Zjedzenie tłustej, ciężkostrawnej przekąski to taka mała, grzeszna przyjemność, której czasem trudno sobie odmówić. Na ulicznych straganach i w barach szybkiej obsługi w różnych zakątkach świata czyhają na nas niezwykle kuszące pokusy.
Fast food to nie tylko hamburgery, hot dogi i kebaby. Podczas podróży można poznać wiele wyjątkowych przysmaków, uwielbianych przez mieszkańców odwiedzanego kraju. Pyszne, proste dania na wynos szybko zaspokajają głód w czasie zwiedzania. Na ogół najlepsze, najtańsze i najbardziej autentyczne lokalne potrawy znajdziemy na straganach, w budkach ulicznych i w kameralnych knajpkach z dala od turystycznych atrakcji. Zasada jest prosta – im więcej tubylców stoi w kolejce, tym lepsze jedzenie. W takich miejscach najczęściej znajdziemy menu tylko w lokalnym języku, ale klimat będzie niepowtarzalny.
Jakie są Wasze ulubione przekąski z różnych krajów świata?
PoprzednieObraz 3 z 20Następne
Lomito - Argentyna, Chile, Boliwia, Paragwaj
Wyśmienita w swojej prostocie kanapka z plastrami soczystej polędwicy wołowej, upieczonej na rozgrzanej blasze, może być uzupełniona o dowolne składniki. Do najbardziej popularnych dodatków należą pomidory, pasta z awokado, jajko sadzone lub ser. Gdy raz spróbujesz, prawdziwe południowoamerykańskie lomito będzie Ci się śniło po nocach.
Fot. Dorota Ludwicka
Wyśmienita w swojej prostocie kanapka z plastrami soczystej polędwicy wołowej, upieczonej na rozgrzanej blasze, może być uzupełniona o dowolne składniki. Do najbardziej popularnych dodatków należą pomidory, pasta z awokado, jajko sadzone lub ser. Gdy raz spróbujesz, prawdziwe południowoamerykańskie lomito będzie Ci się śniło po nocach.
Fot. Dorota Ludwicka
PoprzednieObraz 3 z 20Następne