Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 01 Lip 2015 17:56 
Awatar użytkownika

Witam
Dawno temu w TYM zapomnianym temacie bardzo prosiliście żebym częściej pisał, po dwóch latach :mrgreen: wreszcie znalazłem dla was kilka chwil na napisanie tej relacji. Długo się zastanawiałem którą podróż Wam opisać, bo ani jedna nie zawierała tylu ciekawostek i przegód wartych opisania, co ta o Egipcie, Jordani i Izraelu. Jednakże jedna z nich ma swój wątek przewodni (który odkryłem w sumie dopiero w trakcie wyjazdu ;) ), do tego jest dość zakręcona organizacyjnie, a na domiar tego nadaje się do umieszczenia w dziale Podróże międzyregionalne - nazwa ta żywo kojarzy mi się z PKP Przewozy regionalne :D . Co prawda PKP podczas tej wyprawy nie jeździłem, ale były za to inne pociągi, tym razem nie wykolejone ... ;) tylko takie:

Image

Zaczynamy. Jest koniec marca 2014. Pierwszy lot do Rzymu, tam szybka przesiadka do większej maszyny, którą poleciałem daleko, daleko aż do Chin. Korzystając z niedawno wprowadzonych wiz tranzytowych, odwiedziłem Szanghaj. Pieczątka w paszporcie, bez tracenia czasu szybko poszedłem na pociag widoczny powyżej, który w ekspresowym tempie zawiózł mnie do miasta. Już wtedy spotkałem na zorganizowaną wycieczkę z polskiego biura podróży, co było dla mnie swoistym dobrym fatum ;) . Już wyjaśniam. Za każdym razem jak gdzieś jade, licze po cichu na to, że nie spotkam na tym wyjeździe ani jednego Polaka i jak dotąd to się nigdy, nie udało, nawet jak byłem na jeden dzień, na końcu świata, w najgorszym mozliwym sezonie ;) .

Image
Po dostaniu się do centrum od razu wiedziałem w którym kierunku mam się udać...

Image
...po półkach sklepowych od razu poznałem że znajduje się na właściwym kontynencie!

Image

Szanghaj wydaje się średnio ciekawym miastem dla turystów. Poza atrakcjami w samym centrum, niewiele jest tutaj do zobaczenia, szczególnie jak ktoś wcześniej już odwiedził inne nowoczesne metropolie. Jako iż byłem sam, stałem się łakomym kąskiem dla lokalnych naganiaczy. Jeśli ktoś o dobrym angielskim cie zaczenia, nieważne w jakiej sprawie i jak miły by się nie wydawał, na bank będzie próbował wyciagnąć od Ciebie pieniądze. Wszystkie konwersacje kończyły się zaproszeniem na herbatę (byłby to pewnie najdroższy napój w moim życiu) albo propozycją skorzystania z usług pięknych niewiast. Jedna z nich, próbujaca mnie namówić na małe co nieco, zaprezentowała mi piękny folder z jeszcze piękniejszymi dziewczynami. Powiedziałem, że nie chcę jakiś dziewczyn z obrazka, tylko ją ;) . Takiej odpowiedzi się nie spodziewała :mrgreen:

Image

Czas było wybrać się na prowincję, gdzie było nieco spokojniej.

Image

Dużo bardziej spodobało mi się na obrzezach, z dala od zgiełku metropolii.

Image

Do Zhujiajiao, bo tak nazywało się to miejsce można dotrzeć łatwo z centrum Shanghaju.

Image

Czas wrócić do miasta i odwiedzić jego starszą część:

Image

Co rusz widziałem reklamę ze znamym mi logotypem. Za niecałe trzy tygodnie miał odbyć się tutaj wyścig Formuły 1, czwarty w sezonie 2014.

Image

Komu w drogę temu czas, trzeba wracać na lotnisko bo wiza na 72h powoli zaczyna się kończyć

Image

------------------------

Poranek dnia kolejnego. Szczęśliwie wyladowałem w kolejnym celu mojej podróży. Stoję spokojnie w kolejce po wizę, szukam czegoś w plecaku. Czegoś mi tu brakuje. FUCK. Zostawiłem folder z absolutnie wszystkimi rezerwacjami, mapami i wydrukami w Szanghaju! Po raz pierwszy takie coś mi się zdarzyło! Teraz nawet nie wiem gdzie dalej mam się udać! Na szczęście udało mi sie sprawdzić adres hotelu przez internet, a pozostałe dokumenty wydrukowałem kilka dni później w kafejce internetowej. Uff, pamiętam jak mi się wtedy ciepło zrobiło :) .

No dobra, emocje opadły, więc pozostaje pytanie gdzie teraz się znalazłem?

Image

Tak jest, Hong Kong. Idealny mix wschodu i zachodu :) .

Image

Spędziłem tam kilka dni bez specjalnego planu.

Image

Tak, odwiedziłem kilka z miejsc polecanych w przewodnikach, ale okazało się, że mozna tam po prostu wejść w losowo wybraną uliczkę, albo wysiąść na dowolnej stacji metra i zawsze znalazło się coś interesującego.

Image

Urzekł mnie klimat tego miesjca. Najpierw ciężko było sie przezwyczaić do ogólnego ścisku, tłumów ludzi i mikro pomieszczeń.

Image

Wydaje się że to miasto nigdy nie śpi. Pełno ludzi o każdej porze dnia i nocy. Absolutnie wszędzie.

Image

Pozorny chaos, jednak wszystko wydaje się uporzątkowane i na miejscu.

Image

Każdy centrymetr kwadratowy wykorzystany, nic się nie marnuje.

Image

Wystarczy usiąść, chłonąć i obserwować. To jest atrakcja sama w sobie. Po prostu tam być

Image

Niestety, trzeba było powoli się pakować i uciekać. Szkoda. Bardzo chętnie tam wrócę przy najbliższej sposobności.

Image

-------------------------

Następnego ranka prom zabrał mnie do Macau, kolejnego mini państewka.

Image

Nie urzekało ani trochę.

Image

Jest to stolica kasyn i hazardu, jednak zalatuje to wszystko kiczem i tandetą. Jeden dzień na to miejsce to zdecydowanie maksimum, chyba że ktoś lubi pokera i ruletkę :)

Image

Kolejna rzeczą z którą kojarzy się to miejsce to sporty motorowe i odbywający się tu co roku wyścig uliczny.

Image

-----------------

Kolejnym przystankiem mojej podróży było Kuala Lumpur, stolica Malezji. Przypadek sprawił, że akurat odbywał tam się drugi wyścig Formuły 1 w tym sezonie. Dziwnym zbiegiem okoliczności i zrządzeniem losu było to, że w kieszeni miałem bilet na tą imprezę. Jak więc z tej okazji nie skorzystać ;) ?

Image

Image

Te Niemki rzeczywiście mało urodziwe ;)

Image

Pora deszczowa, nie jedzcie ;) !

Image

---------------

Następnego ranka znalazłem się w kolejnym kraju na kolejnym... kontynencie. Ogromne przestrzenie to miła odmiana po zatłoczonych metropoliach Azji.

Image

Dwa tygodnie przed moim przyjazdem, odbył się tutaj... nie zgadniecie!

Image

Pierwszy w tym seonie wyścig F1 w Melbourne! :mrgreen:

Image

Mnie jednak co innego tu urzekło, a resztki zniszczonych opon to był tylko miły dodatek.

Image

Czym prędzej wybrałem się na Great Ocean Road, by podziwiać widoki:

Image

Często z niespotykanej perspektywy

Image

Jednak miasto samo w sobie też było interesujące.

Image

Niby kolejna metrolopilia, a czas jakby płyną wolniej.

Image

Czas jednak naglił, trzeba było wybrać się jeszcze nieco bardziej na wschód.

Image

Szybki przelot lokalnym low costem i jestem. Który to już lot podczas tej podróży? I ile jeszcze ich pozostało żeby wrócić do domu!?

Image

Image

Zwierzaki to mają cudne!

Image

Image

Infrastruktura wiele nie odbiega!

Image

Frankfurt w lewo, Berlin w... prawo! To jest naprawdę koniec świata :)

Image

Nawet chmury zachowują się tu nieco inaczej niż wszędzie indziej ;)

Image

A ludzie podchodzą do wielu spraw bardziej na luzie.

Image

Image

Image

Image

Podczas powrotu, już na lotnisku w Europie zobaczyłem samolot z reklamą GP Bahrajnu 2014, trzeciego wyścigu w tym sezonie... ;)

Dzięki że odbyliście tą podróż razem ze mną! :)

------------------

Wyjazd był oparty o loty China Eastern Airlines na trasie FCO-HKG, SYD-LHR, w obie strony z przesiadkami w PVG, w przyzwoitej cenie. Do tego doloty low-costami Airasia oraz Jetstar i mamy całość. Kosztów dokładnych nie pamiętam, jednak było to około 2500-3000zł za loty oraz drugie tyle na resztę. Więcej zdjęć:
https://picasaweb.google.com/1095849159 ... 5qnDzbehNw
https://picasaweb.google.com/1095849159 ... o93465D5ag
https://picasaweb.google.com/1095849159 ... ei5vvf26AE
https://picasaweb.google.com/1095849159 ... 1aud_OrwSw
https://picasaweb.google.com/1095849159 ... vr72euc5AE

Przepraszam za ewentualne błędy, skróty myślowe i uproszczenia, pisane w tak zwanym międzyczasie, bez korekty. Kolejna relacja w 2017! :mrgreen:
3 ludzi lubi ten post.

Słynny Babilon otwiera bramy dla turystów. Czy to będzie nowy hit dla podróżników? Słynny Babilon otwiera bramy dla turystów. Czy to będzie nowy hit dla podróżników?
TOP❗ Bezpośrednie loty na Kanary od 124 PLN (w jedną stronę) TOP❗ Bezpośrednie loty na Kanary od 124 PLN (w jedną stronę)
#2 PostWysłany: 01 Lip 2015 18:08 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Fajna relacja. Bardzo na luzie, sedno z sedna, ale co miało być przekazane to było. ;)
A te chmury w Australii to dokładnie gdzie były? okolice Sydney?

#3 PostWysłany: 01 Lip 2015 18:58 
Awatar użytkownika

Blue Mountains

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość