Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 126 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: [Maroko]
#21 PostWysłany: 30 Sty 2011 16:18 

Właśnie wróciłem z tygodniowego pobytu. Mam pewne doświadczenia, które mogą przydać się innym. Wszystkie ceny za nocleg - pokój dwuosobowy. Nie jest to żadna wersja extreeme ale też bez luksusów. Przyjąłem limit 100 zł za nocleg + Marrakesz więcej.

TANGER:
Nocleg: Hotel Mamora (znaleziony w Lonely Planet) - cena: 240 DH z łazienką, wspomniany w przewodniku pokój 39 z widokiem na morze i port i minaretem wycelowanym w nasze okno :) Ciepła woda: oficjalnie od 8 rano. My mieliśmy już o 7.
Podroż z lotniska: grand taxi: 150 DH, taniej byłoby grand taxi do centrum a dalej petitką.
Podróż na główny dworzec kolejowy petit taxi: 8 DH
Zwiedzanie: spacer po medynie i kazba

FEZ
Bilet kolejowy z Tangeru: 105 DH/os
hotel: Pension Hotel e Tijani - 240 DH (http://eng.hoteltijani.com/index.html) - tu dałem się namówić naganiaczowi, więc pewnie za 200 DH też się można przespać. Klimatyzacja, łazeinka i wifi.
Image Image
podroż z dworca kolejowego: petit taxi - 15 DH
Warto: Medyna (długoby pisać), spacer po mieście, panorama z Borj Nord.

MEKNES
pociąg z Fezu: 25 DH/os.
Hotel: Hotel Palace (z Lonely Planet) Ville Nouvelle - 230 DH z łazienką
Image Image
podróż z dworca - petit taxi: 8 DH
Warto: Medyna, medresa, grobowiec Mulaja Ismaila, suk

VOLUBILIS
Przewodniki polecają grand taxi. My wybraliśmy komunikację publiczną. Dworzec obok Bab el Khemis (petit taxi z hotelu - 13 DH), autobus do Moulay Idris - 8 DH. Dalej do Volubilis - taxi. W jedną stronę 40 DH. W obie strony z godzinnym czekaniem podczas zwiedzania: 100 DH. My wybraliśmy 1 stronę i z powrotem spacer (ok. 30-45 min.) Przy Volubilis stały wolne taksówki ale mnie pytałem o cenę.
Warto: całe ruiny!!!!

RABAT
pociąg do Rabatu: 65 DH/os
Hotel: Hotel Splendid (Lonely Planet) - 230 DH z łazienką i wifi w lobby. Gburowaty recepcjonista, ale można go znieść.
Image Image
Warto: Wieża Hassana i grobowiec Muhammada V, suk - dobre ceny, Szella (koniecznie), Muzeum Archeologiczne, Kazba i ogrody andaluzyjskie. W całym Maroko wstępy do publicznych muzeów (Volubilis, Szella itd. kosztują TYLKO 10 DH) Tu pierwszy raz petit taxi chciało ustaloną cenę (20 DH z centrum do Szelli). Wcześniej ZAWSZE wg taksometru.

CASABLANCA
pociąg z Rabatu: 35 DH/os
Warto: Meczet Hassana II (120 DH/os) Petit taxi z meczetu na dworzec - drogo ok. 50 DH. Przeszliśmy kawałek dalej i zapłaciliśmy 20 DH. Miasto nieciekawe, brudne więc pojechaliśmy dalej.

MARRAKESZ
pociąg z Casablanki: 90 DH/os
Noclegi: Riad Hiba - 325 DH ze śniadaniem, łazienką i klimą. Miły recepcjonista Mohammed, można się potargować (na początku chciał 350 DH bez śniadania). Bardzo blisko placu Jamma el Fna. kontakt: riadhiba@yahoo.fr
Image Image Image Image
Riad Les Clefs du Sud - 400 DH ze śniadaniem. Mieliśmy pokój Zagora. Ektraklasa. Nic więcej nie można powiedzieć. Po drugiej stronie medyny, trochę daleko do placu (15-20 min spacerem przez medynę) http://www.cledusud.com cledusud@yahoo.fr

Image Image Image Image

Petit taxi: W Marrakeszu cenę trzeba ustalać przed wejściem, nie włączają taksometrów.

Więcej zdjęć na moim profilu na FB

Jak macie pytania - pytajcie :)

Mniej znane Malediwy, czyli Atol Addu 👙🏖️ Loty już od 2390 PLN ✈️🎒🤿 Mniej znane Malediwy, czyli Atol Addu 👙🏖️ Loty już od 2390 PLN ✈️🎒🤿
Maroko od piątku do poniedziałku za 779 PLN 🌤️👣 Loty i noclegi w ⭐⭐⭐⭐ hotelu Maroko od piątku do poniedziałku za 779 PLN 🌤️👣 Loty i noclegi w ⭐⭐⭐⭐ hotelu
#22 PostWysłany: 30 Sty 2011 19:22 

niebieski
Ciekawa relacja. Jakie były tam temperatury?

Aha, i taka mała uwaga: jak robisz fotki w pomieszczeniach ze sztucznym oświetleniem, to musisz zmienić ręcznie balans bieli w aparacie, bo inaczej fotki są zbyt żółte i mają nienaturalne barwy :)

#23 PostWysłany: 30 Sty 2011 20:37 

Jeśli chodzi o temperatury to od ok. 18 do ok. 25. W Rabacie lało (z parasolem nie było problemu, bo natychmiast na ulicach pojawili się dobrze zaopatrzeni sprzedawcy :) a kilkaście minut później niemal upał, w Meknesie strasznie wiało (ale tylko pod wieczór). W Marakeszu raz słońce, raz ulewa. Ogólnie taj ka u nas na przełomie kwietnia i maja.

Co do zdjęć to nie zależało mi na super jakości fotek w hotelach. Skupiałem się raczej na zabytkach i plenerach. Wyszło chyba nienajgorzej - efekty na moim FB :) Mimo to - dzięki za radę.

#24 PostWysłany: 01 Mar 2011 23:10 

Marrakesz

Auberge Riad Douzi.
B. blisko Jama el Fna.

Numer telefonu +212 526127963Komórkowy
Adres L 5 Derb Boulmlouj, Marrakech, Morocco 40030
Adres e-mail: douzi.auberge@gmail.com lub auberge.douzi@gmail.com

Ich profil na facebooku: http://www.facebook.com/profile.php?id= ... 46&sk=wall

Dojazd:
From Airport; take bus number 19
Or take a taxi for 10 euros ans ask to go front of Hotel Tazi, after you have to walk to the Auberge. Front of the hotel you will find some regular guide with a troley ti carrie your luggage (40dh) or you can take a taxi direct front of the Auberge Douzi.

Bardzo przjemny, bardzo czysty, na dachu bardzo sympatycznie i miło i czysto.
Ławy, stoły leżaki. Nocleg 10 euro. Na tarasie mozna spac za 6 euro.
Klimatyznacja w pokojach średnia - wiatraki.
 Profil Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 23 Mar 2011 23:45 
Awatar użytkownika

Podłączam się do tematu.

Czy ktoś z Was ma może jakichś znajomych w Marakeszu, którzy mogliby przenocować 2 osoby (jedna albo dwie noce) - warunki mogą być dowolne.

W ostatniej chwili wysypał nam się nocleg z CouchSurfingu i szukamy alternatywy. :D

Jeśli znacie jakieś miejsca w Marakeszu, albo As-Sawirze, gdzie można spokojnie przekimać "na dziko" też piszcie. :)

Ew. jakaś tania kwatera (ale maks. 10zł / noc / os. - wolimy przespać się pod gołym niebem, niż płacić więcej :P)
 Profil Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 24 Mar 2011 11:35 
Awatar użytkownika

Loty: 83
Kilometry: 134 504
A moze ktos sie orientuje ile kosztuje wypożyczenie samochodu za dzień :))

#27 PostWysłany: 24 Mar 2011 12:20 
Założyciel
Awatar użytkownika

Loty: 534
Kilometry: 1 278 601
25-30 euro.

#28 PostWysłany: 27 Kwi 2011 13:12 

Witam,
W połowie maja lecimy w 6 osób do Fez. Zależy nam, żeby znaleźć nocleg taki, aby był niedrogi i najlepiej żebyśmy mieli wspólny pokój - czy są hostele, w którym dostalibyśmy jeden duży pokój 6 osobowy? Standard obojętny, chcemy tam tylko spać po kilka godzin, im taniej tym lepiej, ważne tylko, żeby prysznic był. Jaki jest +/- koszt takiego 6 osobowego pokoju na osobę? Czy to prawda, że istnieją w Maroku noclegi na dachu hoteli? Chcielibyśmy chociaż 1 noc tak przespać, z czystej ciekawości i chęci spróbowania takiej egzotyki - taki jest stosunek ceny takiego noclegu do normalnej ceny?

#29 PostWysłany: 09 Gru 2011 18:54 
Awatar użytkownika

Loty: 97
Kilometry: 149 516
niebieski
FEZ
Fajny prywatny hotelik za 150 DH za 2-osobowy pokój.
Łazienka w każdym pokoju, toaleta europejska, a nie dziura w ziemi :)
2 minuty od Bab Boujloud.

Adres:
Image

Wejście:
Image
 Profil Relacje PM off
migot lubi ten post.

#30 PostWysłany: 11 Gru 2011 13:08 

Właśnie robię wstępny kosztorys wyjazdu do Maroko. Chciałbym się zapytać Was jaki koszt noclegu mam przyjąć? Pokój 2-os, może być bez łazienki, raczej żeby było tanio. :) Termin: koniec lutego/początek marca.
 Profil Relacje PM off  

#31 PostWysłany: 11 Gru 2011 14:10 

Loty: 178
Kilometry: 400 854
niebieski
http://mrowisko.wordpress.com/2011/02/2 ... ne-maroko/

http://mrowisko.wordpress.com/2011/06/1 ... -maroko-2/
 Profil Relacje PM off  

#32 PostWysłany: 12 Gru 2011 15:12 

Dzięki za info!
 Profil Relacje PM off  

#33 PostWysłany: 02 Maj 2012 10:35 
Awatar użytkownika

Loty: 109
Kilometry: 141 606
srebrny
Chciałam się dowiedzieć jakie są Wasze doświadczenia z noclegami w okolicach: Beni Mellal i Uzud
Na booking oferty są około 50€ za pokój dwuosobowy ( i są po dwa hotele w każdym z tych miast)
W tym wątku ktoś wspomniał, że można tam znaleźć pokój niedaleko uzud za około 800Dhr (~72€)

nie interesuje mnie spanie w namiocie, raczej pokój, najlepiej z osobną łazienką
czy ktoś kto tam był może mi powiedzieć, czy jest tam więcej hoteli i da się znaleźć coś taniej?
 Profil Relacje PM off  

#34 PostWysłany: 23 Maj 2012 11:06 

Naczytałem się, że w Maroku nocleg sam mnie znajdzie, zwłaszca poza sezonem.
Ale ja wybieram się w drugiej połowie czerwca, będzie więc gorąco i będzie sezon.
Mam więc pytanie czy w lecie też nie ma problemu z noclegami czy muszę już sobie coś rezerwować?
Planuję być w Agadirze, Essaoirze, Marakeszu i może Zagora lub Merzouga.
Jakie są Wasze doświadczenia w tym temacie ale w czasie wakacji?
 Profil Relacje PM off  

#35 PostWysłany: 23 Maj 2012 11:40 

Sezon w Maroku nie koniecznie przypada na lato, a już na pewno nie na pustyni (Merzuga itp.) W miesiącach letnich ceny tam spadają a ludzi jest mniej ze względu na niemożebne temperatury.
 Profil Relacje PM off  

#36 PostWysłany: 23 Maj 2012 11:57 

grimsey napisał(a):
Naczytałem się, że w Maroku nocleg sam mnie znajdzie, zwłaszca poza sezonem.
Ale ja wybieram się w drugiej połowie czerwca, będzie więc gorąco i będzie sezon.
Mam więc pytanie czy w lecie też nie ma problemu z noclegami czy muszę już sobie coś rezerwować?
Planuję być w Agadirze, Essaoirze, Marakeszu i może Zagora lub Merzouga.
Jakie są Wasze doświadczenia w tym temacie ale w czasie wakacji?

generalnie faktycznie w Maroku nie bywa problemów z noclegiem, "jakiś" zawsze się znajdzie, choć trzeba zwrócić uwagę czy nie ma w tym terminie żadnych świąt czy festiwali
w Agadirze nie byłam, choć podejrzewam, że akurat tam nie powinno być problemów; w Essaouirze we wrześniu nie było miejsc w "upatrzonym" przez nas hotelu, jednak sam recepcjonista (?) nagaił nam gościa, który wynajmował pokoje po sąsiedzku, tyle, że bez szyldu ;) poza tym całą drogę z dworca towarzyszą ludzie oferujący miejsce do spania; jest jednak pewne ALE: w czerwcu, tym razem od 21 do 24, odbywa się w Essaouirze duży i coraz bardziej znany/popularny Festiwal Muzyki Gnaoua - nie byłam w tym czasie, jednak obawiam się, że może być trudniej o nocleg
w Marrakeszu hoteli jest pod dostatkiem, nie powinno być problemu, choć "pewnego razu" (to było akurat w kwietniu) trafiłam na jakieś marokańskie ferie i trzeba się było więcej niż zwykle nachodzić by znaleźć fajnego a niedrogiego
co do Merzugi, to nie wiem jak zamierzasz się tam dostać, ale jeśli autobusem, to bardzo prawdopodobne, że już w drodze miejscowi będą wypatrywać "białych twarzy" lub przekazywać informacje ile potencjalnych klientów jedzie, a na dworcu pojawi się kilku chętnych, którzy wsadzą Cię do jeepa i obwiozą po hotelach oferujących "safari" ;)
 Profil Relacje PM off  

#37 PostWysłany: 23 Maj 2012 13:49 
Awatar użytkownika

srebrny
zgadzam się, że nocleg sam Cię znajdzie
dla mnie jest tylko pytanie, czy chcesz zużyć swój czas na wybór hoteli na miejscu
moje prywatne zdanie jest takie... mam jakieś założenia ile jestem w stanie wydać na hotel w danym kraju, jeśli w necie znajduje w tej cenie albo taniej to bookuje, jeśli nie - to lecę na żywioł i szukam na miejscu, bo może być taniej
przyznam, że chodzenie od hotelu do hotelu szczególnie jak jest gorąco nie jest moim hobby i nie uważam, żebym tak chciała spędzać czas, jeśli nie muszę

w Agadirze mieliśmy jeden nocleg - tuż przed wylotem - bardzo fajny hotel, z dala od centrum miasta, ale niedaleko do plaży (ok 10 min)
hotel chociaż bez oficjalnych gwiazdek, to jak na europejski standard podchodził pod 4 (podejrzewam, że wszyscy byli tak mili ze względu, że byliśmy pierwszy dzień po otwarciu/renowacji), więc wszystko pachnące świeżością, a obsługa nosząca nas prawie na rękach
pokój dwuosobowy w hotelu z basenem i śniadaniem 25€, cena choć wydaje się wysoka za hotel, to w tej cenie mieliśmy już darmowy transfer na lotnisko (taksówkarze chcieli za ten odcinek 15€), więc finalnie wyszło nie tak źle
 Profil Relacje PM off  

#38 PostWysłany: 25 Maj 2012 02:30 

Plan powoli się precyzuje. Nocleg w Essaouirze sobie odpuszczę (festiwal i podobno zaśmiecone plaże), wyskoczę tam z Marakeszu na jeden dzień. W Marakeszu mam już rezerwację dzięki f4f w Imperial Plaza, a nad pustynią się jeszcze zastanawiam.

sylwia_pl możesz podać nazwę hotelu w którym spałaś w Agadirze?
 Profil Relacje PM off  

#39 PostWysłany: 25 Maj 2012 10:38 
Awatar użytkownika

srebrny
hotel omega
http://www.booking.com/hotel/ma/omega.p ... 1684bb6eX1

tylko uprzedzam, że to nie jest centrum Agadiru, żebyś nie był zaskoczony :)
 Profil Relacje PM off  

#40 PostWysłany: 25 Maj 2012 10:44 

grimsey napisał(a):
Plan powoli się precyzuje. Nocleg w Essaouirze sobie odpuszczę (festiwal i podobno zaśmiecone plaże), wyskoczę tam z Marakeszu na jeden dzień. W Marakeszu mam już rezerwację dzięki f4f w Imperial Plaza, a nad pustynią się jeszcze zastanawiam.

sylwia_pl możesz podać nazwę hotelu w którym spałaś w Agadirze?

Nie rezygnuj z pustyni. Jechaliśmy z Zagory na niemal 24-godzinną wycieczkę. Zapłaciliśmy jak za zboże (210 zeta od głowy), ale nie żałuję. Do wydm, niemal pod Mauretanią, jechaliśmy kilka godzin, po drodze postój w namiotach, świetny posiłek, wieczorem to samo, sam nocleg na Saharze robi wrażenie, rano znów śniadanie, wielbłądy, te sprawy. Wszystko w cenie. Widziałem w życiu kilka miejsc, ale pustynia zrobiła na mnie duże wrażenie. I nawet przełknęliśmy ten wydatek.
 PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 126 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość