Tego trzeba spróbować! I to w ojczyźnie tych dań. Najlepsze włoskie przysmaki
Kuchnia włoska należy do najsmaczniejszych kuchni na świecie. W rankingach pojawia się w czołówce. Przez idealne położenie Włoch, z dostępem do morza, a także dobrym nasłonecznieniem przez cały rok, jest bardzo różnorodna. Włosi wykorzystali te atuty i stworzyli dania, które zna i którymi zajada się cały świat.
PoprzednieObraz 2 z 18Następne
Pasta
Pierwsze wzmianki o włoskim suszonym makaronie pochodzą z Sycylii z 1154 roku. Oryginalny wytwarzany jest z pszenicy durum. Podobno ugotowany al dente nie tuczy. Naliczyłam około 170 różnych rodzajów makaronów, a na pewno jest ich więcej. W każdej postaci smakuje idealnie. Najbardziej popularne to: spaghetti, tagiatelle, penne, fettucini, linguini, cannelloni i wiele, wiele innych. W Rzymie jedną z polecanych restauracji jest Cacio e Pepe, a szczególnie makaron w sosie serowo-pieprzowym.
Ceny: 10-20 EUR
Fot. gosiagoosia on Instagram
Pierwsze wzmianki o włoskim suszonym makaronie pochodzą z Sycylii z 1154 roku. Oryginalny wytwarzany jest z pszenicy durum. Podobno ugotowany al dente nie tuczy. Naliczyłam około 170 różnych rodzajów makaronów, a na pewno jest ich więcej. W każdej postaci smakuje idealnie. Najbardziej popularne to: spaghetti, tagiatelle, penne, fettucini, linguini, cannelloni i wiele, wiele innych. W Rzymie jedną z polecanych restauracji jest Cacio e Pepe, a szczególnie makaron w sosie serowo-pieprzowym.
Ceny: 10-20 EUR
Fot. gosiagoosia on Instagram
PoprzednieObraz 2 z 18Następne