więcej okazji z Fly4free.pl

Uczta w Grecji: od Meze do Moussaki, czyli prawdziwe boskie doświadczenie

Foto: Greek National Tourism Organisation / www.visitgreece.gr
Długa historia greckiej kuchni, która sięga starożytności, wywarła znaczący wpływ na to, co dziś jedzą Grecy. Grillowane mięso souvlaki, zapiekanka z bakłażanów musaka, kultowy gyros, sałatka grecka, to już klasyki śródziemnomorskiej kuchni, których można spróbować w każdym zakątku Hellady. Warto jednak pamiętać, że poszczególne regiony mają swoje lokalne (często mniej znane) specjały kulinarne. Ich wspólnym mianownikiem jest wysokojakościowa oliwa z oliwek, feta, świeże warzywa oraz zioła – tymianek, oregano, rozmaryn, liść laurowy.

W słodkich przekąskach można znaleźć aromatyczny cynamon, miód i orzeszki pistacjowe (baklava). Na stole królują świeże ryby i owoce morza, jędrne oliwki, jagnięcina, baranina oraz wyborne wina produkowane ze starych, rodzimych odmian winorośli. Śródziemnomorski klimat sprzyja ich uprawie, a tradycja winiarska przetrwała tu tysiące lat.

Światowym uznaniem cieszą się greckie oliwki podawane jako przystawka (mezedes) albo składnik dania. Gaje oliwne to nieodłączny element greckiego krajobrazu w niemal każdej części kraju. Popularnym przysmakiem, z którego słynie Peloponez są korynckie rodzynki, nazywane „winogronem z Czarnego Koryntu”.

Poszczególne regiony Grecji mogą poszczycić się własnym serem produkowanym według tradycyjnej receptury. Na przykład w Chanii jest to biały ser pichtogalo, na wyspie Lesbos żółty, dojrzewający ser ladotyri, a w regionie Domokos – katiki Domokou – miękki, biały ser o niskiej zawartości tłuszczu. Grecka wieś ma do zaoferowania to, co najlepsze, w tym drogocenny szafran z Kozani, żółty groszek fava z Santorini, bakłażan Tsakoniki uprawiany m.in. na Peloponezie, czy też portokalia Chanion, czyli pomarańcze z Krety.

Foto: Greek National Tourism Organisation / www.visitgreece.gr

Kuchnia cykladzka

Santorini, Mykonos, Delos oraz Ios to malownicze wyspy wchodzące w skład archipelagu Cyklad, znajdującego się u południowo-wschodnich wybrzeży Grecji. Każda z nich jest wyjątkowa pod względem kulinarnym. Cyklady słyną z takich przysmaków, jak makarounes) (domowy makaron z karmelizowaną cebulką), sgardoumia (zupa na podrobach), dolmadakia (liście winogron faszerowane ryżem i aromatycznymi ziołami), revithokeftedes (smażone kuleczki z ciecierzycy), melitzanosalata (rodzaj pasty z pieczonych bakłażanów), duszona jagnięcina z pomidorami, czy też melopita (ciasto miodowe).

Cykladzkie wyspy znane są również z wybornych trunków. Popularną na Santorini białą odmianą winorośli jest szczep Assyrtiko, z którego uzyskiwane są lekkie, delikatnie orzeźwiające białe wina.

Foto: Greek National Tourism Organisation / www.visitgreece.gr

Kreta – raj dla podniebienia

Poszukiwacze autentycznych doznań kulinarnych na Krecie poczują się dopieszczeni pod każdym względem. Lokalne specjały Krety są zdrowe i aromatyczne. Wśród nich wymienić należy ofto (pieczona koza), dakos (sucharki z pomidorami, miękkim białym serem i oliwą), a także boubouristoi (smażone ślimaki z dodatkiem octu, wina i rozmarynu). Kreta jest znana również z produkcji miękkiego białego sera xynomyzithra, a także żółtego twardego sera graviera.

Restauracje w Chanii, Heraklionie oraz innych kreteńskich miejscowościach są mekką dla miłośników dobrego jedzenia. Na Krecie znajduje się też mnóstwo rodzimych winnic oferujących degustację białego i czerwonego wina. Cenione marki pochodzą z m.in. okolic Heraklionu oraz z miejscowości Sitia.

Wyspiarskie smaki Morza Jońskiego

Co wyróżnia kuchnię jońską? Przede wszystkim nieco kwaśny smak wynikający z zastosowania octu i rozmarynu w wielu tradycyjnych potrawach. Do najpopularniejszych przysmaków tej części Grecji zalicza się bourdetto (ryba , zazwyczaj skorpena, gotowana w pikantnym pomidorowym sosie), sofrito (stek cielęcy duszony w białym winie z dodatkiem czosnku i ziół), strapatsada (jajecznica z fetą i pomidorami) oraz pasteli (miodowe batoniki na bazie sezamu). Na wyspie Zakynthos warto spróbować ryby gotowanej z czosnkiem i sosem cytrynowym oraz wypiekanego w piecu wiejskiego chleba, który jest nieodłącznym dodatkiem do wielu potraw.

Foto: Greek National Tourism Organisation / www.visitgreece.gr

Kuchnia Dodekanezu

Dodekanez to archipelag na Morzu Egejskim, w skład którego wchodzi m.in. wyspa Rodos, Kos i Karpatos. Kuchnia Dodekanezu znana jest z pysznych dań mięsnych oraz deserów. Przykładem może być boukounies (wieprzowina duszona z dodatkiem ziół) oraz xerotigana (smażone ciasto skąpane w słodkim syropie lub miodzie). W tradycyjnych rodyjskich daniach i przekąskach znaleźć można spore ilości sezamu, miodu, ciecierzycy oraz innych warzyw strączkowych. Na Rodos kwitnie również produkcja rozmaitych trunków, ze słynnym Koriantolino na czele (jest to słodki likier na bazie kultowego ouzo z dodatkiem kolendry).

Lokalne specjały greckiej kuchni zachwycają prostotą oraz głębią smaku. Kulinarna wycieczka po Grecji to wspaniałe doświadczenie dla wszystkich miłośników dobrego jedzenia.

Materiał informacyjny Greckiej Narodowej Organizacji Turystycznej
Źródło: http://www.visitgreece.gr

Partnerem cyklu jest   
Misją Fly4free.pl jest przedstawienie Ci najlepszych zdaniem naszej redakcji okazji na podróże. Opisujemy oferty znalezione przez nas w internecie i wskazujemy adresy internetowe, pod którymi samodzielnie możesz wykupić podróż lub elementy podróży. Ceny w artykułach są aktualne w chwili publikacji. Możemy otrzymywać wynagrodzenie od partnerów handlowych, do których Cię przekierowujemy.
Komentarze

na konto Fly4free.pl, aby dodać komentarz.

Nie ma jeszcze komentarzy, może coś napiszesz?

porównaj loty, hotele, lot+hotel
Nowa oferta: . Czytaj teraz »