Zjedzenie tłustej, ciężkostrawnej przekąski to taka mała, grzeszna przyjemność, której czasem trudno sobie odmówić. Na ulicznych straganach i w barach szybkiej obsługi w różnych zakątkach świata czyhają na nas niezwykle kuszące pokusy.
Fast food to nie tylko hamburgery, hot dogi i kebaby. Podczas podróży można poznać wiele wyjątkowych przysmaków, uwielbianych przez mieszkańców odwiedzanego kraju. Pyszne, proste dania na wynos szybko zaspokajają głód w czasie zwiedzania. Na ogół najlepsze, najtańsze i najbardziej autentyczne lokalne potrawy znajdziemy na straganach, w budkach ulicznych i w kameralnych knajpkach z dala od turystycznych atrakcji. Zasada jest prosta – im więcej tubylców stoi w kolejce, tym lepsze jedzenie. W takich miejscach najczęściej znajdziemy menu tylko w lokalnym języku, ale klimat będzie niepowtarzalny.
Jakie są Wasze ulubione przekąski z różnych krajów świata?
PoprzednieObraz 4 z 20Następne
Smažený sýr/Vyprážaný syr - Czechy, Słowacja
Nasi południowi sąsiedzi przywitają nas serem pokrojonym w grube plastry, panierowanym w bułce tartej i usmażonym na złoty kolor w gorącym oleju. Wspaniały, ciągnący ser w chrupiącej skórce najczęściej podawany jest z sosem tatarskim (tatarská omáčka) i frytkami (hranolky). Niekiedy w budkach typu fast food sprzedawana jest wersja w bułce.
W Czechach i na Słowacji do przyrządzenia tej potrawy używa się zwykle sera Hermelín, Edam lub Emmentaler. W Rumunii natomiast można spotkać odpowiednik tego dania, zwany "cașcaval pane". Przyrządzany jest on z lokalnego kaszkawału - twardego, dojrzałego sera o ostrym smaku.
Fot. Dorota Ludwicka
Nasi południowi sąsiedzi przywitają nas serem pokrojonym w grube plastry, panierowanym w bułce tartej i usmażonym na złoty kolor w gorącym oleju. Wspaniały, ciągnący ser w chrupiącej skórce najczęściej podawany jest z sosem tatarskim (tatarská omáčka) i frytkami (hranolky). Niekiedy w budkach typu fast food sprzedawana jest wersja w bułce.
W Czechach i na Słowacji do przyrządzenia tej potrawy używa się zwykle sera Hermelín, Edam lub Emmentaler. W Rumunii natomiast można spotkać odpowiednik tego dania, zwany "cașcaval pane". Przyrządzany jest on z lokalnego kaszkawału - twardego, dojrzałego sera o ostrym smaku.
Fot. Dorota Ludwicka
PoprzednieObraz 4 z 20Następne