulipanów wszelkich odmian oraz wystawy tematyczne i kompozycje związane z Holandią). W godzinach południowych przejazd pociągiem do Amsterdamu i zwiedzanie (plac Leiden, targ kwiatowy, plac Dam z pałacem królewskim, legendarne centrum z dzielnicą czerwonych latarni). Czas wolny. W późnych godzinach wieczornych wyjazd do Polski.

Czy w pobliżu np. Keukenhof będzie jakiś ? Bo w ścisłym centrum raczej się nie spodziewam.
Pytanie drugie - jakie pamiątki warto przywieźć ?
Chodaki ?
Tulipany ?
Pozdrawiam.

Weekendowe polowanie na zorzę🌌🌠❄️ Wycieczka na Islandię za 779 PLN 😍✈️🛌 Weekendowe polowanie na zorzę🌌🌠❄️ Wycieczka na Islandię za 779 PLN 😍✈️🛌
Indie w supercenie 🔥🌶 Loty z bagażem do Mumbaju od 1473 PLN ✈️ Indie w supercenie 🔥🌶 Loty z bagażem do Mumbaju od 1473 PLN ✈️
#2 PostWysłany: 27 Mar 2014 00:22 

Cytuj:
W samym Amsterdamie stoi osiem wiatraków. Niczym statki morskie, noszą one własne nazwy. I tak De 1200 Roe stoi przy Haarlemmerweg 465, De 1100 Roe przy Herman Bonpad 6, Riekermolen znajduje się przy rzece Amstel. Wszystkie trzy pochodzą z XVII wieku. Później zbudowane wiatraki to D'Admiraal (Admirał) przy Noordhollandschkanaaldijk 21 i De Bloem (Kwiat) przy Haarlemmerweg 701. De Gooyer albo Fuenmolen stoi Fuenenkade 7, niedaleko Sheepvaart Museum - Muzeum Żeglugi. Ten wiatrak mieści w sobie Bierbrouwerij ‘t Ij, czyli Browar ‘t Ij sprzedający tradycyjne piwo. Jego ramiona uruchomiane są w pierwszą sobotę miesiąca.

Molen van Sloten stoi przy Akersluis 10. Jest to XIX wieczny młyn odwadniający otwarty od 10.00 do 16.00, za wyjątkiem świąt. Młyn ten jest przystosowany dla wizyt ludzi niepełnosprawnych, ma nawet wbudowaną mała windę wewnątrz. Jest w nim wystawa poświęcona historii młyna i życiu Rembrandta, którego ojciec był młynarzem w Lejdzie.

De OtterWreszcie jeden z najstarszych wiatraków w Amsterdamie to De Otter (Bóbr), zbudowany ok. 1630 - kiedyś wiatrak odwadniający, pracujący do dziś jako tartak. Jest on oddalony o około 20 minut pieszo od placu Dam. De Otter stoi pod adresem Gillis van Ledenberchstraat 78, na zachód od dzielnicy Jordaan.

http://www.amsterdam.info/pl/holandia/wiatraki/

widziałem 2 czy 3 z nich, jednak w zabudowie miejskiej nie robia takiego wrazenia;)
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 27 Mar 2014 09:47 

W centrum nie znajdziesz żadnego wiatraka. Ale już na przedmieściach to i owszem. Gdy jechałem pociągiem w kierunku Utrechtu, widziałem. Ale jeden. Tymczasem wyjeżdżasz z Amsterdamu paręnaście kilometrów na zachód, w kierunku Ijmuiden, wysiadasz w Zaanstad i masz skansen Zaanse Schans z ośmioma pracującymi wiatrakami. Każdy robi co innego. A jak masz trochę więcej czasu, to możesz się wybrać do Kinderdijk koło Rotterdamu, gdzie wiatraków jest 19. Więcej w jednym miejscu nie spotkasz. A jak Cię pasjonują wiatraki (mnie też), to możesz zajść do księgarni i kupić przewodnik po holenderskich wiatrakach. Drogie toto, ale do dziś sobie pluję w brodę, że go nie kupiłem, bo rzecz naprawdę świetna
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 27 Mar 2014 10:14 
Awatar użytkownika

srebrny
Gollum napisał(a):
W centrum nie znajdziesz żadnego wiatraka. Ale już na przedmieściach to i owszem.

Może nie w samym centrum ale na jego obrzeżach jest ciekawy wiatrak - De Gooyer. Piechotką będzie ok. 30 min z pod samego dworca głównego, można oczywiście czymś podjechać. Wiatrak fajnie się prezentuje, a dodatkową ciekawostką jest to, że w środku znajduje się ... lokalny browar.
https://maps.google.pl/maps?ie=UTF-8&q= ... OQBEPwSMBA
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 27 Mar 2014 14:37 

niebieski
Gollum napisał(a):
Tymczasem wyjeżdżasz z Amsterdamu paręnaście kilometrów na zachód, w kierunku Ijmuiden, wysiadasz w Zaanstad i masz skansen Zaanse Schans z ośmioma pracującymi wiatrakami.

w zasadzie jakby chcieć jechać pociągiem, to trzeba wysiąść w Koog Zandijk (pociągi w kierunku Uitgeest) ;-)

Gollum napisał(a):
A jak Cię pasjonują wiatraki (mnie też), to możesz zajść do księgarni i kupić przewodnik po holenderskich wiatrakach. Drogie toto, ale do dziś sobie pluję w brodę, że go nie kupiłem, bo rzecz naprawdę świetna

Muzeum Wiatraków w Koog aan de Zaan (czyli tuż obok Zaanse Schans) sprzedaje różne przewodniki związane z wiatrakami, chyba również wysyłkowo:

http://www.zaanschemolen.nl/products.as ... 8&mid=5166
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 27 Mar 2014 15:47 

Loty: 29
Kilometry: 57 200
Doczu napisał(a):
Pytanie drugie - jakie pamiątki warto przywieźć ?
Chodaki ?
Tulipany ?

Ja przywiozłam mamie cebulki tulipanów i była bardzo zadowolona, normalnie ładnie wyrosły. Nie wiem, co byś robił z chodakami, nosił? :D
Z takich typowych rzeczy sprzedawanych na każdym straganie - to wszędzie są sery. Ale to już od gustów zależy.
Typowe pamiątki w Amsterdamie są naprawdę słabe, moim zdaniem. Sama sobie przywiozłam wafle i pewną rzecz z motywem wiatraka na kafelkach kupione w Hemie ;p.
Jeśli zdecydujesz się na tulipany i nie kupisz ich gdzieś poza centrum tylko skusisz się na pływający targ kwiatowy to w żadnym wypadku nie kupuj na straganie "pierwszym z brzegu". Te "na brzegach" mają ceny prawie dwa razy wyższe niż stragany umieszczone pośrodku. Spodziewałam się zmowy cenowej, a okazało się, że nie, że lepiej zapytać w każdym o cenę.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 27 Mar 2014 16:53 
Awatar użytkownika

Loty: 169
Kilometry: 241 913
niebieski
Można wyszukać wiatraki z mapy na tej stronie. Dla Amsterdamu trzeba wybrać prownicję Noord-Holland.
http://www.molendatabase.nl/nederland/zoekprov.php
 Profil Relacje PM off
szczotek99 lubi ten post.

#8 PostWysłany: 27 Mar 2014 19:30 

niebieski
Dzięki za info.
Niestety przejażdżki gdzieś na obrzeża miasta raczej nie wchodzą w grę. Jak znam życie, to wolnego czasu nie będzie za wiele, a zdecydowanie bardziej wolę obejrzeć Muzeum Van Gogha i Bolsa niż spinać się na jakiś tam wiatrak :) Ale jeśli czas pozwoli, to chętnie skorzystam z Waszych rad i podjadę na obrzeża.
hania napisał(a):
Jeśli zdecydujesz się na tulipany i nie kupisz ich gdzieś poza centrum tylko skusisz się na pływający targ kwiatowy to w żadnym wypadku nie kupuj na straganie "pierwszym z brzegu". Te "na brzegach" mają ceny prawie dwa razy wyższe niż stragany umieszczone pośrodku. Spodziewałam się zmowy cenowej, a okazało się, że nie, że lepiej zapytać w każdym o cenę.

Dzięki za hinta.
Cebulki tulipanów z pewnością będą dobrym pomysłem, zwłaszcza że mama jest zapalonym działkowcem.

Ostatnio edytowany przez Doczu, 27 Mar 2014 22:51, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 27 Mar 2014 21:53 

Doczu napisał(a):
Muzeum Van Gogha i Bolsa

Skoro wybierasz to, to olej wszelkie wiatraki, olej wszelkie szlifiernie diamentów, olej kanały, największy ratusz świata, Jeruzaal, Oude Kerk; z powodzeniem wystarczy Ci De Wallen :twisted:
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 27 Mar 2014 23:29 

niebieski
Gollum napisał(a):
Doczu napisał(a):
Muzeum Van Gogha i Bolsa

Skoro wybierasz to, to olej wszelkie wiatraki, olej wszelkie szlifiernie diamentów, olej kanały, największy ratusz świata, Jeruzaal, Oude Kerk; z powodzeniem wystarczy Ci De Wallen :twisted:

Zdaje się, że nie czytasz tego co piszę.
Jadę na wycieczkę zorganizowaną i czasu wolnego będę mieć 2, może 3 h. Przejazd na przedmieścia i powrót to strata przynajmniej 1/3 tego czasu. Za dużo by zrobić kilka zdjęć wiatrakowi.
Daruj więc sobie uszczypliwe komentarze.

#11 PostWysłany: 28 Mar 2014 00:34 

To do k*** nędzy pisz jasno;
i powtarzam: olej wiatraki, także ten z browarem, zostaw je na następny wyjazd (a będzie ich sporo, bo do Holandii tanich biletów jest full), olej beginaże (bo lepsze są w innych miejscach - amsterdamski też olałem). Kup na pamiątkę cebulki tulipanów (bo saboty w końcu się rozpadną), ale wcześniej sprawdź, jakich odmian nie dostaniesz u nas i kup właśnie te.
A czas wolny wykorzystaj albo na De Wallen (k*** zostaw w spokoju, są kiepskie i drogie; szukanie atrakcyjnej i w miarę taniej wymaga czasu, którego nie masz); w sklepie dla lesbijek wzbudzisz takie zainteresowanie, jakiego nigdzie nie doświadczyłeś i nie doświadczysz (sądzę tak po relacji dziewczyny kumpla, która w tejże dzielnicy zajrzała do sklepu dla pedałów), albo na szlifiernię diamentów (te duże mają własne sklepy i darmowe bary), albo na lokalny browar, niekoniecznie w wiatraku, albo - jeśli szybko chodzisz - to to wszystko, rezygnując z dużej szlifierni z darmowym poczęstunkiem i sklepem (nie darmowym) na rzecz małej, np. Amstel Diamonds przy Amsteldijk. gdzie nie tylko wszystko obejrzysz i sfotografujesz, nawet to czego nie wolno, czyli twarz szlifierza, ale i kupisz diament za kilkadziesiąt (poniżej stu) euro. I lokalny browar, np. De Prael, cos koło 200 m od Oude Kerk w stronę dworca kolejowego, przy nadkanałowym bulwarze. polecam te miejsca nie dlatego, że ma w nich jakiś udział (a chciałbym mieć, nie ukrywam), ale tylko dlatego, że tam byłem i mi się podobało (zwłaszcza bezcenna dla obserwujących scenę Twoich kumpli mina ochroniarza w szlifierni, gdy swój obiektyw wtryniasz milimetr od wartego setki tysięcy euro diamentu...)
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 28 Mar 2014 05:46 

niebieski
Gollum napisał(a):
To do k*** nędzy pisz jasno;

To czytaj ze zrozumieniem.
Czego nie rozumiesz w pierwszym poście ?
Napisałem jasno program wycieczki.
Zapytałem o wiatraki. Nie ma w centrum ? Ok. W kolejnym poście pisałem że nie będę się spinał na nie.
Ja wiem na co chcę przeznaczyć wolny czas i bynajmniej nie jara mnie łażenie po szlifierniach diamentów, a Ty wyskakujesz mi z programem zwiedzania, który w przypadku De Wallen dubluje się z programem organizatora wycieczki. Powtarzam - czytaj co piszę, bo odnoszę wrażenie że wiesz lepiej ode mnie co ja chcę zwiedzić.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 12 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość