Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 11 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Tani internet w UE
#1 PostWysłany: 02 Lip 2015 17:12 
Awatar użytkownika

Witam,

Mam pytanie, jak radzicie sobie z dostępem do sieci w podróżach po UE? Macie jakieś karty SIM ze specjalnymi ofertami? Nie zawsze jest możliwość kupna lokalnej karty. Przykład Norwegia lub podróż po wielu krajach.

Obecnie stawka u operatorów, narzucona przez UE to 1 zł / 1 Mb.

EDIT:
Między czasie znalazłem taki wynalazek: http://www.izzinakarte.pl/?q=content/cenniki-izzi
100 Mb za 29 zł = 0,29 zł / Mb
 Profil Relacje PM off  

Weekend w Barcelonie za 689 PLN😍 😎 Loty (sobota-niedziela) i hotel w centrum Weekend w Barcelonie za 689 PLN😍 😎 Loty (sobota-niedziela) i hotel w centrum
Egipt: 5* all inclusive w Hurghadzie 🌴🏊‍♀️ 7 dni nad Morzem Czerwonym za 2564 PLN Egipt: 5* all inclusive w Hurghadzie 🌴🏊‍♀️ 7 dni nad Morzem Czerwonym za 2564 PLN
 Temat postu: Re: Tani internet w UE
#2 PostWysłany: 02 Lip 2015 17:38 

T-mobile ma oferte Travel&Surf. Różne pakiety dla abonentow i na karte. Przykład:
w UE:
100MB/3dni - ok 30pln
1GB/1 tydzien - 100pln

cały świat:
100MB/1tydz - 100pln
1GB/2tyg - 600pln (!)

Jako klient t-mobile wystarczy że wyślę odpowiedniego smsa aby aktywować. Korzystałem w Grecji do sprawdzania poczty i nawigacji w telefonie.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 02 Lip 2015 18:06 
Awatar użytkownika

Loty: 217
Kilometry: 450 288
niebieski
Ja korzystam z THree UK za 15 funtów unlimited data transfer. W kilku krajach Europy i poza
m.in UK IRLandia Włochy Szwecja Hiszpania Niemcy i wiecej
poza Europą Australia USA Nowa Zelandia Sri Lanka .
Całkiem spoko oferta stałe korzystam w Europie
bez problemów działała w Australii .

Starter można zakupić na allegro za kilka zł.
.
mashacra lubi ten post.
mashacra uważa post za pomocny.

#4 PostWysłany: 02 Lip 2015 20:20 

platynowy
Ja korzystam z hiszpańskiego Orange 100 MB za 1 EUR. Karta ważna rok czasu. Placi sie za kazde rozpoczęte 100 MB. Jak sie nie korzysta to sie oczywiście nie płaci. Cała Unia.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi uważa post za pomocny.

#5 PostWysłany: 03 Lip 2015 11:26 

Loty: 248
Kilometry: 395 056
niebieski
bora4 napisał(a):
Ja korzystam z THree UK za 15 funtów unlimited data transfer. W kilku krajach Europy i poza
m.in UK IRLandia Włochy Szwecja Hiszpania Niemcy i wiecej
poza Europą Australia USA Nowa Zelandia Sri Lanka .
Całkiem spoko oferta stałe korzystam w Europie
bez problemów działała w Australii .

.

tu wiecej szczegolow (sim 'w wersji angielskiej') --> http://www.three.co.uk/Discover/Phones/ ... _Home#dest
 Profil Relacje PM off
mashacra lubi ten post.

#6 PostWysłany: 06 Lip 2015 10:22 
Awatar użytkownika

Loty: 81
Kilometry: 99 157
niebieski
kacper451 napisał(a):
Ja korzystam z hiszpańskiego Orange 100 MB za 1 EUR. Karta ważna rok czasu. Placi sie za kazde rozpoczęte 100 MB. Jak sie nie korzysta to sie oczywiście nie płaci. Cała Unia.

Wiesz, jak znalezc to w PL? Czy po prostu kupiles w Hiszpanii?

mni tez tylko Three przychodzi do glowy. Play ma pakiety - 25mb/9zl, 100mb/30zl - i z nich poki co korzystalam.

#7 PostWysłany: 06 Lip 2015 12:42 

platynowy
Uzupełniając info o tej karcie, bo napisałem wcześniej dość wybiórczo.
Ja korzystałem z hiszpańskiej karty Mundo (orange), w tym roku we Włoszech (po drodze również w Niemczech). A ostatnio także w Belgii, Czechach oraz Austrii.
Za 100 MB płaci się 1 EUR, jak się nie korzysta to się nie płaci, gdy przekroczy się 100 MB, ściąga kolejne 1 EUR itd.
Mi 100 EUR/dzień w zupełności wystarczało do skorzystania w telefonie z jakichś map i aplikacji do komunikacji miejskiej w Rzymie czy Berlinie, Brukseli lub Pradze, sprawdzenia maili czy przejrzenia w niewielkim stopniu stron internetowych.

Oczywiście taka karta nie nadaje sie do YouTube czy innych pochłaniaczy danych/ np wysyłania dużych ilości zdjęć.
Dobra jest przy kilku dniach korzystania, przy dłuższym okresie trzeba sobie to skalkulować.
Plusem tej karty jest to że jest na rok czasu i nie trzeba jej doładowywać cyklicznie aby utrzymać kartę, oraz to że płacimy wówczas kiedy tylko używamy neta.
Kupiłem ja na allegro za 65 PLN (w tym było 5 EUR, kredytu), dotyczy całej UE.
Minusem brak LTE, oraz konieczność podania nr dowodu osobistego do aktywacji karty, ale tym się zajmuje sprzedawczyni na allegro (i pomaga we wszystkich ewentualnych problemach).
Kartę można później bez problemu doładować kartą np walutową z T-Mobile.

Raczej na teraz jej nie znajdziesz, ale mogę na PW podać ewentualnego maila do sprzedawczyni i możesz zapytać czy ma jeszcze takie dostępne karty.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 06 Lip 2015 15:32 
Awatar użytkownika

bora4 napisał(a):
Ja korzystam z THree UK za 15 funtów unlimited data transfer. W kilku krajach Europy i poza m.in UK IRLandia Włochy Szwecja Hiszpania Niemcy i wiecej

Całkiem spoko oferta stale korzystam w Europie
Starter można zakupić na allegro za kilka zł.
Znalazłem startówke o ktorej mówisz na a. Internet faktycznie działa we Włoszech bez dodatkowych opłat ??
Jak doładować taka karte nie bedac w UK ?
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 06 Lip 2015 15:50 
Awatar użytkownika

Loty: 217
Kilometry: 450 288
niebieski
Nie wiem jak we Wloszech. Ale mi śmiga bez problemu w UK, Irlandii, Niemczech i w Australii -testowane. Tylko czasami problem z Youtubem raz dzialal raz nie . A, nie mozna zrobić z telefonu mobilnego wifi (mozna korzystac tylko na telefonie w ktorym jest karta. Niestety nie wiem jak doladowac z poza UK. Ciezko bedzie kartą (musi byc wydana w UK )

#10 PostWysłany: 06 Lip 2015 15:58 
Awatar użytkownika

Loty: 81
Kilometry: 99 157
niebieski
Three dziala we Wloszech bez zarzutu, od niedawna tez w Hiszpanii, dziala takze w Danii. Kolega wyzej ma racje, hotspotu z tej karty nie zrobisz :)

#11 PostWysłany: 09 Lip 2015 17:55 
Awatar użytkownika

Niepotrzebny by mi był Hotspot. Poczytalem troche i wszystko wyglada super. Kwestia zakupu doładowania, co pewnie mozna karta kredytowa zrobic przez internet. Haczyk jest tylko taki ze ta taryfa przeznaczona jest generalnie dla mieszkancow Wielkiej Brytanii ktorzy duzo podróżują ale nie mozna korzystac z tej karty poza UK dłużej niz 3 miesiace w roku. Ale łatwo to obejsc. Wystarczy kupic nowa startowke po 3 miesiacach :P
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 11 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości