Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 15 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 27 Kwi 2015 16:33 

Ktoś kiedyś gdzieś napisał, że nie wie, jak się pozbyć drobniaków przed zamknięciem prepaida vel karty przedpłaconej.

Dziś jest świetna okazja do wyzerowania takiej karty w słusznej sprawie. Pod tym adresem:

http://www.unicef.pl/nepal

Ziarko do ziarka...

PS Oprócz kwot groszowych przechodzą także wyższe. ;-)
 Profil Relacje PM off
9 ludzi lubi ten post.

Luksus i relaks na przedłużony weekend za 839 PLN 🇫🇷 😎 Loty i ⭐⭐⭐⭐hotel w Cannes 🌴 Luksus i relaks na przedłużony weekend za 839 PLN 🇫🇷 😎 Loty i ⭐⭐⭐⭐hotel w Cannes 🌴
Grudniowe all inclusive w Szarm el-Szejk 🌴🌊 4* hotel z basenami i spa za 1997 PLN Grudniowe all inclusive w Szarm el-Szejk 🌴🌊 4* hotel z basenami i spa za 1997 PLN
#2 PostWysłany: 28 Kwi 2015 15:25 

Resztki środków na nieużywanej karcie SIM można pozbyć się tak:

SMS o treści POMAGAM na numer 72052 (koszt 2,46 zł z VAT) - Caritas Polska.

A groszy z odsetek/ kont do zamknięcia - tak:

odbiorca: Polska Akcja Humanitarna
bank odbiorcy: BPH S.A.
nr konta: 91 1060 0076 0000 3310 0015 4960
tytuł wpłaty: Nepal

lub:

odbiorca: Fundacja Polskie Centrum Pomocy Międzynarodowej
nr konta: 12 1140 1010 0000 5228 6800 1012
tytuł wpłaty: Pomoc dla Nepalu

Aktualne informacje o przebiegu misji można znaleźć na Twitterze (@EmergencyTeamPL i @FundacjaPCPM) oraz Facebooku.

Every little helps. ;-)
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#3 PostWysłany: 30 Kwi 2015 15:56 
Awatar użytkownika

niebieski
Informacyjnie:

Z takiego smsa za 2,46 PLN o treści POMAGAM po wszystkich prowizjach do Nepalu trafi zapewne mniej niż 1 PLN. (prowizja operatora, organizatora numerów premium, VAT, koszty organizacyjne Caritasu - organizatora zbiórki).

Chyba płatność przelewem/kartą na konto UNICEF będzie o wiele bardziej efektywna.

Ostatnio edytowany przez kittycate 30 Kwi 2015 21:26, edytowano w sumie 6 razy
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 30 Kwi 2015 16:05 

Wkleiłam to po rozważeniu "za" i "przeciw". Decyzję pozostawiam potencjalnym ofiarodawcom.

Co do prowizji operatora - jeśli środki pozostaną na wygasającej karcie, to operator sieci macierzystej dostanie 100%. ;-)
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 30 Kwi 2015 16:05 
Awatar użytkownika

Loty: 12
Kilometry: 8 834
niebieski
kittycate napisał(a):
Z tego co czytałem to Caritas za "zarządzanie" podarkami gotówkowymi pobiera sobie około 50% środków na własne potrzeby "organizacyjno-operacyjne".
Chyba UNICEF mniej podbiera.
Możesz podać "źródło" tego "co czytałeś". Nie chcę być niemiły ale Twoja wypowiedź bez wskazania realnych faktów może być odebrana jako dyskredytacja Caritasu.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 30 Kwi 2015 16:13 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
no i VAT :lol:

#7 PostWysłany: 30 Kwi 2015 16:20 
Awatar użytkownika

niebieski
Pamiętam że tuż po akcji WOŚP wzajemnie WOŚP i Caritas się przerzucał ile pieniędzy jest "marnotrawionych" a ile faktycznie trafia na cele dobroczynne z tego co wpływa. Padały różne mniej lub bardziej wiarygodne dane o "przejadaniu" i za chwilę kontry do tego.

Moja wina że nie zamieszczam źródła, postaram się to znaleźć, tymczasem edytowałem post.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 30 Kwi 2015 18:25 
Awatar użytkownika

Loty: 12
Kilometry: 8 834
niebieski
Fundacje wg. tego co pamiętam (mogę się mylić) mogą do 15 % zebranych pieniędzy przeznaczyć na cele administracyjne. Dlatego 50 % nieco mnie zdziwiło.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 30 Kwi 2015 18:48 

srebrny
To teraz ja Ciebie poprosze o podanie wiarygodnego zrodla zamieszczonej informacji,a najlepiej przepis prawny.
Nie slyszalem by bylo to uregulowane, stad takie afery co jakis czas niestety z roznymi fundacjami wybuchaja.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 30 Kwi 2015 18:56 

Panowie, ślicznie Wam dziękuję za podbijanie wątku (bo Nepal potrzebuje teraz każdej pomocy), ale bardzo proszę o nie kierowanie go na manowce... Hmmm... Grzęzawisko? ;-)
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 30 Kwi 2015 19:02 
Awatar użytkownika

niebieski
Zastanawiałam się, czy to tu napisać, ale może ktoś się zainteresuje, więc warto.
Podkreślam, w tym poście wyrażam tylko moje prywatne zdanie (wyrobione na podstawie paru reportaży i książek) i nie zamierzam nikogo przekonywać ani namawiać do czegoś, co jest niezgodne z jego przekonaniami.
Do rzeczy - jeśli ktoś chce pomóc Nepalowi, to chyba warto, żeby każda wpłacona złotówka trafiła do potrzebujących (bez pośredników). Czyli lepiej wpłacić pieniądze bezpośrednio komuś zaufanemu w Nepalu, kto najlepiej wie, jak je wykorzystać.
Jeśli ktoś jest zainteresowany, odsyłam na Facebook - Helping Papa's Home for the earthquake.
W przyszłym tygodniu będę wysyłać pieniądze (najprawdopodobniej przez Western Union - najszybciej i chyba najmniejsze opłaty). Gdyby ktoś miał ochotę dołączyć (żeby nie płacić dwa razy za sam przelew), zapraszam na priv.

Przepraszam, może ten post tu nie pasuje, ale miałabym do siebie duży żal, gdybym nie napisała:)

#12 PostWysłany: 30 Kwi 2015 19:37 
Awatar użytkownika

Loty: 31
Kilometry: 52 322
Rozliczenia większości fundacji można sprawdzić co roku na ich stronach internetowych. Caritas jako kościelny twór nie podaje takich informacji publicznie :mrgreen: .
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 30 Kwi 2015 20:58 

@pestycyda, jeśli znasz kogoś na miejscu i mu ufasz, to jasne, że najlepiej jest pomagać bezpośrednio. Mi UNICEF skojarzył się przez przypadek, a potem "poszłam za ciosem". Co do przekazów pieniężnych - porównałabym warunki Western Union i PayPala.

PS
PCPM meldowało kilka godzin temu na Twitterze, że powoli kończą im się zapasy antybiotyków i środków przeciwbólowych.

-- 12 Maj 2015 15:20 --

Dziś znów było silne trzęsienie, więc pozwalam sobie podbić temat.
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 12 Maj 2015 19:21 
Moderator forum

Kara napisał(a):
Dziś znów było silne trzęsienie, więc pozwalam sobie podbić temat.

A.

Wybaczcie brak polskich znakow w niektórych postach.
 Profil Relacje PM off
Anonim3 lubi ten post.
Anonim3 uważa post za pomocny.

#15 PostWysłany: 29 Maj 2015 10:21 

Gdyby ktoś chciał wyzerować kartę SIM, to UNICEF zbiera teraz środki przez SMS o treści NEPAL wysyłany pod numer 7245 (2,46 PLN).
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 15 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Czitos oraz 1 gość