Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 14 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 08 Lis 2014 05:19 

Loty: 958
Kilometry: 1 494 682
niebieski
Czy ktoś był w tym parku (Floryda) i może wrzucić parę wskazówek. Np. która część parku jest najbardziej interesująca, z którego miejsca najlepiej zacząć, ile czasu przeznaczyć, jak najlepiej zwiedzać - samemu, z tour operatorem? Może był ktoś z jakimś biurem które poleca bo trudno mi się zdecydować, w sieci sporo do wyboru.
 Profil Relacje PM off  

Luksusowy city break w Abu Zabi 🕌💎 Loty i pobyt w 5⭐ hotelu Sofitel za 1859 PLN Luksusowy city break w Abu Zabi 🕌💎 Loty i pobyt w 5⭐ hotelu Sofitel za 1859 PLN
Tani wyjazd na NBA i NHL do Nowego Jorku 🗽✈️ Loty i bilety na mecze od 1655 PLN🔥 Tani wyjazd na NBA i NHL do Nowego Jorku 🗽✈️ Loty i bilety na mecze od 1655 PLN🔥
#2 PostWysłany: 08 Lis 2014 12:46 

DMW napisał(a):
Czy ktoś był w tym parku (Floryda) i może wrzucić parę wskazówek. Np. która część parku jest najbardziej interesująca, z którego miejsca najlepiej zacząć, ile czasu przeznaczyć, jak najlepiej zwiedzać - samemu, z tour operatorem? Może był ktoś z jakimś biurem które poleca bo trudno mi się zdecydować, w sieci sporo do wyboru.

Tu masz trochę info:
http://blog.igormroz.com/2013/09/evergl ... krokodyla/

przyznam że mnie to do tego parku zachęciło i planuję odwiedziny.
 Profil Relacje PM off
Raphael lubi ten post.

#3 PostWysłany: 08 Lis 2014 13:13 

W parku byłem i bardzo polecam
Jazda na łodzi ze śmigłem po bagnach to super atrakcja
Wycieczkę kupiłem w hotelu w Miami za 55$
W cenie transport, łódź, "przedstawienie" z krokodylem
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 08 Lis 2014 17:14 

niebieski
Cześć,
Byliśmy w parku w zeszłym roku, odwiedzając jednocześnie krokodylą farmę http://www.everglades.com/
Bardzo fajna rzecz- w cenie biletu jest przejażdżka po bagnach, pokazy aligatorów oraz węży, przychodząc o odpowiedniej porze można również załapać się na karmienie aligatorów. Do tego zwiedzanie farmy , na której znajdują się baseny w aligatorami ( aligatorkami ) w różnym wieku. Ciekawostka - przy tych basenach są pojemniki z granulowaną karmą ( chyba dla psów ), którą można podkarmić małe aligatory. Te show to może trochę bardziej dla dzieciaków, ale nam się też podobało. Bilet kosztuje coś ok 23 usd / osoba - fajne są gazetki z kuponami dostępne na każdej stacji czy w hotelach, dzięki którym koszty atrakcji można obniżyć o kilka usd.
Jeżeli będziecie samochodem to ze swojej strony bardzo polecam poświęcić więcej czasu na przejażdżkę Tamiami Trail ( droga łącząca Miami z Naples ). Super sprawa - wzdłuż drogi jest kilka punktów widokowych, z pomostami, gdzie można się zatrzymać i obejrzeć florę i faunę.
Kasia
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 08 Lis 2014 17:41 

Loty: 958
Kilometry: 1 494 682
niebieski
Super, dziękuję Wam za info!
Czy te wycieczki trzeba rezerwować odpowiednio wcześniej czy można też "z marszu" czyli podjechać do wejścia do parku i tam zakupić?
I jeszcze czy to prawda, że na tam na bagnach komary tną niemiłosiernie..?
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 08 Lis 2014 17:56 

niebieski
Na fermie aligatorów byliśmy "z marszu" . Mimo, że był to szczyt sezonu ( Święta Bożego Narodzenia ) nie było jakiegoś szczególnego tłoku, chociaż nie mam porównania jak to wygląda o innej porze. Na biletach masz podaną godzinę wypłynięcia na bagna, przed i po możesz zwiedzać farmę. Mają tam też knajpę gdzie można skusić się na kilka dań z aligatorem w roli głównej. A komary o tej porze były nieodczuwalne :)
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 08 Lis 2014 18:26 

Farmy i atrakcje ładnie ci opisano. Ja dodam ze jadąc samym Tamiami Trail będziesz mógł zobaczyć wylegujące sie gady... Jadąc autem. Bardzo często potrafią one skuteczne zablokować ruch na drodze - wylezie taki i co robić? Komarami sie nie przejmuj. W USA skuteczne sobie z nimi radzą ;)
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 30 Lip 2025 21:29 
Awatar użytkownika

Loty: 119
Kilometry: 225 398
srebrny
temat stary jak świat, ale celowany tylko na Everglades... więc wydobywam łopatę i odkopuję

Gdzie lepiej "popływać sobie" po Everglades - znalazłem 2 opcje, która z nich jest lepsza ???

Flamingo Marina - wycieczki dużymi/sporymi łodziami - t.zw. Backcountry Boat Tour, możliwe przez cały rok, cena 48$ (2025): 90 minutes of venturing up the Buttonwood Canal through Coot Bay and Tarpon Creek into the Whitewater Bay.
Osobiście widzę minusy:
- daleko od Miami 1:45
- tylko 3 rejsy dziennie
i plusy:
+ nie będzie się zachlapanym wodą (duża łódź)
https://flamingoeverglades.com/

Airboat Rides Miami (Gator Park) - za 35$ przejażdżka 35-40 min airboat'em
minusy:
- można się zmoczyć (airboat)
plusy:
+ airboat to raczej niecodzienny środek transportu
+ blisko Miami
+ co chwilę coś odpływa
https://www.airboatrides.miami

#9 PostWysłany: 30 Lip 2025 22:59 
Awatar użytkownika

Loty: 336
Kilometry: 411 607
srebrny
Raphael napisał(a):

Airboat Rides Miami (Gator Park) - za 35$ przejażdżka 35-40 min airboat'em
minusy:
- można się zmoczyć (airboat)
plusy:
+ airboat to raczej niecodzienny środek transportu
+ blisko Miami
+ co chwilę coś odpływa
https://www.airboatrides.miami

Do tego się odniosę - nie zmoczyłem się tylko...jest głośno i to bardzo.
Jak nie masz transportu to polecam kupić tour z apki GetYourGate. Bus Cię odbiera z punktu zbiórki (jest na mapce zaznaczone). Płaciłem jakieś 230zł/pax
W cenie transport, bilet wstępu + show z aligatorami. Za jakieś 10-15(?) USD na koniec można potrzymać małego aligatora i dostać fotkę ;)
Polecam, dobrze zorganizowane.
 Profil Relacje PM off
Raphael lubi ten post.

#10 PostWysłany: 30 Lip 2025 23:32 

srebrny
Raczej ciężko być na FL i nie mieć transportu. Proponuje podjechać i po prostu zrobić walk-in na airboat i całą tą otoczkę. Nie ma z tym żadnego problemu, wszyscy Amerykanie mają swoje samochody i tam tak to właśnie wygląda.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 31 Lip 2025 00:15 
Awatar użytkownika

Loty: 336
Kilometry: 411 607
srebrny
@opo
Komunikacja miejska w moim odczuciu w Miami jak i Miami Beach spisała się OK. Zawsze można się wspomagać Uber/Lyft
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 31 Lip 2025 11:11 
Awatar użytkownika

Loty: 1352
Kilometry: 2 764 931
platynowy
@Raphael - ja też polecam zdecydowanie airboat. I też się nie zmoczyłem a od hałasu dostaje się słuchawki.
Frajda pływania (latania?) airboatem jest niesamowita!

"Turysta to ktoś, kto już od przyjazdu myśli o powrocie do domu, podczas gdy podróżnik nie wie, czy w ogóle wróci"
 Profil Relacje PM off
Raphael lubi ten post.

#13 PostWysłany: 01 Sie 2025 08:12 

niebieski
Ze swojej strony moge polecić Everglades Alligator Farm ( https://everglades.com/ ). Za $36 masz airboat, alligator show i karmienie.

Załączniki:
3.jpg
3.jpg [ 273.08 KiB | Obejrzany 831 razy ]
2.jpg
2.jpg [ 87.08 KiB | Obejrzany 831 razy ]
1.jpg
1.jpg [ 271.47 KiB | Obejrzany 831 razy ]
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#14 PostWysłany: 02 Sie 2025 10:58 

W 2022 byłem w Evergaldes na trasie rowerowej - ruszasz z Shark Valley visitor center, na miejscu wypożyczasz rower (mogło to być około 15USD za osobę) i lecisz 15-milową pętlę wokół parku. Zamiast rowerem, parkiem można wybrać tramwaj z przewodnikiem.
Z Miami jechałem około 50minut-godzinę autem.
 Profil Relacje PM off
Garmond lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 14 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość