Zjedzenie tłustej, ciężkostrawnej przekąski to taka mała, grzeszna przyjemność, której czasem trudno sobie odmówić. Na ulicznych straganach i w barach szybkiej obsługi w różnych zakątkach świata czyhają na nas niezwykle kuszące pokusy.
Fast food to nie tylko hamburgery, hot dogi i kebaby. Podczas podróży można poznać wiele wyjątkowych przysmaków, uwielbianych przez mieszkańców odwiedzanego kraju. Pyszne, proste dania na wynos szybko zaspokajają głód w czasie zwiedzania. Na ogół najlepsze, najtańsze i najbardziej autentyczne lokalne potrawy znajdziemy na straganach, w budkach ulicznych i w kameralnych knajpkach z dala od turystycznych atrakcji. Zasada jest prosta – im więcej tubylców stoi w kolejce, tym lepsze jedzenie. W takich miejscach najczęściej znajdziemy menu tylko w lokalnym języku, ale klimat będzie niepowtarzalny.
Jakie są Wasze ulubione przekąski z różnych krajów świata?
PoprzednieObraz 2 z 20Następne
Francesinha - Portugalia
Jedyna w swoim rodzaju kanapka francesinha jest przysmakiem szczególnie popularnym w Porto. Ta specjalność północnej Portugalii składa się z dwóch grzanek wypełnionych pieczonym stekiem wieprzowym (lub wołowym), szynką konserwową, kiełbasą linguiça lub chipolata i serem. Czasem można spotkać wersję wzbogaconą, np. owocami morza. Sekretnym składnikiem jest gęsty sos na bazie piwa i pomidorów.
Fot. Dorota Ludwicka
Jedyna w swoim rodzaju kanapka francesinha jest przysmakiem szczególnie popularnym w Porto. Ta specjalność północnej Portugalii składa się z dwóch grzanek wypełnionych pieczonym stekiem wieprzowym (lub wołowym), szynką konserwową, kiełbasą linguiça lub chipolata i serem. Czasem można spotkać wersję wzbogaconą, np. owocami morza. Sekretnym składnikiem jest gęsty sos na bazie piwa i pomidorów.
Fot. Dorota Ludwicka
PoprzednieObraz 2 z 20Następne