Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 21 Mar 2018 21:43 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Nie samym Efes się żyje w Stambule, jak są ciekawe i dość dobre crafty ;)

W ostatni weekend miałem okazję poszukać lokali, i dzielnica która wygrała, to był Kadıköy.

Ale zacznijmy z lokalami

Kadıköy No. 30
Caferaga Mh. Sarraf Ali Sk. No.30/A

Sporo zagranicznych piw ale i Tureckie
Przemiła obsługa, ciekawa co Turysta tam robi. Ceny za "pokal" od 15 TRY

Ayı
Suadiye Mahallesi, Kazım Özalp Sk. No:36
http://www.ayipub.com.tr/iletisim

Seciówka (mają w całym Stambule liczne lokale) ale ten jest uważany ze jest najpiękniejszy (taki sobie)
Ceny takie same jak w No. 30, tylko ze tutaj można znaleść warzone z browaru Pera, dedykowane piwo do Ayı
Barman polecił lokal przy Moda, gdzie mają najwięcej wyboru. Jak jest nie wiem, nie byłem.

Po Europejskiej stronie, to definitywnie, dzielnica Beşiktaş wygrywa.

Joker No:19
Sinanpaşa Mahallesi, Beşiktaş Cd. No:19

Sporo piw lanych (większość tureckich), tak jak mało spotykane Bomonti. Personel zna się w co podaje, i chętnie doradzi. Do tego jest kuchnia

Gdzie kupić crafty.

Wiadomo, ze w Stambule cięzko kupić alkohol, a jak się znajdzie coś, to będzie różne rodzaju Efesu lub Bomonti.

W necie znalazłem 2 lokale, gdzie można kupić browarki crafty.

Jedno w dzielnicy Ortakoy
Anil Tekel
Dereboyu Cd. No:56 (ogólnie w kazdym Tekel znajdziemy)

Albo bardzo polecany
Rind Wine and Spirits
Sarraf Ali Sk No:3, 34710 Kadıköy

Byłem w Rind, i mogę polecić. Multum opcji alkoholi, i spory zbiór piwa. Do tego młody personel, który lubi tą pracę

Teraz co do Craftów. Można tam znaleźć browarów: Pablo (Bodrum), Gara Guzu (pierwszy Craft w Turcji, z Muğla) i Pera (z Çerkezköy)

Gara Guzu
http://www.garaguzu.com.tr/

Gara Guzu, czyli czarna owca, uwazana obecnie jako jedna z najlepszych w Turcji. Produkują: Blonde Ale, Amber Ale, Red Ale, Weissbier, Summer Ipa, Gara Guzu, MAYHOŞ i Ipa 4C

Piłem tylko IPA (bo je lubię) i fajną gorycz zostawia na końcu
Ceny: mała butelka (0.3) 10 TRY i duża (0.5) 15 TRY

Pera

U nich, numerami. 2 - amber ale, 3 - smoked ale, 5 - hefeweizen, 6 - z cynamonem i 7 - sakizli czyli o smaku lokum!
Nie testowałem jeszcze, ale mam 7 do spróbowania ;D

Więc tyle na temat. Jak ktoś pytać będzie, służę pomocą!

Şerefe!

Załączniki:
IMG_20180321_194807_HDR.jpg
IMG_20180321_194807_HDR.jpg [ 1.02 MiB | Obejrzany 1846 razy ]
IMG_20180318_191907.jpg
IMG_20180318_191907.jpg [ 108.46 KiB | Obejrzany 1846 razy ]
IMG_20180318_191401.jpg
IMG_20180318_191401.jpg [ 96.99 KiB | Obejrzany 1846 razy ]
IMG_20180318_191208.jpg
IMG_20180318_191208.jpg [ 141.58 KiB | Obejrzany 1846 razy ]
 Profil Relacje PM off
7 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

Jarmark świąteczny w stolicy Chorwacji za 673 PLN 🎄🇭🇷 Bezpośrednio PLL LOT i noclegi w Zagrzebiu 🎅 Jarmark świąteczny w stolicy Chorwacji za 673 PLN 🎄🇭🇷 Bezpośrednio PLL LOT i noclegi w Zagrzebiu 🎅
Tydzień na Riwierze Tureckiej 🌴 All inclusive w 4* hotelu przy plaży Kleopatry za 2618 PLN Tydzień na Riwierze Tureckiej 🌴 All inclusive w 4* hotelu przy plaży Kleopatry za 2618 PLN
#2 PostWysłany: 22 Mar 2018 09:59 

platynowy
Widzę @Zeus że piliśmy podobne piwa ;) , z tymże ja w listopadzie. Także dodam kilka moich spostrzeżeń. Jak na takie ogromne miasto to wybór piwa to w ogóle mizeria (wiadomo).
W stosunku do kraftowych nie lepiej no i trzeba tego mocno poszukać. Jakość tych piw w porównaniu z klasycznymi Ale np z Europy Środkowej też daje wiele do życzenia.
I tak te butelki, to i tak kilka klas wyżej niż przytoczony nieszczęsne Efes.

Natomiast ja tam byłem pełen obaw o sesje degustacji plenerowych, o ile w Europie czy nawet takim Izraelu, po prostu wyciągam zabawki tak tutaj miałem mieszane uczucia,
co picia piwa w plenerze mogliby moich beergeekowych fanaberii nie zrozumieć. ;)
Także znalazłem kilka plenerowych miejsc ale z uwagi na to że to jednak kraj muzułmański wolałem nie ryzykować jakiegoś przypadkowego strzału np w potylice ;)
Wszyscy pija kawę albo herbatę w tulipankach a ja będę się wystawiał z piwami: )

Jedyne miejsce gdzie się na to odważyłem to taras widokowy na Istanbul Sapphire Observation Deck,
gdzie i się tak mocno czaiłem. Także reszta butelek zeszła/zjechała że mną miasto i została zdegustowana dopiero w hotelach.

Załącznik:
IMG_20171125_144807.jpg
IMG_20171125_144807.jpg [ 443.63 KiB | Obejrzany 1776 razy ]

Załącznik:
IMG_20171125_144316.jpg
IMG_20171125_144316.jpg [ 438.78 KiB | Obejrzany 1776 razy ]

Tytułem wstępu trochę się przedłużył, także może kilka słów o miejscach i samych piwach.
Chociaż do tego co napisał @Zeus to raczej temat się wyczerpał.
W niektórych z nich byłem do innych nie dojechałem (odległości i korki są ogromne)
Poza tym miałem tego tak mało (w przeciwieństwie do wielu innych miast), że nie ma za bardzo co tutaj opisywać.

Fakt z tego co tam wypiłem to piwa z Mikrobrowaru Atak są w porządku, ten Amber Ale z Gara Guzu podchodził mi najbardziej i w miarę stylowo był ułożony.
Po Pablo z Bodrum także można sięgnąć.
Resztę od biedy można się napić, lepsze niż Efes ale i jakość i stylowo kiepsko.

Poza tym szukałem tego i coś nie znalazłem, albo to przenieśli albo miałem źle pinezkę wbitą:)
Craft Beer İstanbul, Mecidiyeköy Mah. Mecidiyeköy Yolu Cad., Mecidiyeköy Mahallesi, Celil Ağa İş Merkezi No.10 D.43
http://www.craftbeeristanbul.com/home/index.html

Niedaleko jest również, ale nie udało mi się tam dotrzeć także.

The Bosphorus Brewing Company, Gayrettepe Mahallesi, Yıldız Posta Cd. 1/1A
http://bosphorus-brewing.com/

Kilka jeszcze innych miejscówek gdzie miałem wdepnąć (ale z braku czasu nie dotarłem, także nie wiem jak to tam wygląda)
House Of Hops And Barley, Tomtom Mahallesi, Akarsu Sk. No:5
https://www.facebook.com/thebarleyistanbul

Craft Beer Lab, Sinanpaşa Mahallesi, Şair Nedim Cd. No:4
https://tr-tr.facebook.com/craftbeerlab/

Tutaj w miarę pełne zestawienie:
http://yabangee.com/top-10-craft-beer-d ... -istanbul/

Ja swoje butelki też kupiłem też na Kadıköy w tym przytoczonym,
także można spokojnie coś tam tureckiego wybrać

Rind Pipo, Caferağa Mh., Sarraf Ali Sk No:3
https://www.google.pl/maps/uv?hl=pl&pb= ... oioIkwEwDw

Załącznik:
IMG_20171125_122306.jpg
IMG_20171125_122306.jpg [ 395.17 KiB | Obejrzany 1776 razy ]

Załącznik:
Rind1.jpg
Rind1.jpg [ 459.23 KiB | Obejrzany 1776 razy ]

Poza tym znalazłem jednego "krafta" Zikkim Bira w Carrefour w galerii w której byłem na tarasie widokowym.
Oczywiście tylko z nazwy i etykiety to piwo miało coś wspólnego z rzemiosłem, senoryka typu dramat:)

Załączniki:
IMG_20171125_205317.jpg
IMG_20171125_205317.jpg [ 215.76 KiB | Obejrzany 1776 razy ]
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 22 Mar 2018 10:14 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

kacper451 napisał(a):

Natomiast ja tam byłem pełen obaw o sesje degustacji plenerowych, o ile w Europie czy nawet takim Izraelu, po prostu wyciągam zabawki tak tutaj miałem mieszane uczucia,
co picia piwa w plenerze mogliby moich beergeekowych fanaberii nie zrozumieć. ;)
Także znalazłem kilka plenerowych miejsc ale z uwagi na to że to jednak kraj muzułmański wolałem nie ryzykować jakiegoś przypadkowego strzału np w potylice ;)
Wszyscy pija kawę albo herbatę w tulipankach a ja będę się wystawiał z piwami: )

O dziwo, picie piwa w plenerze, jest całkowite legalne w Turcji. Tylko mogą trochę "zamieszać" uczucia mieszkańców. Np. w porcie w Kadıköy, Eminönü, pod Galata, Beşiktaş i paru innych miejsc, to nawet mieszkancy piją na zewnątrz.
Ale np. Üsküdar już nie ;)
 Profil Relacje PM off
kacper451 lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość