Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 21 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 03 Mar 2012 08:24 
Awatar użytkownika

1. Zgadza się
3. Tu nie ma czego "rozgrywać", piszesz reklamację, a następnie czekasz na odpowiedź. To Ryanair, szanse na to, że wypłacą Ci odszkodowanie z własnej woli są bliskie zeru - szykuj się więc na kontakt z węgierskim ULCem
4. Teraz
5. O ile dobrze rozumiem - lot 6 marca nie został skasowany

Image

Moje podróże
 Profil Relacje PM off  

🔥SZTOS🔥 1.000.000 miejsc w promocji Air Arabia ❗😲 Łap tanie loty z Warszawy i Krakowa od 803 PLN 🔥SZTOS🔥 1.000.000 miejsc w promocji Air Arabia ❗😲 Łap tanie loty z Warszawy i Krakowa od 803 PLN
Do Australii z dużym bagażem 🦘✈️🧳 Bilety do Adelajdy oraz Brisbane od 3143 PLN Do Australii z dużym bagażem 🦘✈️🧳 Bilety do Adelajdy oraz Brisbane od 3143 PLN
#2 PostWysłany: 03 Mar 2012 10:02 

niebieski
@Wntl
AD1 Nie tak latwo...jezeli skasowane loty to 8, 15 marca to decyduje regula o poinformowaniu pazazera o odwolaniu miedzy 7 a 14 dni. Ryanair musi ci zaproonowac polaczenie mniej wiecej w tych samych godzinach. Jezeli chcesz zgarnac odszkodowanie, to bedziesz musial udowodnic ze nie miales takiej mozliwosc. proponowalbym wejs c linka z przebookowanienim i porobic screene lotow z tego samego dnia do wszytstkich lotnisk oddalonych o 4h od Menchesteru badz 2h od Budapesztu. Jesli nie bedzie nic w tym terminie, to musisz napisac maila z prosba o przebookowanie na innego prtzewoznika. Jesli nie zaproponuja wam tego, to mozecie juz planowac jak wydacie 8*400EUR...(za kazdy odcinek na kazdego pasazera) tylko oczywiscie sprawa bedzie sie toczyc w wegierskim ULC.
Gra jest warta swieczki. Ryan pewnie zdaje sobie z tego sprawe(to konretna kasa), wiec nawet odpowie szykbo na maila, beda dzwonic itp...
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 03 Mar 2012 10:19 

HON fly4free
Na tym etapie przewoźnik powinien Ci zaoferować zmianę planu podróży: jeśli umozliwi Ci jej rozpoczęcie najpóźniej dwie godziny przed planowym czasem odlotu i dotarcie do miejsca docelowego najwyżej cztery godziny po planowym czasie przylotu, odszkodowanie Ci nie przysługuje. Jeśli nie przedstawi żadnej propozycji lub alternatywy będą wykraczały poza te ramy, pisz reklamacje z żądaniem odszkodowania. Zmiana planu podróży musi być na porównywalnych warunkach tj. zasadniczo z tego samego portu (a nie oddalonego o pol dnia jazdy samochodem) i do tego samego punktu docelowego - akurat na Węgrzech nie ma problemu bo wchodzi w grę tylko BUD. Samo zaakceptowanie zmiany nie wyklucza prawa do odszkodowania, wyklucza natomiast prawo do żądania zarotu nalezności za bilet.

Niezależnie czy rezerwacje robileś za jednym razem czy osobno, rezerwacja na każdy lot dla każdego pasażera jest traktowana osobno - w każdym przypadku może przysługiwać prawo do odszkodowania po spełnieniu przesłanek.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 03 Mar 2012 10:36 

niebieski
Cytuj:
Bez próby przebukowania na cokolwiek da się to zrobić ?

Nie musisz przebukowywac...tylko zebys mial podkladke w postepowaniu. stansted to za daleko wiec odpada.
Cytuj:
Co z tym lotem 6-8.03. Bo dostałem maila i odwołaniu lotów, tak jak zacytowałem, a nic nie powiedzieli o tym że 6.03 jest ważny.

Z tekstu nie wynika, ktory lot jest odwolany...tylko ze oba mozesz przebukowac. Nie wiem co mozesz z tym zrobic.
Tak jak marek2011 wspomnial nawet przyjecie zmiany zezerwadcji nie wyklucza ubiegania sie o odszkodowanie, ale wtedy moze byc trudniej je uzyskac.
Mam jeszcze jedna propozycje. Jak mi kiedys Ryan odwolal lot (z powodu pylow) to przebukowalem sobie na inny termin zupelnie z innego miejsca w inne miejsce, dodatkowo w terminie swiatecznym. Jesli podaraujecie sobie odszkodawanie (i jeszcze sie nie odprawiliscie) to mozecie sobie zafundowac dowolny rejs ryanem, a rezerwacje ktore macie jako voucher...tylko jak przebukujecie sobien np. na lot z KRK na krete na majowke, to raczej nie dostaniecie odszkodowania...
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 03 Mar 2012 10:54 

HON fly4free
Odszkodowanie przysługuje, gdy spełnione są przesłanki 1) odwołanie lotu ; 2) brak propozycji zmiany planu podróży w granicach czasowych określonych w rozporządzeniu ; 3) brak okoliczności zwalniającej przewoźnika z obowiązku jego wypłaty (w przypadku odwołania z takim wyprzedzeniem w zasadzie nie ma takich okoliczności, które byłby nadzyczajen, nieprzewidywalne itd).

Sama kwestia zmiany pierwotnej rezerwacji na jakieś inne loty czy to wcześniejsze czy późniejsze na tej trasie , czy też inne zgodnie z oferta przewoźnika, albo tez rezygnacji w ogóle z przelotu i otrzymania zwrotu nalezności za bilet nie ma znaczenia dla kwestii odszkodowania. Zryczałtowane odszkodowanie ma pokryć straty pasażera spowodowane niedotarciem z punktu A do punktu B określonego w rezerwacji w pewnym założonym czasie.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 03 Mar 2012 12:09 
Awatar użytkownika

Słuchajcie też mam taki sam problem jak kolega. Lot 15.03 odwołany. Próbowałem złożyć wniosek do ryanaira o odszkodowanie przez specjalnie przez nich przygotowaną stronę https://www.ryanaireu261claims.com/?lg=PL tylko jest problem. Jak trzeba wybrać miasto to nie ma takiego jak Budapeszt na liście. Nie można przejść do następnego etapu ponieważ system nie zatwierdza zgłoszenia jesli sie nie wybierze żadnego miasta. Co teraz ? Bo do ryanair sie nie pisze chyba poprez maila...
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 03 Mar 2012 14:08 

Z tego co widzę o ile Saloniki anulowali tylko na najbliższe 2 tygodnie, potem powrót do normalności, o tyle Liverpool jest na stałe.
Ewentualnie z Dublina do Liverpoolu jest koło 200km autem, lata codziennie z Budapesztu.
Podejrzewam ,że będą chcieli właśnie puścić cię do Dublina a stamtąd busem do Liverpoolu bo nie uwierzę ,że będą chcieli płacić wam 400Euro od łebka.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 03 Mar 2012 14:17 

viewtopic.php?f=18&t=762&start=340
Z tym że Liverpool z tego co widzę zawiesili na stałe.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 03 Mar 2012 14:21 
Awatar użytkownika

ale wątpię aby udało im się ustawić lot tak jak żeby zmieścić się w ramach czasowych wyznaczonych przez UE261/2004
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 04 Mar 2012 00:04 

Wiadomo już dlaczego odwołano twój lot i dlaczego usunięto wszystkie terminy ze strony.
Nie było to spowodowane niskim obłożeniem a właśnie potyczką Ryanair z lotniskiem, co więcej dlatego loty te znikły całkowicie z rozkładu bo lotnisko odebrało zezwolenie na loty do Manchaster co z zaś spowodowane było nie podporządkowaniem się Ryaniar do rozporządzenia lotniska.
Pewnie jak skończy się ta cała szopka przywrócą wszystkie loty bo wątpię żeby Ryanair tak po prostu odpuścił sobie jedną z lepiej obłożonych destynacji.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 04 Mar 2012 00:40 

HON fly4free
@wntl: przyczyna odwołania rejsów jak najbardziej kwalifikuje się do zgłoszenia roszczenia odszkodowawczego. Możesz przebukować swoje loty i niezaleznie od tego zgłosić rekalamacje z żadaniem odszkodowania. Ryanair albo Cię oleje, albo odpisze szablonowo że sie nienależy bo coś tam i wtedy wypełniasz wniosek do właściwego odpowiednika ULC i czekasz na ich działania.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 05 Mar 2012 17:50 

HON fly4free
Nie mają obowiązku zmieniać obu lotów gdyż miejsca sprzedają p2p czyli niezależnie od tego że kupujesz bilet za jednym zamachem, w rzeczywistości masz 2 bilety osobne na każdy odcinek. Nie zaszkodzi poprosić o zmiane obu w związku z odwołaniem jednego z nich, ale nie mają - prawnie - takiego obowiązku.
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 08 Mar 2012 22:06 

Pacjonek napisał(a):
Z tego co widzę o ile Saloniki anulowali tylko na najbliższe 2 tygodnie, potem powrót do normalności, o tyle Liverpool jest na stałe.
Ewentualnie z Dublina do Liverpoolu jest koło 200km autem, lata codziennie z Budapesztu.
Podejrzewam ,że będą chcieli właśnie puścić cię do Dublina a stamtąd busem do Liverpoolu bo nie uwierzę ,że będą chcieli płacić wam 400Euro od łebka.

Pacjonek napisał(a):
http://www.fly4free.pl/forum/viewtopic.php?f=18&t=762&start=340
Z tym że Liverpool z tego co widzę zawiesili na stałe.

