więcej okazji z Fly4free.pl

Turcja szykuje turystyczną rewolucję. Chcą zakazać wakacji w formule all inclusive!

Foto: M-Production / Shutterstock
Wygląda na to, że era wakacji all inclusive na tureckim wybrzeżu dobiega końca. Rząd planuje likwidację tej formuły w związku z ogromnym marnotrawieniem jedzenia przez turystów. Stąd plany zmian – Turcja chce ustawowo wprowadzić u siebie urlopowy model, w którym goście będą zamawiali dania z karty, zamiast nakładać sobie ogromne porcje sami, które później w dużej mierze lądują w koszach na śmieci.

Śniadania i bufety pod lupą rządu

W hotelach opcja all-inclusive ma ustąpić miejsca systemowi à la carte. Oznacza to koniec tradycyjnych bufetów, przy których goście często nakładali ogromne ilości jedzenia, zjadając tylko część – a resztę wyrzucając. Nowy system ma też uprościć funkcjonowanie restauracji hotelowych i wprowadzić większą kontrolę nad serwowanymi porcjami.

Podobne zmiany dotkną również „kahvaltı” – tradycyjnych tureckich śniadań, podczas których na stole lądują dziesiątki talerzy i miseczek z lokalnymi serami, dżemami czy hummusem. Obecnie restauracje wymuszają zamawianie porcji odpowiadającej liczbie gości. Od teraz, przychodząc w trzy osoby, będzie można zamówić śniadanie dla dwóch.

Troje lub czworo przyjaciół mogłoby z łatwością zadowolić się śniadaniem dla dwóch osób. Wiele restauracji narzuca jednak określoną ilość porcji. W efekcie część jedzenia, zupełnie nietknięta, prosto ze stołu trafia do kosza – tłumaczy Ramazan Bingöl, członek Prezydenckiej Rady ds. Rolnictwa i Polityki Żywnościowej, cytowany przez dziennik Sabah.  

Tony jedzenia lądują w koszu

Powód zmian jest prosty – marnotrawstwo jedzenia. Według raportu Tureckiej Fundacji Zapobiegania Marnotrawstwu, w Turcji rocznie marnuje się średnio 23 miliony ton żywności, a około 35% owoców i warzyw ląduje w koszu, zanim jeszcze trafi na stół. Najbardziej dramatyczna statystyka dotyczy jednak chleba – codziennie wyrzucanych jest aż 12 milionów bochenków!

– Marnujemy pracę rolników i piekarzy. Z powodu zmieniających się warunków klimatycznych rolnictwo staje się coraz trudniejsze, świat stoi w obliczu groźby globalnego głodu, a my wyrzucamy chleb – dodaje Bingöl.  
 
Wprowadzenie nowych przepisów ma być nie tylko bardziej odpowiedzialne społecznie, ale też pozwolić na gigantyczne oszczędności. Jak wynika z raportu, zmniejszenie ilości marnowanej żywności o 5 procent pozwoliłoby zaoszczędzić dziesiątki miliardów lirów.

Zmiany już od przyszłego sezonu?

Na razie nowe przepisy nie zostały jeszcze oficjalnie wprowadzone. Prezydencka Rada ds. Rolnictwa i Polityki Żywnościowej przygotowuje teraz szczegółowy raport, który w ciągu dwóch miesięcy ma trafić na biurko prezydenta Erdoğana.

Jeśli uzyska jego akceptację, wprowadzenie zmian stanie się praktycznie pewne. A to oznacza, że kolejne wakacje na tureckim wybrzeżu mogą wyglądać zupełnie inaczej niż dotychczas. 

Misją Fly4free.pl jest przedstawienie Ci najlepszych zdaniem naszej redakcji okazji na podróże. Opisujemy oferty znalezione przez nas w internecie i wskazujemy adresy internetowe, pod którymi samodzielnie możesz wykupić podróż lub elementy podróży. Ceny w artykułach są aktualne w chwili publikacji. Możemy otrzymywać wynagrodzenie od partnerów handlowych, do których Cię przekierowujemy.
Komentarze

na konto Fly4free.pl, aby dodać komentarz.

Nie ma jeszcze komentarzy, może coś napiszesz?


porównaj loty, hotele, lot+hotel
Nowa oferta: . Czytaj teraz »