Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 690 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 35  Następna
Autor Wiadomość
#221 PostWysłany: 15 Lip 2015 14:09 
Awatar użytkownika

niebieski
O ile kierowca nie zmieni trasy, bo będzie chciał kupić cole...
 Profil Relacje PM off
ELBE lubi ten post.
ELBE uważa post za pomocny.

Komfortowo i z bagażem do Indii 🇮🇳🧳 Nowe Delhi z Qatar Airways od 1970 PLN ♥️ Komfortowo i z bagażem do Indii 🇮🇳🧳 Nowe Delhi z Qatar Airways od 1970 PLN ♥️
Wiosenny tydzień w Turcji 😎 Urlop w ⭐⭐⭐⭐⭐ hotelu z all inclusive za 1891 PLN 🍹 Wiosenny tydzień w Turcji 😎 Urlop w ⭐⭐⭐⭐⭐ hotelu z all inclusive za 1891 PLN 🍹
#222 PostWysłany: 15 Lip 2015 15:30 

srebrny
No słyszałem takie opowieści, choć sam nie doświadczyłem. Ja widziałem tylko, jak 119 (ale to był podwykonawca - Zarb) jeździło regularnie po 10 minut przed czasem, a w połowie trasy stawało sobie w Birżebbuġy i kierowca szedł na kebaba.
Dlatego coś przebąkiwali Hiszpanie o założeniu śledzenia GPS. Podejrzewam, że na Cyprze mają, bo tam kraj tak samo dziki, autobusy w większości jeżdżą puste, a kierowcy aż do przesady podjeżdżają na najbardziej wymyślne przystanki i z reguły punktualnie. W ogóle mi to nie pasuje do ich kultury...
 Profil Relacje PM off
ELBE lubi ten post.

#223 PostWysłany: 15 Lip 2015 19:52 
Awatar użytkownika

niebieski
WaldekK, obibok, tokajka: Dzięki za odpowiedzi i pomoc !

Jeszcze jedno:
Czy da się jeździć po północnej stronie wyspy autobusami ?
Chcę wynająć pokój na kilka dni na północy Malty [rejony Xemxija, Mellieha] i każdego dnia jeździć autobusem na inną plażę położoną na północy.
Nie chcę wypożyczać auta.
 Profil Relacje PM off
obibok lubi ten post.

#224 PostWysłany: 15 Lip 2015 20:03 

srebrny
Pewnie że można. Znajdź sobie na forum odpowiedni wątek. Są wszystkie informacje - bilety, mapa tras i rozkłady.
 Profil Relacje PM off
ELBE lubi ten post.

#225 PostWysłany: 15 Lip 2015 20:05 
Awatar użytkownika

niebieski
Ja akurat noclegi miałem w Sliema i wszędzie, gdzie chciałem, udało mi się dostać autobusami. Oczywiście pewnie straciłem przez to trochę czasu bo samochodem byłoby szybciej, ale nie było tak źle. Musiałem tylko nabrać trochę południowego luzu ;) A i byłem na Malcie przed ostatnimi zmianami w transporcie po wyspie. Plaże to nie moja bajka, więc tu Ci nie pomogę, ale z mapek wynika, że dostanie się do nich jest jak najbardziej możliwe.
 Profil Relacje PM off
ELBE lubi ten post.

#226 PostWysłany: 16 Lip 2015 10:24 
Awatar użytkownika

niebieski
Dotrzesz, tylko nie nastawiaj się na niemiecki standard przestrzegania godzin. Polecam mapkę poglądową:
https://vassallohistory.files.wordpress ... istmap.gif

Tylko zwróć uwagę, że część linii, jak na przykład 101/102 na Gnejna Bay jeżdżą tylko w okresie letnim - połowa czerwca okazała się nie być takim okresem. Złapałyśmy stopa, ale alternatywą był spacer w dość dużym upale do Mgarr asfaltem. Natomiast np. 225 na Golden Bay jeździło. Możesz sobie zrobić spacer tymi zatoczkami, tylko zejścia do plaży z klifów są dość strome i w japonkach może być ciężko ;)
 Profil Relacje PM off
ELBE lubi ten post.

#227 PostWysłany: 16 Lip 2015 10:34 

srebrny
To jeszcze z czasów Arrivy. Troszkę się tam pozmieniało.
Tu jest pełna mapa, wraz z najnowszymi zmianami na Gozo i oznaczeniem (kolorami) linii kursujących tylko latem:
http://open.phototrans.net/20,1154,0.html
A wedle wszelkiego prawdopodobieństwa wciąż obowiązuje rozkład zimowy. W ubiegłym roku letni wszedł 18 lipca, a w tym ma być niby rewolucja i... nic nie wiadomo.
 Profil Relacje PM off
ELBE lubi ten post.

#228 PostWysłany: 18 Lip 2015 23:36 
Awatar użytkownika

niebieski
Dzięki Wam wszystkim za pomoc ! Jesteście mistrzami ! :>
 Profil Relacje PM off
obibok lubi ten post.

#229 PostWysłany: 20 Lip 2015 14:22 
Awatar użytkownika

niebieski
To pijąc kawę napisze parę kwiatków z czerwca:

Jedziemy z Bormli na lotnisko X7 złapać 201 do Ħaġar Qim. Można inaczej, ale jak już się tłuc to widokowo. Rozkładowo ponad 30 minut zapasu. Ale autobus przyjechał nieco (15min) spóźniony... Pani kierowca X7 raz w Paoli a raz w okolicy Gudji urządziła sobie 5minutowe pogadanki z pasażerkami wychodzącymi z autobusu. Tu już zaczęłam dostawać nerwa. Jedziemty dalej, dojeżdżamy do skrzyżowania i widzę że w lewo na lotnisko. Pani kierowca natomiast zaczyna skręcać w prawo... Na szczęście pół autobusy wydarło się na nią po Maltańsku że źle jedzie- a ona strzeliła focha i urządziła na środku skrzyżowania pogadankę. Grunt że pojechała na lotnisko.

Na lotnisku czekamy sobie na 201 i na szczęście 201 spóźnił się na swój pierwszy przystanek 5 minut a nie pojechał 2 minuty wcześniej ;) Kierowcą był stary hipis, kulturalnie przeprosił za spóźnienie. Przedzieramy się przez Maltę i w Zurrieq stajemy na przystanku za innym autobusem. Niestety blokuje on wyjazd i skręt dalej naszej 201. Kierowca wyszedł i dość mocno gestykulując wytłumaczył tamtemu drugiemu kierowcy, że ma jechać, nie stać. A potem przez 3 kolejne przystanki upominał go trąbienie. Na szczęście się rozjechali. Wysiadając powiedziałam kierowcy, że jest moim ulubionym.

Po zwiedzaniu wykopków, spóźniona tylko 10 minut 201 podjeżdża i kieruje nią bardzo ładna młoda dziewczyna. Droga w kierunku klifów Dingli jest dość wąska i kręta a Pani kierowca zasuwa tak, że golf jadący przed nami zjechał na pobocze i dał się wyprzedzić ;) Ustąpiła z drogi tylko pełnemu tirowi który wyjeżdżał z kamieniołomu - momentami przypominała ta jazda kolejkę górską. Na środku drogi tuż za zakrętem Pani zatrzymała się żeby pogadać z kierowcą jadącym z naprzeciwka ;). Grupa japonek zaczęła biec do kierowcy i pytać czy autobus się zepsuł ;)

A wracając z Rabatu do Valletty, Pan kierowca nie zatrzymywał się, jeżeli jedyna osoba machająca na przystanku miała czarny kolor skóry (dwukrotnie). A to tylko jeden dzień.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#230 PostWysłany: 20 Lip 2015 14:52 

srebrny
tokajka napisał(a):
Jedziemy z Bormli na lotnisko X7 złapać 201 do Ħaġar Qim. Można inaczej, ale jak już się tłuc to widokowo. Rozkładowo ponad 30 minut zapasu. Ale autobus przyjechał nieco (15min) spóźniony... Pani kierowca X7 raz w Paoli a raz w okolicy Gudji urządziła sobie 5minutowe pogadanki z pasażerkami wychodzącymi z autobusu.

Brzmi jak opowieść o sklepie we Włoszech...

Cytuj:
Na lotnisku czekamy sobie na 201 i na szczęście 201 spóźnił się na swój pierwszy przystanek 5 minut a nie pojechał 2 minuty wcześniej ;) Kierowcą był stary hipis, kulturalnie przeprosił za spóźnienie.

No proszę, niewiarygodne. Nie że przeprosił (bo np. podobało mi się, jak na Lazurowym Oknie gestami pokazywał, kiedy wsiadać), ale że zauważył, że coś jest nie tak.

Cytuj:
Przedzieramy się przez Maltę i w Zurrieq stajemy na przystanku za innym autobusem. Niestety blokuje on wyjazd i skręt dalej naszej 201. Kierowca wyszedł i dość mocno gestykulując wytłumaczył tamtemu drugiemu kierowcy, że ma jechać, nie stać. A potem przez 3 kolejne przystanki upominał go trąbienie. Na szczęście się rozjechali. Wysiadając powiedziałam kierowcy, że jest moim ulubionym.

Ależ on (znaczy 71) powinien w Żurrieq stać, tyle że przyklejony do lewej krawędzi. I wtedy się mieszczą. Za to nie powinien... jechać tą samą trasą przez trzy przystanki. Chyba że potajemnie wprowadzili rozkład letni i to było 71A...

Cytuj:
Po zwiedzaniu wykopków, spóźniona tylko 10 minut 201 podjeżdża i kieruje nią bardzo ładna młoda dziewczyna. Droga w kierunku klifów Dingli jest dość wąska i kręta a Pani kierowca zasuwa tak, że golf jadący przed nami zjechał na pobocze i dał się wyprzedzić ;) Ustąpiła z drogi tylko pełnemu tirowi który wyjeżdżał z kamieniołomu - momentami przypominała ta jazda kolejkę górską.

Na tej trasie to standardowa procedura. I te chińskie ustrojstwa to wytrzymują.
Cytuj:
Na środku drogi tuż za zakrętem Pani zatrzymała się żeby pogadać z kierowcą jadącym z naprzeciwka ;). Grupa japonek zaczęła biec do kierowcy i pytać czy autobus się zepsuł ;)

A to nie były Polki ze skośnie wymalowanymi oczami?
Cytuj:
A wracając z Rabatu do Valletty, Pan kierowca nie zatrzymywał się, jeżeli jedyna osoba machająca na przystanku miała czarny kolor skóry (dwukrotnie). A to tylko jeden dzień.

A podobno to my jesteśmy nietolerancyjnym narodem. Chyba że kierowca cierpiał na kurzą ślepotę...
 Profil Relacje PM off
ahdar lubi ten post.

#231 PostWysłany: 20 Lip 2015 14:57 
Awatar użytkownika

niebieski
obibok napisał(a):
Cytuj:

A podobno to my jesteśmy nietolerancyjnym narodem. Chyba że kierowca cierpiał na kurzą ślepotę...

Raz koleżanka pomachała chyba trzy razy dóra-dół ręką na autobus, a miły Pan kierowca w czasie wsiadania nawrzeszczał na nią, że gdyby był ślepy to by nie pracował jako kierowca ;)

Nie wiem czy to był 71, ani czy to był główny przystanek z Zurrieq.
 Profil Relacje PM off
ahdar lubi ten post.

#232 PostWysłany: 11 Sie 2015 12:04 

Witam,

Pytanie, ktoś z lotniska brał transfer z TravelRepublic na Gozo (przylot około godz: 10:30)?
Czy lepiej może autobusem i na prom?

Kolejne pytanie. Ostatni nocleg mamy w Buggibie. Wylot z lotniska o godz. 10:05. Pytanie co pewniejsze, żeby bez stresu zdążyć na ten lot - X3 i jazda z przystanku początkowego czy ponownie transfer z TravelRepublic.

Przy transferze z TravelRepublic podaję godzinę odlotu czy godzinę o której chcę być na lotnisku?
 Profil Relacje PM off  

#233 PostWysłany: 13 Sie 2015 17:57 

Witam
w tym miesiącu wybieram się na Maltę, chciałem się zapytać jakim autobusem/busem mogę dojechać z lotniska do Sliemy oraz z Sliemy na lotnisko? I czy przystanki te są opisane?

Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#234 PostWysłany: 13 Sie 2015 19:50 

srebrny
Linią X2 (dalej niż do pętli). Przystanki są opisane i w autobusach wyświetlają się nazwy. Nazwy znajdziesz na GoogleMaps.
 Profil Relacje PM off  

#235 PostWysłany: 13 Sie 2015 21:30 
Awatar użytkownika

niebieski
obibok napisał(a):
w autobusach wyświetlają się nazwy
Ja co prawda byłem w listopadzie ubiegłego roku, ale w autobusach X, którymi zdarzyło mi się jechać, nie było wyświetlaczy z nazwą kolejnego przystanku. W pozostałych natomiast tak. Choc oczywiście muszę przyznać się, że nie jechałem każdym autobusem na Malcie ;)
 Profil Relacje PM off  

#236 PostWysłany: 13 Sie 2015 23:14 

srebrny
WaldekK napisał(a):
Ja co prawda byłem w listopadzie ubiegłego roku, ale w autobusach X, którymi zdarzyło mi się jechać, nie było wyświetlaczy z nazwą kolejnego przystanku.

Tych autobusów już nie ma. To były autobusy podwykonawców, zgromadzone na szybko dla zastąpienia wycofanych przegubów Arrivy. Spotkać można było dosłownie wszystko - brali co się da, byle było sześć kół.

Natomiast nie mam pewności, czy dobre systemy informacji pasażerskiej są w autobusach sprowadzonych już za panowania Hiszpanów (Citaro i Optare). Na zewnątrz tak, w środku nie jechałem.
 Profil Relacje PM off
WaldekK lubi ten post.

#237 PostWysłany: 14 Sie 2015 00:53 

Nowe autobusy to przede wszystkim Otokary Vectio i trochę Mercedesów Citaro. Optare i Wrighty w niewielkiej ilości oraz masa King Longów zostały po Arrivie.
 Profil Relacje PM off  

#238 PostWysłany: 14 Sie 2015 01:00 

srebrny
Nie tyle po Arrivie, co po zakupach rządowych z okresu braku inwestora. Arriva swoje zabrała. Ale racja - miałem na myśli otokary, a nie optare (mylą mi się te nazwy). No i citaro, sprowadzone z londyńskich lotnisk.
 Profil Relacje PM off  

#239 PostWysłany: 14 Sie 2015 08:26 

niebieski
ljegat napisał(a):
Witam,

Pytanie, ktoś z lotniska brał transfer z TravelRepublic na Gozo (przylot około godz: 10:30)?
Czy lepiej może autobusem i na prom?

Kolejne pytanie. Ostatni nocleg mamy w Buggibie. Wylot z lotniska o godz. 10:05. Pytanie co pewniejsze, żeby bez stresu zdążyć na ten lot - X3 i jazda z przystanku początkowego czy ponownie transfer z TravelRepublic.

Przy transferze z TravelRepublic podaję godzinę odlotu czy godzinę o której chcę być na lotnisku?

W zeszłym roku brałem transfer z TravelRepublic ale do Bugibby -jest o wiele szybciej niż autobusem
Jechaliśmy busem - gościu czekał na lotnisku z kartką z nazwiskiem i pędził do hotelu.
Powrotnego nie brałem bo wylot był wieczorem i było dużo czasu na podróż autobusem.
Podaje się godzinę odlotu i później jest jakieś info na maila o której wyjazd . Dostaje się też kontakt do miejscowego przewoźnika pośrednika który ten transfer ogarnia ( ja miałem do Garage Wiliams)

#240 PostWysłany: 16 Sie 2015 21:58 

Cześć :) przeczytałam ostatnie wpisy w tym wątku i moje całe plany legły w gruzach. Nie jeżdżą już autobusy X, którym chciałam dojechać bezpośrednio z lotniska na prom w kierunku Gozo? Czy nie jedzie już żaden autobus bezpośrednio z lotniska na prom?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 690 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 35  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości