Z tej wyspy głodny nie wyjeżdża nikt! Ale czy da się spróbować wszystkiego?
Czyste i bezpieczne plaże, ciekawe zabytki, krótki lot, atrakcyjne ceny i dobra pogoda to główne powody, dla których Cypr od wielu lat pozostaje popularnym kierunkiem dla polskich turystów. Nie można jednak zapomnieć, że poza tymi wszystkimi oczywistymi zaletami, Cypr ma do zaoferowania coś jeszcze – świetną kuchnię!
Kuchnia stworzona do dzielenia, czyli rzecz o meze
Głównym założeniem cypryjskiej kuchni jest nieśpieszne biesiadowanie. Posiłki spożywa się do późnych godzin, co i rusz zastawiając stół kolejnymi talerzami i talerzykami. Turyści mogą się nieco zdziwić, gdy zobaczą, że do jednego stolika kelnerzy potrafią przynieść kilkanaście dań. To właśnie kultura meze – niezbyt dużych przekąsek, które stworzone są po to, by… dzielić się nimi z innymi!
To mogą być pełne smaku i słusznych rozmiarów oliwki, grillowane halloumi – najbardziej cypryjski pośród wszystkich serów, feta w przyprawach serwowana z oliwą, znane i lubiane przez Polaków tzatziki, czyli sos na bazie jogurtu i ogórków, maleńkie „gołąbki” zawinięte w liście winogron, czyli koupepia, pikantne kiełbaski zwane loukanika, zapiekane papryki, różnorodne pasty i sałatki, a także wiele innych aromatycznych dań, które będą się wam śnić po nocach.
Do tego jeszcze przed daniem głównym koniecznie trzeba zjeść sałatkę (nie)grecką, którą tutaj nazywa się po prostu sałatką wiejską – tę z doskonałą fetą i dojrzałymi, soczystymi pomidorami. To wszystko – podawane z nielimitowanym dostępem do lokalnej oliwy i świeżo pieczonego chleba sprawia, że już same meze mogą stać się główną atrakcją wieczoru. Ale byłoby naprawdę szkoda, gdyby na nich poprzestać!
Dania główne i desery dla prawdziwych łakomczuchów!
Jeśli jednak po przekąskach najdzie was ochota na coś specjalnego, to i tu menu na pewno nie zawiedzie. Wśród głównych dań na szczególną uwagę zasługują dania z jagnięciny, która na Cyprze przygotowywana jest na wiele sposobów. Warto też skusić się na ryby – w szczególności doradę lub okonia morskiego i owoce morza – zwłaszcza kalmary czy ośmiornice. Najczęściej podaje się je w prosty sposób – jedynie krótko grillując.
Na listę „koniecznie do zjedzenia” powinny więc trafić m.in. sheftalia – pieczone na ruszcie kawałki mięsa, które czasem widnieją w menu jako souvlaki (bo tak nazywa się to danie w Grecji), a także stifado – specyficzny gulasz z dodatkiem wina, przypraw (także tych korzennych), cebuli i pomidorów czy kleftiko, czyli wolnogotowana jagnięcina. Nie można też wyjechać z Cypru nie próbując moussaki – tradycyjnej zapiekanki z bakłażana, mięsa i sosu beszamelowego. Warto jednak pamiętać, że Cypryjczycy nie próżnują, a porcje w tawernach są zwykle naprawdę duże. Trzeba więc mierzyć siły na zamiary.
Tym bardziej, że przecież czeka tu jeszcze deser. W tej kategorii warto zjeść loukoumades – małe, okrągłe pączuszki zalane miodem lub syropem i posypane orzechami. Równie słodka i zachwycająca jest cypryjska wersja lepkiej i słodkiej baklavy – składającej się z wielu cienkich warstw ciasta, słodkiej zalewy z miodu i różnych orzechów. Każda z tych opcji będzie doskonałym dopełnieniem kawy, którą Cypryjczycy chętnie zamawiają już po głównym posiłku.
Biesiadę odmienia się tu przez wszystkie przypadki
Oczywiście same smaki to nie wszystko! Choć cypryjska kuchnia jest doskonała sama w sobie, to jej idealnym uzupełnieniem jest fenomenalna atmosfera, która towarzyszy biesiadowaniu. Pozorny chaos, ciasno ustawione stoliki, głośne rozmowy i muzyka, a także stukające o siebie co i rusz talerze, to wspaniały spektakl, w którym warto uczestniczyć.
Podczas pobytu na Cyprze koniecznie wybierz się do jednej z polecanych cypryjskich tawern, często prowadzonych przez wielopokoleniowe rodziny lub zdecydujcie się na zorganizowany od a do zet „grecki wieczór”, który znajdziecie w ofercie wycieczek biura podróży.
Dowiedz się więcej z innych artykułów w naszym cyklu:
Krajobrazy jak z pocztówek i bogate życie nocne. Tego miejsca na Cyprze nie można przegapić!
Ruszamy tropem Afrodyty i Adonisa. To tu (podobno) zapewnisz sobie wieczną młodość!
Krótki lot, świetna pogoda, doskonała kuchnia i moc atrakcji dla każdego. Tu nikt nie będzie się nudził!
Blisko Polski i 300 słonecznych dni w roku! Tę wyspę można śmiało odwiedzić po sezonie
Zabierz dzieci na tę wyspę. Rodzinne wakacje wychodzą tu znakomicie!
Ponad 70 Błękitnych Flag nie może się mylić. Ta wyspa to raj dla plażowiczów!
Nie ma jeszcze komentarzy, może coś napiszesz?