Uczta w Grecji: od Meze do Moussaki, czyli prawdziwe boskie doświadczenie
W słodkich przekąskach można znaleźć aromatyczny cynamon, miód i orzeszki pistacjowe (baklava). Na stole królują świeże ryby i owoce morza, jędrne oliwki, jagnięcina, baranina oraz wyborne wina produkowane ze starych, rodzimych odmian winorośli. Śródziemnomorski klimat sprzyja ich uprawie, a tradycja winiarska przetrwała tu tysiące lat.
Światowym uznaniem cieszą się greckie oliwki podawane jako przystawka (mezedes) albo składnik dania. Gaje oliwne to nieodłączny element greckiego krajobrazu w niemal każdej części kraju. Popularnym przysmakiem, z którego słynie Peloponez są korynckie rodzynki, nazywane „winogronem z Czarnego Koryntu”.
Poszczególne regiony Grecji mogą poszczycić się własnym serem produkowanym według tradycyjnej receptury. Na przykład w Chanii jest to biały ser pichtogalo, na wyspie Lesbos żółty, dojrzewający ser ladotyri, a w regionie Domokos – katiki Domokou – miękki, biały ser o niskiej zawartości tłuszczu. Grecka wieś ma do zaoferowania to, co najlepsze, w tym drogocenny szafran z Kozani, żółty groszek fava z Santorini, bakłażan Tsakoniki uprawiany m.in. na Peloponezie, czy też portokalia Chanion, czyli pomarańcze z Krety.

Kuchnia cykladzka
Santorini, Mykonos, Delos oraz Ios to malownicze wyspy wchodzące w skład archipelagu Cyklad, znajdującego się u południowo-wschodnich wybrzeży Grecji. Każda z nich jest wyjątkowa pod względem kulinarnym. Cyklady słyną z takich przysmaków, jak makarounes) (domowy makaron z karmelizowaną cebulką), sgardoumia (zupa na podrobach), dolmadakia (liście winogron faszerowane ryżem i aromatycznymi ziołami), revithokeftedes (smażone kuleczki z ciecierzycy), melitzanosalata (rodzaj pasty z pieczonych bakłażanów), duszona jagnięcina z pomidorami, czy też melopita (ciasto miodowe).
Cykladzkie wyspy znane są również z wybornych trunków. Popularną na Santorini białą odmianą winorośli jest szczep Assyrtiko, z którego uzyskiwane są lekkie, delikatnie orzeźwiające białe wina.

Kreta – raj dla podniebienia
Poszukiwacze autentycznych doznań kulinarnych na Krecie poczują się dopieszczeni pod każdym względem. Lokalne specjały Krety są zdrowe i aromatyczne. Wśród nich wymienić należy ofto (pieczona koza), dakos (sucharki z pomidorami, miękkim białym serem i oliwą), a także boubouristoi (smażone ślimaki z dodatkiem octu, wina i rozmarynu). Kreta jest znana również z produkcji miękkiego białego sera xynomyzithra, a także żółtego twardego sera graviera.
Restauracje w Chanii, Heraklionie oraz innych kreteńskich miejscowościach są mekką dla miłośników dobrego jedzenia. Na Krecie znajduje się też mnóstwo rodzimych winnic oferujących degustację białego i czerwonego wina. Cenione marki pochodzą z m.in. okolic Heraklionu oraz z miejscowości Sitia.
Wyspiarskie smaki Morza Jońskiego
Co wyróżnia kuchnię jońską? Przede wszystkim nieco kwaśny smak wynikający z zastosowania octu i rozmarynu w wielu tradycyjnych potrawach. Do najpopularniejszych przysmaków tej części Grecji zalicza się bourdetto (ryba , zazwyczaj skorpena, gotowana w pikantnym pomidorowym sosie), sofrito (stek cielęcy duszony w białym winie z dodatkiem czosnku i ziół), strapatsada (jajecznica z fetą i pomidorami) oraz pasteli (miodowe batoniki na bazie sezamu). Na wyspie Zakynthos warto spróbować ryby gotowanej z czosnkiem i sosem cytrynowym oraz wypiekanego w piecu wiejskiego chleba, który jest nieodłącznym dodatkiem do wielu potraw.

Kuchnia Dodekanezu
Dodekanez to archipelag na Morzu Egejskim, w skład którego wchodzi m.in. wyspa Rodos, Kos i Karpatos. Kuchnia Dodekanezu znana jest z pysznych dań mięsnych oraz deserów. Przykładem może być boukounies (wieprzowina duszona z dodatkiem ziół) oraz xerotigana (smażone ciasto skąpane w słodkim syropie lub miodzie). W tradycyjnych rodyjskich daniach i przekąskach znaleźć można spore ilości sezamu, miodu, ciecierzycy oraz innych warzyw strączkowych. Na Rodos kwitnie również produkcja rozmaitych trunków, ze słynnym Koriantolino na czele (jest to słodki likier na bazie kultowego ouzo z dodatkiem kolendry).
Lokalne specjały greckiej kuchni zachwycają prostotą oraz głębią smaku. Kulinarna wycieczka po Grecji to wspaniałe doświadczenie dla wszystkich miłośników dobrego jedzenia.
Zobacz inne teksty w cyklu:
Kos: wyspa Hipokratesa, która zachwyci Cię swoim pięknem
Nadmorskie uroki Kawali: odkryj ukryty skarb Morza Egejskiego
Rodos: wyspiarski klejnot z burzliwą historią i pięknymi plażami
Skiathos: aż 60 wyjątkowych plaż i szalone życie nocne na dziewiczej wyspie
Thassos: błyszczący szmaragd na Północy Morza Egejskiego
Kreta: tu mitologia miesza się z rzeczywistością, by stworzyć idealny urlop
Materiał informacyjny Greckiej Narodowej Organizacji Turystycznej
Źródło: http://www.visitgreece.gr
Nie ma jeszcze komentarzy, może coś napiszesz?