Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 182 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Następna
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 18 Kwi 2013 21:45 

Poratuje ktoś pdf-em przewodnika Lonely Planet o Kaukazie, z naciskiem na Gruzje?
 Profil Relacje PM off  

Egzotyka czeka 🌤️👣 9 dni w Sri Lance za 3045 PLN 👙🏖️ Loty Etihad Airways i hotel ze śniadaniami Egzotyka czeka 🌤️👣 9 dni w Sri Lance za 3045 PLN 👙🏖️ Loty Etihad Airways i hotel ze śniadaniami
Urlop w słonecznej Kenii 🌴🏄‍♂️ Tydzień w 4* hotelu z all inclusive przy plaży za 3838 PLN ☀️ Urlop w słonecznej Kenii 🌴🏄‍♂️ Tydzień w 4* hotelu z all inclusive przy plaży za 3838 PLN ☀️
#22 PostWysłany: 18 Kwi 2013 23:19 
Awatar użytkownika

srebrny
stalk3r napisał(a):
Poratuje ktoś pdf-em przewodnika Lonely Planet o Kaukazie, z naciskiem na Gruzje?

moge sie podzielic Georgia Armenia & Azerbaijan3rd Edition May 2008
jesli reflektujesz pisz na priv
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 20 Kwi 2013 21:38 
Awatar użytkownika

Loty: 177
Kilometry: 260 908
srebrny
Karte sim można wyrobić z paszportem w każym punkcie w Tbilisi. Opłaca się kilkukrotnie bardziej niż dzwonienie z karty PL, nawet przy telefonach do domu do Polski.
 Profil Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 20 Kwi 2013 22:24 

niebieski
A kartę do metra kupuje się w każdej kasie biletowej metra. Kosztuje 2 Lari i nie potrzeba żadnych dokumentów. Może na niej jeździć dowolna ilość osób. Przy przechodzeniu przez bramkę należy ją przyłożyć do czytnika dla każdej przechodzącej osoby. Przejazd za każdą osobę kosztuje 0,5 Lari. Co ważne kartę można potem zwrócić w każdej kasie biletowej ale trzeba mieć paragon zakupu i wypełnić w kasie druczek.
 Profil Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 21 Kwi 2013 00:00 
Awatar użytkownika

A orientuje się ktoś czy startera do komórki można kupić też gdzieś w Kutaisi na lotnisku albo w jego okolicach? Przy miesięcznym pobycie w Gruzji i okolicach który planuję używanie europejskiej karty sim w ogóle nie wchodzi w grę...
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: praktyki w Gruzji
#26 PostWysłany: 25 Kwi 2013 23:04 

Cześć, czy wie ktoś coś na temat odbycia praktyk w Gruzji? Mam odbyć praktykę zadaniową, czterotygodniową, związaną z kierunkiem moich studiów, to jest Studia Wschodnioeuropejskie (instytucje polityczne, kulturalne wchodzą w grę). Jeśli mielibyście jakieś dojścia, sugestie to proszę o pomoc!
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: Re: praktyki w Gruzji
#27 PostWysłany: 25 Kwi 2013 23:47 

Trzeba pisać maile po instytucjach. Np Ukraina przyjmuje bardzo często, więc tym bardziej z Gruzją nie powinno być problemu. W końcu podobno nas lubią :). Studiujesz na UW ?
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 06 Maj 2013 12:13 

cypel napisał(a):
stalk3r napisał(a):

moge sie podzielic Georgia Armenia & Azerbaijan3rd Edition May 2008
jesli reflektujesz pisz na priv

Czy mógłbym się przyłączyć do prośby o pdf z przewodnikiem po Gruzji?
 Profil Relacje PM off  

#29 PostWysłany: 06 Maj 2013 16:28 
Site Admin

Proszę o nie pisanie takich próśb na forum, następne tego typu będę kasował!

#30 PostWysłany: 06 Maj 2013 16:36 
Awatar użytkownika

niebieski
Mam z ubiegłego roku, ale tylko na Gruzje, tylko PW.

#31 PostWysłany: 14 Maj 2013 11:00 

Loty: 121
Kilometry: 264 274
Czy w Gruzji wystarczy nasze prawo jazdy? Na wszystkich stronach widzę że potrzebne jest międzynarodowe ale kolega upiera się że nasze wystarczy.
Kto ma rację?
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: Gruzja - co i jak?
#32 PostWysłany: 03 Cze 2013 14:56 
Awatar użytkownika

Loty: 98
Kilometry: 192 085
Witam, jestem nowy na forum. I mam kilka pytań.:)
Planuje jakiś wypad 5-osobowy w sierpniu. Wybór padł na Gruzję - Kutaisi.:)
Czy ktoś doświadczony w tanich lotach mógłby mi powiedzieć czy jest szansa, że w sierpniu bilety będą w promocyjnej cenie (108 PLN)?
Na miejscu chciałbym pochodzić po górach (i tu pytanie do tych, którzy tam byli):) Jak wyglądają szlaki turystyczne? Czy są dobrze oznaczone i czy można w Polsce kupić gdzieś mapę z takimi szlakami? :)
Gdzie najlepiej zamieszkać? Nie potrzebuje luksusu, ale też nie chce mieszkać tydzień w jakichś spartańskich warunkach :)
Co myślicie o tym: http://booking.com/5d0eace7fdf8? :)
Jak tam jest z bezpieczeństwem, mamy się czego obawiać? :)
I jak najlepiej podróżować na miejscu? Czy te marszrutki, które jeżdżą tam na miejscu się sprawdzają czy lepiej będzie dołożyć trochę i wynająć samochód? :)

Proszę o pomoc.
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: Re: Gruzja - co i jak?
#33 PostWysłany: 03 Cze 2013 15:51 

Loty: 1083
Kilometry: 1 070 970
platynowy
Sierpień to czas wakacji - na jakieś rewelacje cenowe raczej nie ma co liczyć, tzn. jest małe prawdopodobieństwo, że ceny będą znacząco (jeśli w ogóle) niższe niż są w tej chwili (nie wiem, jakie są teraz, bo nie sprawdzałem).

W temacie noclegów w Gruzji jest cały wątek: viewtopic.php?f=139&t=13637

Ja także tam polecam firmę Tbilisi Rent - mieliśmy ok. 100-metrowe mieszkanie wynajęte za 50 USD/doba - na osobę wychodziło porównywalnie z najtańszymi hostelami, a warunki były doskonałe. To było oczywiście w stolicy, ale może wynajmują też w innych miastach.

Marszrutek jest mnóstwo, choć przy 5 osobach można pomyśleć o aucie z kierowcą (sam bym raczej się nie zdecydował na kierowanie przy tamtejszych drogach oraz ich sposobie jazdy) lub taksówce. Np. na trasie Tbilisi - Gori marszrutka kosztowała 4 lari na osobę, a taxi 20 lari, czyli przy piątce dokładnie tyle samo.

Ani przez chwilę nie czuliśmy się w żaden sposób zagrożeni. Obecnie kraj jest bardzo bezpieczny, choć nie dalej jak 10 lat wstecz był nieco inaczej.

W górach byliśmy tylko w Kazbegi i tam szlaki były oznaczone. Nie wiem, jak w innych, mniej turystycznych rejonach.

#34 PostWysłany: 03 Cze 2013 19:30 
Awatar użytkownika

Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź :-)
A gdzie lepiej, gdzie jest więcej do zobaczenia Kutaisi czy Tbilisi? A może jakieś inne miasto?

Wysyłane z mojego GT-I9001 za pomocą Tapatalk 2
 Profil Relacje PM off  

#35 PostWysłany: 04 Cze 2013 10:21 

Loty: 1083
Kilometry: 1 070 970
platynowy
Nie byłem w Kutaisi, więc nie mogę porównać.

Ale słyszałem, że jest ciekawe.

Oprócz tego:

Gori - swoista atrakcja, jako miejsce urodzenia Stalina (jest pomiędzy Kutaisi i Tbilisi)
Mccheta - była stolica Gruzji
Skalne miasta - Upliscyche (obok Gori), Wardzia, Dawit Garedżi
Góry
Morze Czarne

Mimo iż kraj jest niewielki, to jednak górzysty i w wielu miejscach drogi nie są najlepsze. W ciągu tygodnia zdecydowanie nie dasz rady zobaczyć tych wszystkich miejsc. Musisz więc przejrzeć informacje i wybrać to, co Cię najbardziej będzie interesował.

#36 PostWysłany: 09 Cze 2013 19:48 

W lipcu wyruszam do Gruzji, również w 5 osób. Jak wrócę mogę napisać co i jak. Jak na razie polecam przewodnik Gruzja, Armenia i Azerbejdżn - Praktyczny Przewodnik, wyd. Pascal. Są tak dość zgrabnie wymienione wszystkie zabytki i garstka podstawowych informacji, jak się do nich dostać itp. Generalnie z tego co wnioskuję, bardzo sprawnie można się wszędzie dostać marszrutkami, ale jeśli jedziesz w 5 osób, to chyba wynajęcie samochodu wydaje się lepszym rozwiązaniem i ja sam chyba w takie będę celował.

Bilety można trafić teraz najtaniej po 250 zł. I to z dużym wyprzedzeniem, ale zauważyłem, że ceny biletów potrafią nagle spaść i to niemało. Ja już chciałem kupować za 370, a nagle spady do 250. Zauważyłem też, że tanieją jakiś tydzień przed lotem. No ale to wtedy duża niepewność, czy coś się znajdzie.
 Profil Relacje PM off  

#37 PostWysłany: 10 Cze 2013 00:50 
Awatar użytkownika

Chyba jednak Gruzja w tym roku mi nie wypali, ale chętnie poczytam jak było :-) Z tego co szukałem to bilety po ok. 500zł w terminie, który mnie interesuje. Dlatego prawdopodobnie pojedziemy do Chorwacji samochodem, mniej do zobaczenia, ale wyjdzie taniej. A Gruzją się już strasznie zajarałem, dlatego na pewno tam polecę, ale pewnie dopiero poza sezonem:-) Każde rady będą mi pomocne, bo jestem świeży w tych tematach.

Wysyłane z mojego GT-I9001 za pomocą Tapatalk 2
 Profil Relacje PM off  

#38 PostWysłany: 24 Cze 2013 10:36 
Awatar użytkownika

srebrny
Polecam nocleg w Tbilisi w Meidani na ulicy Grishashvili 19 obok starych łaźni. Świetna lokalizacja na starym mieście, wysoki standard jak na Gruzję.
Pokój 2 osobowy z łazienką, darmowe wi-fi. Początkowa cena 35 GEL, ale po drobnych targach 30 GEL od osoby. Nie najtaniej, ale naprawdę warto, czysto, cicho, schludnie.

W Mestii polecam pensjonat u Nino Ratiani http://www.svanetighouse.com/, nowiutki budynek, przyjemne i czyste pokoje, łazienka wspólna, 20 GEL od osoby ze śniadaniem. Śniadania monotematyczne, ale w samej Mestii ogólnie kiepsko z gastronomią z jednym wyjątkiem. Brak wi-fi, dostępny internet, ale nie korzystałem bo jak zobaczyłem, że kobieta podłącza komórkę to nie miałem sumienia z niego korzystać.
Ten wyjątek to knajpka za nowym mostem ok. 100/200 m idąc w stronę lotniska po prawej stronie
Pyszne jedzenie, syty obiad składający się z sałatki z kurczaka (polecam) i sałatki z bakłażanów, mięsa, pieczonych ziemniaków dla 2 osób z piwem 25 GEL

Trochę cen dla zainteresowanych:
1 USD = 1,63/1,65 GEL
w zaokrągleniu 1 GEL = 2 PLN

piwo w sklepie ok 1,5 GEL
piwo w knajpie ok. 2 GEL, najtaniej w Kutaisi piłem nawet po 1 GEL
lemoniada, warto popróbować różne smaki, mój faworyt to gruszkowa, dobra też cytrynowa i zielona jak płyn ludwik z estragonu - 1 litr ok. 1,5 GEL
wino domowej roboty kupowane od miejscowego na targu w Kutaisi 1 litr - 3 GEL
pomidory na targu 1 - 1,5 GEL
czereśnie ok. 3 GEL kg
ser krowi biały od 4 do 8 GEL za kg
ser wyglądający jak wędzony od 10 do 14 GEL kg
chleb gruziński wypiekany w piecach tone 1 GEL
chaczapuri w bazarowej budzie ok. 1 - 1,5 GEL
chinkali w knajpie typu mordownia :mrgreen: 0,50 GEL za sztukę
zupa charczo ok. 5 - 6 GEL
zupa ostryj (bardzo dobra, dużo mięcha, treściwa, polecam) ok. 6 GEL
szaszłyk w mordowni w Tbilisi 7 GEL za niebyt dużą porcję z chlebem i sosem

przejazdy
pociąg z Tbilisi do Zugdidi 14 GEL w wagonie typu kurnik, standard dużo lepszy niż PKP, oparcia można położyć prawie do pozycji poziomej, dużo miejsca na nogi, ale potwornie duszno, pociąg z gatunku włóczęga, 320 km pokonuje w 9 godzin :mrgreen:
pociąg odjeżdża o 21.10, przyjazd do Zugdidi o 6.25
UWAGA
na tydzień przed planowanym wyjazdem nie było dostępnych miejsc w kuszetkach, tak więc jak ktoś planuje kuszetkę to radzę dużo wcześniej kupić

marszrutka z Zugdidi do Mestii 20 GEL, czas jazdy ok. 4 h
marszrutka z Mestii do Kutaisi 25 GEL, czas jazdy ok 5-6 h
marszrutka z Kutaisi d oTbilisi, 15 GEL albo 10 USD, czas jazdy ok. 4 h
marszrutka z Tbilisi do Stepancminda (Kazbegi) 10 GEL, czas jazdy ok. 3 h
marszrutka z Tbilisi do Mccheta 1 GEL, czas jazdy ok. 30 minut
marszrutki w Tbilisi wyjeżdżają z dworca Didube

z Mestii do Ushguli spokojnie można dojechać marszrutką, czas jazdy ok. 3 h cena w zależności od ilości osób, ale już za 20 GEL można zrobić RT

Tbilisi
metro w Tbilisi, bardzo sprawne i tanie, znaczne odległości między stacjami
kupuje się kartę plastikową za 2 GEL i doładowuje wedle uznania. Gdzieś tu na forum czytałem, że min. doładowanie to 2 GEL, jest to nieprawda bo niejednokrotnie ładowałem po 1 GEL
1 wejście do metra to 0,50 GEL

Kutaisi
po przyjeździe z Mestii marszrutka zatrzymała się przy McDonaldzie gdzie jest darmowe i ogólnodostępne wifi.
Na przeciwko McDonalda jest przystanek autobusowy, autobusem nr 1 dojedziemy do centrum za 0,30 GEL, czas jazdy ok. 15-20 minut
taksówka na poranny samolot W6 do Katowic ok. 20/25 GEL, ja przepłaciłem za dowóz autem gościa u którego spałem

W Tbilisi odradzam National Botanical Garden of Georgia.
Zwykły park, może onaniści botaniczni coś tam znajdą ciekawego, ale dla mnie osobiście to strata czasu
 Profil Relacje PM off  

#39 PostWysłany: 14 Sie 2013 07:59 

Jak dostaliście się do Gruzji, wyłącznie auto wchodzi w grę? Z tego co widzę Ryanair i Wizzair wycofały tę destynację a czartery najtańsze ponad 2 tys.:/
 Profil Relacje PM off  

#40 PostWysłany: 14 Sie 2013 08:04 

Loty: 154
Kilometry: 151 837
niebieski
Źle widzisz. W innym temacie Ci odpisałem, że Wizzair lata do Kutaisi co środę i niedzielę.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 182 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości