Jeśli będzie to twój pierwszy raz w Egipcie, warto znać określenie halal i haram. Halal to zbiór reguł, które dotyczą zasad w zgodzie z przyjętymi przez religię norm. Analogicznie, słowo haram oznacza przeciwieństwo, czyli to, co niedopuszczalne i niezgodne z prawem islamu. Takimi przykładami mogą być spożywanie mięsa wieprzowego oraz picie alkoholu. Przed wyruszeniem w podróż koniecznie zapoznaj się z halal i haram.
Co warto zjeść – czyli tradycyjne dania egipskie
Ful medames
Zacznijmy od początku, czyli poznaj tradycyjne danie śniadaniowe. Bób, czyli główny składnik tej niesamowitej pasty jest również podstawowym składnikiem kuchni egipskiej. W połączeniu z aromatycznymi przyprawami oraz tradycyjnym chlebem stanowi świetną bazę smaków, a dzięki prostym składnikom warzywnym jest uznawane również za danie wegetariańskie kuchni egipskiej.
Aisz
Aisz lub zamiennie baladi, czyli tradycyjny chleb egipski to świetny dodatek właśnie do wyżej wymienionego ful medames, ale również do jedzenia z falafelem czy maczania w aromatycznych sosach. Delikatny, miękki i puszysty w środku chlebek stanowi świetne połączenie smaków bogatej w zróżnicowane dania kuchni egipskiej.
Mięsna Kofta
Specjalnością kuchni egipskiej jest przede wszystkim potrawa o nawie kofta – czyli mięsna uczta na szaszłyku. To jedno z popularnych dań tej kuchni podawane jest z tradycyjnym chlebem, na talerzu z frytkami, ryżem oraz surówkami. Egipcjanie jedzą mięso, jednak ze względu na haram najczęściej spotkasz wersję kofty z baraniną. Istnieją również wariacje z jagnięciną, wołowiną, rzadziej z drobiem, ponieważ na takie wersje również pozwala islam.
Egipska zupa mulukhiyah / molokhiya
Jeśli lubisz próbować różnorodnych smaków to danie to strzał w dziesiątkę. Zupa mulukhiyah, znana również jako molokhiya oraz ewedu to uznawane przez ludność egipską za jedną z tradycyjnych egipskich potraw. Ta magicznie zielona zupa na bazie liści molokhiya (juty), bardzo aromatyczna, dzięki sporej ilości czosnku, podawana jest w różnorodny sposób w zależności od regionu Egiptu.
Hamam Mahshi
Na tej liście znajdują się również nieco intrygujące potrawy budzące różne emocje. Jednym z nich jest właśnie hamam mahshi – czyli mięso gołębia nadziewane kaszą lub ryżem z dodatkiem warzyw i aromatycznych przypraw. Danie to smakuje niepowtarzalnie. Przeżyj zatem kuchenne uniesienie i spróbuj hamam mahshi!
Egipski Street food
Charakterystycznym elementem kuchni egipskiej stał się również street food – czyli sposób podawania gotowego do spożycia jedzenia, które przyrządzane jest na ulicy w specjalnie przeznaczonych do tego miejscach. Cieszy się coraz większą popularnością i uznaniem wśród ludności miejscowej jak i turystów. Co takiego można zjeść, będąc w Egipcie?
Koshary
Koshari czy Koshary lub kushary to również jedno z narodowych dań kuchni egipskiej. Potrawy egipskie jak ta zyskała tak wielką popularność, że zaczęto serwować je również „na ulicy”. Jest to wyjątkowa mieszanka składników takich jak ryż, makaron i soczewica, która w połączeniu ze smacznym pomidorowym sosem ze świeżo siekanych pomidorów, octem czosnkowym, ciecierzycą oraz prażoną cebulką stanowi nieziemskie połączenie smaków!
Shawarma
Kulinarny odpowiednik tureckiego doner kebab lub greckiego gyrosa to właśnie shawarma. Tym przepysznym daniem codziennie zajada się setki turystów jak i lokalna społeczność Egiptu. A co skrywa się w picie? Soczyste mięso, najczęściej baranie lub jagnięce, które kręci się na specjalnym pionowym rożnie. Skrawki mięsa lądują w placku, które w towarzystwie warzyw i sosów jest odpowiednio zawijana i grillowana. To niesamowicie smaczne i popularne streetfoodowe danie, które koniecznie musisz spróbować, będąc w Egipcie.
Hawawshi
Hawawshi to częsty przysmak Egipcjan streetfoodowy, który jest niczym innym jak pitą wypełnioną przepysznym nadzieniem wołowym z aromatycznymi przyprawami, świeżymi ziołami cebulą oraz ostrą papryką, które niesamowicie podkręcają smaki. Danie to można w łatwy sposób zjeść, trzymając w ręku, stąd popularność tego dania serwowanego na ulicy.
Tamija Falafel
Znany na całym świecie, a w Egipcie serwowana jest jego specjalna wersja – mowa o Tamiji lub Taameya, czyli egipskim falafelu z suszonego bobu. Przepyszny, nie-mięsny kotlet podawany jest najczęściej w towarzystwie sosu tahini, innych past warzywnych oraz świeżych warzyw i oczywiście z tradycyjnym chlebem egipskim. Niesamowita bomba smaków i zapachów gwarantowana!






Nie ma jeszcze komentarzy, może coś napiszesz?