Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 30 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 11 Sie 2015 12:11 

Praktyczne pytanie:

Da się w miarę komfortowo zapakować w bagaże podręczne lecąc z żoną Ryanairem na Maltę na 7 dni?
Czy w I połowie września jest dużo deszczu? Można zrezygnować z obuwia innego niż sandały i odzieży grubszej (długi rękaw, polar, kurtka przeciwdeszczowa)?
Chcielibyśmy przywieźć przynajmniej kilka drobnych pamiątek + jakieś winko, dwa

Ostatnio edytowany przez Abcn, 11 Sie 2015 15:23, edytowano w sumie 1 raz
Malta
 Profil Relacje PM off  

Dalekie trasy w Ryanair od 256 PLN 😍 Hiszpania, Portugalia, Maroko i Kanary ✈️ Dalekie trasy w Ryanair od 256 PLN 😍 Hiszpania, Portugalia, Maroko i Kanary ✈️
Wycieczka na południe Włoch 😎 City break w Kalabrii za 759 PLN (loty + hotel ze śniadaniami) 😍 Wycieczka na południe Włoch 😎 City break w Kalabrii za 759 PLN (loty + hotel ze śniadaniami) 😍
#2 PostWysłany: 11 Sie 2015 12:20 

Loty: 30
Kilometry: 33 014
Da się, spokojnie. :) Pamiętaj tylko o ograniczeniach dotyczących płynów w podręcznym - kosmetyki w buteleczkach do 100ml każda, itd. No i z tego powodu wino na pamiątkę kupisz tylko na lotnisku, już po kontroli bezpieczeństwa.

#3 PostWysłany: 11 Sie 2015 13:10 

Loty: 107
Kilometry: 182 396
ljegat napisał(a):
Praktyczne pytanie:

Chcielibyśmy przywieźć przynajmniej kilka drobnych pamiątek + jakieś winko, dwa

Pamiątki jak najbardziej ale z winkiem problem jest taki że nie przeniesiesz go przez kontrole bezpieczeństwa (max obj płynów 100 ml) dlatego winka można przywieźć ale tylko ze sklepu bezcłowego.

Niestety nie byłem na lotnisku na Malcie więc nie wiem czy jest tam sklep i jakie ma ceny.

#4 PostWysłany: 11 Sie 2015 13:19 

niebieski
Jest kilka sklepów wolnocłowych mają też winka. W zeszłym roku najtańsze były chyba około 4 euro za flaszkę.
Podręczny wystarczy na tydzień a winka kupić na wolnocłowym

#5 PostWysłany: 11 Sie 2015 15:16 

Loty: 288
Kilometry: 467 225
ljegat, da się spokojnie, ja do Skandynawii latam z podręcznym, a tam temperatury nie rozpieszczają, nigdy nie było problemu ;) Sprawdzisz sobie pogodę kilka dni przed wylotem i po problemie. Patrząc na przeciętne wrześniowe temperatury polar bym sobie odpuściła ;)
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 11 Sie 2015 15:34 

srebrny
Był tu wątek, w którym ludzie opowiadali, jak się zapakowali w podręczny na dwa miesiące. Ja tym razem zamierzam na dwa tygodnie. Nie lubię dawać bagażu do luku i nie zamierzam łazić potem z walizami. Torba na ramię to wszystko.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 11 Sie 2015 15:46 

Loty: 191
Kilometry: 627 645
niebieski
nie musisz rezygnowac z adidasow,kurtki czy dlugich spodni-po prostu miej to na sobie podczas lotu

do podrecznego ladujesz 2 pary spodenek,7 koszulek,bielizne i kosmetyki

I zostanie duzo miejsca

Wiekszy problem bedzie miala zona-jak to kobieta
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 11 Sie 2015 15:56 
Awatar użytkownika

srebrny
Ja polecam worki próżniowe:
http://allegro.pl/ag4-worki-prozniowe-1 ... 95157.html

#9 PostWysłany: 11 Sie 2015 17:05 
Moderator forum
Awatar użytkownika

@littleboy1989 Z tymi workami to może i fajnie, ale skąd wziąć odkurzacz na wakacjach? Negocjować z obsługa hotelową?

@ljegat Co do bagażu podręcznego na Malcie. Byłam pod koniec czerwca 5 dni i w zupełności wystarczył nam (2 osoby) jeden bagaż podręczy Ryanaira. Do tego mieliśmy jeszcze jeden malutki plecaczek na przekąski, książki, ładowarki i takie pierdołki.
Na Malcie jest gorąco, ale jest tam lekki wietrzyk. W razie czego bielizna wyschnie Ci w pół godziny, gdyby była taka potrzeba. Kilka bluzek i spodenki w zupełności wystarczą. Żona też może spokojnie zapakować jakąś kieckę i wypożyczyć żelazko w hotelu.
A co do pamiątek, to w Sliemie są tańsze niż w innych częściach wyspy. A na Gozo dużo drożej.

#10 PostWysłany: 11 Sie 2015 17:32 
Awatar użytkownika

srebrny
@Japonka76
Fakt to może być lekki problem. Ja akurat zawsze korzystam albo CS albo z hosteli i odkurzacza nikt mi nie odmówił nigdy ;)

#11 PostWysłany: 14 Sie 2015 11:39 

Kian napisał(a):
Wiekszy problem bedzie miala zona-jak to kobieta

Wbrew pozorom kobiecie ciuszki zajmują mniej miejsca niż męskie ;)
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 14 Sie 2015 11:50 

srebrny
Kiedyś w środku zimy poleciałem na tydzień do Oslo z małą torbą na ramię (taką, co do pracy z nią chodzę), biorąc ubranie z założeniem, że mrozy i śniegi będą syberyjskie. Jak tego dokonałem? Nie pamiętam; dziś wydaje mi się, że po prostu większość miałem na sobie.
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 14 Sie 2015 12:04 

Ludzie ! Co się dzieje ?
Pytanie , czy podręczny Ryanaira na tydzień wystarczy, na Malcie ? :shock: I jaka jest pogoda na początku września ? Wystarczy przed wylotem , zerknąć na mapę, gdzie leży nasze miejsce docelowe. Malta jest nawet bardziej na południe niż Tunis.
A bagaż.
24 dni byłem na Malcie i Gozo z podręcznym WIZZA !
I to zimą. Przełom grudnia/ stycznia.
Nic nam nie brakowało. Parę razy zmienialiśmy miejsca pobytu. Co za komfort. Plecaczek na ramię i.. w drogę. :mrgreen: Pakowanie to 5 minut.
Co ci ludzie targają w tych ogromnych tobołach ? :roll:
 PM off
3 ludzi lubi ten post.

#14 PostWysłany: 14 Sie 2015 12:21 

srebrny
Anonymous napisał(a):
Co ci ludzie targają w tych ogromnych tobołach ? :roll:

Opowiadał mi kolega, jak kiedyś leciał gdzieś służbowo Wizzem, z jakimś gościem z pracy. Weszli do hotelu a tamten pyta:
- Wziąłeś żelazko?
- Nie :shock: :shock:
- To dobrze, bo byśmy mieli dwa.
 Profil Relacje PM off
Clementiaa lubi ten post.

#15 PostWysłany: 14 Sie 2015 12:34 

Jeszcze deskę do prasowania mógł zabrać. ;)
Wiozłem na lotnisko znajomego z żoną. Lecieli w sierpniu, na tydzień do Grecji. Oczywiście z biura podróży. Jak zobaczyłem te walizy, to ręce mi opadły. :D Ledwo się w 23 kg na osobę zmieścili. :mrgreen: Ale jego lady, specjalnie się do kolacji przebierała, żeby się lansować na Rodos , w hotelu z All. :lol:
 PM off  

#16 PostWysłany: 14 Sie 2015 13:42 

srebrny
Kiedyś dostałem pod opiekę (służbowo) taką lady. KLM-owi coś się spierniczyło na Okęciu - nie działały automaty, była długa kolejka, niezbyt miła obsługa. Pan zasugerował jej, że jak "ma ciecze, (przecinek jest tu kluczowy) do 100 ml, to może bez nadawania bagażu". Ona to oczywiście zrozumiała na opak. No i mamy czasu mało (a miesiąc wcześniej ten sam samolot na mnie czekać nie chciał), a ta otwiera te swoje walizy i patrzy błędnym wzrokiem na te tony kosmetyków, gotowa się popłakać, że pan jej każe je wyrzucić. Ostatecznie wróciła się do odprawy i - o dziwo - zdążyła. Nie muszę chyba mówić, że jej twarz, stale szpikowana tymi specyfikami, zaburzała na wyjeździe moje poczucie łaknienia.
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 14 Sie 2015 15:43 
Awatar użytkownika

Loty: 283
Kilometry: 579 248
niebieski
@obibok ale uwierz, że raczej większość kobiet nie jest w stanie gdzieś jechać tylko z mydłem i szamponem w kosmetyczce. Ja na przykład mogę bez problemu spakować się w mały podręczny wizza prawie na każdy wyjazd, a kosmetyków biorę przynajmniej kilkanaście (kiedyś liczyłam). Osoba doświadczona w lataniu z bagażem podręcznym spakuje wszystko do jednego woreczka, niedoświadczona będzie miała walizkę pełną kosmetyków, a tak naprawdę ich potrzeby wcale nie będą się różniły.
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 14 Sie 2015 16:32 

srebrny
olus napisał(a):
@obibok ale uwierz, że raczej większość kobiet nie jest w stanie gdzieś jechać tylko z mydłem i szamponem w kosmetyczce.

Na szczęście kobietę można sobie wybrać...
Cytuj:
Ja na przykład mogę bez problemu spakować się w mały podręczny wizza prawie na każdy wyjazd, a kosmetyków biorę przynajmniej kilkanaście (kiedyś liczyłam). Osoba doświadczona w lataniu z bagażem podręcznym spakuje wszystko do jednego woreczka, niedoświadczona będzie miała walizkę pełną kosmetyków, a tak naprawdę ich potrzeby wcale nie będą się różniły.

No właśnie - da się!
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 14 Sie 2015 16:54 

Loty: 78
Kilometry: 201 975
niebieski
olus napisał(a):
@obibok ale uwierz, że raczej większość kobiet nie jest w stanie gdzieś jechać tylko z mydłem i szamponem w kosmetyczce.

mydło i szampon w kosmetyczce? co za rozpusta! biorę tylko szampon, spełnia też funkcję mydła :lol:

a wracając do tematu - nie widzę problemu, na 3 tygodnie jeździmy z samym podręcznym ;)
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 14 Sie 2015 18:10 

olus napisał(a):
a kosmetyków biorę przynajmniej kilkanaście (kiedyś liczyłam).

Prawda jest taka, że z kosmetyków do makijażu potrzebny jest dobry podkład z filtrem i tusz do rzęs, pozostałe są zbędne ;)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 30 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości