Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 20 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Lwów ⇌ Kiszyniów
#1 PostWysłany: 29 Mar 2017 17:21 

Cześć,
Mam pytanie jak dotrzeć z Kiszyniowa na północ w kierunku Lwowa. Chciałbym w miarę sprawnie dojechać na Ukrainę i tam ze 2-3 dni pokręcić się przed Lwowem (Stanisławów, Stryj, etc).

Ostatnio edytowany przez krasnal, 02 Kwi 2017 07:52, edytowano w sumie 1 raz
Tytuł
 Profil Relacje PM off  

❗Egzotyczna podróż DOOKOŁA ŚWIATA 🌎 USA, Polinezja Francuska, Nowa Zelandia i Tajlandia za 5744 PLN 🤯 🌴 ❗Egzotyczna podróż DOOKOŁA ŚWIATA 🌎 USA, Polinezja Francuska, Nowa Zelandia i Tajlandia za 5744 PLN 🤯 🌴
City break w chorwackim Zadarze za 799 PLN ☀️🌊 Loty z Warszawy + noclegi niedaleko centrum 😎 City break w chorwackim Zadarze za 799 PLN ☀️🌊 Loty z Warszawy + noclegi niedaleko centrum 😎
#2 PostWysłany: 29 Mar 2017 17:28 
Awatar użytkownika

Loty: 34
Kilometry: 62 469
Z Kiszyniowa busik do Czerniowcow, a z Czerniowcow wieczorny pociąg do Lwowa. Trasa przetestowana. Ponoć są też bezpośrednie autobusu Lwów-Kiszyniow ale tego nie wiem dokładnie. Polecam podróż przez Czerniowce wrażenia niezapomniane :))
 Profil Relacje PM off
jasiek1212 lubi ten post.

#3 PostWysłany: 29 Mar 2017 18:19 

Odnośnie autobusów, to znalazłem taki na stronie http://www.autogara.md/
Jest idealny, bo jedzie przez Ivano-Frankowsk - a tam chcę się zatrzymać. Tylko jedzie całą noc więc pytanie:
- czy ktoś tym jechał
- czy ktoś kupował bilet przez powyższą stronę i na ile pewny jest to wydatek? Cena raptem ok 60zł więc w razie czego dramatu nie ma, ale lepiej mieć pewność.
Sprawdzałem tez pociągi na bahn.hafas.de i jest nocny do Winnicy - ale muszę jeszcze potem dojechać do I-F więc tracę kolejne parę godzin i trochę kasy..

A ile czasu ten busik do Czerniowców jedzie i jak go złapać? Będziemy jechać w środku majówki więc na Ukrainie pewnie będzie tłoczno przez Polaków.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 29 Mar 2017 21:36 
Awatar użytkownika

Jedzie 7 godzin, jak pójdziesz na dworzec to cię pokierują do odpowiedniego busa. Z tego co pamiętam to jechali sami lokalni oprócz nas 3 więc wątpię żeby takim środkiem transportu ktoś chciał się tłuc z turystów.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 30 Mar 2017 10:13 

OKI. A co takiego fajnego w Czerniowcu, że wrażenia niezapomniane?
I wnoszę, że busik wyjeżdża rano? Pamiętasz o której? Można jakoś kupić wcześniej bilety, czy tylko bezpośrednio przed wyjazdem?
Dzięki :)
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 30 Mar 2017 10:34 

Loty: 142
Kilometry: 220 645
niebieski
Możesz jechać też marszrutką z Kiszyniowa do przejścia granicznego Criva (bezpośrednie z Kiszyniowa, chyba 70 MDL). Granicę możesz przekroczyć pieszo i dalej do Czerniowiec marszrutką.
Możesz też przekroczyć pociągiem relacji Sokiriany - Czerniowce (możesz wsiąść w Crivej albo Mamałydze). Koszt groszowy. Z Mamałygi płaciłem chyba 15 UAH.

Załączniki:
sokiriany.jpg
sokiriany.jpg [ 52.25 KiB | Obejrzany 10989 razy ]

#7 PostWysłany: 30 Mar 2017 12:57 
Awatar użytkownika

Wrażenia​ niezapomniane są z jazdy busikiem. 7 godzin w upale, bez miejsca na nogi i po wertepach :) a Czerniowce całkiem ładne ale widać że trzeba by o to zadbać bardziej. Myślę że w kasie na dworcu da się kupić. Tak rano.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 31 Mar 2017 00:01 

Loty: 84
Kilometry: 200 349
Ja jechałem miesiąc temu autobusem z Kiszyniowa do Lwowa właśnie przez Iwano-Frankiwsk. Bez problemu kupisz bilet nawet na pół godziny przed odjazdem z Kiszyniowa. Autobus bardzo zadbany, rzeczywiście jeżdżą raczej lokalsi, ale nam trafił się np. japoński rodzynek. Około 7.30 był we Lwowie.
Połączenie pociąg+busik było testowane do Kiszyniowa, sprawdzone, ale nie zawsze czasowo dobrze współgra, ale to oczywiście zależy ile tego czasu masz :)
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 02 Kwi 2017 02:31 

Cześć wszystkim ;)
W dniach 29-05 maja wybieramy sie 4 przyjaciol do Moldawi. Do Lwowa wiem jak dostać się z Kakowa za 20 zł, natomiast problem pojawia sie dalej. Przeszperałem internety i jest mowa o jakims autobusie ze Lwowa, ale jest on zdecydowanie za drogi, bo ok 90zl.
Mam wiec pytanie jak dostac sie ze Lwowa do Kiszyniowa marszrutami/pociagami, w jakich miastach robic przesiadki, oraz na jakiej stronie sprawdzac rozklady i ceny polaczen? Nie ukrywam, ze chcialbym zachaczyc jeszcze o Kamieniec podolski, ale czy wtedy wyjdzie tanio? i niezbyt dlugo?
Zakladam temat bo nie ma aktualnego info na forum, z gory dzieki za kazda pomoc.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 02 Kwi 2017 22:13 
Awatar użytkownika

Pociągi sprawdzasz tutaj http://www.uz.gov.ua/en/passengers/timetable_new2017/
Pewnie będzie pociąg Lwów-kamieniec, a jak nie to marszrutka z dworca. Potem warto jechać do Czerniowcow, a z tamtad do Kiszyniowa busem. Lwów-Czerniowce-Kiszyniow ok 70zł ale jak pojedziesz do granicy i przekroczysz ja pieszo i wyruszysz po drugiej strony, będzie taniej bo wiadomo, że taryfa międzynarodowa jest droższa.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 02 Kwi 2017 23:30 

Dzięki wszystkim za odpowiedzi / podpowiedzi :) jutro zgłębię tematy szczegółowo.
Marszrutkami się już na jeździłem na dłuższe odległości i dlatego ze względu na swoje gabaryty oraz przyjemność powolnego telepania się najchętniej wziąłbym pociąg, ewentualnie autokar ;)
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 06 Kwi 2017 00:13 

Może za bardzo oczekuje, abyście mi podali jak na tacy ale serio nie moge sie połapac w tych ichniejszych stronach, mam pytanie:
1. Skąd we Lwowie, za ile i o jakich godzinach odjeżdzają marszruty do Czerniowca, czy może jeździ też pociąg, jak wygląda sprawa z pociągiem?
2. Czym z Czerniowca na granice do Criva/Mamałyga za ile i co ile kursuje?
3. Z Crivy do Kiszyniowa sa marszruty za około 14zł, ale czy ktoś ma może aktualną rozpiskę?

Z gory dzięki
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 06 Kwi 2017 02:10 

niebieski
:mrgreen: za bardzo oczekujesz :mrgreen:
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 06 Kwi 2017 15:51 

jodalkr napisał(a):
Może za bardzo oczekuje, abyście mi podali jak na tacy ale serio nie moge sie połapac w tych ichniejszych stronach, mam pytanie:
1. Skąd we Lwowie, za ile i o jakich godzinach odjeżdzają marszruty do Czerniowca, czy może jeździ też pociąg, jak wygląda sprawa z pociągiem?
2. Czym z Czerniowca na granice do Criva/Mamałyga za ile i co ile kursuje?
3. Z Crivy do Kiszyniowa sa marszruty za około 14zł, ale czy ktoś ma może aktualną rozpiskę?

Z gory dzięki

Dwa posty wyżej jest link do strony ukraińskich kolei po angielsku gdzie można sprawdzić jakie i o której odjeżdżają pociągi z Lwowa do Czerniowców.
Pociągi pokazują się w systemie na miesiąc do przodu, więc na 29.05 jeszcze ich nie ma.
Co do reszty pytań to nie wiem. My jechaliśmy w odwrotną stronę, autokarem nocnym z Kiszyniowa do Czerniowców i dalej pociągiem do Lwowa.
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 06 Kwi 2017 17:23 

Loty: 84
Kilometry: 200 349
http://ticket.bus.com.ua/ tutaj znajdziesz rozkład busików do Czerniowców, jeżdżą spod Dworca Kolejowego lub ulicy Stryjskiej. Osobiście wydaje mi się, że pociąg lepszy, tańszy, szybszy. Z Czerniowców jakieś marszrutki na granicę jeżdżą, ale nie jestem Ci w stanie powiedzieć o której i za ile, bo jak ja jechałem to była niedziela i wybrałem najpewniejszą opcję czyli bus prosto do Kiszyniowa, koszt - 355UAH
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 08 Maj 2017 00:43 

Podaję, jaką trasą, my naszą czwórką dotarliśmy na początku maja, może komuś się przyda:
1) o 1:01 pociąg do Czerniowców ze Lwowa w 4 osobowym sypialnym przedziale z pościelą i herbatą za jakieś 130 UAH( ok 19zł) w Czerniowcach jesteśmy chwilkę po 7 rano
2) koło godz. 8 jest regionalny pociąg z Czerniowców przez Mamałygę, aż do Crivej( miejscowości po Mołdawskiej stronie ) - koszt jakiś śmieszny, chyba mniej niż 2zł, na granicy staliśmy może pół godziny a może i mniej. Pociąg mocno "klimatyczny"
3) 50m od dworca w Crivej( który w zasadzie wygląda jak dom mieszkalny, a i od rezydującego tam Pana otrzymaliśmy ofertę wypoczynku tam) jest przystanek z którego odjeżdżają marszruty do Kiszyniowa. W tym wypadku słowo marszruta tutaj raczej nie pasuje, gdyż był to zwyczajny, wygodny w miarę nowoczesny bus, z wi-fi, które jednak działało bardzo średnio, mimo to komfort jazdy jakiego często nie uświadczymy w Polsce. Kosztowała tam przyjemność w naszym przypadku 7$( ~25zł, bo leji nie było jeszcze gdzie wymienić, więc prawdopodobnie trochę przepłaciliśmy.) Przed 15 byliśmy w stolicy Mołdawii.

Podsumowując:
Lwów - Kiszyniów
*CENA: ~45zł ( w tym oszczędność przy noclegu )
*CZAS: 14h ( aczkolwiek w tym nocka przespana )
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 09 Maj 2017 21:32 

Loty: 161
Kilometry: 280 898
Autobus Lwów - Kiszyniów odjeżdża o 16.30 z dworca, kosztuje 600 hrywien.
Jedzie bardzo dookoła, więc podróż jest trochę męcząca i trwa 16 godzin.
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 10 Maj 2017 03:21 

niebieski
@‌Andyx‌

Autobus Lwów - Kiszyniów odjeżdża o 16.30 z dworca, kosztuje 600 hrywien.
Jedzie bardzo dookoła, więc podróż jest trochę męcząca i trwa 16 godzin.

:lol: supcio wskazufka :lol:

z ktorego dworca we Lwowie ??
jaka to linia ?? marszrutka ?? cokolwiek wiecej ??

:o

coto znaczy bardzo dookola ?? i trwa 16 godzin ??

:shock:

dawaj info ziom czekamy :mrgreen:
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 10 Maj 2017 15:23 

Loty: 161
Kilometry: 280 898
Autobus odjeżdza spod głównego dworca - bilet można kupić w budzie dworca autobusowego obok. Odjeżdża tak chyba w miarę regularnie, info o nim było nawet na rozkładzie jazdy, wg informacji tam był to jedyny bezpośredni autobus do Kiszyniowa.
Zwykły autobus, nawet nie taki stary, polecam ostatní rząd - mieliśmy mnóstwo miejsca ;)
Jedzie przez m.in. Truskawiec, Stryj, Iwano-Frankiwsk i Czerniowce, granicę przejeżdżał chyba koło 1.00 w nocy.

W Kiszyniowie na miejscu polecam klimatyczny hotel Kosmos, zresztą polecany w odpowiednim temacie na forum :)
 Profil Relacje PM off
jerzy5 lubi ten post.

#20 PostWysłany: 11 Maj 2017 01:04 

Loty: 201
Kilometry: 341 834
niebieski
Może ktoś chętny na wyjazd do Mołdawii pod koniec maja, już drugi raz zamierzam wyjechać, ale znowu znajomi się wykruszyli
Jeżeli nie ten wątek, proszę o przeniesienie
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 20 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość