Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 03 Lis 2023 17:16 

niebieski
Mam bilet w taryfie BASIC (bezzwrotnej) zakupiony bezpośrednio w Aeromexico, na 1 rezerwacji, relacji MEXICO CITY - ACAPULCO - MEXICO CITY (wylot i powrót 1.12.2023).

W międzyczasie przez Acapulco przeszedł huragan, który w zasadzie zmiótł to miasto z powierzchni ziemi. Do 9 listopada br. AEROMEXICO odwołało większość lotów tamże.

W ramach prowadzonej korespondencji w tej sprawie, mimo, że o to nie wnioskowałem, a jedynie sondowałem możliwości, wydali mi już voucher do wykorzystania przez najbliższe 12 miesięcy. Na pytanie o inne opcje przysłali poniższy mail. Jak piszą w w nim, nie ma możliwości zwrotu gotówki, bo "siła wyższa". A właśnie na taki scenariusz po cichu liczyłem, mając nadzieję, że odwołają w grudniu mój lot (chociaż 1).

Czy faktycznie mają rację, powołując się na okoliczności niezależne od linii lotniczej, że nie zwrócą gotówki? Co oprócz wzięcia vouchera można byłoby w tej chwili zrobić?

Z góry dzięki za pomoc.

Załączniki:
Zrzut ekranu 2023-11-3 o 16.02.31.png
Zrzut ekranu 2023-11-3 o 16.02.31.png [ 151.16 KiB | Obejrzany 1816 razy ]
 Profil Relacje PM off  

Rendez-vous w Paryżu ♥️🍷 Zbiór lotów do francuskiej stolicy od 168 PLN 🇫🇷🥐 Rendez-vous w Paryżu ♥️🍷 Zbiór lotów do francuskiej stolicy od 168 PLN 🇫🇷🥐
Greckie wczasy z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌊 Tydzień all inclusive na Zakintos za 2704 PLN Greckie wczasy z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌊 Tydzień all inclusive na Zakintos za 2704 PLN
#2 PostWysłany: 04 Lis 2023 07:37 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Ja brałbym ten voucher i nie kombinował. Tu, w Europie jest problem, aby uzyskać głupie 250 EUR od Lufthansy (piszę tu o swoim przypadku, bujam się z nimi od września 2022). Aeromexico, jako linia spoza UE jest poza zasięgiem działań wszelkich pośredników, którzy specjalizują się w zdobywaniu odszkodowań od linii lotniczych. Tak czy siak, ładny gest, że zaoferowali voucher.
To, co nam, pasażerom się należy, a to co faktycznie otrzymujemy, to zupełnie dwie, różne rzeczy .....
Do tej pory m.in.: Algieria, Etiopia, Gambia, Ghana, Rwanda, Senegal, Uganda, WKS | | Indie, Indonezja, Iran, Kazachstan, Kirgistan, Liban, Malezja, Nepal, Oman, Tajlandia, Uzbekistan || Boliwia, Brazylia, Kanada, Kolumbia, Meksyk, Panama + Europa.
Image
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.
Aramise uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 04 Lis 2023 20:54 
Awatar użytkownika

srebrny
@nelson 1974 nie poddawaj się, walczyłem od listopada’22 ( chociaż nie o odszkodowanie, a zwrot pieniędzy, które byli mi dłużni za niewywiązanie się z obowiązków przewoźnika- długa historia) i po roku pomógł niemiecki Urząd Transportu (który polecam, bardzo profesjonalne podejście) i Lufa oddała mi wszystko co do centa, mimo że już dawno uznali, że nie mam żadnych praw, by się o to ubiegać. Satysfakcja tym bardziej podwójna ;)

#4 PostWysłany: 05 Lis 2023 09:39 
Awatar użytkownika

HON fly4free
@kubus95 Sprawa jest u pośrednika i ta kasa przyjdzie, wcześniej czy później. Jak będzie na koncie, nie omieszkam dać znać w odpowiednim poście 😉.
Do tej pory m.in.: Algieria, Etiopia, Gambia, Ghana, Rwanda, Senegal, Uganda, WKS | | Indie, Indonezja, Iran, Kazachstan, Kirgistan, Liban, Malezja, Nepal, Oman, Tajlandia, Uzbekistan || Boliwia, Brazylia, Kanada, Kolumbia, Meksyk, Panama + Europa.
Image
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości