Co za widok! Powstaje niesamowita podwodna restauracja. W Dubaju? Nie, w Norwegii!
Przyzwyczajeni do szalonych planów szejków z Dubaju, którzy wydają setki milionów dolarów na zapierające dech w piersiach budowle, z zainteresowaniem spoglądamy na Norwegię.
W południowej części kraju, niedaleko miejscowości Båly, powstaje coś, czego nie powstydziliby się krezusi z Bliskiego Wschodu.
Fot. snohetta.com
Już sama bryła budynku jest intrygująca i wygląda jak fragment skały. To restauracja, która będzie również funkcjonować jako centrum badawcze życia morskiego. Całość, przylegając do skalistego wybrzeża, będzie zatopiona kilka metrów pod wodą.
W restauracji zmieści się jednocześnie 100 gości, którzy będą mogli podziwiać piękno podmorskiego świata przez ogromne okno, mające blisko 4 metry wysokości i 13 metrów szerokości.
Fot. snohetta.com
Czego możemy się spodziewać w menu restauracji? Oczywiście owoców morza. Osoby odpowiedzialne w firmie Snøhetta za cały projekt, zapewniają, że chcą osiągnąć efekt połączenia sztuki i natury. Całość ma w sposób nieinwazyjny wtapiać się w otoczenie.
Czy pobyt w środku będzie bezpieczny? Ściany budynku będą mieć metr grubości, co zapewni bezpieczeństwo i stabilność konstrukcji. Dodatkowo, mogą stać się częścią „rafy”, z której skorzystają m.in. małże.
Fot. snohetta.com
Chętni na odwiedziny w tym niezwykłym miejscu, nazwanym „Under”, mogą powoli myśleć o rezerwacji miejsca – budowla ruszy za 4 miesiące, a pierwsi goście zjedzą posiłek na początku 2019 roku.