Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 25 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 18 Lut 2014 09:14 

Witam
Pod koniec marca lecimy do Singapuru, a nastepnie na Jawe. Jak sytuacja wygląda na Jawie pewnie wiecie. Niestety mamy juz zarezerwowane bilety w Air Asia na 2 loty (na Jawe i powrot z Bali). Czy macie jakies doświadczenia z przebukowaniem biletów w AA na inny kierunek. Dopiero zaczynamy samodzielnie zwiedzać Azje, więc jestem mocno zdołowana, co dalej robić. Przyznam, że wolalabym nie ryzykować teraz lotu na Jawe, bo jest możliwe, że Kelud jeszcze wybuchnie.
Do Singapuru lecimy Qatarem i wątpie czy będzie ich obchodziło, że nie doleciałam z Jawy.
Bardzo prosze o radę czy teraz mogę przebukowac bilety i czy słusznie sie martwię.
Dzięki :)
 Profil Relacje PM off  

Zimowy relaks nad Morzem Czerwonym 🏖️ 5* resort z all inclusive za 2315 PLN 🤩 Zimowy relaks nad Morzem Czerwonym 🏖️ 5* resort z all inclusive za 2315 PLN 🤩
Odwiedź Tajlandię 💆‍♂️🇹🇭 Loty Etihad Airways do Chiang Mai z Warszawy już za 2577 PLN Odwiedź Tajlandię 💆‍♂️🇹🇭 Loty Etihad Airways do Chiang Mai z Warszawy już za 2577 PLN
#2 PostWysłany: 18 Lut 2014 09:23 
Site Admin

A bo ja wiem czy slusznie. Podrozujac po Indonezji trzeba byc przygotowanym ze jakis wulkan zrobi sie za aktywny i nie bedzie mozna odwiedzic danego rejonu. Jednak o tym trzeba dowiadywac sie tuz przed na miejscu bo zmienia sie dosc dynamicznie.
AA za darmo nie przebukuje z takiego powodu, jesli kupowales w taryfie promo to nic nie dostaniesz za anulacje lotu, kup po prostu nowy bilet. I licz ze Ci odwolaja, stare to bedzie zwrot ;)

Wysłane z mojego LG-E460 przy użyciu Tapatalka

#3 PostWysłany: 18 Lut 2014 09:46 

Bilety kupowałam w promocji. Chcielismy zobaczyć m.in. Borobudur i Bromo, a teraz wszystko zasypane. Ciekawe, kiedy spłynie ten pył?
Może ktoś z Was ma znajomych na Jawie albo takich ktorzy w najbliższym czasie tam polecą i mogłby czasem cos napisac o sytuacji.
dzięki :)
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 18 Lut 2014 10:47 
Site Admin

Bromo oglądałem właśnie cale pokryte pyłem, a niebo było zakryte dymem, z pozostałościami drzew powalonych chmura piroklastyczna - niesamowite wrażenie, choć wtedy myślałem "gdzie ten piękny stożek i rozległa panorama" - stożków potem widziałem kilka, a takiego obrazu już nie ;)
No ale Borobudur to już warto w dobrym stanie obejrzeć ;)

#5 PostWysłany: 18 Lut 2014 11:35 

Pozostaje liczyc na trwającą jeszcze porę deszczowa i opłukanie chociaz lotnisk :) W planach jest jeszcze archipelag Karimunjava i tu atrakcją może być tsunami, jeśli obudzi sie Krakatau - a ponoc ostatnio mruczy...
Same atrakcje :roll:
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 19 Lut 2014 01:01 

Loty: 57
Kilometry: 99 151
Washington napisał(a):
Bromo oglądałem właśnie cale pokryte pyłem, a niebo było zakryte dymem, z pozostałościami drzew powalonych chmura piroklastyczna - niesamowite wrażenie, choć wtedy myślałem "gdzie ten piękny stożek i rozległa panorama" - stożków potem widziałem kilka, a takiego obrazu już nie ;)
No ale Borobudur to już warto w dobrym stanie obejrzeć ;)

Kiedy to było? Masz jakieś fotki?

Do monitorowania sytuacji, strona rządowa:

http://www.vsi.esdm.go.id/

Po prawej są statusy (4 stopnie zagrożenia), oznaczają odpowiednio:

normal
waspada (alarm)
siaga (wysoki alarm)
awas (zagrożenie, najwyższy stopień)

Jeszcze przydatny artykuł z soboty:
http://www.thejakartapost.com/news/2014 ... -java.html

Generalnie Jakarta Post jest dobrym anglojęzycznym źródłem informacji z Indonezji.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 19 Lut 2014 01:39 
Site Admin

Był to sierpień 2011, właśnie przejrzałem fotki i zobaczyłem że wyobraźnia trochę mi dopowiedziała tego co nie pamiętałem :oops: - pyłu nie było ;)
Ale i tak było szaro od dymu i mrocznie, i pełen zniszczeń obraz
Image
Image
Image
Image
Image
raku lubi ten post.

#8 PostWysłany: 19 Lut 2014 01:49 

złoty
AA w tej konkretnej sytuacji nie przebukuje na inny lot ani nawet nie zwraca pieniędzy w przypadku jego odwołania. Dostępne są jedynie 2 opcje:
- przebukowanie na ten sam lot do 5 dni od oryginalnej daty na bilecie
- zwrot ceny biletu na wewnętrzne konto w AirAsia (credit) - do wykorzystania w ciągu 3 miesięcy
 Profil Relacje PM off
Klebek lubi ten post.

#9 PostWysłany: 19 Lut 2014 10:18 

Dzięki za porady, wiem juz na co liczyc, a na co nie :) Stronę będę śledzić.
Trzeba będzie zmodyfikować trase i już. Jeszcze zapytam doświadczonych:
Czy bilety na przejazdy pociagami trzeba kupowac kilka dni wczesniej? Zamierzamy jechac koleją z Yogjakarta do Semarang i z Semarang do Surabaya.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 19 Lut 2014 19:27 

Dobra rada: Zapomnij o europejskich standardach w Azji, tam wszystko odbywa się z dnia na dzień:) Pytanie jaką klasą chcesz jechać itp. Wszystkie potrzebne informacje o podróżowaniu koleją i ewentualnej potrzebie wcześniejszego zakupu biletów: http://www.seat61.com/Indonesia.htm#.UwTn9oXiyuM
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 20 Lut 2014 10:39 

Chcemy jechac Ekonomi, żeby trochę poznac i poobserwować "tubylców" :)
Wiem, że w Azji jest "asian time" i trzeba to zaakceptować zamist się wkurzać. Chociaz w Tajlandii przejazdy mielismy w miare punktualnie.
Dzieki za stronę, bardzo się przyda. Najbardziej skomplikowany wydaje mi się przejazd z Surabaya na Bali, jak znaleźć swój prom, a potem autobus. A co jesli nie chcemy jechac do Denpasar, wysadzą nas gdzies po drodze?
No i najwaźniejsze : co z jedzeniem i piciem, bo ja muszę często jeść :oops:
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 20 Lut 2014 11:17 

niebieski
Bez problemu wysadzą po drodze. Z tym ze cena na tym odcinku jest stała. Wiec zapłacisz jak za cały bilet. Wsiadajac w połowie trasy tez jak za cały. Bilet rezerwujesz u agenta. Z punktualnoscia jest kiepsko ;)
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 20 Lut 2014 11:22 

Damy radę :)
A płynęliście może na archipelag Karinumjava? Wiem, że prom/szybka łódź wypływają z Semarang i Jepara. Mało jest info w polskim necie, a to gwarantuje, że miejsce będzie rewelacyjne ;) Podobnie było z Ko Tarutao w Tajlandii...
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 20 Lut 2014 11:44 
Site Admin

Jedzenie i picie - w pociagu to podejrzewam ze jak w innych azjatyckich krajach - na kazdej stacji ktos wskoczy oferujac napoje/przekaski po czym wyskoczy zanim pociag ruszy. Autobusy zatrzymuja sie co jakis czas przy jadlodajniach wiec luz

#15 PostWysłany: 20 Lut 2014 23:13 

Co do Karimundzawy, to mój host z Dżakarty mówił, że jest tam super.
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 21 Lut 2014 09:28 

dzięki chłopaki :)
A oplata 150 tys. rupii dotyczy tylko wylotu z Indonezji czy też przylotu? Bo przy naszym planie lotów Singapur-Yogjakarta i Denpasar-Singapur rozumiem, że płacę tylko raz 150 tys.
Sorki, że tak dużo pytam, ale kto pyta - nie błądzi ;)
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 21 Lut 2014 10:31 
Site Admin

Oplata jest przy kazdym wylocie (ale tylko wylocie). Wyzsza na miedzynarodowych a nizsza na krajowych trasach. Sa tez tansze lotniska i drozsze (na bali najdrozsze)

#18 PostWysłany: 21 Lut 2014 14:33 

Loty: 213
Kilometry: 278 320
niebieski
jollka napisał(a):
dzięki chłopaki :)
A oplata 150 tys. rupii dotyczy tylko wylotu z Indonezji czy też przylotu? Bo przy naszym planie lotów Singapur-Yogjakarta i Denpasar-Singapur rozumiem, że płacę tylko raz 150 tys.
Sorki, że tak dużo pytam, ale kto pyta - nie błądzi ;)

Zapłacisz tylko przy wylocie, czyli w Twoim przypadku na lotnisku w Denpasar.
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 07 Mar 2014 09:13 

To jeszcze jedno pytanie. Lecimy z Qatarem w promocji. Gdzieś wyczytałam, że poprzez tzw. zarządzanie rezerwacją można sobie wybierać miejsca w samolocie. Czy to prawda i czy to obowiązuje przy lotach promocyjnych?
Dzięki :)
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 07 Mar 2014 11:07 

Swiezo po powrocie z Jawy - w Yogyakarcie bylismy niecaly tydzien po wybuchu Mt. Kelud (18-20.02), spadly pierwsze deszcze w nocy i odbywalo sie wielkie sprzatanie miasta, zielen wciaz pokryta byla cienka warstwa pylu, ulice blotniste, jednak nie bylo to specjalnie uciazliwe. Chodzilismy bez masek bez zadnego dyskomfortu (z dziecmi). 20.02 wznowiono loty komercyjne. Niestety, Borobodur w tym czasie wciaz pozostawal zamkniety dla odwiedzajacych, bylismy w Prambanan - otwarte na zewnatrz z nizsza oplata za wstep, najblizszy rejon samych swiatyn wciaz byl sprzatany, bez mozliwosci zwiedzania.
Do Yogyakarty przyjechalismy z Bandung (9godzin), pociagiem w klasie ekonomi - wybor podyktowany podobnymi pobudkami jak w Twoim przypadku - standard cos jak nasza najpodlejsza jednostka sprzed kilku lat, niestety - bez uroku indyjskich pociagow, gdzie podrozujacy siedza twarzami do siebie i rzeczywiscie obcowanie i obserwacja miejscowych nadaje zupelnie innego wymiaru przemieszczaniu sie. Tutaj siedzenia jak w autobusie, w jednym kierunku, dodatkowo kierownik pociagu (jak mniemam) nieustannie nam przypominal o strzezeniu bagazu (brudne plecaki), gdyz kradzieze sa nagminne. W zwiazku z tym na kazdej stacji lekko zestresowani bylismy, rzeczywiscie zwlaszcza po zmroku pojawialo sie sporo typkow wchodzacych i wychodzacych z pociagu na tej samej stacji, bez konkretnego celu, wygladalo to raczej jak delikatne rozeznanie... (choc moze juz to tak podejrzanie widzielismy). Bilet na pociag kosztowal 180 000 rupii (niemalo jak na ten standard), kupowalismy tego samego dnia - przed poludniem na pociag o 15.30, odjazd w miare punktualnie, przyjazd rowniez. To jedyna nasza trasa pociagiem - choc z zalozenia Jawe chcielismy wlasnie pociagami przemierzac, wiec ciezko mi powiedziec, czy akurat z punktualnoscia mielismy szczescie. Ogolnie biezaca sytuacje sledzilismy glownie przez tripadvisora - zawsze sie sprawdzala.
http://www.tripadvisor.com/ShowForum-g2 ... _Java.html
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 25 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: airgreenland oraz 6 gości