Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 48 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 06 Lis 2023 19:29 

niebieski
Jeśli powinienem pisać w innym wątku, to proszę admina o odpowiednie przeniesienie ;)

Właśnie przebywam na nowym Terminalu A w AUH - i zajmie mi to parę godzin. Przyleciałem Wizzem wcześniej również na ten terminal. Piękny, obszerny, ale miejsc siedzących przed security niezbyt dużo. Na razie ludzi mało, jeszcze niecały ruch się przeniósł.
Między terminalami 1/3 oraz A kursuje bezpłatny Bus A15. To jednak spory kawałek.
Nowy terminal A to przy tych starych... hmmm... te stare to stare baraki po prostu. ;)

Wskazówka: jak ktoś odbiera auto w nowym terminalu, to niech sobie zapisze lokalizację w nawigacji, bo wpisanie jako cel w nawigacji "AUH Airport" skutkuje zaprowadzeniem do starego terminala. :mrgreen:
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

Najpiękniejsza część Kanady 🐻🏔️ Loty do Calgary za 2265 PLN Najpiękniejsza część Kanady 🐻🏔️ Loty do Calgary za 2265 PLN
City break w Porto z winem w tle 🍷🌉 Kilka dni w Portugalii za 999 PLN City break w Porto z winem w tle 🍷🌉 Kilka dni w Portugalii za 999 PLN
#2 PostWysłany: 06 Lis 2023 23:27 

Loty: 215
Kilometry: 506 510
niebieski
Ciekaw jestem, czy przystanki autobusowe miejskich znajdują się koło nowego terminala? Szczególnie zależy mi na informacji o autobusach A1 i A2.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 07 Lis 2023 11:01 

niebieski
Z A15 wysiadłem na przystanku nr 7 przed drzwiami terminala. Nocą jeżdżą nocne N1 i N2 chyba zamiast A15.

W hali odlotów oprócz zwykłych, dość wygodnych krzeseł są: kanapy, fotele i inne takie dość wygodne zjawiska. :D

Check in otworzyli na 4 godziny przed wylotem ok. 2 rano (lot o 6:15), ale cóż z tego jak były czynne tylko 3 stanowiska, a check in wspólny dla 6 Wizzów. Dopiero o 3 otworzyli więcej stanowisk i o 3:30 dostaliśmy bilety.
Przez security napoje standardowo jak w Europie czyli prawie nic.
Z kolei (nie)wypakowywanie bagaży na security czyli jak to w ZEA czyli dobrze. ;)
Wystarczy okazać pdf w telefonie, nie trzeba drukować tekstu "to nie jest karta pokładowa".
 Profil Relacje PM off
potek7 lubi ten post.

#4 PostWysłany: 07 Lis 2023 14:17 

Jest jakaś osobna kolejka do druku kart czy wszyscy stoją do jednej? Zastanawiam się czy przyjazd 2h przed lotem na 6:15 będzie wystarczający :)

I jeszcze jedno - wiesz może czy wypożyczalnie aut znajdują się już na nowym terminalu czy trzeba się jakoś dostać na stare? Konkretnie chodzi mi o Hertz.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 07 Lis 2023 14:41 

niebieski
Wszyscy stoją do jednej - ale po pierwsze: wszyscy z Wizza na zbliżone wyloty (było chyba 5 lub 6 między godz. 6 a 7).
Po drugie - uwaga - Priority mają zupełnie osobną kolejkę do osobnych check-inów.

Hertz jest na nowym terminalu - tam wypożyczałem auto. Wychodzisz piętro wyżej po przylocie - na samej górze jest hala odlotów a na dole przylotów. A pomiędzy wypożyczalnie. Natomiast ze względu na pokierowanie nawigacji na stary terminal (nie zweryfikowałem tego), oddałem na starym. I tu i tu Hertz.
 Profil Relacje PM off
potek7 lubi ten post.
Paolo_ uważa post za pomocny.

#6 PostWysłany: 12 Lis 2023 02:04 

Loty: 83
Kilometry: 234 641
niebieski
Ten autobus z Ibn jedzie na ten nowy terminal? To przystanek wcześniej czy później ?
Pytam ponieważ mam o 15 przylot do dubaiu i o 19.40 lot z abu dabi. Sądzicie że metrem+autobus z Ibn spokojnie zdążę? W razie czego lepiej taxi z Dubaiu lotniska czy z Ibn ? Czy careem działa w obu emiratach?
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 12 Lis 2023 07:04 

niebieski
Moim zdaniem komunikacja się nie wyrobisz, zostaje Taxi
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 12 Lis 2023 09:59 

Loty: 255
Kilometry: 423 004
niebieski
Paolo_ napisał(a):
Jest jakaś osobna kolejka do druku kart czy wszyscy stoją do jednej?
Nie ma żadnej osobnej kolejki. Trzeba po prostu stanąć do check-inu. Jest osobna kolejka dla tych którzy mają priorytet ale obsługa i tak do niej kieruje tych ze zwykłymi biletami.

#9 PostWysłany: 12 Lis 2023 10:13 

niebieski
malediwy napisał(a):
Paolo_ napisał(a):
Jest jakaś osobna kolejka do druku kart czy wszyscy stoją do jednej?
Nie ma żadnej osobnej kolejki. Trzeba po prostu stanąć do check-inu. Jest osobna kolejka dla tych którzy mają priorytet ale obsługa i tak do niej kieruje tych ze zwykłymi biletami.

Nas nie kierowała. Co gorsza przez pierwszą godzinę obsługa Priority to było 5 osób (20-30 osób w kolejce), a do Non-Priority 3 osoby - a osób ze 200 w sposób ciągły w kolejce.
Może się to zmienia ;)
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 12 Lis 2023 10:50 

niebieski
mateusz323 napisał(a):
Moim zdaniem komunikacja się nie wyrobisz, zostaje Taxi

Mi to zajmuje zwykle 3 godziny bez pośpiechu, więc jeśli gdzieś się nie pogubisz to na styk zdążysz. Chyba, że ta 15:00 to planowana godzina lądowania i jeszcze dojdzie odprawa itd. to może być zbyt mało czasu. Taxi nie jest o wiele szybsze, gdyż metro na Ibn jedzie szybciej niż taxi.
 Profil Relacje PM off
sebaa uważa post za pomocny.

#11 PostWysłany: 12 Lis 2023 12:33 
Awatar użytkownika

niebieski
Orientuje się ktoś, czy jest przechowalnia bagażu/skrytki w nowym terminalu?
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 12 Lis 2023 16:20 

Loty: 255
Kilometry: 423 004
niebieski
sanchopan napisał(a):
Nas nie kierowała. Co gorsza przez pierwszą godzinę obsługa Priority to było 5 osób (20-30 osób w kolejce), a do Non-Priority 3 osoby - a osób ze 200 w sposób ciągły w kolejce. Może się to zmienia ;)
Myślę, ze to czynnik ludzki czyli zależny od tego, na kogo się akurat trafi. My z automatu podeszliśmy do zwykłej kolejki ale ponieważ do priorytetowej był mniej ludzi gość z obsługi tam nas skierował. Ja mu na to nawet odpowiedziałem, że my mamy zwykłe bilety a on na to, że nie szkodzi, proszę tam podejść.

#13 PostWysłany: 12 Lis 2023 16:21 

Loty: 83
Kilometry: 234 641
niebieski
Gdyby ktośmiał przesiadkę z Manili na wizza to do zrobienia. Zajęła mi podróż z lotniska w Dubaiu do lbn nieco ponad godzinę metrem i wziąłem taxi w lbn obok terminala autobusowego od naganiacza za 100aedów bo już miał dwóch innych pasażerów.Careem pokazywał mi wysokie ceny od 250 do 350. Podróż do terminala A zaĵęła 2.5h z lotniska w Dubaiu, myślę że gdybym jechał tym autobusem o 17 to też bym zdążył. Terminal jest nowy i pusty wszystko idzie szybko.
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 17 Lis 2023 15:55 

Loty: 64
Kilometry: 187 768
niebieski
My mamy lot o 20:50 do Krakowa i zaraz odjeżdżamy z IBN Battuta tym o 18:00.
Mamy nadzieję, że zdążymy....zobaczymy
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 17 Lis 2023 17:26 

Loty: 64
Kilometry: 187 768
niebieski
19:24 i juz po kontroli paszportowej 😁
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 18 Lis 2023 16:34 

-- 18 Lis 2023 15:34 --

Ile realnie zajmuje transfer zterminalu 1/3 do A?

-- 18 Lis 2023 15:34 --

Ile realnie zajmuje transfer zterminalu 1/3 do A?
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 18 Lis 2023 23:15 

niebieski
Autobus trochę jedzie - nie pamiętam dokładnie, ale chyba co najmniej ok. kwadrans to było (bez korków).
Ale ja bym ogólnie przeznaczył na to co najmniej godzinę - bo musisz przejść przez terminal 1/3, znaleźć autobus, on musi akurat być na miejscu, potem z wyjazdem często problem, bo miejscowi "tylko na chwilę tutaj stanęli". Sam wyjazd autobusu z terminala (jakieś 200-300 metrów) zajął nam jakieś 10 dodatkowych minut.
 Profil Relacje PM off
connexBB uważa post za pomocny.

#18 PostWysłany: 19 Lis 2023 14:06 
Awatar użytkownika

Loty: 520
Kilometry: 838 051
złoty
Czy ktoś może już próbował nocować na nowym terminalu i ma jakieś podpowiedzi ?

Jutro będę miał nockę od przylotu z KUT ok. północy do porannego wylotu o 6:30 do KWI.

"Podróżować to żyć..."
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 19 Lis 2023 15:27 

niebieski
Ja nocowałem, pisałem o tym :)
Po lewej stronie w hali odlotów, za takim dużym pylonem z klimatyzacją jest kilkadziesiąt miejsc i dobre miejsce do kimania, pod warunkiem że... kurtka, sweter, czasem czapka - serio. Nie wiem czy to reguła czy wyjątek, ale mimo siedzenia ubrani jw. było nam zimno. Tak chłodzili. Oni tam chyba - ogólnie - utożsamiają niską temperaturę ze źle pojętym luksusem, więc zasada jest prosta: im zimniej, tym lepiej. :shock:
Poza tym spoko - są gniazdka, check-in Wizza były tuż obok, od czasu do czasu przewinęła się grupa Hindusów czy Pakistańczyków.
Check-in dla lotów Wizza o 6 rano otworzyli ok. godziny 2. Ale obsada była skromna, dopiero od 3 dużo więcej osób obsługiwało ;)
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

Temat postu: [AUH] Nowy Terminal A
#20 PostWysłany: 22 Lis 2023 07:14 
Awatar użytkownika

Loty: 520
Kilometry: 838 051
złoty
Spędziliśmy krótką nockę (od 1:30 do 4:00) na nowym terminalu (strefa ogólnodostępna).
Podrzucam bardzo fajną miejscówkę do spania.
Miesci się ona na poziomie 5 (poziom odlotów to 3) i jest opisana jako „food & beverages”.
Wchodząc na lotnisko patrzymy w prawo i do góry i to tak (wjazd windą na poziom 5).

Warunki iście luksusowe - kanapy i łóżka z poduszkami.
I co najważniejsze - ze względu na wyższy poziom niż reszta lotniska jest tam ze 3-4 stopnie cieplej - można spać bez przykrycia, co w innych miejscach jest niewykonalne (myślę, że temperatura na lotnisku oscyluje w okolicach 18-19 stopni).

To nasze kanapy, na których się wyspaliśmy, po czym odstąpiliśmy rodakom, którzy obok nocowali na kocu
Image

To widok z poziomu miejscówki - po lewej na dole wejście na lotnisko
Image

Miejscówka widoczna po lewej na górze
Image

Nie polecam natomiast prób nocowania w okolicach gatów - jeszcze zimniej niż w hali głównej lotniska - tak ze 16 stopni i wieje.

"Podróżować to żyć..."
 Profil Relacje PM off
7 ludzi lubi ten post.
4 ludzi uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 48 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość