Mięso mieszane, a jakie sosy? Pierwsza duża linia zaczęła sprzedawać kebaby w samolocie!
Niepozorne ogłoszenie linii Corendon pod koniec grudnia wzbudziło wielkie emocje w niemieckich mediach. „Bild” wyliczył nawet, że to pierwsza linia na świecie, która będzie sprzedawała kebaby na pokładzie samolotu. Sam przewoźnik dość logicznie tłumaczy ten krok.
– To było dość proste – zastanawialiśmy się, co najchętniej jedzą Niemcy? Turecki doner był jedną z oczywistych opcji – mówi Atilay Batu, zastępca dyrektor generalnego linii Corendon ds. operacyjnych.
- Wyspa Malta od 2539 PLN na 7 dni (lotnisko wylotu: Poznań)
- Djerba od 2088 PLN na 7 dni (lotnisko wylotu: Warszawa – Chopin)
- Hurghada od 2999 PLN na 7 dni (lotnisko wylotu: Gdańsk)
Jak dodaje, kebab może stanowić konkurencję dla sznycla, który w poprzednich latach bił absolutne rekordy popularności wśród pasażerów tureckiego przewoźnika.
Na początku nowy produkt został wprowadzony testowo na trasach z Niemiec do Turcji, choć niewykluczone, że pozycja ta trafi też do innych krajów. Cena popularnej kanapki to 8 euro lub 10 euro w zestawie z ajranem.
Serwis Aerotelegraph przypomina, że w Niemczech działają linie, które też serwują popularne niemieckie fast foody na swoich pokładach. Dobrym przykładem są choćby linie Tuifly i Eurowings, na których pokładzie możemy zamówić i zjeść currywurst.