Skąd to wzięliście, że loty do Liverpoolu są zawieszone? W temacie i tak była tylko mowa o Manchesterze?
Pod podanym wyżej linkiem nic nie ma. Również ryanowa wyszukiwarka pozwala wyszukać połączenia do Liverpoolu.
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 12 Mar 2012 11:11 

I oczywiście 0 odpowiedzi, ajak.
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 05 Kwi 2012 15:50 

niebieski
Jezeli o mnie chodzi, to i tak duzo dostales od ryana...Tak jak napisali-zwrocili Ci tylko za lot w jedna strone do Menchesteru. Domyslam sie, ze pisales o powrotnym rowniez zwlaszcza w drugim liscie. Probujac zrozumie ryana, domyslam sie, ze uznali oni lot tam i spowrotem jako jedna podroz. Masz o tyle szczescie, ze zgodnie z rozumieniem tego listu zwrocili Ci za lot z Budapesztu, wiec mozesz, nie wiem jednak czy powinienes do angielskiego UCL, bo przez Ciebie bilety moga podrozec, gdyz ryan bedzie chcial odbic sobie taka strate:). ja i tam bym sie z 2400EUR cieszyl:)
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 05 Kwi 2012 16:44 

wntl napisał(a):
gulakov napisał(a):
bo przez Ciebie bilety moga podrozec, gdyz ryan bedzie chcial odbic sobie taka strate:)

Nie popadajmy w skrajności ;) Poczekam na czek, potem bede sie kłócić dalej ;)

Ciągnij ich ile się da. Swoimi haraczami przy rezerwacjach na to zasłużyli. Zwykły śmiertelnik nawet nie wie, że można je ominąć. Sam się w to wkopałem jak 1 raz leciałem Rayanem.
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 05 Kwi 2012 21:10 

przeciez ryanair oficjalnie dolicza do kazdej rezerwacji biletu koszt odszkodowan za odwolane polaczenia. o jakim wiec "dojeniu" linii lotniczej mowa?

#18 PostWysłany: 18 Kwi 2012 17:11 

Loty: 19
Kilometry: 24 687
W związku z zaistniałą sytuacją mam pytanie. Proste bez podtekstów i złośliwości.
Rozumiem, że pomagałeś komuś kupić bilety, czy to na allegro czy tu na forum.
Loty odwołane ludzie maja problem a co ty robisz? Oddajesz każdemu po 400 E które dostajesz od Ryanaira (to są ich pieniądze nie twoje), czy starasz wywiązać się z zakupu biletów jak nie u Ryanaira to u innego przewoźnika, czy oddajesz kasę za bilety i sorry nie moja wina, że wam lot odwołali.

W toczących się od paru dni burzliwych wątkach w sprawie pomocy przy zakupie biletów, nigdy nie pojawił się wątek odwołanych lotów więc temat jest bardzo na czasie.

Widzę, że nie wszyscy spieszą się z usuwaniem ze stopek ofert pomocy.

#19 PostWysłany: 18 Kwi 2012 18:42 

Loty: 19
Kilometry: 24 687
wntl napisał(a):
Nie widzę które zdanie jest pytaniem :D
Pomogę ci
Tu jest pytanie.
zibi napisał(a):
Loty odwołane ludzie maja problem a co ty robisz? Oddajesz każdemu po 400 E które dostajesz od Ryanaira (to są ich pieniądze nie twoje), czy starasz wywiązać się z zakupu biletów jak nie u Ryanaira to u innego przewoźnika, czy oddajesz kasę za bilety i sorry nie moja wina, że wam lot odwołali.

.
.
wntl napisał(a):
Widzę że chcesz wprowadzić zamieszanie w następnym temacie.
.

To źle widzisz. Napisałem to na początku posta.

wntl napisał(a):
Poza tym Ryan sam od siebie nie daje odszkodowania, a ja za kogoś nie będę walczyć.
.

Podejmując się kupna biletów, bierzemy na siebie również ryzyko takich nieprzewidzianych sytuacji a nie umywamy ręce.
Pomoc w kupnie biletów to jednak wbrew pozorom poważna sprawa. Według mnie- temat do dyskusji.
Czy robić to za darmo umawiając się, że w razie jakichś sytuacji radzimy sobie sami, albo za jakąś opłatą pomocnik załatwia wszystko do końca.

#20 PostWysłany: 18 Kwi 2012 19:14 

Loty: 178
Kilometry: 400 854
niebieski
zibi napisał(a):
Podejmując się kupna biletów, bierzemy na siebie również ryzyko takich nieprzewidzianych sytuacji a nie umywamy ręce.
Pomoc w kupnie biletów to jednak wbrew pozorom poważna sprawa. Według mnie- temat do dyskusji.
Czy robić to za darmo umawiając się, że w razie jakichś sytuacji radzimy sobie sami, albo za jakąś opłatą pomocnik załatwia wszystko do końca.

Jak dla mnie sytuacja jest jasna - ktos wyswiadcza mi przysluge kupujac bilety i na tym jego rola sie konczy. Chyba zeby konieczne bylo jego posrednictwo przy dalszych krokach - typu przeslanie pisma z adresu mailowego placacego za bilety. Wszystko pozostale rozgrywa sie miedzy linia lotnicza a wlascicielem biletu.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 21 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 11 gości