Francuska firma Michelin, która zasłynęła jako jeden z największych producentów opon, od ponad 100 lat wydaje najważniejszy przewodnik kulinarny na świecie. „Main Cities of Europe” to swojego rodzaju biblia dla smakoszy, w której restauracjom przyznawane są gwiazdki według trzystopniowej skali. Dla restauratorów są one celem, do którego dążą przez lata. Trzy gwiazdki Michelin są synonimem kulinarnej doskonałości, jednak uzyskanie choćby jednej jest już ogromnym osiągnięciem dla ambitnych szefów kuchni.
Decyzję o uhonorowaniu tym najbardziej prestiżowym odznaczeniem podejmuje kolegialnie trzech inspektorów. Jeżdżą oni po całym świecie i wybierają restauracje, które prezentują najwyższy poziom i zasługują na uznanie. Krytycy kontrolują lokale bez zapowiedzi i zawsze anonimowo. Choć wyróżnienie to kojarzy się z fanaberią dla bogaczy, w kartach dań niektórych z nagrodzonych restauracji można znaleźć potrawy na każdą kieszeń.
Na początku marca zostanie zaprezentowane tegoroczne wydanie słynnego czerwonego przewodnika gastronomicznego. Tymczasem rzućmy okiem na najbardziej atrakcyjne cenowo restauracje nagrodzone w 2014 roku.
Chińska restauracja w samym sercu Londynu, oprócz doskonałej lokalizacji i niepowtarzalnej atmosfery, oferuje wiele dań za około 10-15 GBP. Od poniedziałku do czwartku w godzinach 14:00-18:00 serwowany jest zestaw dla dwóch osób, zwany "A Taste of Yauatcha". Kosztuje on 28,88 GBP (ok. 163 PLN) i składa się z ośmiu tradycyjnych przekąsek dim sum oraz dowolnie wybranej chińskiej herbaty. Przy skromniejszym budżecie, warto skosztować zupy z owoców morza za 6,70 GBP (ok. 37 PLN).
Link do menu >>
Fot. yauatcha.com