Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 48 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Alicante
#41 PostWysłany: 01 Lip 2021 14:06 

Loty: 238
Kilometry: 450 739
niebieski
W Alicante i okolicach prężnie działa Too Good To Go - brałem paczkę z Sichimi Street Sushi Shop - za 4.99 euro 2 różne zestawy sushi, dobra jakość, polecam.
 Profil Relacje PM off  

Urlop na Cyprze 🌴☀️ Loty i hotel blisko plaży za 639 PLN Urlop na Cyprze 🌴☀️ Loty i hotel blisko plaży za 639 PLN
Podróż do w Brazylii za 3642 PLN 🇧🇷 Loty do Rio de Janeiro, noclegi ze śniadaniami w hotelu + auto 😍 Podróż do w Brazylii za 3642 PLN 🇧🇷 Loty do Rio de Janeiro, noclegi ze śniadaniami w hotelu + auto 😍
#42 PostWysłany: 11 Lut 2022 10:02 

A ja dam trochę mniej typową rekomendację, kuchnia wenezuelska w Alicante :) Bululú Gourmet przy C. Mayor 21. Menu można znaleźć na ich stornie: https://bululualicante.metro.rest/?lang=en
Rzadko w Polsce jemy chyba takie rzeczy, a tutaj są smaczne i niedrogie. Polecam mix de arepitas oraz mix de empanaditas (jeden z pierożków ma bardzo ciekawe nadzienie, mięso z pewnego rodzaju rekina cazón), obie pozycje na bazie mąki kukurydzianej. Mają też dobre ceviche, trochę tańsze niż w innych miejscach. Z napojów: kolega wziął za 5 euro drinka daikiri, był naprawdę duży i smaczny.
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#43 PostWysłany: 31 Mar 2023 20:12 

Bardzo polecam restaurację El Rincon de Nakiss na ul. Churruca 14 w Alicante. Lokal jest czynny od poniedziałku do piątku od 7 do 16. Patrząc od strony zamku znajduje się za promenadą Explanada de Espana, w głębi miasta po prawej stronie.
Podczas naszego pobytu codziennie chodziliśmy tam na obiady, które były przepyszne. Do lokalu zwykli Hiszpanie przychodzą na obiad, na śniadanie, czy na burgera. Podają tam dania kuchni hiszpańskiej w ramach menu del dia obecnie za 11,5 euro. W ramach tego posiłku dostajemy 4 dania i napój (piwo, wino, cola, woda do wyboru). Jako starter możemy wybrać chleb i sałatkę („ensalada mixta”) m.in. z warzywami jajkiem i tuńczykiem, zielonymi warzywami albo też chleb i sałatkę jarzynową zbliżoną do naszej („ensaladilla”). Codzienne menu (pięć dań na pierwsze danie i pięć dań na drugie) jest napisane kredą na tablicy przy wejściu, a w środku możemy dostać menu po angielsku.
Na pierwsze danie mamy do wyboru: ryż dnia („arroz del dia” – jest to świetnie zrobiona paella np. z owocami morza, albo z kalmarami, albo ze świeżym tuńczykiem czy z czymś innym w zależności od dnia), danie dnia do jedzenia łyżką („plato de cuchara” – np. gulasz, świetna okazała się zupa z diabła morskiego (tj. z ryby żabnicy – po hiszp. „suquet de rape”), ser smażony („queso frito”), spaghetti bolognese, czy zupę cebulową. Na drugie danie jest np. pyszny morszczuk w sosie szparagowym z frytkami („merluza con crema de esperagos”), bardzo dobra polędwiczka wieprzowa z zapiekanymi ziemniakami („solomillo”), kurczak po cygańsku („pollo a la zingara”), marynowana wieprzowina („lomo adabado”), albo grillowany stek wołowy („filete de ternera plancha”). Do tego deser – np. ciastko pan de Calatrava, sernik, jabłecznik albo flan (to taki mus, pudding).
Można tam także przyjść na śniadanie. Obsługa jest przemiła. Restauracja ma bardzo wysokie oceny na portalach oceniających lokale gastronomiczne. Będę tęsknił za ich obiadami :-).
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.
6 ludzi uważa post za pomocny.

#44 PostWysłany: 16 Lis 2023 09:03 
Redaktor F4F
Awatar użytkownika

Loty: 228
Kilometry: 534 135
Tylko informacyjnie. W Alicante proponuję dwa fast foody znane z USA ;) Carl's Jr. oraz Five Guys.

https://www.instagram.com/jiku_ty_dziku/
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#45 PostWysłany: 16 Lis 2023 09:58 

srebrny
Za Five Guys zawsze +, jednak mam wątpliwość czy mogę polecić wybierającym się na kilka dni do Hiszpanii amerykańską sieciówkę fast food. Chyba jednak lepiej pójść na tapas do przypadkowej knajpki.
 Profil Relacje PM off
6 ludzi lubi ten post.

#46 PostWysłany: 25 Mar 2024 21:25 

platynowy
Przy molo w Alicante są aktualnie food trucki z burgerami, na moje oko kilkadziesiąt stoisk. Wstęp wolny, jest z czego wybierać.

https://thechampionsburger.es/Image
 Profil Relacje PM off  

#47 PostWysłany: 28 Kwi 2025 09:34 

Polecam restaurację L'arruzz. Mają porcje paelli dla jednej osoby.

A na zdjęciu ceny kultowej tutaj kebabowni - akurat było zamknięte, jak przechodziłem.

Załączniki:
20250327_111150-min(1).jpg
20250327_111150-min(1).jpg [ 305.14 KiB | Obejrzany 442 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#48 PostWysłany: 28 Kwi 2025 10:32 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 562
Kilometry: 858 234
Ze sporym poślizgiem, ale mam nadzieję, że wciąż aktualne:
- Vino y Mas, zacny wybór win i bardzo dobre tapasy
- Pipirrana Vermut - jak nazwa wskazuje najlepiej na wermuta 8-) jedzenie również jest, ale nie wiem czy dobre, bo nic nie braliśmy
Jedliśmy jeszcze w Sagasta 11, ale było co najwyżej poprawnie.
Zeus lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 48 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość