więcej okazji z Fly4free.pl

Zróżnicowana kuchnia egipska – popularne potrawy

Foto: Dina Saeed / Shutterstock
Kuchnia kraju faraonów potrafi zaskakiwać! W tym artykule poznasz zarówno tradycyjne dania egipskie, czyli intrygujące potrawy pełne aromatów, potrawy mięsne i wegetariańskie z bogatą kombinacją warzyw, a także coraz bardziej popularny egipski „streetfood”. Jeśli planujesz w przyszłości odwiedzić kraj Bliskiego Wchodu lub zwyczajnie lubisz poznawać nową kuchnię, ten artykuł jest dla ciebie!

Jeśli będzie to twój pierwszy raz w Egipcie, warto znać określenie halal i haram. Halal to zbiór reguł, które dotyczą zasad w zgodzie z przyjętymi przez religię norm. Analogicznie, słowo haram oznacza przeciwieństwo, czyli to, co niedopuszczalne i niezgodne z prawem islamu. Takimi przykładami mogą być spożywanie mięsa wieprzowego oraz picie alkoholu. Przed wyruszeniem w podróż koniecznie zapoznaj się z halal i haram.

Co warto zjeść – czyli tradycyjne dania egipskie

Ful medames

Zacznijmy od początku, czyli poznaj tradycyjne danie śniadaniowe. Bób, czyli główny składnik tej niesamowitej pasty jest również podstawowym składnikiem kuchni egipskiej. W połączeniu z aromatycznymi przyprawami oraz tradycyjnym chlebem stanowi świetną bazę smaków, a dzięki prostym składnikom warzywnym jest uznawane również za danie wegetariańskie kuchni egipskiej.

Foto: Veliavik / Shutterstock

Aisz

Aisz lub zamiennie baladi, czyli tradycyjny chleb egipski to świetny dodatek właśnie do wyżej wymienionego ful medames, ale również do jedzenia z falafelem czy maczania w aromatycznych sosach. Delikatny, miękki i puszysty w środku chlebek stanowi świetne połączenie smaków bogatej w zróżnicowane dania kuchni egipskiej.

Foto: Jon Chica / Shutterstock

Mięsna Kofta

Specjalnością kuchni egipskiej jest przede wszystkim potrawa o nawie kofta – czyli mięsna uczta na szaszłyku. To jedno z popularnych dań tej kuchni podawane jest z tradycyjnym chlebem, na talerzu z frytkami, ryżem oraz surówkami. Egipcjanie jedzą mięso, jednak ze względu na haram najczęściej spotkasz wersję kofty z baraniną. Istnieją również wariacje z jagnięciną, wołowiną, rzadziej z drobiem, ponieważ na takie wersje również pozwala islam.

Foto: m_snts / Shutterstock

Egipska zupa mulukhiyah / molokhiya

Jeśli lubisz próbować różnorodnych smaków to danie to strzał w dziesiątkę. Zupa mulukhiyah, znana również jako molokhiya oraz ewedu to uznawane przez ludność egipską za jedną z tradycyjnych egipskich potraw. Ta magicznie zielona zupa na bazie liści molokhiya (juty), bardzo aromatyczna, dzięki sporej ilości czosnku, podawana jest w różnorodny sposób w zależności od regionu Egiptu.

Foto: Dina Saeed / Shutterstock

Hamam Mahshi

Na tej liście znajdują się również nieco intrygujące potrawy budzące różne emocje. Jednym z nich jest właśnie hamam mahshi – czyli mięso gołębia nadziewane kaszą lub ryżem z dodatkiem warzyw i aromatycznych przypraw. Danie to smakuje niepowtarzalnie. Przeżyj zatem kuchenne uniesienie i spróbuj hamam mahshi!

Foto: hussein farar / Shutterstock

Egipski Street food

Charakterystycznym elementem kuchni egipskiej stał się również street food – czyli sposób podawania gotowego do spożycia jedzenia, które przyrządzane jest na ulicy w specjalnie przeznaczonych do tego miejscach. Cieszy się coraz większą popularnością i uznaniem wśród ludności miejscowej jak i turystów. Co takiego można zjeść, będąc w Egipcie?

Koshary

Koshari czy Koshary lub kushary to również jedno z narodowych dań kuchni egipskiej. Potrawy egipskie jak ta zyskała tak wielką popularność, że zaczęto serwować je również „na ulicy”. Jest to wyjątkowa mieszanka składników takich jak ryż, makaron i soczewica, która w połączeniu ze smacznym pomidorowym sosem ze świeżo siekanych pomidorów, octem czosnkowym, ciecierzycą oraz prażoną cebulką stanowi nieziemskie połączenie smaków!

Foto: hussein farar / Shutterstock

Shawarma

Kulinarny odpowiednik tureckiego doner kebab lub greckiego gyrosa to właśnie shawarma. Tym przepysznym daniem codziennie zajada się setki turystów jak i lokalna społeczność Egiptu. A co skrywa się w picie? Soczyste mięso, najczęściej baranie lub jagnięce, które kręci się na specjalnym pionowym rożnie. Skrawki mięsa lądują w placku, które w towarzystwie warzyw i sosów jest odpowiednio zawijana i grillowana. To niesamowicie smaczne i popularne streetfoodowe danie, które koniecznie musisz spróbować, będąc w Egipcie.

Foto: Din Mohd Yaman / Shutterstock

Hawawshi

Hawawshi to częsty przysmak Egipcjan streetfoodowy, który jest niczym innym jak pitą wypełnioną przepysznym nadzieniem wołowym z aromatycznymi przyprawami, świeżymi ziołami cebulą oraz ostrą papryką, które niesamowicie podkręcają smaki. Danie to można w łatwy sposób zjeść, trzymając w ręku, stąd popularność tego dania serwowanego na ulicy.

Foto: hussein farar / Shutterstock

Tamija Falafel

Znany na całym świecie, a w Egipcie serwowana jest jego specjalna wersja  – mowa o Tamiji lub Taameya, czyli egipskim falafelu z suszonego bobu. Przepyszny, nie-mięsny kotlet podawany jest najczęściej w towarzystwie sosu tahini, innych past warzywnych oraz świeżych warzyw i oczywiście z tradycyjnym chlebem egipskim. Niesamowita bomba smaków i zapachów gwarantowana!

Foto: I A Scrabble / Shutterstock
Misją Fly4free.pl jest przedstawienie Ci najlepszych zdaniem naszej redakcji okazji na podróże. Opisujemy oferty znalezione przez nas w internecie i wskazujemy adresy internetowe, pod którymi samodzielnie możesz wykupić podróż lub elementy podróży. Ceny w artykułach są aktualne w chwili publikacji. Możemy otrzymywać wynagrodzenie od partnerów handlowych, do których Cię przekierowujemy.
Komentarze

na konto Fly4free.pl, aby dodać komentarz.

Nie ma jeszcze komentarzy, może coś napiszesz?


porównaj loty, hotele, lot+hotel
Nowa oferta: . Czytaj teraz »