Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 11 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Lotnisko ALA
#1 PostWysłany: 18 Sie 2016 22:36 

Loty: 1077
Kilometry: 1 066 372
platynowy
Polecam stołówkę znajdującą się na przylotach (czyli na dole), na samym końcu po prawej stronie od wejścia.

Można zjeść danie mięsne za jakieś 8-9 zł, warzywne za ok. 5 zł, zupę za 4 zł, a ryż/ziemniaki itp. kosztują jakieś 3 zł.

Herbata za niewiele ponad złotówkę, kawa 50% drożej.

Zatem, jak na lotnisko, ceny całkiem przyzwoite.

Na górze, czyli odlotach, ceny mamy już zupełnie inne, a po przejściu wszelkich kontroli itd. płacimy już po europejsku - np. butelka wody 0,5 l za 8 zł. Nie wyjmowałem wody z plecaka i przeszła przez security, więc jak ktoś ma, to może spróbować.
como uważa post za pomocny.

Świąteczny city break w Rzymie 🎄🏛️ Loty z Warszawy i 4⭐️ hotel za 949 PLN 🎅 Świąteczny city break w Rzymie 🎄🏛️ Loty z Warszawy i 4⭐️ hotel za 949 PLN 🎅
Egzotyczne Wyspy Zielonego Przylądka za 3826 PLN 🏝️🍹 All inclusive w 5* hotelu z aquaparkiem dla rodzin 💦👨‍👩‍👧‍👦 Egzotyczne Wyspy Zielonego Przylądka za 3826 PLN 🏝️🍹 All inclusive w 5* hotelu z aquaparkiem dla rodzin 💦👨‍👩‍👧‍👦
 Temat postu: Re: Lotnisko ALA
#2 PostWysłany: 22 Sie 2016 14:56 

niebieski
Bardzo dobre info. Lot mam coś koło 6:00, czyli na lotnisku będę koło 4:00. Myślisz, że będzie wówczas czynne?

Ostatnio edytowany przez Zeus, 22 Sie 2016 14:57, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 22 Sie 2016 15:17 
Awatar użytkownika

Loty: 89
Kilometry: 152 724
niebieski
Absolutnie odradzam kupowanie jakiegokolwiek jedzenia w knajpie na poziomie -1. Czegoś tak okropnego (nazwane "pizzą") dawno nie jadłem.
Niestety po kontroli bezpieczeństwa nie ma do zjedzenia nic w racjonalnych cenach.
Sudoku napisał(a):
Na górze, czyli odlotach, ceny mamy już zupełnie inne, a po przejściu wszelkich kontroli itd. płacimy już po europejsku - np. butelka wody 0,5 l za 8 zł.

Nie pamiętam już ile płaciłem, ale zapamiętałem, że w Duty Free woda (1.5l) była wyjątkowo tania jak na lotnisko.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 22 Sie 2016 16:33 

Loty: 1077
Kilometry: 1 066 372
platynowy
Może źle trafiłeś, jadłem zarówno ja, jak i żona i nie narzekaliśmy na walory smakowe (jak na stołówkę oczywiście), ani też nie cierpieliśmy potem.
Czegoś takiego, jak pizza tam w ogóle nie mieli, ale może zmieniają menu albo jadłeś w innym miejscu.

Ja akurat pamiętam, ile płaciłem za 0,5 l wody - 750 tenge, a 348 tenge = 1 dolar. Trudno to nazwać przystępną ceną, choć oczywiście są lotniska, gdzie jest drożej.

como napisał(a):
Bardzo dobre info. Lot mam coś koło 6:00, czyli na lotnisku będę koło 4:00. Myślisz, że będzie wówczas czynne?

Na pewno będzie otwarte. Ja miałem lot o 5:00, przyjechałem ok. 2:30.

#5 PostWysłany: 23 Mar 2017 13:46 

niebieski
Otwarta 24, właśnie siedzę i pije w niej czas, rzeczywiście ceny bardzo przyjazne.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 23 Mar 2017 13:54 
Awatar użytkownika

Loty: 370
Kilometry: 645 917
HON fly4free
rqs napisał(a):
właśnie siedzę i pije w niej czas

Komu w drogę, temu czas. ;) Smaczny?
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 23 Mar 2017 14:19 

niebieski
Czaj oczywiście ? Całkiem niezły, szczególnie z mlekiem.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 14 Maj 2018 15:18 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Czytam, że dało się na tym lotnisku parę godzin przeczekać.
Mam samolot o 6 rano, do Ałmaty dotrę dzień wcześniej wieczorem, to chcę podjechać na lotnisko już wieczorem, aby nie płacić za nocleg na mieście, z którego praktycznie nie skorzystam.
Czy nadal jest możliwość przesiedzenia trochę czasu w tej knajpie? Jak sytuacja wygląda na dzień dzisiejszy?
A może są inne ciekawe możliwości na zabicie paru godzin na lotnisku za nieduże pieniądze?
I czas i czaj się liczą ;)

#9 PostWysłany: 20 Sie 2018 12:25 
Awatar użytkownika

srebrny
@Japonka76 odżałowałbym kilkadziesiąt złociszy i jednak gdzieś kimnął w mieście a na lotnisko dojedziesz za kilkanaście złociszy z centrum Ałmaty
Lotnisko jest małe i nieciekawe moim zdaniem, większy kurnik. Wczoraj wróciłem, wylot miałem o 5 rano ukraińcem. Na lotnisko dotarłem ok. 2.30 i naprawdę jest kiepskie, no z Modlinem może konkurować albo z Lubeką :lol:

Po przylocie byłem w tej stołówce o której wspomina @Sudoku
Dowiedziałem się o niej teraz, przeglądając posty. Jadłem tam chaczapuri adżaruli, bardzo dobre.

Aha, na ALA niby jest darmowy net. Kilka razy próbowałem i dupa, nie dostawałem kodu aktywacyjnego na polski nr telefonu, także lipa.
Nie wiem czy komuś się udało tam złapać darmowy net.
Podobna sytuacja była na dworcu autobusowym Sayran, niby jest free wifii, ale z nim jest tak jak z ufo, każdy o nim słyszał ale nikt nie widział :mrgreen:

edit
co do napojów jeszcze, miałem 1,5 litrową butelkę wody mineralnej, Kazach mi ją zabrał na security, ale przepuścił 0,5 litra ajran :lol:
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 20 Sie 2018 14:15 
Moderator forum
Awatar użytkownika

@cypel wielkie dzięki za info, aczkolwiek ja już wróciłam miesiąc temu. :D
I tak jak radzisz, dokładnie odżałowałyśmy te kilka złociszy na hotel na ostatnią noc przed lotem. A i zjadłyśmy wieczorem bardzo dobrą kolację na mieście za niewielkie pieniądze. Na lotnisku wypiłyśmy tylko kawę rano.

#11 PostWysłany: 10 Wrz 2019 20:14 

niebieski
Jak obecnie wyglądają ceny w knajpie?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 11 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość