Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Transakcje mogą być rozliczane w salda w walucie transakcji, EUR lub PLN.
1. Transakcja w walucie rachunku - bezpośrednio z salda w danej walucie.
2. Transakcja w USD, GBP:
- z salda EUR: kurs średni NBP (użyty dwa razy: najpierw na PLN, potem na EUR),
- z salda PLN: kurs średni NBP.
3. Transakcja w EUR:
- z salda PLN: będzie albo po kursie NBP albo po kursie Aliora - ciężko powiedzieć, bo w regulaminie takiej opcji nie przewidziano.

4. Transakcja w innej walucie:
- z salda EUR: kurs Mastercard,
- z salda PLN: kurs Mastercard do przeliczenia waluty transakcji na EUR, kurs Aliora do przeliczenia EUR na PLN - opcja niekorzystna.

Regulamin:
download/file.php?id=200624

Oficjalny kalkulator przeliczników na stronie Kantoru:
https://kantor.aliorbank.pl/kalkulator-transgraniczny

Uwaga! We wszystkich ofertach Aliora (także w Kantorze) karta zablokowana przez klienta jest automatycznie zamykana po 28 dniach.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1685 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70 ... 85  Następna
Autor Wiadomość
#1321 PostWysłany: 12 Lut 2020 11:58 
Alior + karta walutowa" />

niebieski
A u mnie ostatnio poprawa. Obsługą kasową (także walutową - wreszcie!) zajmują się też konsultanci przy stanowiskach. Bo też już dochodziło do kolejek jak za komuny, też było czynne jedno stanowisko. Ale od jakiegoś czasu nie czekam w kolejkach. Unikam też poniedziałków i piątków, bo wtedy przychodzą wszyscy biznesmeni i babcie z rachunkami.
 Profil Relacje PM off
BarneyGF lubi ten post.

City break w Salonikach 🏛️🌞 Odkryj grecki klimat na wiosnę za 629 PLN City break w Salonikach 🏛️🌞 Odkryj grecki klimat na wiosnę za 629 PLN
Wiosenny relaks na Majorce 🏝️ 🌊 All inclusive w Sol Palmanova za 2332 PLN Wiosenny relaks na Majorce 🏝️ 🌊 All inclusive w Sol Palmanova za 2332 PLN
#1322 PostWysłany: 12 Lut 2020 22:56 
Awatar użytkownika

srebrny
maczala1 napisał(a):
Tak, w takim przypadku blokada jest zawyzona o 7-8%. Dodatkowo blokady rozliczaja sie czasami dopiero po paru dniach. Dlatego przy wiekszych platnosciach lepiej kupowac konkretna walute krajowa niz placic z rachunku w EUR.

Po ostatnich kilku transakcjach robionych w SEK muszę sprostować wcześniejszą wypowiedź. Okazuje się, że obecna karta wielowalutowa nie robi blokad EUR z nadwyżką, tak jak to było przy poprzedniej karcie USD.
Po kilku transakcjach SEK wyczyściłem kartę do stanu kilkudziesięciu euro centów. Spodziewałem się, że po rozliczeniu transakcji stan na karcie wzrośnie, a tu okazało się, że zostało mi całe 0,02 EUR :D Sprawdziłem jeszcze dla pewności kursy rozliczonych transakcji i wszystko jest prawidłowo. Wynika z tego, że nie ma już blokad z nadwyżką, przynajmniej jeżeli chodzi o SEK ale tak jest pewnie w przypadku innych walut. Druga sprawa, że po rozliczeniu transakcji można teraz nawet wejść w debet, co prawie mnie spotkało.
 Profil Relacje PM off
ume uważa post za pomocny.

#1323 PostWysłany: 08 Kwi 2020 16:23 

Witam
Mam pytanie odnosnie kantora alior/banku alior. Moze ktos bedzie wiedzial. Infolinia na te chwile nie udziela odpowiedzi bo ze wzgledu na sytuacja w kraju pracuja w jakims dziwnym, ograniczonym trybie.
Zalozylem w kantorze alior rachunek w USD i teraz jak ktos na niego przeleje pieniadze ale z banku alior to czy bank alior go obciazy?
Niby bank i kantor to, to samo ale mam watpliwosci.
Pozdrawiam.
 Profil Relacje PM off  

#1324 PostWysłany: 08 Kwi 2020 16:55 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Nie obciązy.
 Profil Relacje PM off  

#1325 PostWysłany: 08 Kwi 2020 18:41 
Moderator forum

O ile przelew będzie z konta w USD. Bo jeśli w innej walucie, to kurs będzie jak u najgorszego cinkciarza (przez małe "c").
 Profil Relacje PM off  

#1326 PostWysłany: 09 Kwi 2020 15:11 

Chyba nie obejdzie sie bez wizyty w placowce banku. Dzisiaj byla proba przelania 100USD i wyskoczyla oplata 30PLN.
 Profil Relacje PM off  

#1327 PostWysłany: 09 Kwi 2020 15:23 
Moderator forum

@Krzyszt0f

Zlecałeś jako przelew krajowy czy jako zagraniczny? Powinno to działać jako krajowy, po podaniu numeru konta docelowego system rozpozna, że ono jest w USD.

Używam terminologii TMUB, bo systemu "dużego" Aliora nie mam.
 Profil Relacje PM off  

#1328 PostWysłany: 21 Kwi 2020 15:36 
Moderator forum

Dzisiaj zauważyłem, że pojawiła się opcja "Doładuj". Na razie wyświetla tylko numery rachunków do skopiowania, ale zapewne to przymiarka do (płatnych) doładowań kartą. Mogliby też dać zasilanie Blikiem jak w DiPocket czy Igoria Card.
 Profil Relacje PM off
Kashpir lubi ten post.
BarneyGF uważa post za pomocny.

#1329 PostWysłany: 21 Maj 2020 12:32 
Moderator forum

Szanowni Państwo,
informujemy, że 21 maja 2020 r. Alior Bank wprowadza zmiany w dokumencie obowiązującym Klientów Indywidualnych Kantoru Walutowego.
Obowiązywać będzie Państwa nowa wersja dokumentu:
Taryfa Opłat, Prowizji i Oprocentowania Kantoru Walutowego Alior Bank S.A.
dla Klientów Indywidualnych
Zmiany wymienionego powyżej dokumentu dotyczą:
obniżenia opłaty dodatkowej opisanej w rozdziale V Karty lp. 1.5 z 15 zł na 0 zł,
Opłata dodatkowa była pobierana jeżeli w ciągu 6 miesięcy od dnia wysłania Karty lub do momentu zastrzeżenia albo zamknięcia Karty, jeśli nastąpią przed upływem 6 miesięcy od dnia wysłania Karty, Klient nie dokona Operacji Kartą. Od 21 lipca opłata nie będzie pobierana.
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#1330 PostWysłany: 28 Maj 2020 12:00 
Moderator forum

Od dzisiaj wprowadzili możliwość zasilenia kartą - koszt 1% zasilenia.

Szkoda, że nie dali BLIK-a.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#1331 PostWysłany: 28 Maj 2020 15:53 

niebieski
W takim razie nadal będę zasilał ekspresowym z Santandera... ;)
 Profil Relacje PM off  

#1332 PostWysłany: 28 Maj 2020 17:52 
Moderator forum

Chyba, że chodzi o zasilenie przez osoby z zagranicy.

1% za to, że pieniądz z dowolnego kraju jest od razu w Polsce i jeszcze tego samego dnia może znaleźć się w niemal dowolnym banku, to wcale nie jest drogo.
 Profil Relacje PM off
BarneyGF lubi ten post.

#1333 PostWysłany: 08 Lip 2020 11:24 

Loty: 111
Kilometry: 260 580
niebieski
Do tej pory sytacja w sprawie kantoru Aliora była jasna. Płaciło się natywnie kartą danej waluty albo dla innych walut kartą USD bo przeliczała po kurcie organizacji kartowej. A jak to jest teraz? Rozumiem, że walutą podstawową dla karty wielowalutowej Aliora jest Euro. Ale z jakiego konta ściąga jak nie mam waluty np THB i w jaki sposób przelicza?
 Profil Relacje PM off  

#1334 PostWysłany: 08 Lip 2020 11:44 
Moderator forum

Do tej pory? Wielowalutówka jest już od roku ?.

W pierwszej kolejności pobiera z konta w danej walucie, w drugiej z konta w EUR po kursie Mastercard, a w trzeciej z konta w PLN, ale wtedy po bardzo niekorzystnym kursie Aliora.
 Profil Relacje PM off
rafafi uważa post za pomocny.

#1335 PostWysłany: 08 Lip 2020 11:46 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 583
Kilometry: 900 129
Wielowalutówka jest od dłuższego czasu, ale widzę, że nie jestem jedyny, który wciąż jeszcze używa tych "starych" kart USD, GBP ;)
2 ludzi lubi ten post.

#1336 PostWysłany: 08 Lip 2020 11:57 

złoty
Tą w euro sami z siebie zmusili do zamiany na wielowalutową debit

Ale jak ktoś wcześniej miał wydane te w usd to je zostawili i je należy wykorzystywać do zakupów bezgotówkowych czy wypłat np w thb, lari itp
 Profil Relacje PM off
rafafi uważa post za pomocny.

#1337 PostWysłany: 08 Lip 2020 12:11 

niebieski
Ja mam kartę w euro ważną do 03/2023 i cały czas działa. Wielowalutowej nie posiadam, nikt mnie do niczego nie zmuszał.
 Profil Relacje PM off  

#1338 PostWysłany: 08 Lip 2020 12:18 

Loty: 111
Kilometry: 260 580
niebieski
No właśnie dopiero teraz wygasła mi karta w EUR i wziąłem wielowalutową ale mam jeszcze kilka miesięcy ważne karty w USD i GBP. Za kilka dni powinna dojść.

A pytanie dodatkowe - da się tak ustawić żeby np blokować płatność jeżeli nie ma środków na danym koncie? Np płacę USD ale się skończyły to transakcja zostaje odrzucona?
 Profil Relacje PM off  

#1339 PostWysłany: 08 Lip 2020 12:26 

złoty
d-t-x napisał(a):
Ja mam kartę w euro ważną do 03/2023 i cały czas działa. Wielowalutowej nie posiadam, nikt mnie do niczego nie zmuszał.

A mi w euro sami zablokowali i nie mogłem z niej korzystać, pomogło dopiero wyrobienie wielowalutowej

Ta w USD jak piszesz
 Profil Relacje PM off  

#1340 PostWysłany: 08 Lip 2020 12:29 
Moderator forum

rafafi napisał(a):
A pytanie dodatkowe - da się tak ustawić żeby np blokować płatność jeżeli nie ma środków na danym koncie? Np płacę USD ale się skończyły to transakcja zostaje odrzucona?

Nie, wtedy pójdzie wg kolejności jaką opisałem. Trzeba mieć wtedy puste EUR i PLN (w ogóle w PLN nie opyla się nic tam teraz trzymać).
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1685 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70 ... 85  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 6 gości