To prawdziwy raj: plaża, słońce i krystaliczna woda. Zobacz, dlaczego jeszcze warto odwiedzić Rodos
Na Rodos – jak zresztą w wiele miejsc na świecie – najlepiej wybrać się poza sezonem: wiosną albo wczesną jesienią. Woda w morzu będzie już/jeszcze ciepła, upały mniej uciążliwe, a ceny na miejscu staną się znośniejsze. Co prawda, turystów się nie uniknie, ale będzie ich na pewno mniej niż w letnim szczycie.
Na miejscu warto wynająć samochód (fiat panda, bez klimatyzacji – ok. 30 EUR za dzień) i samodzielnie poznawać tę największą wyspę Dodekanezu. Co prawda, działa komunikacja publiczna, ale w niektóre miejsca ze stolicy wyspy dociera tylko jeden autobus dziennie. Rodos jest na tyle mały, że wystarczą 3-4 dni na objechanie go autem i zajrzenie w co ciekawsze miejsca, a na tyle duży, że nawet dłuższy pobyt nie pozwoli nam na to, by wyspą w pełni się nacieszyć. Co warto tu zobaczyć?
Wino na Rodos można pić wszędzie, ale najlepiej jest spróbować tego szlachetnego trunku bezpośrednio od producenta. Dlatego ciekawym punktem programu zwiedzania wyspy jest wizyta w Embonie – górskiej wiosce, słynącej z winiarstwa. Wprawdzie największym przedsiębiorstwem jest Emery, ale warto zajrzeć do piwnic mniejszych producentów wina, takich jak chociażby Merkouris, którego sklep znajduje się przy drodze prowadzącej do Monolithos. Spróbujemy (a może i zakupimy) tam nie tylko wina, ale też soumy (destylatu z winogron), różnego rodzaju miodów oraz oliwy.
Embona leży u stóp Attavyros, najwyższego szczytu Rodos, wznoszącego się 1215 metrów nad poziom morza. Wydaje się to niewielkim wzgórzem, ale niwelacja jest naprawdę duża, większa niż znad Morskiego Oka na Rysy – wspinaczka w upale może naprawdę dać się we znaki. Na szczyt da się wejść na dwa sposoby – nową drogą, biegnącą obok stacji radiolokacyjnej, oraz ciekawszą, starszą ścieżką, choć jest trudniejsza i gorzej zaznaczona.
Ceny: souma (500 ml) – 4 EUR (ok. 16,5 PLN), oliwa smakowa (250 ml) – 2 EUR (ok. 8,2 PLN, retsina (500 ml) – ok. 3 EUR (ok. 12,3 PLN).
Fot. Jorge Láscar/Flickr.com/CC BY 2.0